Dog.bg Форуми : При заплождането какви правила трябва да знаем ?!?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

При заплождането какви правила трябва да знаем ?!? Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 August 2007 - 09:59 PM

Цитат

bonboni ти дори пола не ми знаеш, а ми казваш с кой да не споря.

Да, и аз чакам теоритично обяснение на този казус от г-ца shemet , която си мисли, че всички сме длъжни да я познаваме. Не, че се заяждам, просто съм много заинтригувана n)
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро

#22 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 August 2007 - 10:27 PM

Според мен shemet си е shemet и просто нещо се заинати. Ясно е като бял ден, че качеството на кучетата зависи от техните гени, а не от възрастта им. Просто insult много добре си го каза. Едно женско чихуахуа, може да роди и отгледа бебета без проблем и съвсем нормално на 12-15 месечна възраст най-чудесните кученца, каквито повече през живота си никога да не роди - в зависимост единствено от бащата!
А като заговорим за мъжки кучета, и то хъскита, да чакаш 3 години е съвсем неоправдано.... да не използвам по-силни думи. Ако някой все пак ми обясни логично защо и какво му пречи на мъжкото куче, ще съм благодарна, защото за толкова години никой не можа да ме осветли по този въпрос. l) Това точно беше засегнато по едно време и в темата за хъскито, където ще се повторя сега като кажа, че еякулацията нито спира, нито нарушава растежа, развитието или каквото и да е, иначе и момченцата нямаше да порастват oo
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 August 2007 - 11:47 PM

Хора едно куче съзрява на около 18 месечна възраст, ок. Едно момиче на 16 може законно да отгледа дете, стига родителите и да са съгласни. 16 годишно момиче готово ли е физически и психически да отгледа бебе? Или давайте да се въдим като неразвитите нации. Станеш ли на 12, хайде, готов си. Едно момиче на 16 не спира да се развива, както и едно куче на 18 месеца. Поне психически.
Говоря от личен опит и по наблюденията си.
А и говоря за абсолютно еднакви ситуации, никакви различни бащи, нито различни условия. Разлика единствено във възрастта.
Аз никога не бих заплодила женско куче на 1 година, защото единственото,което познавах заплодено на тази възраст, почина. Точно от това. Тогава говорих и с ветеринаря си и той ми каза, че едно куче е узряло, когато навърши 3 години.
Huskypower, ще изчакам Сибир да стане на 3 години, защото не искам просто кученца. Всъщност дано да е физически здрав и да има подходящ характер, за да го пускам за разплод. Има значение и възрастта на мъжкото куче, зная, че не се спира разтежа от еякулацията иначе. Така каза ветеринря, ще го помоля да ми обясни следващия път.
Иначе да, шемет съм си = ).
dmm говоря, че bonboni дори пола ми не знае, но ми казва, да не споря с еди-кой-си. Той не знае нищо за мен и това, което знае за Laikata му е достатъчно да ме определи, като НИКАКЪВ конкурент в спора? Ами, не.
User's Signature

В приятелството няма породи!

#24 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 24 August 2007 - 12:30 AM

Цитат

Аз никога не бих заплодила женско куче на 1 година, защото единственото,което познавах заплодено на тази възраст, почина. Точно от това. Тогава говорих и с ветеринаря си и той ми каза, че едно куче е узряло, когато навърши 3 години.

shemet, тук не говорим за заплождане на едногодишно куче.
А и както видя, че чак вече стана банално, при всяка порода възрастта за размножаване е различна.
И само да ти обясня, че вет. медицина помага на животните, а кинолозите поддържат и развиват породите. Надявам се да си усетила какво искам да ти кажа и да се довериш на хората тук, които все пак имат по-голям опит в развъждането и кога една женска или мъжки са готови за поколения.
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро

#25 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 24 August 2007 - 10:19 AM

shemet, с всичко казано до тук не отговорихте на въпроса ми. От какво зависи качеството на кученцата? И каква е разликата в качеството им когато са родени от 1-годишна майка и 3-годишна майка?
Ако ще си говорим за хората, детето на 16-годишното момиче с какво ще е по-различно от детето на 26 годишното? Не говорим за начин на гледане и самото момиче, а за детето й. Защото все пак нали това беше спора - качеството на рано родените кученца.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#26 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 24 August 2007 - 10:55 AM

Няма смисъл да се спори b) . Описано е в стандартите кои породи са по-късно съзряващи и кои не . Едно чихуахуа, йорки .... обикновено достига килограмите си около 6 м възраст и после малко се дооформя при съзряването му . Но едно догче на 6 м си е пълен бебок и има много да трупа в килограми още . Разликата мужду двете породи е от небето до земята . Майката природа си знае работата . Защо трябва да умуваме и да сравняваме слон и мишка . Всичко си го пише в стандартите на породите - четете там . А всеки решава сам кого да слуша и кое е правилно.

#27 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2007 - 11:22 AM

Цитат

shemet, с всичко казано до тук не отговорихте на въпроса ми. От какво зависи качеството на кученцата? И каква е разликата в качеството им когато са родени от 1-годишна майка и 3-годишна майка?
Ако ще си говорим за хората, детето на 16-годишното момиче с какво ще е по-различно от детето на 26 годишното? Не говорим за начин на гледане и самото момиче, а за детето й. Защото все пак нали това беше спора - качеството на рано родените кученца.

samotnata по мои наблюдения качеството на кучето зависи и от възраста на женската.
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 24 August 2007 - 11:49 AM

Това ми стана ясно вече. Моя въпрос е защо според Вас качеството зависи и от възрастта на женската? Искам да ми обяснити причините, поради които мислите така, много ми е интересно. Какво във възрастта на майката определя качеството и какво всъщност разбирате под качество?
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2007 - 11:55 AM

shemet дадох ти просто един приятелски съвет,а пола ти не ме интересува,твое си е решението дали да го вземеш предвид.Тук никой не го интересува кой кой е,въпроса е дали това,което пишеш е така или не е и практиката с годините е много важна,така че спора само от инат ще е безмислен.
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#30 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2007 - 12:09 PM

Цитат

Това ми стана ясно вече. Моя въпрос е защо според Вас качеството зависи и от възрастта на женската? Искам да ми обяснити причините, поради които мислите така, много ми е интересно. Какво във възрастта на майката определя качеството и какво всъщност разбирате под качество?

samotnata Смятам така, защото една женска е по-добре развита психически и физически на 3 годино от колкото на година и половина. Под качество разбирам добри изложбени кучета.
Bonboni, разбрах какво искаш да ми кажеш, но факт е, че ти например познаваш Laikata, а мен не. От къде знаеш, че не мога да споря с него? Ок, той е водещ кинолог, ок. А мен защо ме приемаш просто като фен (не, че не е така,но ти нищо не знаеш за мен =) )
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2007 - 12:10 PM

Аз не съм специалистка по развъждане, но според погиката на shemet, децата на едно 18г момиче ще са по-кофти от тези на 28г жена bl)
Подобни твърдения са лишени от смисъл...
Децата носят гените на родителите и на прародителите си, техните качества и недостатъци, но възрастта в случая няма никакво значение...

П.С. Да, Лайката го познаваме всички, и след като не ти е отговорил на апела до сега, значи не е сметнал за нужно да го прави.
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#32 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2007 - 12:10 PM

На мен ми е достатъчно,че чета какво пишаш,аз коментирам това,което е написано,а друг е въпроса,ако пишеш едно,а мислиш друго.Все още не съм се научила да чета мисли. wink
User's Signature

#33 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2007 - 12:38 PM

П.С. Да, Лайката го познаваме всички, и след като не ти е отговорил на апела до сега, значи не е сметнал за нужно да го прави. Аз не чакам и да го прави. Не ме интересува, кой ми отговаря и кой не. Пиша това, което смятам за най-правилно.
16 годишните раждат по-трудно и не знаят как да се грижат за децата си общо взето.
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2007 - 12:50 PM

Цитат

П.С. Да, Лайката го познаваме всички, и след като не ти е отговорил на апела до сега, значи не е сметнал за нужно да го прави. Аз не чакам и да го прави. Не ме интересува, кой ми отговаря и кой не. Пиша това, което смятам за най-правилно.
16 годишните раждат по-трудно и не знаят как да се грижат за децата си общо взето.

Не съм казала 16, и моля те без такива обобщения - аз съм родила на 19, и имам страхотен син.

Проблемите и усложненията при жените са при късна бременност и раждане (над 35 вече ги правят само със секцио), но ти на 14 години няма как да ги знаеш тия неща bl)
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#35 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2007 - 01:17 PM

Обяснихме го няколко души, няколко пъти. Повече е безсмислено да се повтаяме. Shemet не може или не иска да го разбере. Вярвам, че с времето тя ще си промени мнението по въпроса, колкото и абсурдно да и се вижда това сега. Време има, хората се развиват.
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2007 - 01:22 PM

Цитат

Цитат

П.С. Да, Лайката го познаваме всички, и след като не ти е отговорил на апела до сега, значи не е сметнал за нужно да го прави.  Аз не чакам и да го прави. Не ме интересува, кой ми отговаря и кой не. Пиша това, което смятам за най-правилно.

Не съм казала 16, и моля те без такива обобщения - аз съм родила на 19, и имам страхотен син.

Проблемите и усложненията при жените са при късна бременност и раждане (над 35 вече ги правят само със секцио), но ти на 14 години няма как да ги знаеш тия неща bl)

Моята майка също е родила на 19 и ето го резултата де.
Иначе все пак гледам света около мен, това, че не съм раждала, не ми пречи да зная, как раждат 16 годишните. Аз говоря за 16 годишни, ти заговори за 18, за 2 години хората много се развиват.
Huskypower надявам се да не си променя мнението до такава степен, че да заплождам 1,6 годишни кучета. А аз иначе много искам да си имам развъдник, но ще видим.
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2007 - 03:04 PM

Цитат

П.С. Да, Лайката го познаваме всички, и след като не ти е отговорил на апела до сега, значи не е сметнал за нужно да го прави.  Аз не чакам и да го прави. Не ме интересува, кой ми отговаря и кой не. Пиша това, което смятам за най-правилно.

На кой апел???

Качеството при 16г не е по малко от качеството на 25годишните по твойта логика...заплождането се прави след напълното развитие на кучето,повтарям се,но при всяка порода е различно,това не влияе на качеството.
User's Signature

#38 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 24 August 2007 - 04:19 PM

Цитат

samotnata Смятам така, защото една женска е по-добре развита психически и физически на 3 годино от колкото на година и половина. Под качество разбирам добри изложбени кучета.

shemet, четейки какво пишете ми идва друг въпрос, който да Ви задам, а именно каква професия имате и какво образование? Питам, защото очевидно биологията не Ви е силната черта. И сега ще се обоснова. Уча биология в момента, не претендирам да съм с идеални знания, но според тази така интересна за мен наука "качеството" на кученца, хора, мишки или цветя се определя от наследствения генетичен материал. И от нищо друго. /Е, разбира се след това начина на гледане е много важен, но това не зависи от физическото състояние на майката/. Та да се върнем на "качеството". Нарочно Ви попитах според Вас от какво зависи то, та така яростно защитавате тезата, че кучетата под 3 години не трябва да стават майки. Ами съжалявам, но теорията Ви издиша, не задруго, а защото не я доказвате по никакъв начин. Качеството на изложбените кученца /нали се гледа физическите им качества/ се определя от гените, които са комбинация от гените на майката и бащата. Е, няма абсолютно никакво значение на колко ще са майката и бащата /стига те да са полово съзряли и физически завършили растежа си/. Гените са АБСОЛЮТНО еднакви и на година и на 3 и на 10. Съвсем друга е темата за това как кучката ражда, колко ражда, как ги кърми, как ги обгрижва и как се грижи за тях. Изложбените им качества зависят само от генетичното им наследство от родители, което НЕ ЗАВИСИ по никакъв начин от годините и психическото състояние на кучетата. Нямам намерение да взимам страна в спора Ви с останалите, както споменах беше ми интересно от професионална гледна точка, помислих, че имате разумно обяснение. Е, оказа се, че нямате. Продължавайте да защитавате теорията си, но поне намерете логично и праводоподобно обяснения, защото иначе никой не Ви взима на сериозно. Успех със създаването на развъдника, дано някой ден станем колеги, защото и аз си мечтая за развъдник.
User's Signature

#39 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2007 - 04:54 PM

Не знам изобщо защо се занимавате с тия смехории, ама че работа. Седнали сме сума ти хора да говорим на някакво упорито момиче, а тя даже не вниква. Свободно, форумци! l) b)

Huskypower повдигна въпрос, които и мен много ме интересува. Защо е сложена тази граница на мъжките - заплождане не-по-рано от 2-та година? Не във всички страни е така - не ми е ясно защо нашите клубове са го възприели като задължително правило. Ако е само защото до втората година разчитат да се проявят генетични болести и други вродени проблеми, които кучето може да има - струва ми се необосновано. Ако е защото смятат, че кучето трябва да се развие напълно - то две години са само условна граница, малко ли са неразвитите напълно на тази възраст животни. Който е решил да развъжда би трябвало да може да прецени защо избира даден мъжи. И при положение, че на този мъжки няма да му стане нищо от това, че става баща - то за какво е тази граница?
User's Signature

Качена снимка

#40 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2007 - 05:54 PM

Границите си ги определят клубовете и съответните Федерации. МФК не определя възрастови граници, там наблягат предимно на други неща, което е видно от правилниците. За това в различните държави може да е различно. Според правилника на БРФК, границата е минимум 15 месеца. Това е доста общо, и за това клубовете са си го решили за себе си именно поради разликата в развитието на породите от чихуахуа до немски дог - тези 15 месеца са нормални за едното, но не и за другото.. Според мен е разумно да има такива граници за женските кучета, (с идея да не ги експлоатират) но за мъжките ... аз лично не ги разбирам. Те или стават татковци, или не стават, а риска от това си го поема собственика на женското куче, което евентуално се запложда с някой такъв младеж.. Сещам се за един случай с хъскита (в друга държава) където по случайност едно момченце хъски става татко на 9 месеца - тогава се раждат кученцата, значи е бил на 7, когато са заченати. Кучетата не са случайни, развъдникът също, бебетата са вече отдавна порастнали живи, здрави, прави и красиви с родословия. И друго, например чувала съм, че в Испания горната допустима граница за мъжките кучета е 13 години, не знам колко е вярно, но след това хората правят изкуствени заплождания и пак ползват тази кръв.
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни