Публикувано: 15 September 2006 - 02:04 AM
Здравей,Страхил.До 1992-93год. отглеждах НОК.Един приятел полицай,ми даде една книжка на ДОСАФ,за обучението на служебните породи на СССР.Книжката беше издадена през-70тегод.За Източно- европейската овчарка имаше много инфо,по-малко за Южно-руската овчарка,много малко за Кавказката и почти нищо за САО.Нямаше снимки,само рисунки и тогава за първи път,видях САО.Не бях виждал куче с такова телосложение и ми направи страхотно впечатление.Година по-късно,видях наживо Азиата,със страхотното име Атила,собственост на г-н Бранко Илиев.На живо,бе още по-впечатляващ.След едно заплождане със Голуба Ракш(невероятно животно),взех първото си куче от породата,женско с име Хера.На първо място ме впечатли примитивизмът който излъчва всеки екземпляр от тази порода.Фактът,че от древни времена до днес се е съхранила породата в първоначалният си вид,е красноречив.Имам чувството,че нашите прадеди са познавали САО,все пак районът който са обитавали и едните и другите е един и същ.Това куче има нещо много общо с нас,българите,не мога да го докажа,но го усещам.Любителите на САО в България стават все повече,защо това не е така в другите страни,може би се заблуждавам,но така мисля.Каквото и да кажа,няма да е достатъчно,който притежава САО знае за какво става въпрос.Дразни ме факта,че всеки се пъчи с кучето си и сме разединени.Забравяме за надписа с-щу коня.А ще бъде хубаво,някой ден, куче родено в нашата страна,да стане интершампион,било то на изложба или друг вид мероприятие.