Dog.bg Форуми : Кърлеж на кучето :-( ?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кърлеж на кучето :-( ?

#41 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 20 May 2007 - 03:06 PM

Цитат

Познати мажат кърлежа с олио и за отрицателно време тои излиза . За вече 13 години на кучето му няма нищо, винаги са процедирали така r)

Оня ден четох статистика, в която от 15-тина ухапани от кърлежи /хора/ за седмица има 3 случая на заболявания, един от които лаймска болест. АКо се намаже с каквото и да е задушаващо вещество, има шанс кърлежа да "върне" част от засмуканото, заедно със заразен стомашен сок. Недейте да рискувате повече.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#42 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 May 2007 - 11:58 PM

значи аз до сега трябваше да съм се разболяла поне веднъж(3 кърлежа вадени по този начин), и баща ми,и сестра ми.... wink както и да е...явно и тук спора ще е безкраен oleeee
User's Signature

"Ако живееш с мисълта за победата,нищо не може да ти се опре"

#43 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 May 2007 - 07:18 AM

Цитат

значи аз до сега трябваше да съм се разболяла поне веднъж(3 кърлежа вадени по този начин), и баща ми,и сестра ми....  wink  както и да е...явно и тук спора ще е безкраен  oleeee

Не е така, защото самите кърлежи са различни. Не всеки кърлеж може да зарази.
User's Signature

прочети правилата за подписите

#44 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 21 May 2007 - 12:45 PM

Цитат

значи аз до сега трябваше да съм се разболяла поне веднъж(3 кърлежа вадени по този начин), и баща ми,и сестра ми.... wink както и да е...явно и тук спора ще е безкраен oleeee

От къде идва това трябваше? Те не всички кърлежи носят зараза, но на пръв поглед няма как да се разбере това и избирателно да се слага олио на един, а на заразен да не се слага. Затова се казва недейте да рискувате. Имали сте късмет до тук, недейте да дърпате дявола за опашката.
User's Signature

#45 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2007 - 12:10 PM

Цитат: "Не говорим за повръщане в истинския смисъл на думата. Последната част от първия дял на храносмилателния апарат на кърлежа представлява мускулест стомах. В него има доста от изсмуканата кръв, която не е преминала към същинския стомах и е смесена с голямо количество слюнка. При задушаване този мускулест стомах се свива и част от съдържанието му може да се върне през хоботчето. Това не е обратна перисталтика, а спазъм, който в случая върши същата работа. Както и да е. Това не е толкова важно. Другото, което каза е по-важно, а именно: Времето е от значение, така че има ли забит кърлеж час по скоро потърсете лекар, който с подходящ инструмент ще извади кърлежа и ще обработи мястото. Някои лекари в такъв случай дори назначават антибиотик профилактично, което според мен е...???"
http://forum.bg-mamm...7652.msg2147332

Цитат: "1. Правилно отстраняване на запития кърлеж
Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица.Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.
Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.
По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци."
http://www.riokoz-vt.com/kyrleg.htm

Ама е важно да се спори и да се отстоява това което си знаем. Защото ако случайно си признаем, че някои знае нещо повече от нас - голям срам!
User's Signature

Качена снимка

#46 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2007 - 02:19 PM

говоря за ОЛИО,не за терпентин или напалм!!!има разлика-от олиото се задушава БАВНО и не получава "спазми".научете се да четете внимателно!!!
вие си ги вадете както искате,а аз както си знам
лек ден
User's Signature

#47 Потребителят е офлайн   Svetoslav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2007 - 04:02 PM

Цитат

Цитат

Познати мажат кърлежа с олио и за отрицателно време тои излиза . За вече 13 години на кучето му няма нищо, винаги са процедирали така r)

Оня ден четох статистика, в която от 15-тина ухапани от кърлежи /хора/ за седмица има 3 случая на заболявания, един от които лаймска болест. АКо се намаже с каквото и да е задушаващо вещество, има шанс кърлежа да "върне" част от засмуканото, заедно със заразен стомашен сок. Недейте да рискувате повече.

bravoS Ще им кажа super best

#48 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2007 - 09:11 PM

svetoslav май само двамата сме на тази страна,за съжаление cheers
User's Signature

#49 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 25 May 2007 - 09:22 PM

Ей значи какви хора сте и сто пъти да ви се каже и които и да дойде да ви го каже/напише все ще си знаете вашето.Пожелавам ти наистина да нямаш такива проблеми .Пък както ти каза прави си каквото щеш cl)

#50 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 25 May 2007 - 09:50 PM

Ма тук имало и страна?
А колко бавно и бързо може да се задушава живо същество? Така де, кърлеж. Знам кое от безгръбначните по колко време може да издържи без въздух, но все си мисля, че и с напалм и с олио задушаването си е задушаване. Пък може и да греша.
Та както казахте - правете каквото си знаете, но моля ви се, не го препоръчвайте на останалите, че да не би случайно да ви зависи някой заразен на раменете.
User's Signature

#51 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 May 2007 - 12:22 AM

явно тук опитът няма значение....може би това трябваше да го кажа отдавна : "samotnata права си както винаги!!!аз греша!и учебника греши!и в университета грешат!и от извадените ми до сега по този начин кърлежи имам малария,сифилис и бяс!СЪЖАЛЯВАМ!прости ми..."
User's Signature

#52 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 26 May 2007 - 02:04 PM

Не съм от тези хора, бъркаш ме с някого. Разбрахме се, че и аз чета същите учебници и в тях не пише точно това, но както и да е.
И мисля, че факта, че повечето хора са имали късмет и не са се заразили с нищо при махането на кърлежа не отстранява факта, че все пак има и хора, които са се заразили. Пак казвам, малко са случаите на заразяване, но няма как предварително да се разбере дали кърлежа е заразен, за да знаем по кой начин да го махнем. Затова казах, че няма смисъл да си играем на тото при махането на кърлежа.
User's Signature

#53 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 May 2007 - 11:50 PM

първо искам да кажа-чети внимателно!!!да сме споменавали автори или издания на учебници???от къде знаеш аз от какъв учебник уча,че ми спориш,че не чета какво пише?
и второ-от кога я дъвчем тази тема-някой да е споменал до сега,че има при него случай на заразяване?
не казвам,че кърлежите не пренасят болести,напротив!но когато грешиш или не си сигурен или има доказателства за противоположното мнение-не е ли редно да се замисли един нормално мислещ човек???
и въпросът,който очевидно очакваш-ти къде учиш и от кой учебник?
User's Signature

#54 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 27 May 2007 - 12:15 AM

Пак ти казвам, че ме бъркаш с някой друг. Никакъв въпрос не очаквам и няма да кажа нито къде уча, нито по кои учебници уча.
Факт е, че кърлежите пренасят тези и тези болести. Трябва ли да се заразите вие /или кучето ви/ че да започнете да ги вадите правилно?
Това е типична българска черта - докато не видя с очите си не вярвам.
Ами рискувайте, аз повече няма да се хабя да обяснявам кое правилно и кое не. Който има глава на раменете си ще се замисли как да вади кърлежите и сам да си направи извода от цялата тема. На мен ми омръзна да споря с хора, неприемащи, че могат да грешат.

Едит, намерих статистиката, в друг форум.
17 души са били ухапани от кърлежи през изминалата седмица, сочи бюлетинът на РИОКОЗ-Варна, предаде БГНЕС.
13 от тях са жители на Варна, а останалите четири на общини в областта. За сравнение през същия период на миналата година ухапаните са били 28. Регистрирани са 2 случая на марсилска треска и един на лаймска болест.
User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 May 2007 - 01:36 AM

Придържайте се към темата, моля, останалото е за лични съобщения.

Мод

User's Signature

#56 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 May 2007 - 01:43 AM

cheers Добра нощ..съвсем наскоро една нощ случайно открих кърлеж на крака си.Махнах го с помоща на скъп мой познат чрез инструкции по нета(оказа се, че едно е да съм махала кърлеж от куче, а съвсем друго, когато трябва да го махна от себе си..).Та в една от "инструкциите" ми бе казано да го притисна с памук напоен с олио и след малко да опитам да го извадя с пинсета.Да си кажа правичката бая трудно извадих малката гад от кожата си.Така се бе впила, че..не пусна лесно.После изгорих кърлежа със запалка(пак по указанията).Не ходих на лекар на другия ден.Нямах възможност.Как да разбера, недай си Боже, дали съм заразена или не..?Има ли някакви тестове?Или признаци?Знам ли?Затова се обръщам към всички вас..Поздрав:Дури

#57 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 May 2007 - 10:04 AM

кърлежа никога не трябва да се притиска(било с памук или с пинсети)-мисля,че поне относно това бяхме единодушни
другото важно е-не трябва да се гори(защото възникват въпросси като този след време или когато се появи температура)-колкото и смешно да звучи кърлежа се носи за изследване или се съхранява в хладилник 60 дена (за толкова време биха се появили симптомите,ако сте заразен)
така когато отидете в болницата заедно с кърлежа,ще знаят с какво ви е заразил и съответно как да ви помогнат по-бързо
User's Signature

#58 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 May 2007 - 10:07 AM

когато го извадите проверете дали е цял(с лупа),ако е скъсан до 1 ден се вдига температура(зависи от организма)
User's Signature

#59 Потребителят е офлайн   Hardy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2007 - 08:13 AM

Преди два дни извадих един тъкмо се беше настанил. С главата го извадих с пинсетата и беше много интересен на цвят - червен. Още не се беше насмукал, ама като го извадих му построих клада от тоалетна хартия и го запалих b)
User's Signature

Харди! Черен си ми пред очите.[br][br]

#60 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2007 - 09:47 AM

има около 10 хиляди вида (поне така пише в учебниците),така че може и да има бяли на розови сърчица b)
User's Signature

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни