Развъдникът - теория и практика
Публикувано: 06 March 2007 - 11:18 AM
Публикувано: 06 March 2007 - 05:19 PM
Супер темичка въпреки,че малко късничко се включвам...Ние вече си имаме развъдник за БОК." Тинко - Хаус " регистринан в Швейцария единствения с това име в света...Разполагаме с 1 мъжкар,3 женски и 2 мъжки все още млади.Мога да се похваля и с две произведени кучила.Имам въпрос развъдника предава ли се от поколение на поколение или трябва да се регистрира на ново? Какво да правим ако например след две години потомство на нашите кучета почне да произвежда?Да спрем ли да развъждаме кучета в такъв случай??? d)

- Някои от моите, да – отвърна старецът. – Някои, но не всички; още по-малко пък веднага или докато ги сънуват.
Публикувано: 06 March 2007 - 05:29 PM
Колкото до другия въпрос, не съм убедена, че разбирам смисъла. Вие произвеждате тези кучета. Приплодите, които остават ваша собственост или съсобственост също могат да се използват в развъждането по ваша преценка - това е смисъла на създаването на развъдник и те носят името на вашия развъдник. Приплодите на тези, които са преминали в друга собственост вече не носят вашето име, а това на техния производител.
Дано да съм отговорила на въпроса ви.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 06 March 2007 - 06:40 PM
ubedena sam, 4e niakoi den i az 6te registriram razvadnik!!! niama kak da izbiagam ot moiata lwbov-ku4etata!!!
b)
no i stra6no mnogo me drazni tova, 4e v balgaria pove4eto razvad4ici sa super komersialni!!! takav "razvad4ik" az nikoga niama da bada!!!
absolwtno viarno e, 4e razvad4ici triabva da badat xora, koito mogat da si pozvoliat d
ostata4en bwdjet, za da razvajdat ka4estvenni i gledani ku4eta!!!
pojelavam na vas i va6ite ku4eta mnogo uspexi i radosti!!!:-)
Публикувано: 06 March 2007 - 06:46 PM
Цитат
to4no taka e tuk se ceniat nai ve4e parite....a v razvajdaneto na ka4estvenni ku4eta, tova e pagubno!!!
Публикувано: 06 March 2007 - 07:15 PM
lord_of_distruction - от вашия пост разбирам, че вие нямате развъдник, но вече знаете "кое как е" и как е в чужбина. Нямате си и най малка представа как е там, повярвайте. Аз лично винаги съм се учудвал как може кучето да предизвиква толкова полемика и завист - къде благородна, къде не ... но и тук, и в чужбина е едно и също - хората, независимо на какъв език говорят, са подвластни на емоции, чужди на кучето. А всеки, който обича любимата си порода и иска да напарви нещо за нея, намира начин да работи, без да се интересува от парите.
maria 76, къде се ценят парите, само не разбирам. Разбира се, че хубаво, породно куче от добра връзка и с перспектива е скъпо ! В развъждането на качествени кучета това не е пагубно, напротив. Труда на развъдчика трябва да се цени.
Темата е Развъдникът - теория и практика, Как се прави развъдник...
Моля, пишете по темата.
Публикувано: 06 March 2007 - 07:40 PM
Единият въпрос, който ме интересува е този зададен от anita_ff, а той е: " Ако, аз сама искам да започна развъдна дейност да речем на Golden Retriever , а не искам да съм член на национален клуб, ще мога ли въбще да бъда регистрирана някъде и къде ??" - Моля прочетете внимателно и недейте да правите Вие гневни изказвания, а ако може дайте компетентни отговори.
Вторият въпрос, който ме интересува и лично аз зададох е "Може ли да бъдат регистрирани два клуба за една и съща порода в България" - и тук аз лично не виждам нищо гневно(завистливо) в това (нищо че е малко offtopic, но сигурно пък трябваше да пусна нова тема...). В случая не знам какви импулси и емоции ви кара до давате такива определения.
Относно този ми въпрос и твърдението, че аз нищо не знам, аз мога да ви дам няколко примера/в линкове и само ако искате разбира се/ за държави, където има регистрирани повече от един клуб за дадена порода и тогава да видя какъв ще бъде компетентният Ви коментар.
Относно коментарът ми КОМЕРСИАЛНИ - да комерсиални, защото на бялото казват черно и се опитват да наложат себе си като ИЗБРАНИТЕ да развиват породата и се опитват да скопят всеки с идеи и възможности само и само да продължава да има пазар за техните не дотам на ниво кученца. На това му викат МОНОПОЛ ако не знаете. А в този бранш е малко смешно да се прави монопол с нещо различно от качество, нали? Или греша???
И така Dog.bg ще се надявам да дадете отговор на въпросите ми ако можете, а ако не ви харесват просто ги изтрийте!
Благодаря ви за вниманието! wink
Публикувано: 06 March 2007 - 07:46 PM
И сега все пак ще запазя благоприличие и няма да цитирам Клубове, като мое право, а и това не е важно.
И разбира се че качеството трябва да има цена - НО КАЧЕСТВОТО!!!!
Публикувано: 06 March 2007 - 08:08 PM
uvajaemi dog.bg saglasna sam s vas, 4e ka4estvoto struva mnogo pari......no mnogoto pari ne sa kriterii za ka4estvo....!!! b)
Публикувано: 06 March 2007 - 08:19 PM
Публикувано: 06 March 2007 - 08:30 PM
i ne sam iskala da kaja, 4e parite pre4at na ka4estvennoto razvajdane, a vizirax nekorektni razvajda4i ,koito iskat mnogo pari za vidno neka4estvenni ku4eta s cel da prodadat, kolkoto moje pove4e kutreta!!!
absolwtno sam saglasna, 4e za ka4estvenno razvajdane triabvat mnogo pari i sam dale4 ot misalta, 4e dobri razvadnici triabva da davat ku4etata si na bezcenica!!! mnogo dobre znaia kolko struva kupuvaneto i otglejdaneto na 1 takova ku4e(vse pak az imam 7 takiva ku4eta)!!! ne kazvam, 4e vie ste ot tezi nekorektni pazvad4ici, taka 4e nerazbiram s kakvo si navliakox gneva vi!!!
vse pak sme tuk za da spodelim mnenieto si b)
Публикувано: 06 March 2007 - 09:23 PM
Относно въпроса : "Ако, аз сама искам да започна развъдна дейност да речем на Golden Retriever , а не искам да съм член на национален клуб, ще мога ли въбще да бъда регистрирана някъде и къде ??" мога да кажа, че в България това няма как да стане, защото всички БЪЛГАРСКИ родословия на дадено порода се издават от клуба по породата ( ако има клуб на породата, ако не - от съответното киноложко дружество, в което членува и е записано кучето ) и се вписват в племенната книга, водена от БРФК. Това зная, ако бъркам, ме поправете.
Зная, че може да се членува в други страни - има българи, които са членове на съотвено киноложки клубове в други страни и кучетата им са записани в племенните книги на други държави. В такъв случай родословието няма да се издава от БРФК, а от съответната киноложка организация, където е записано кучето и членува човека, както и развъждането става по техните правила. Зная за Македония и Сърбия, но как става точно това - не зная.
По въпроса за клубовете - да, има не една държава, в която има повече от един клуб по дадена порода. Защо в България е така и дали това е за добре или за лошо - чувал съм различни мнения, нямам и опита да преценя.
За монопола ... не зная какво разбирате под монопол. Монопол няма - ако не искате да си купувате куче от България, никой и нищо не ви спира да си внесете отвън. Не зная кой казва на черното бяло - всичко е въпрос на избор и на това как съответния човек, който иска да си купи куче подхожда. Аз лично срещнах разбиране и хора, които ми помогнаха. Може би въпроса е по скоро всеки сам да си отговори какво търси за себе си и какво иска. Избора в случея е личен, но не мога да кажа, че няма необходимата информация, чрез която всеки може да вземе своето решение откъде да си вземе куче.
Качеството има цена - да. Но кой определя качеството ? За кое куче може да се каже, че е качествено, когато е още бебе ? Перспективна връзка и очакване за качествени кученца - това да. Но това ще бъдат очаквания. За мен може да се каже, че дадено куче е качествено, единствено ако е навършило най малко 9 месеца и тогава се прави преценка. Колко са хората, които са правили преценка по поколение, когато си вземат куче ? И в крайна сметка и най качественото куче може да го съсипеш с неправилно гледане. Тук вече връзката е взаимна - избора на човека и сериозноста му при отглеждането на кучето. Но повечето хора тук едва ли не очакват, че всяко куче, което е с родословие е роден шампион и трябва да е номер 1 и когато не стане, се оказват виновни развъдниците. Пак казвам - избора на покупка на куче е ЛИЧЕН и всеки сам носи отговорност за своя избор.
Публикувано: 06 March 2007 - 09:35 PM
Някой спрял ли ви е да си внесете куче от чужбина или там са "прекалено скъпи " ?
Публикувано: 06 March 2007 - 09:52 PM
Това исках да чуя в подкрепа на информацията, която и аз имам.
По въпроса с монопола такъв много ясно, че няма как да има, но явно не са един и два случаите, когато някой "тарикат" си мисли че може да прави. Получават се смешни ситуации искам да кажа. И по-възпитания човек се чувства глупаво, неловко и неприятно когато си има работа с такива.
Вярно е че всеки сам решава откъде да вземе куче и това право никой не може да ти го отнеме.
Ами как стоят нещата с развъдника и ОРД-то на клуба? Какви са правата и задълженията на развъдчика относно развъдната дейност на даден клуб в случая на избор на кучета за връзка? С други думи до колко клубовете могат да се месят в работата на развъдниците тук в България? Трябва да има някакви правила? Какви са те?
Публикувано: 06 March 2007 - 10:32 PM
Цитат
Клубът по никакъв начин не може да се намесва в плановете на развъдчика. Никъде по света не се практикува подобно нещо. Според правилника на БРФК всеки клуб е длъжен да приеме правилник за развъдна дейност. Той, обаче, определя правилата, по които ще се легитимира дадена връзка, а не съветва развъдчика какво да прави. Клубът може да направи списък на кучетата допуснати до разплод по неговия правилник и да предостави този списък на заинтересованите. Това ще рече, че тези кучета нямат породни пороци, които да ги отхвърлят от породния стандарт. Работата на отговорника по развъдна дейност е да съблюдава приетия ред. Той не може да определя кое кучило е качествено и кое не, не може да определя кое кученце е перспективно и кое не. Единственото, което може да прави е да следи изпълнението на всички изисквания на клуба за създаването на здраво поколение (предвидени тестове, изследвания, екстериорни и експертни оценки и т.н.) и при огледа на кучилото да отбелязва кучетата, които в този ранен период са проявили някакви пороци. Правилникът на клуба се създава за да определя реда по развъждане, допускайки само здравите индивиди, след което - издаване на родословия, а ОРД следи за изпълнението му, той не може да определя кое женско куче с кое мъжко да се свърже. По този начин клубът отговаря за това, че дадено куче с издадено от него родословие е произведено според неговите правила. Дали е качествено е друг въпрос. Клубът не носи отговорност за екстериора, а само за издадените от него родословни документи. Не се допуска намеса в плановете или идеите на развъдчика. Ако се поиска съвет, клубът може да състави определена комисия или да покани експерт по породата, но за всичко останало отговорност носи само развъдчика.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 07 March 2007 - 11:15 AM
Цитат
Отговорът ти беше много точен и напълно изчерпателен!
Това което ме интересуваше го разбрах. 1super
dog.bg parvo pro4etete tova, koeto sam napisala AZ togava mi davaite otgovor molia!!! iavno s vas sme na edno mnenie po vaprosa za razvajdaneto na ka4estvenni ku4eta i tiaxnata cena, no vie prosto ne 4etete, kakvo sam napisala!!! po vaprosa, 4e edno ku4e ne li4i kakvo 6te stane, dori da e ot mnogo dobri roditeli sa6to sam saglasna, no vse pak razvad4icite do 3 meseca ve4e imat niakakva predstava, kakvi kutreta sa proizveli....nali? ili gre6a! b)
a po vaprasa za parite....koito me poznava mnogo dobre znae, 4e za ku4e, koeto mi xaresva sam gotova da dam ludi pari.....no za ka4estvenno ku4e(az moite gi kupuvam ne po malki ot 6m)
a za izbora.....razbira se, 4e izbora e li4en....i kakvo da kupi6 i otkade da go kupi6....az problem s tova niamam b) taka 4e nerazbiram za6to si mislite, 4e me interesuvat parite.....naprotiv!!! prosto iskam vsi4ki koito se zanimavat s moiata lwbov-ku4etata da gi obi4at, taka kakto az i da ne se spekulira s tiax, a i s xora koito nai-dover4ivo otivat da si kupiat ku4e!!! razbira se,4e ima i razvad4ici, koito naistina obi4at i rabotiat za svoiata poroda!!! 6te dam daje primer: r-k "geriat's meri dogs' na gergana atanasova, koiato uporito raboti za svoiata poroda!!! razbira se ima i mnogo drugi razvad4ici na koito li4no az svaliam 6apka..... b)
taka 4e uvajaemi dog.bg mislia, 4e vie prosto ne me razbraxte...!!! b)
Моля, пишете на български !