Мартен го е казал много добре,но няма май кой да чете!За това ви казах,
прочетете темата възпитание,обучение и спорт!!!
"QUOTE (Mini @ Dec 6 2004, 11:11 PM)
Ритуалът "хранене" действа. Веднага след като Таря научи командата "Седни", започнахме да я използваме при ядене - "Седни" и докато не седне и задържи седнала (без приклякане и подскачане) купичката не се слага на земята. След около 10 дни (по 4 пъти ядене дневно) Таря отива до мястото за хранене сяда и чака да й сервираш.
Не ми хрумва как да я науча да чака да й дам команда "Яж" и след това да зарови муцуна - сега само да се допре купичката до земята и прахосмукачката вече е включила на турбо. Е не се блъска тъй като се провира успешно:)!
Отлично.сега доразширяваме ритуала "хранене".Ще се научи на "въздържание" и какво значи "Не".как става:
(1)при слагане на купичката на земята с-предупредителен звук "Внимание"Например "Тара" казано като въпрос в интонацията.Тя усеща че нещо ще се промени.След това казваме "на място"/остани/ каквото там сме си измислили за звук при който кучето да не променя позицията си.
(2)Слагаме много бавно купичката и наблюдаваме момента в който тя ще се опита да се надигне от земята,както е седнала.При първия опит за надигане казваме "не"/Фу/....каквото си знаем за отрицание. и едновременно с това повдигаме купичката пак от земята.В първия такъв за нея случай,сигурно ще промени стойка,ще се размести, ще се опита да се придвижи напред...
(3)Спокойно отново повтаряме ритуала хранене- първо седни,после "Тара?","Място" и пак поставяме бавно купичката.Тук вече при първото леко надигане казваме "Яж".И "пускаме прахосмукачката"....
Следващото ядене - отново, и отново,като постепенно увеличаваме момента на "Място".В резултат кучето трябва да седи пред купичката и да не посяга към храната докато не получи команда "Яж".
Это как за 1 минута на хранене можем да отработим поне 5 много важни команди.При затвърждаване на ритуала,започваме да използуваме малкото време когато мъникът е готов да се концентрира като избираме друг обект,а не храна и отново го учим на същото ,за да не свързва петте упражнения само с хранене,а когато сте навън не ги разбира и си прави каквото иска.разбира се - не в такава последователност, а поотделно и заедно на някои от тях.Например затвърждаване на "седни" и стой си на "мястото" ,докато се наредя на опашка за кафе....
И още нещо- да опитаме при правилното изпълнение да не изразяваме бурна радост, а да сме спокойни и търпеливи.Бурна радост да изразяваме,след като сме и казали "хайде да си играем....".С това вкарваме още един важен елемент в обучението- да различава кога сме сериозни и просто няма начин да не направи това което искаме(работа) и кога искаме да лудуваме(игра). Повтарям- при работа- никакво стимулиране,никаква радост, а само съсредоточеност върху упражненията( важи и за двамата). Това например ще е много полезно когато я къпем- ще си стои спокойно.
По повод къпане- надали ще съм полезен.Имам особено отношение.Считам че редовно четкане и леко обърсване с влажна кърпа е предостатъчно,като разбира се с вода(без препарати) се измиват лапите до лактите..Тук много могат да не се съгласят,но надали ще променят убеждението ми за вредата от препаратите,каквито и да са те върху козината на едно здраво куче.За мен козината е един индикатор за здравето му."
ВАЖНО ЗА ОБУЧЕНИЕТО!!!