Dog.bg Форуми : Дирофилариозата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (12 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Дирофилариозата

#181 Потребителят е офлайн   desheva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 April 2012 - 08:21 PM

Здравейте. Понеже идва летният сезон и е време за профилактика и срещу комарите искам да попитам дали комбинацията Стронгхолд и каишка Килтикс е удачен вариант за дребни породи кучета. Имам йоркшир и миналото лято обезпаразитявах с Адвантикс. Нямах оплаквания откъм бълхи и кърлежи, но сега като четох темата на много места пише, че не е ефективен срещу комари. Не знам дали комбинирането на тези противопаразитни средства няма да натовари черния дроб на кучето ми. Моля за съвет. Благодаря предварително.
User's Signature

Качена снимка

#182 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 16 April 2012 - 06:02 PM

Показване на мнениетоKonak, в 09 April 2012 - 01:44 PM, написа:

Показване на мнениетоD-r Koko, в 09 April 2012 - 11:09 AM, написа:

А микрофилариите се избиват с ивермектини.

Ивермектинът при различните му производни (кепромек, айвомек и пр.) 1мл/33кг ж.т. ли се инжектира?
Има ли изведен, може и неофициален опит, за поставяне външно в/у кожата в по голяма доза и дали има ефект?
Ежемесечното поставяне на препарата предимно в летните месеци, дали оказва неблагоприятно влияние върху някои вътрешни органи и върху здравето като цяло?
Благодаря предварително.

Инжективните форми нямат особено влияние приложени върху кожата. Вероятно има някаква резорбция, но каква и колко от препарата прониква, а също при всички животни ли прониква в постоянно количество няма данни. Докато има доста данни за прилагането му орално. Особено, когато се цели единствено профилактика от микрофилариите, дозата е много ниска.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#183 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2012 - 12:43 PM

Тук вече бях написала препаратите, които давам на моето куче, но възникнаха някои въпроси. Според един ветеринар й товаря много черния дроб и може да има последствия..Той ми препоръча Адвокейт, но доколкото знам той не предпазва от кърлежи, така че ще се наложи поставянето на още един препарат за външни паразити. А и този Адвокейт не ми се струва никак надежден що се отнася до дирофиларията. Това, което давам е Дронтал, Адвантикс и Ивермектин в топлите месеци. Проблемът е, че тази година не съм напълно доволна от Адвантикса и си мислех да го съчетая с праховата каишка на Bayer. Има ли опасност за кучето от толкова много неща? Ако тази комбинация не става, ще се наложи да сменя цялата схема. А пък ми се струва, че сегашната е добра, като изключим това, че Адвантиксът има пробиви. Ще съм благодарна на някакви съвети.

#184 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
Публикувано: 25 April 2012 - 09:23 AM

Ако искаш пробвай,вместо адвантикс, дуоуин на вирбак,аз лично съм доволна и го ползвам отдавна.Иначе профилактичната доза на Ивермектина е минимална и не е пагубно за черния дроб.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#185 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2012 - 08:25 PM

Показване на мнениетоkoniarska, в 25 April 2012 - 09:23 AM, написа:

Ако искаш пробвай,вместо адвантикс, дуоуин на вирбак,аз лично съм доволна и го ползвам отдавна.Иначе профилактичната доза на Ивермектина е минимална и не е пагубно за черния дроб.

Много благодаря за отговора! Значи няма защо да се притеснявам за черния дроб. За дуоуин не съм се сетила, но мисля да го пробвам, защото освен два кърлежа, от няколко дни откривам и бълхи...

#186 Потребителят е офлайн   zeidda Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 May 2012 - 02:50 PM

Интересува ме дали при дирофилария се наблюдава като усложнение увеличение на черния дроб до степен да притисне артерията към крака?

#187 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 May 2012 - 06:02 PM

Показване на мнениетоmarin4eto, в 24 April 2012 - 12:43 PM, написа:

. А и този Адвокейт не ми се струва никак надежден що се отнася до дирофиларията.

На мен също ветеринарен лекар вчера ми потвърди, че Адвокейт е достатъчно надежден за превенция на дирофиларията. Аз ползвам схемата Цестал вътрешно, Килтикс - каишка и Адвокейт спот он.

#188 Потребителят е офлайн   dobriquet Икона

Публикувано: 19 July 2013 - 11:50 AM

Писах тема, но да постна и тук.Дублирах си поръчката за хартгард.Има два повече.Та ако някой иска можем да ги спазарим.

#189 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2013 - 11:23 PM

Напоследък забелязвам промени в кучето си, които никак не ми харесват. Изморява се повече, спи повече, започна да слабее, а яде същото количество, което ядеше преди. Мислих си, че всичко е заради жегата. Тази година в нашия град има много комари, него много го хапят.
Първоначално получаваше зачервяване по врата (преди около 3 или 4 седмици), после се зачерви и до опашката. Отидохме при един ветеринар, имах съмнения, че може пак да е хванал гъбички, взе му проба и гледа под микроскоп, нищо не откри. Малко след това започна да се обрива по цялото тяло, но най-вече по корема и около половите органи. Тогава се реши, че това е алергия и само оставаше да открием какво я причинява. Да, но явно не е, защото пъпчиците се получаваха, когато те си искат, не стояха постоянно. Един ден ги имаше, два ги нямаше и така, докато не изчезнаха и повече не са се появявали от близо две седмици. И откакто се скриха, всичко започна да върви назад. Започна да отслабва, да спи по много и с всяка изминала разходка започна да тича по-малко от предходната. Няколко пъти повърна, но точно тогава бях правила грешката да му дам да яде преди разходка с много тичане.
http://www.idexx.com....jsf?SSOTOKEN=0
Теста от този линк ме интересува. Има ли го в България и само от ветеринар ли може да се вземе или може да се закупи и от друго място? Благодаря предварително за евентуалните отговори (надявам се да има такива).
User's Signature

Качена снимка

#190 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 20 July 2013 - 10:49 AM

Всички тестове ги има в Бг.Отивате при вета си и ги правите,след това започвате профилактика за дирофилария всеки месец от април до октомври.Лично аз ползвам ивермектин/ разбира се стават и всичките му производни/, около 4лв е на месец.
User's Signature

#191 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 July 2013 - 02:44 PM

Значи се прави този тест и се взима кръв, която се гледа под микроскоп.
Има ли значение какво хапче за вътрешно обезпаразитяване сме давали и как е обезпаразитяван и кога външно?
На наше приятелско куче са му открили дирофилариоза, сега съм още по-притеснена. Ще попитам стопаните му за повече подробности. В понеделник ще отидем на ветеринар.
Този ивермектин как се дава - инжекции, хапчета, капки? Ще питаме ветеринар, но искам да съм малко по-осведомена преди това.
User's Signature

Качена снимка

#192 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 20 July 2013 - 03:28 PM

Тестовете са 3 броя,ако така мога да се изразя. Микроскопски,Кнот и 4 IDDEX. След като сте направили и резултатите са отрицателни,избирате какъв метод да ползвате за профилактика.Може и с накапване /Адвокейт/,може и ивермектин/ или производните му/,през устата.Хапчетата за вътрешно нямаш отношения,както и за външно.Ако прочетете темата ще видите,че за всички тези неща е писано вече.Така или иначе ще ходите при лекар,той ще ви отговори на всички въпроси.Стискам ви палци всичко да е наред.
User's Signature

#193 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 July 2013 - 03:53 PM

Темата я прегледах само, нямах време да я прочета. В момента помагам на баба си и сядам за много кратко от време на време на компютъра. При първа възможност ще прочета всичко, което мога да намеря.
Днес цял ден само спи, преди малко се заигра за кратко. Надявам се всичко да е наред, до понеделник само ще го мисля.
Адвокейт и ивермектин заедно се използват или поне бях чела, че някой от форума го прави. Мисля че същият ползва и каишка, което според мен е излишно. Днес си правих сметката с какво ще го третирам, ако не е заразен. Смятам да е с Адвокейт за външни, ивермектин от април до октомври и някакво хапче за вътрешни паразити. Ще обсъдя тези неща с ветеринар, да видим какво ще ме посъветва.
Мога ли да попитам вие какво хапче за вътрешни паразити използвате? До сега ползваме Каниверм, но вече не съм много сигурна в него.
User's Signature

Качена снимка

#194 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 21 July 2013 - 09:55 AM

Преди 4 години направих тест на моето куче. След отрицателните резултати процедирам така - всяка пролет слагам каишка Килтикс /тази година Форесто/, когато стане време давам Цестал и всеки месец от април до октомври давам Ивермектин през устата.
Ако резултатите са отрицателни и изберете да давате Ивермектин през устата можете да си изберете каквото искате за външно и вътрешно обезпаразитяване. Стига всеки месец да давате и Ивермектина.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#195 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 July 2013 - 11:36 AM

Вчера успях да прочета доста неща. До колкото разбрах, тест е хубаво да се прави всяка година преди да се започне даването на ивермектин. Ако се направи след като е давано ивермектин, теста може да даде лъжлив резултат.
Благодаря ви, общо взето успях да се информирам. За всичко останало ще се съветваме с ветеринар.
User's Signature

Качена снимка

#196 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 21 July 2013 - 11:41 AM

Тест е достатъчно да се направи веднъж и след това да се почне ивермектин.
Ако даваш редовно Ивермектин няма защо да правиш тестове всяка година.
Ивермектина стерилизира женските, а единия тест открива хормони от женски, т.е. след ивермектин не може да се види има ли зрели женски.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#197 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 July 2013 - 12:00 PM

Ясно, благодаря ти.
User's Signature

Качена снимка

#198 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 21 July 2013 - 04:26 PM

Относно профилактиката,даваш или ивермектин или капеш с адвокейт.
User's Signature

#199 Потребителят е офлайн   simona623 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 July 2013 - 10:52 PM

Ами двете заедно? Доколкото разбирам, някои хора ги дават заедно. Иска ми се да е максимално защитен от тези гадости. Не е много приятно да знаеш, че в любимеца ти живеят някакви гнусни червеи. Дано приятелчето на моя се оправи бързо, разбирам че понякога има риск за живота им. Вече нямам търпение да му направя тест и се надявам резултата да е добър за нас. Утре ще споделя какво ни е казал ветеринара, ще се посъветвам с него допълнително за профилактиката.
User's Signature

Качена снимка

#200 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 22 July 2013 - 11:23 AM

Не,пак ви го пиша или ивермектин или адвокейт.Ивермектина е за профилактика,дозира се мг на кг,в адвокейта има moxidectin,който играе същата роля.Лично аз използвам комбинацията-дронтал/вътрешно/ ивермектин / дирофилария/ и дуоуин / външно.Ако капете с адвокейт, трябва да давате и за вътрешно,тъй като не покрива част от вътрешните паразити,както и външно,защото не защитава от кърлежи.Общо взето според мен става манджа с грозде, а и излиза и по скъпо.
П.П.По горните ми постове са базирани на консултации с лекари,не съм си ги изсмукала от пръстите.До сега съм лекувала / не,аз де,докторите/ няколко кучета с дирофилария за съжаление... :eg_033: Но така или иначе ще ходите на вет,той ще ви посъветва какво и как.
User's Signature

• (12 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема