По молба на Чавдар;
Бурковите папагали или както ги наричат още - буркови неофеми и буркиево треварче, са австралийски чеда с дължина на тялото от 19 до 22 см.За цвета не ми се иска да обяснявам ,защото ми е по-лесно да сложа една ,две снимки ,още повече ,че към момента съществуват доста на брой цветни мутации.Половият диморфизъм е слабо изразен (при дивата форма на оцветяване),при мъжките над човката и очите има синкаво оцветяване,докато при женската то липсва и главата е надлъжно щрихована.Тя е и с по-мътни цветове.
Мътят в гнездилки с размери 17х17х25 см ,с отвор 6-6.5 см.Женската снася до около 6 броя яйца , които мъти 17-18 дена ,а мъжкият я храни.Младите пилета излизат след около един месец ,а след това родителите им ги доизхранват още 10-15 дни.Могат да гнездят няколко пъти годишно ,но според мен най-добре е два пъти.Без проблеми може да се отглежда в сборно ято заедно с други птици ,които не са агресивни.Често се ползват за осиновители на други претенциозни видове папагали .
Към храненето не са претенциозни.Нормална смеска за папагали или финки е достатъчна .Хубаво е обаче количеството на слънчогледа да се регулира ,тъй като често се наблюдава затлъстяване извън размножителния период.Есента и зимата може свежа витаминозна храна,разни зеленини ,покълнеци и филизи.През размножаването е добре да се дава смес от настъргани твърдо сварени яйца и извара и сухар в мляко,стъргани ябълки ,моркови и цвекло.Хубаво е да имат пясък или сепийна кост.
Общо взето са много приятни папагалчета.Никога не гризат с човката дървените части от клетката ,ако има такива,не хапят и издават тихи мелодични подсвиркания .Малко са меланхолични и са по-активни сутрин или вечер.
Основен проблем е че са зиморничави ,а пък течението направо ги мори.Добре е зимата да са на закрито и при възможност малко затоплено помещение.