Dog.bg Форуми : Развъдникът - теория и практика

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Развъдникът - теория и практика Оцени темата: -----

#121 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 February 2005 - 08:58 AM

Е, ама чакай малко, развъдната дейност не е за всеки. Сами написахте какво се изисква като отдаденост, а не на последно място финансова възможност. Моят ентусиазъм ме кара все повече да се замислям над евентуалните възможности и все повече да се убеждавам, че не ми е по силите, поне в близките години. Може ли някой да си представи ръзвъдна дейност в панелен апартамент? Значи започваме от шестицата от тотото l) .
Това не пречи да искаш чудесно куче, с което да обикаляш изложбите и да го включиш в дейността на някой вече тръгнал развъдник.

#122 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 11 February 2005 - 09:05 AM

А какво да кажем за хора, купили си първото куче с родословие и когато стане на възраст за разплод ...си регистрират развъдник bl) Не ми се търси из правилниците (които подозирам че не са актуални), та да попитам знаещите - няма ли минимален брой кучета, притежавани или съпритежавани или по договор, които трябва да са налице, за да се регистрира развъдник? В смисъл - какъв развъдник може да бъде с един мъжки например... или с една женска...?
Не го приемайте за заяждане, наистина ме интересува какъв е регламента в Бг по този въпрос, защото съм чувала за минимум 2 или 3 женски и един мъжки, а виждам съвсем различни неща - сигурно нещо не съм разбрала, но ми се струва глупаво да се регистрира развъдник само с едно куче bl)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#123 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 February 2005 - 10:13 AM

Цитат

А какво да кажем за хора, купили си първото куче с родословие и когато стане на възраст за разплод ...си регистрират развъдник bl) Не ми се търси из правилниците (които подозирам че не са актуални), та да попитам знаещите - няма ли минимален брой кучета, притежавани или съпритежавани или по договор, които трябва да са налице, за да се регистрира развъдник? В смисъл - какъв развъдник може да бъде с един мъжки например... или с една женска...?
Не го приемайте за заяждане, наистина ме интересува какъв е регламента в Бг по този въпрос, защото съм чувала за минимум 2 или 3 женски и един мъжки, а виждам съвсем различни неща - сигурно нещо не съм разбрала, но ми се струва глупаво да се регистрира развъдник само с едно куче bl)

Цялото нещо което правиш е регистрирането на име в FCI и кучилата ти излизат с това име. Няма ограничение, за кучта пол и т.н. Преди да регистрираме нашето име ни бяха казали че трябва да имаме две женски кучета за да може да си запазим име, но в последствие разбрах, че това не е така, но това нямаше значени защото в нащите планове влизаше закучпуването на две женски и едно мъжко куче така или иначе. Няма значение броя на кучетата и техния пол.
Пример: Хлебаров има само едно мъжко куче и има запазено име в FCI.

#124 Потребителят е офлайн   joroassassin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2005 - 10:15 AM

Цитат

Такова нещо като регистрация на развъдник не съществува.Регистрира се приставка към името - запазено име,а пък ти ако можеш развъждай.В миналото е имало такава измислица с изискване на брой кучета и тази исмислица си е била нашенска.

#125 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 February 2005 - 10:20 AM

Цитат

Може ли някой да си представи ръзвъдна дейност в панелен апартамент? Значи започваме от шестицата от тотото l) .

Ами ние го практикуваме, мога да каже че има неудобства но за момента ситуацията е такава. По-добрия вариян е когато имаш направени клетки и т.н. Дава по големи възможности, но другия варият също не е чак толкова страшен, но неможеш да имаш повече от 2-3 кучета в вас, трябва да мислиш за разгонването , ако имаш и мъжко, трябва да можеш да отделиш стая когато имаш кучило и всякакви такива неща, който са неудобни но се намира начин как да свършиш всичко това. И така да се каже работиш с кучета в съсобсвеност, което си има своите + и - .
r)

#126 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 February 2005 - 10:22 AM

Цитат

В миналото е имало такава измислица с изискване на брой кучета и тази исмислица си е била нашенска.
- да и тя се предаваше от уста на уста без да има официално такова взето решение r)

#127 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 11 February 2005 - 12:58 PM

Цитат

Цитат

В миналото е имало такава измислица с изискване на брой кучета и тази исмислица си е била нашенска.
- да и тя се предаваше от уста на уста без да има официално такова взето решение r)

Аха, благодаря за разяснението - явно тази градска легенда съм чувала r)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#128 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 20 February 2005 - 08:36 PM

Разбрах че в Русия за да си регистрираш развъдник трябва да изкараш задължитлни курсове по кинология. Има ли подобно изискване в България?
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#129 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 February 2005 - 10:40 PM

Не.
Но пък, отново - в България не регистрираме развъдник, а запазено име... "Развъдникът" като понятие няма дори точно определение.
Друг е въпросът кога човек се смята за собственик на развъдник, но това вече е по-скоро... лично мнение. Мнозина у нас си мислят, че притежаването на едно или две собствени кучета е напълно достатъчно условие да се обявят за "развъдник".
Лично аз бих казала, че развъдник е, когато човек притежава поне три кучета, които при това смята да развъжда (дори ако са мъжки, макар че... що за развъдник е без "развъждане" в него). Реално погледнато по европейските "неписани норми" малък е развъдник с до около 10-12 кучета (или поне така се самоопределят тамошните развъдчици).
--
Впрочем, в Русията има някои моменти, които за мен са изключителни непонятни. Разлики от рода на "колективный" и "частный" питомник и разни неопределени питомници междинен тип... Колективният развъдник явно съдържа кучета на няколко собственика (най-често дори не събрани на едно място), а частният е напълно личен - на един човек. Какъв е смисълът от колективен развъдник, признавам, не успях да проумея r) - но не съм и питала руснаци. Предполагам, че участието в такъв дава някакви "льготные условия", но малко не си го представям.
--
Иначе, киноложки курсове като понятие е добра идея на теория и доста зловеща - на практика (в български условия).
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#130 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2005 - 08:17 AM

В клубните устави са определени условията за развъждане.Ставайки член на клуб и регистрирайки запазено име в ФСИ на развъдник(което също минава през клуба и федерацията),на практика се обявява че ще се извършва развъдна дейност.
В това се състои и "регистрацията" на развъдник при нас.
В Устава е записано че клубът ще предоставя необходимата информация и т.н.,което в плана му за годината би имало действието на персонални кинолгически курсове.Дотук - с документите.
Останалото е интерпретация- кой,как и кога го прави.Налице е частно право- ти си собственик на кучето си и обществени,клубни условия- ако се развъжда,то как.В Англия частното право приоритет,в Германия/Русия - обществените условия.И в двете системи има напредък в кинологията.Защото са намерили баланс между конфликта на интереси- частно и обществено,който е подчинен само на едно- да се възпроизведат качествени екземпляри- чрез вкарване на още един интерес:
Ако в обществените условия(клубните правила) се наложи още един частен интерес- контрол върху продажбите на кучета предимно от един развъдник,то тогава се получава задачка с три неизвестни- частен интерес(собственост върху кучето)- обществен интерес(клубни правила)- частен интерес(контрол върху клуба).От математическа гледна точка,за да се реши задачката "конфликт на интереси" е необходимо да се вкара още едно уравнение: конкуренция между клубовете за една порода.Конкурирайки се в интересите "частен"/"частен" взаимно ще се следи спазването на интереса "обществен",което и са решили в двете системи по горе.
User's Signature

Marten BG

#131 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 02 September 2006 - 03:02 PM

Искам да си регистрирам развъдник ,но не знам какво трябва да направя. Къде и какви документи трябва да попълвам? Ако може някой ,който знае да ме упъти . Мога ли да имам развъдник и да е в блока?
Благодаря за съветите.

#132 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 02 September 2006 - 08:56 PM

много е дълго за обяснение във форум..мой съвет е да се свържеш с някое киноложко д-во и да си насрочиш среща с ръководството да говорите надълго и нашироко...
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#133 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 02 September 2006 - 09:03 PM

Цитат

Искам да си регистрирам развъдник ,но не знам какво трябва да направя. Къде и какви документи трябва да попълвам? Ако може някой ,който знае да ме упъти .

Можете да прочетете тук. Ако имате въпроси, питайте.

#134 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 02 September 2006 - 09:11 PM

Много благодаря ! Ще го прочета и дано да ми стане ясно вече. cheers

#135 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 02 September 2006 - 09:30 PM

С ваше позволение, ще обединя темите, нека темите и въпросите, които имате да са на едно място.

#136 Потребителят е офлайн   distan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 October 2006 - 07:31 PM

Цитат

М да, за дефинитивния тон и пиадестала си прав ;)
Предполагам, че тълкуванието е по-просто все пак: дори по-смотаните кучета от добър развъдник са достатъчно добри, та да послужат за основа на развитието на друг развъдник... и ако "новият" е успял да се възползва добре от "смотаното, но хубаво", значи има хляб в него...? Знам ли - аз поне така го разбрах...
--
А иначе си много прав и за стажа.
Аз имам 10-годишен опит по изложбите, в смисъл, че вече 10 години ХОДЯ по изложби. Силно подозирам, че това не ме прави кинолог b) , а само ме кара да се дразня, когато организаторите на изложби и/или съдиите правят глупости.
Реално погледнато, поне за мен, "качеството" на един развъдник (или развъдчик, ако е за въпрос - в смисъл човек, който притежава само 1 или 2 женски) се определя не от кучетата, които притежава, а от това, което е произвел. Не е проблем с повечко пари да се внесе убийствено куче, важното е да знаеш какво да правиш с него след това (казала съм го и в самото начало на тази тема). Безброй са случаите, когато човек си купува прелестен звяр, способен дори и световен шампион да стане... мъкне го по изложби... и след това изчезва безследно от хоризонта на кинологията. Далеч по-малко са случаите, когато човек си купува куче, после второ, трето... и накрая изненадва световната общественост, като цъфва на световното и отнася титлата b) с кученце с префикса на до този момент повече или по-малко неизвестен развъдник.
Това, последното, е успех.

Ето това което каза е истината и това е.Втори път БРАВО!

#137 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611
Публикувано: 10 November 2006 - 12:41 AM

Имам няколко въпроси и ако може някой да ми отговори ще съм му много благодарна.

1. Може ли в блок да има развъдник?
2. И ако може, остава ли в сила забраната за повече от три животни в апартамент(включително котки и кучета)?
3. Какви такси/данъци се плащат за развъдна дейност?

#138 Потребителят е офлайн   lord_of_distruction Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 05 March 2007 - 04:56 PM

Здравейте!
Не видях никой да е отговорил на един от въпросите зададени тук от anita_ff, а той е: " Ако, аз сама искам да започна развъдна дейност да речем на Golden Retriever , а не искам да съм член на национален клуб, ще мога ли въбще да бъда регистрирана някъде и къде ??"
Този въпрос лично ме интересува и мен, защото тук в България някои клубове имат меко казано КОМЕРСИАЛНА управа и да си техен член не би било много приятно за бъдещите ти планове на отговорен и ценящ породата човек/развъдчик.
Може ли да бъдат регистрирани два клуба за една и съща порода в България. Питам защото не виждам тук да има такава практика а в западна европа това май не е никакъв проблем.
И още нещо - може ли да бъде регистриран развъдник и той да не е член на никой клуб.
Благодаря предварително, на тези които ще ми отговорят!

#139 Потребителят е офлайн   kayo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 March 2007 - 10:32 PM

Мисля, че отговорът на първия въпрос е - не.
"Може ли да бъдат регистрирани два клуба за една и съща порода в България" - тук бих казала, че може, ако клуба по порода прецени.
"може ли да бъде регистриран развъдник и той да не е член на никой клуб" - не
п.п. Това е моето некомпетентно мнение, но ако зададеш въпроса си в БРФК със сигурност ще ти отговорят най-точно!
Успех!
User's Signature

Beagle
[br]БЪЛГАРСКИ КИНОЛОЖКИ КЛУБ БИГЪЛ - bkkbeagle@gmail.com

#140 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 06 March 2007 - 12:33 AM

Клубът по порода не преценява дали да се създаде друг клуб на същата или не, а БРФК. Правилникът не го забранява - има изисквания, които трябва да се изпълнят за да бъде приет съответния клуб в БРФК. Парадоксалното е, че на практика само клубовете на няколко от най-популярните породи в България - като НОК, сибирско хъски .... и за други не се сещам в момента, покриват изискванията за кучила и развъдна популация. И това е така, защото са популярни като порода, може би скоро лабрадорите и голдъните ще ги настигнат ... предполагам. Иначе, другите клубове са с малко членове и още по-малко регистрирани кучета от съответната порода.
В клуба членуват хора, а не кучета. В този смисъл, един клуб по порода може да се създаде и без да има налични екземпляри от породата. Друг е въпроса, дали този клуб ще бъде приет от Общото събрание на БРФК.
Ако искаш да се занимаваш с развъдна дейност не е необходимо да членуваш в клуб по порода. В Международната федерация се запазва име, което не изисква притежание на куче. Можеш да станеш член на някое от киноложките дружества и те да пуснат искането ти за регистриране на име на развъдник, но ако вече има създаден клуб за породата, която развъждаш, той има всички права да издава легитимни родословия на популацията в България. Това ще рече, че трябва да си платиш съответната такса към този клуб и да изпълняваш изисканията на правилника им за селекция. Предполагам, че ти стана ясно, че при наличие на клуб по съответната порода практически е невъзможно да избягаш от членството в него, ако искаш да се занимаваш с развъждане на същата.
Ако въобще мога да давам някакви "съвети" - гледай по-спокойно на субективния елемент (управа на клуб или членове). Ако си съвестен като развъдчик няма какво да се съобразяваш с комерсиалните елементи в клуба - във всички клубове се срещат всякакви "образи". В началото се ядосваш, палиш се, после разбираш, че в действителност най-важна е твоята работа и удовлетворението ти когато създадеш наистина добри, здрави и качествени животинки.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни