Померан-Говорилня обсъждаме нашите любими помчовци
Публикувано: 07 February 2009 - 02:47 PM
Малките пухчета са прекрасни :wub: :wub: :wub:
Публикувано: 07 February 2009 - 05:29 PM
Ето ги глезанките като по-малки :wub:

Това са ни новите снимки. Първо ви представям Флора, която поразително прилича на Рози, но ще е в светло оранжев цвят или поне така си мисля ;D .

А тази госпожичка се казва Фантазия, но и викаме Фани. Не знам за сега на кого прилича, май повече на меченце, отколкото на кученце ;D.

Публикувано: 07 February 2009 - 06:29 PM
:blink:Браво на Рози и Шакил! :->)
Кари също ще ражда през март от Шакил-радвам се да видя тези чудесни бебета!!!
Понеже аз не искам черно- вероятно ще са само черни! :blink: :blink:
Можем да си ги сменим ако се роди черно момиче! ;D
Публикувано: 07 February 2009 - 07:37 PM
Светле много са ни готини децата,много :wub: :wub: :wub: от нас с Шакил,горди сме с малките девойки :->) :->)
Публикувано: 07 February 2009 - 09:16 PM
Цитат
Радвам се, че ви харесват малките :yahoo:! Поздрави на татко Шакил от децата! :blink:
Публикувано: 07 February 2009 - 10:59 PM
Seska,желаем много здраве за малките пухчовци и техните горди родители :wub:

http://www.merlinspom.com
[url="//https://www.facebook.com/photo.php?fbid=694626657604638&set=pcb.694629704271000&type=3&theater%5B/url]
Публикувано: 07 February 2009 - 11:56 PM
Тц-Тц...
Нека поговорим малко за цветовете :blink:
Може ли специалистите да си дадат мнението, защо няма бял померан в България, например? Забелязала съм, че хората, откриващи породата, най-напред питат за бял померан (както и аз в това число) Въпросът ми е породен от чисто любопитство. Не съм виждала и шоколадов вариант, въпреки че наскоро се говореше май за един в БГ. И друг въпрос - разгледах сайта PAMPERPOM много е полезен! БРАВО !!!! :palec: Хареса ми, че информацията е точна, ясна и сбита, подкрепена с точните илюстрации - добиваш много ясна представа за кучетата, изкложбите и всичко, свързано с тях! Продължавайте в същия дух!!! НО, би било добре да се добави и рубрика за хората, които тепърва ще имат померани с цел в какво да внимават и на кое да обърнат внимание. Не говоря за дневния режим на хранене или за ветеринарния преглед, за което всеки развъдчик би обяснил подробно на новите собственици, говоря за по-конкретни неща - например - случаи в практиката, от какво може да се нарани кучето вкъщи? за какво да внимаваме, когато го разхождаме? някои примери в личната практика...например, в ПАМПЕРПОМ наред с интервютата на утвърдени български развъдчици, има и интервю с Bi-Mar Pomeranians US, където жената посочва, че помераните имат генетични проблеми, също така дава пример с това, че биха могли да си счупят крак от дори едно скачане от канапето. Как бихте коментирали нейното мнение? Обръщам се към развъдчиците..наистина ли померанът е толкова крехък и наистина ли тази порода е "капризна" за гледане? как бихте посъветвали хората, които да речем "на сляпо" избират породи? (Защото забелязвам, че те стават все повече и повече - едно английско проучване показа, че кучета като померан и чихуа стават все по-популярни на пазара и с това се злоупотребява доста в световен мащаб) Е, благодаря предварително!
целувки и поздрави на всички и много пролетни усмивки :palqcho:
Публикувано: 08 February 2009 - 11:36 AM
Не можем да си позволим да коментираме интервютата на развъдниците ,а и на който и да е друг,защото не е коректно.Това е мнение ,лична позиция или съвет от човек ,който доброволно и с добро чувство го е дал.
Помераните не са кекави,но като всяка порода си имат специфика.Разбира се ,че могат да счупят краче от скачане ,затова и не се препоръчва ...(тук голямо изключение прави катерицата на померанският свят Ричи - топ гън ;D ).Моята ветеринарна лекарка категорично ми забрани да разрешавам на Тино да се качва или слиза от дивани и легла,нямаме проблем досега ...да чукна на дърво.Генетичните проблеми са обсъждани тук ,поне тези които са засегнати.А ако не са подкрепени от клинична информация и факти ние няма как да ги публикуваме .
Въпреки това благодаря за предложенията ,радваме се винаги на нови идеи.
Ако искате да намерите информация относно гледането на померанчета,тук си е една цяла енциклопедия.... :blink: ;)
Публикувано: 08 February 2009 - 12:55 PM
Публикувано: 08 February 2009 - 07:19 PM
Който чете за породата знае,че генетичните дефекти на малките породи са свързани с луксация на колянната капачка.Освен това трябва до 1 година да се пазят да не скачат от високо, поради това,че костите им са още фини и крехки.
Който се интересува от породата и е чел,знае че това е порода,която живее много дълго и се отличава с много добро здраве, като до дълбока старост запазва чудесната си козина и характер.
Слаби места на померана са :
-зъби- образуват зъбен камък много бързо ,необходими са чести прегледи и профилактика
-крайници- докато са малки и подрастват
-коленни капачки- да се пазят от свръхтегло
Общо взето ,с изключение на болестта Алопеция Х, Liver shunt ,хипогликемия ,докато са малки и подрастват, това е порода, която няма сериозни проблеми.
Имам 2 кучета на 5 и 5 ,5г.-единствен проблем им е зъбния камък.
Който се сети за още болести - да ги изброи!
Според мен не е възможно да се представи в пълен текст такава инструкция по отглеждане на померани- ние във в този форум я разискваме тази инструкция от самото му начало и още не сме я свършили :blink: :blink:
Знам само ,че който иска да си вземе померан няма да сбърка- уникални кучета по характер, темперамент, привъзаност ,интелигентност ,уникални по своята красота!
Всеки сам обаче трябва да открие своята порода за себе си !
Публикувано: 08 February 2009 - 11:07 PM
Публикувано: 08 February 2009 - 11:21 PM
Ето още малко инфо за здравословните проблеми на померана http://www.tinylife....meranianshealth .
Публикувано: 10 February 2009 - 12:35 AM
Бебетата са уникални!!! :wub: :wub: :wub:
Публикувано: 10 February 2009 - 12:49 AM

MINI MUZZLES
chihuahua kennel
Sofia
Публикувано: 10 February 2009 - 10:37 AM
В изложбата ще участват около 2500 кучета. Днес ще се съди "Toy" групата където е и померана. Разглеждайки резултатите от предишни години ми направи впечетление, че померан не е печелил първото място в групата от 1988, когато първото място взима Ch Great Elms Prince Charming II. Стискам палци на таз годишните участнци - померани, дано да ни заарадват :yahoo: