Публикувано: 18 November 2008 - 09:41 AM
Ами ти сам виждаш, че тези кучета имат две страни.
Аз лично имам досег до две кучета-Макс и Кира.
Е Макс си е обикновен домашен любимец-буквално глезльо, лигльо, куче гледащо собствениците си с най-влюбения поглед. Това, което е характерно за всички пит кучета е огромната им любов към хората.
В същото време, са и много "попивателни" на поведение. Кучето пит типично не е охранително куче-в смисъл пита трябва да се разтапя пред всеки човек, но ето Макс, поради примера на двете кучета, с който е по цял ден разви инстинкт да пази територия, което е нетипично за този тип кучета.
Кира пък няма такъв инстинкт, у дома може да влезе всеки и тя всеки ще гледа с любовен поглед, но пък за разлика от Макс е агресивна към себеподобни и други четирикраки (котки).
Т.е. кучето пит по мое лично мнение може да има различен характер според средата и начина си на отглеждане.
Но това, което е типично за пит кучетата е агресията към себеподобни и безграничната любов към хората.
Според мен, при правилна социализация от ранна възраст, пит кучето може да бъде отгледано като чудесен домашен любимец. Наистина доминантно куче в повечето случай спрямо себеподобни, но всеки собственик на подобно куче има едно на ум при разходка и игра на своето куче и следи поведението му.
Това, което аз харесвам в тези кучета е наистина огромната обич, която дават на собствениците си! Не съм виждала куче, което да гледа толкова размазано любовно един човек, колкото пита! В същото време това са силно динамични кучета, пълни с енергия, много будни и игриви.
Отдлно вече чисто екстериорно, кучето ми допада, но пък при пита вариациите на външен вид са от земята до небето...
Човек, който иска куче лежащо по цял ден на дивана и излизащо за десет минути на вън, не е за пит куче.
Или пита за мен е едно отдадено на собственика си куче, а какъв ще бъде спрямо другите в повечето случай (винаги има и изключения) за мен лично, неговия собственик може да му повлияе, но със занимания от първия ден заедедно.
Изрично не използвам обръщението АПБТ, защото до истински родословен такъв екземпляр не съм имала досег и нямам опит с подобно куче, а развъждането на пит кучета в България е просто гейм или междусъседско, където просто един господ знае какво ще излезе от това "развъждане" :rolleyes:
п.п. Май малко дълъг и хаотичен стана поста, сори...