Fi_Re, в 12 January 2009 - 07:45 AM, написа:
Токио,
нека го кастрира преди първото разгонване, дори е желателно да побърза, защото то ще бъде много скоро. Ето защо:
От медицинска гледна точка кастрираните женски животни живеят по- дълго и са по-здрави, защото се избягват редица заболявания , свързани с функцията на половите жлези.
Ранната кастрация може да предпази или намали риска от следните заболявания :
1.тумори на млечните жлези
2. тумори на матката и яйчниците
3. пиометра
4. диабет
5.хормонално свързани анемии
6. псевдо бременност
7. хормонални кожни заболявания
8. нежелано поведение (агресия и др).
Държим да подчертаем , че ранната кастарция, преди първото разгонване, води до незначителен риск ( около 0,5 % при кастрираните животни) за развитие на тумори на млечната жлеза. Само при едно разгонване риска се увеличава на 23%, или 40 пъти!!! Причината са високите нива естрогени, които се отделят по време на разгонване (еструс). А само след третото разгонване риска си остава около 32%, независимо дали ще се извърши кастрация. Това са статистически данни , но за съжаление те отговарят на действителността - едни от честите операции , извършвани в нашите клиники са имено такива по отстраняване на тумори на млечната жлеза. Хирургичното премахване не винаги решава проблема- 90 % от туморите при котките и 60 % при кучетата са злокачествени и могат да дадат фатални метастази в жизненоважни органи.
Друго често заболявне при възрастните некатсрирани женски животни е пиометрата (гнойно възпаление на матката). Това хормонално заболяване е животозастрашаващо и изисква спешно хирургично лечение. За съжаление в нашата клиника изключително често се налага да извършваме оварихистректомия поради пиометра, като често състоянието на пациентите е тежко и има опасност за живота, поради септичното състояние. С кастрация се премахва риска от това заболяване.
http://www.zoomania....t/view/3463/52/
Може ли някой да ми каже дали се е сблъсквал някога с тумор на млечната железа на 1-годишно куче ???Четейки този пост и още няколко такива оставам с впечатлението, че ако изтървеш първото разгонване няма голям смисъл вече да си кастрираш девойката, защото едва ли не има голям процент да се разболее от рак и други страшни болести. Лично аз имам помиарче на 7 месеца и половина и преди няколко дни се разгони. Можех да я кастрирам по-рано, но аз самата не пожелах, защото исках да съм сигурна, че тя е полово узряла и че всъщност има какво да й се оперира вече. Не знам защо това не се спомена досега, но аз лично знам за случай, в който кучето е умряло на операционната маса, защото не е било достатъчно голямо. Беше улична и никой не знаеше на колко месеца е и тъй като беше доста височка си помислихме, че е готова за кастрация. Обадихме се да я вземат и кастрират и повече не ни я върнаха като обяснението, което получихме бе, че е била прекалено малка и е умряла. Дали наистина е така или са ни излъгали не мога да кажа, но фактът, че излязоха с това становище означава, че и друг път им се е случвало подобен случай. От тогава се зарекох, че ако имам женско куче ще изчакам да се разгони поне веднъж и тогава ще я кастрирам. Моят ветеринар, който е един от най-добрите в града, също ме посъветва да я заведа края на август, началото на септември месец.Тогава тя ще е вече на 9 месеца, разгонването й ще е отшумяло и ще е готова за операцията. Лично моят съвет към другите стопани е да не бързат с кастрацията, а да се консултират преди това с професионалист, защото доколкото чета от коментиралите хора тук, които са се допитали до ветеринар 95 % от тях получават отговор, че трябва да изчакат първото разгонване. Вие си правете сметката на кого да вярвате и на кого не