Здравейте всички писали до момента в този форум за Средноазиатската овчарка. За съжаление, тъй като всички сте анонимни (единствено под съкращението
дог.бг ми е известен участващият в темата) не зная към кого да се обърна.
Нямам претенции за компетентност по темата, но има две неща, които ми впечатлиха и си позволявам да взема отношение.
Първо, някой беше писал за някакво кученце, че е с добър индекс за костна система. Дано не съм се заблудил, но искам да отбележа, че за този (а и не само за него) индекс може да се говори само при кучета със завършен растеж. Освен ако нямаме абсолютно достоверни статистически данни за развитието на породата през различните възрастови периоди. За това обаче са необходими много животни, и данните да са обработени математически, нещо, което едва ли някой е направил.
Второто, което ми направи впечатление е кучето на тази снимка (позволих си да е купирам и поместя отново).
Така както е заснето кучето, създава впечатление за
мастифов тип, което е
нежелано при кучетата пазачи от азиатски произход. Преди няколко дни се върнах от семинар именно на тази тема
мастифови белези при кучетата пазачи от молосоидния тип. Ставаше дума конкретно за породата
Кангал, но като изходим от факта, че в генеалогично и морфологично отношение тя е много близо до Средноазиатската овчарка, си позволявам да открия такива белези и при въпросното куче. Те са особено забележими в
главата и формата на
задните крайници особено
постановката на лапите.
От мене толкова. Успех на темата. Желая от сърце да я разработите професионално без залитане в емоционални тенденциозности. Дръжте се приятелски по между си.
Поздрави,
Николай
Атанасов
http://www.cynology.info