Dog.bg Форуми : При заплождането какви правила трябва да знаем ?!?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

При заплождането какви правила трябва да знаем ?!? Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 22 December 2007 - 10:05 AM

Ето затова не трябва да се дават съвети от неспециалисти!!!! :huh:
Има ОГРОМНА!!!!!!!разлика между изкуствено ОСЕМЕНЯВАНЕ!!!!!! и ОПЛОЖДАНЕ/заплождане/.Между другото личното моето куче през 1993г. роди след изкуствено осеменяване четири кученца но си имаше основателни причини за извършването му.
Няма как прогестеронът да "командва",тъй като се отделя основно от жълтото тяло образуващо се след овулацията,тоест не я предиз-виква.Има друг хормон предизвикващ овулация,наричащ се лутеинизиращ.Изобщо като гледам как и с какво самочувствие говорите/като истински спецове-ветеринарни лекари да взема и да ви подаря дипломата си!!!!!!!/
И ПОСЛЕДНО-тази година 4-ри пъти  ми се наложи да оперирам и премахвам гнойна матка образувана от нанесена инфекция след изкуствено осеменяване извършено от неспециалисти-ПОМИСЛЕТЕ СИ!!!!!!!!!!

#62 Потребителят е офлайн   kayo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2007 - 11:39 AM

Цитат

Ето затова не трябва да се дават съвети от неспециалисти!!!! :huh:
Има ОГРОМНА!!!!!!!разлика между изкуствено ОСЕМЕНЯВАНЕ!!!!!! и ОПЛОЖДАНЕ/заплождане/
...........образувана от нанесена инфекция след изкуствено осеменяване извършено от неспециалисти-ПОМИСЛЕТЕ СИ!!!!!!!!!!

Тук никой не дава съвети!
Просто описвам случай, на които бях свидетел преди години във ветеринарна клиника!

Аз бих искала да разбера каква е разликата между двата термина?

Цитат

........да взема и да ви подаря дипломата си!!!!!!!/

Подаръци приемам по всяко време, особено на Коледа!  ;)
User's Signature

Beagle
[br]БЪЛГАРСКИ КИНОЛОЖКИ КЛУБ БИГЪЛ - bkkbeagle@gmail.com

#63 Потребителят е офлайн   Valeri Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2007 - 09:10 PM

Д-ре, това е форум за хората, които развъждат, а не за ветеринарни доктори, за Вас има друг форум и там можете да си мерите ... дипломите с други доктори. Целта на нашия форум е да си бъдем полезни в развъждането със съвети от личния си опит и да си споделяме нещата. От Вашите постинги разбрах само, че знаете изключително точно ендокринната система на кучето. За беда обаче едва ли бяхте полезен с тази информация, освен на себе си и на собственото си его. Както виждате думата "командва" е в кавички, т.е. употребена е условно. За хората, които ще заплождат е важно кога точно да си заплодят кучето и най-добрия метод за това, според мен, е кръвния тест за прогестерон, което илюстрирах с двата примера, които дадох. Ако искате да бъдете ПОЛЕЗЕН, бихте могли да коментирате ПО СЪЩЕСТВО идеята за най-подходящия начин за определяне на овулацията, а не заяждане на дребно и евтина реклама на ветеринарната Ви практика. За нас, развъждачите това е хоби, а за Вас начин да си изкарвате препитанието. Ако споделям моя опит го правя не за да се рекламирам, а за да бъда ПОЛЕЗЕН на някого с опита, който съм натрупал за всичките тези години с цената на време, пари, сълзи, болка и лишения.
Когато преди 15 години се молех на Вашего брата ветеринарните доктори да ми направят цезарово, те ме гонеха от кабинетите си, защото цезарово се правело само ако има проблем. Сега обаче се надтърчкват кой да се "специализира" в секциото на "скъпата порода" Булдог. 
Ако искате пък да се надговаряме по въпросите на развъждането на кучета винаги съм насреща, защото най-много ядове съм брал именно от ветеринари, дето се мешат в селекцията и развъждането.

Що се отнася до изкуственото осеменяване, до преди 3-4 години нямаше по голям радетел на естественото заплождане от мен. От момента, в който обаче ми умряха цели 3 кучила по един и същи начин - между 3 и 7 ден и единственото общо между тях беше бащата на малките, реших че е по безопасно( за мъжкия преди всичко) да се запложда без физически контакт между кучетата. Чисто статистически оттогава имаме по-големи кучила, което може и да е следствие от използването на тестове за прогестерон.

Апропо, как разбрахте,че гнойните матки са следствие на изкуственото осеменяване?

#64 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2007 - 11:28 PM

Без да се заяждам, но защо си мислите , че е по-добре да се заплождат кучетата без физически контакт??!! :o Казвате , че това било и за безопасноста на мъжкия....ама вие чак дотам ли сте ги докарали тези кучета , че мъжкия да не може да издържи натоварването на един полож акт??!! :huh: Нямам думи за това , че се наричате с гордост развъдчици и прочие, а кучетата са ви се превърнали в инвалиди.........

#65 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 December 2007 - 11:48 PM

Аз не видях да пише, че мъжкия не може да издържи натоварването на половия акт. Очевидно НЕ това е причината, но все пак ти къде го прочете? А бързаш да правиш и заключения, че и да окачествяваш даже....  :huh:
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#66 Потребителят е офлайн   Valeri Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 December 2007 - 06:55 AM

Явно не съм се изразил достатъчно подробно и описателно. Както казах 3 кучила умряха целите между 4 и 7 ден. Всички кученца бяха с еднакви симптоми, което ме навежда на мисълта, че това е вирус, най-вероятно от рода на херпис вирусите. Затова с цел да не се зарази мъжкия, а оттам и той от своя страна да зарази женски, реших, че е по добре да използвам искуствено осеменяване. Когато правиш изкуствено, предпазваш мъжкия, защото женската може да се зарази от спермата, която така или иначе попада в нея, затова написах, че се предпазва мъжкия преди всичко, но по този начин се пазят и женските, които той би заплодил впоследствие.
Иначе проблеми с естественото нямам.

#67 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 December 2007 - 09:51 AM

AXEL Бултериерът да бяхте малко по-добронамерен сигурно щяхме да научим доста от вас. Непрекъснато и със всички се заяждате. Може Валери да не познава в тънкости хормоналните секреции в кучешкия оргънизъм, но дори и според вашия пост той е прав - щом има прогестерон, значи има овулация. Значи тестовете за прогестерон са нещото което ни трябва, когато искаме да заплодим женската.
На мен лично мненията на развъдчиците в тази тема са ми много полезни. Би ми било полезно и приятно да чуя вашето мнение по принцип, без да е в спор с нечии друг пост.

#68 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 December 2007 - 11:36 AM

Цитат

Явно не съм се изразил достатъчно подробно и описателно. Както казах 3 кучила умряха целите между 4 и 7 ден. Всички кученца бяха с еднакви симптоми, което ме навежда на мисълта, че това е вирус, най-вероятно от рода на херпис вирусите. Затова с цел да не се зарази мъжкия, а оттам и той от своя страна да зарази женски, реших, че е по добре да използвам искуствено осеменяване. Когато правиш изкуствено, предпазваш мъжкия, защото женската може да се зарази от спермата, която така или иначе попада в нея, затова написах, че се предпазва мъжкия преди всичко, но по този начин се пазят и женските, които той би заплодил впоследствие.
Иначе проблеми с естественото нямам.

Ок извинявам се , грешката е моя...

#69 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 December 2007 - 03:47 PM

Апропо - има ли тест за херпес???
User's Signature

Качена снимка

#70 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 December 2007 - 12:14 PM

Ако искате да разберете кога е най-подходящият ден за заплождане на вашето куче-заведете го на лекар!!!!!!!той ще прецени!!!!!!Как ще прецени:дали чрез тест или чрез намазка си е негова работа.НЕ Е РАБОТА на някой си Валери Пеев!!!!!!
Това дали ще се направи секцио или ще има раждане по естествен път е работа на лекаря-НЕ Е РАБОТА на някой си Валери Пеев!!!!
Много скоро надявам се още по-скоро/прие се вече закон/,хора без квалификация,извърващи опасни за здравето на животните манипулации ще бъдат съдени!
Според Валери Пеев,трябва да се осеменява изкуствено за да не се зарази мъжкото куче,нищо че заразената сперма от него ще зарази женската/Егати дискриминацията,Егати доводът/.Според мен трябва и двете кучета да бъдат прегледани от лекар за да няма инфекция предавана по полов път/например бруцелоза/ не е работа на развъдчика,а на лекаря.

#71 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 December 2007 - 12:44 PM

С изключение на заядливата нотка, аз също мисля, че за тези неща е по-правилно да се грижи ветеринарният ви лекар. Аз също не бих се съгласила, някой неквалифициран да се меси в професионалната ми работа и да ми "дава акъл". Практиката си е практика, няма спор. Но по-скоро бих обърнала света за да намеря свестен доктор и бих направила хиляди консултации, вместо да се усланям само на практиката си или пък на нечия друга такава. Колкото до тестовете - доколкото знам тестове за такъв тип заболявания могат да се направят в академията. Тук вече негодувам за това, че не могат да се правят поне в по-големите градове. Имам предвид такива, чиито резултати да са легитимни пред "света".  Наскоро ми се наложи да търся такава възможност точно за вирусните херписи. Така, че решението за "безконтактно" заплождане, според мен почива на лични мотиви, а не на медицински обосновани. Друг е въпроса, че английските булдоци са много "деликатна" материя и... аз бих си направила труда да убедя няколко ветеринарни лекари да се специализират в тази посока, вместо да разчитам на практиката си. Казвам го съвсем добронамерено - както казахте вече, тук изказваме мнения.
Освен това, мисля, че нещо се смесват или недоразбират нещата около изкуственото заплождане. Доколкото ми е известно има разлика между изкуствено заплождане и т.нар. "безконтактно", когато спермата на мъжкия не изисква обработка. Защото това, че някой е експериментирал не води до извода, че в БГ се практикува вече. Мисля, че едва от тази година в академията в Стара Загора стартира програма с такава цел. Оставям тези, които знаят повече да обяснят или да ме поправят.
Весела Коледа на всички!
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#72 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 December 2007 - 04:31 PM

ОФФ

Аз не,че нещо разбирам и съм далече от мисълта да давам акъл,но дали защото развъждането е работа на развъдчика,а болестите на доктора Валери Пеев има повече опит в тази работа????????
Нека не се смесват двете неща,ветеринарите не са развъдчици...а за съжаление заради липсата на добри ветеринари в повечето случаи развъдчика поназнайва и е в час с повечето болести.
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#73 Потребителят е офлайн   kayo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 December 2007 - 06:15 PM

Понеже специалистите не искат да ми отговорят на въпроса, каква е разликата между изкуствено осеменяване и изкуствено оплождане
ще ви кажа аз какво знам/не съм вет. лекар/!  :blink:

Изкуствено осеменяване - /изкуствена инсеминация или артефициална инсеминация/ - това е въвеждане на семенна течност в половите пътища с използване на специални приспособления.
В зависимост от метода на въвеждане манипулацията може да бъде:
влагалищна, цервикална и маточна.
Семенната течност може да се въведе скоро след получаването на еякулата или след съхранението и в предварително замразено състояние.
/В България не съм чула да имаме такава банка за съхранение на генетичен материал от кучета и котки.
Говоря само за тах, защото знам, че за селскостопанските животни има!/

изкуствено оплождане - това е процес на сливане на мъжката и женска полова клетка без наличието на коитус.
Изкуственото оплождане се предхожда от депониране на семенна течност (еякулат) във влагалището  - процес, известен като осеменяване
Изк. оплождане може да бъде извършено и чрез други методои за асистирана репродукция/ не ми е известно да се прилага при животните/.

AXEL Бултериерът смятам, че в тази тема не е толкова важна терминологията, все пак не сме на изпит!
Сигурна съм, че ако подходиш по-добронамерено ще се получи интересна дискусия, която ще е полезна за всички!
User's Signature

Beagle

#74 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 December 2007 - 11:09 AM

Ако искате моята консултация на драго сърце,но ще трябва да си платите!
Само ще уточня,че изкуственото заплождане при хората е по-известно като "бебе в епруветка" или така наречената трансплантация на ембриони-нещо което някой като Валери Пеев нито може да обясни,нито да извърши/дори аз не мога/,но може да употребява като термин погрешно!!!!!!!!

#75 Потребителят е офлайн   Valeri Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 06:24 PM

Както всички вече окончателно разбрахме, става дума за евтина реклама на Г-на Доктора, който дори не си е написал името, а използва псевдоним. За въпросния господин, а и за много други хора по форумите може и да съм "някой си Валери Пеев", но смея да твърдя, че доста доктори са научили някои неща от мен. Не искам да се изтъквам, нито да поучавам, а само да съм полезен, ако мога с нещо.
Не съм съгласен, че доктора е този, който ще избира вместо мен какъв да е метода на определяне на овулацията. За 17 години професионално, чистопородно развъждане на Булдози съм преминал през много доктори и няма такъв, който да ми е предложил нещо ново, което да не знам и не съм изпробвал. Явно нашия доктор използва намазки, което аз съм правил преди 15 години и счятам че е в пъти по-НЕнадежден метод(защо обясних в първия си пост по темата). Повечето доктори не са и чували за някои от тези неща, но не ги упреквам, защото това е работа на развъдчика, да реши какъв метод да ползва. Става дума за професионалисти, разбира се, които обменят такава информация с други такива по света. Доктора в случая е само техническо лице.
И питам Доктора - Анонимник, какво се случва, ако той избере неправилния метод? Той ли ще поеме разходите по едно провалено заплождане?
Що се отнася до темата кой ще реши за секциото, тук Г-н Анонимен навлиза в много мои води и най-добре за него е да не го прави. По статистика на АКС 94% от булдозите, оставени да родят по естествен път имат проблеми при раждането. В много малко случа бих оставил кучето ми да роди по естествен начин, но решението за това няма да го вземе доктора, а аз и ще си нося последствията. Ще кажа само че и при хората вече всяка жена може да избере да роди с цезарово вместо естествено. Обратното, разбира се не важи, защото има клинични случаи, при които цезаровото е задължително.
Моето мнение по въпроса е, че Цезаровото сечение е ДОСТИЖЕНИЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, а не необходимо зло, както някои се опитват да ни пробутат.

Последно - за изкусвеното осеменяване. Тук очевидно е само, че Д-ра не си прави труда да прочете изцяло постовете на другите, но той е над тия неща явно. Важното е да пльоснеш някакво псевдодокторско мнение, за да си продадеш яловата ветеринарна "Услуга". АМАН и МНОГО БЛАГОДАРЯ.
И на мен ми се иска някой да може да имплантира ембриони(В САЩ се прави с нашата порода), но само мога да си мечтая. Жалко, че ДОРИ и Д-р АНОНИМ не може, а щом той не може... какво остава за простосмъртните.

Забелязвам, че освен компетентен, Д-ра е и пропагандист. Решил е че като повтаря лъжи те ще станат някой ден истини. Бих желал в тази връзка да ме цитира къде съм употребил погрешни термини. 

ЕВОЛЮИРАЙ, НЕ ПРОПАГАНДИРАЙ

#76 Потребителят е офлайн   kayo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 08:27 PM

Хубаво е да има къде да прочетем за опита на нашите развъдчици!
Явно всяка порода има своя специфика по отношение на начина на раждане. Например, аз се поинтересувах как стои въпроса при бигълите по отношение на начина на родоразрешение, тъй като у нас има много малко информация по този въпрос. По принцип бигълът ражда по естествен път/ отговор от развъдчици с дългогодишен опит/ и една оперативна намеса свързана с раждането, говори за това, че може би има дефект в таза /тесен таз/, което от своя страна е недопустимо за породата.
За изкуствената инсеминация/осеменяване, нар. оплождане, заплождане/ се поразрових в руските сайтове!
Тъй като в България няма банка за съхранение на биопродукти в услуга на кинологията, а изкуствената инсеминация може да се извършва както със свеж, така и със замразен материал, от форума на руския национален породен клуб нюфаундленд научих, че има американска фирма /с офиси и в Европа от 2008 г. - в Гърция и Чехия/, която е в услуга на развъдчиците по света!
Дали някой от нашите развъдчици е проучвал условията за използване на услугите на тази фирма?
Напоследък много се замислям, дали няма да е добре и у нас да има подобен офис!?!
User's Signature

Beagle

#77 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2008 - 08:28 PM

Това се опитвах да кажа,но с други думи,обаче единственото което успя да ми отговори медицинското лице бяха обиди и се наложи мода да изтрие постовете ни.
Браво-развъждането е за развъдчиците!А когато човек попадне на доктор,който е и развъждач е ударил 6-ца от тотото...аз днес съм щастлива,защото намерих нашия ветеринар-истината е,че който търси -намира  :yahoo:
User's Signature

#78 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 03 January 2008 - 08:54 PM

kayo, проблемът не е във фирмата. В България има и други фирми-български, които могат да ти доставят контейнер със замразен  материал. Преди две-три години се занимавах с това. Проблемът идва после. Най-близката лаборатория, която може да извърши изкуствено оплождане е в Австрия.   Познай колко ще ти струва това?! (всъщност,  B) откъде да знам, за някои това може да е дребна сума  B)) В България не познавам лекар, който да е практикувал подобно нещо. Ще се радвам ако разбера, че има такъв. Знам, че има определени технологични изисквания за извършването на този метод. А иначе, както вече спомена, осеменяване може да извърши почти всеки ветеринарен лекар, въпреки, че и тогава има риск от инфекция. Лично, аз, бих използвала осеменяването само в краен случай. Ако се съмнявам в нещо - просто правя тестове. Вече можеш да направиш почти всички тестове и в БГ.
Иначе, слава Богу, истина е, че кучетата от нашата шеста група имат най-малко проблеми в това отношение.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#79 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2008 - 09:24 PM

Лаборатория за изкуствено оплождане има и в Унгария.

МОД: Разговорът тръгна в три посоки, има преместени съобщения тук:
ТЕСТОВЕ ЗА ХАРАКТЕР
РАЗВЪЖДАНЕ НА ЕКСТРЕМАЛИ
User's Signature

• (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема