Старонемска овчарка
Публикувано: 17 August 2008 - 08:00 AM
пак в училищния двор с Голден ретривър,беше на същата възръст като нас,но ние бяхме по големи и по едри :samodovolen: малко се поборичкаха,даже май и малко кръв му пуснахме,но общо взето рядко ни се спускат други кучета,повечето се дървят от разтояние :)
Публикувано: 17 August 2008 - 08:40 AM
Цитат
Цитат: от АСАР
Битките
по принцип тук не е предвидено да говорим за тях, но като вече има вопрос. Значи трябва да намерим и отговор.
Обикновено "битка" това е не 1 проблема , а не по малко от 4 проблеми:
- собствено ваше поведение(съзнателни и несъзнателни жестове, емоции, миризма)
-поведение на ваше куче
-поведение на собственик на друго куче (също и негови съзнат. и несъзнат. жестове, емоции ...)
- поведение на негово куче.
+
на кой е тази теретория, сезонът(дали има миризма на разгонена кучка или храна,....дивеч), ново куче и или някаква друга промяна....доста неща.
Но няма нищо страшно, кучета обикновено не се бият до смърт, най много страдат събственици. От тук правило 1 -ако може да избягнем сблъск- трябва да направим всичко възможно. Дори вашето куче е най най добро , обучено , въспитано- преди да го пуснете да се запознае с друго куче -поговорите със собственика. Вие трябва да избирате с кого да играе вашето куче. Това е необходимост. Тук куче няма право на свобода. Вие ще носите отговорност за него и друго куче. От друга страна най- добрият приятел на ваше куче може да го научи на лоши неща, приятел на моето куче един голден научи го как да плаши девойки. Много съм благодарна Sad Трябвало след това доста время да спре с това.
Има таково упражнение "очи"(в кликер-дресура), куче трябва да погледне в очи на своят стъпанин преди да направи нещо и за да получи награда, разрешение на нещо. Има доста + в това упражнение, 1 куче признава чи вие Водач, 2 прави неща кои иска само след ващето одобрение (така че вече има Да! Идвай! Направи! а ФУ! някък си исчезва Wink) Моето куче преди да идва към друго куче гледа на мен и ката аз казвай Идвай! идва.
Преди няколко дни един стопанин помисли моето куче за лошо и агресивно. Моята грешка, не трабваще аз да поощрявам моето куче на игра с негово, защото
1. Стопанин не е водач на своето куче, това се личи- не пуска своето куче с каишка, а куче влачи своят стопанин след себеси. 3-4 кг пеки cheesy а след него мъж 180 см
2. Има страх. Стопанин първо попитал мен -дали моето куче не изъяде негово.
3. По время на запознамство дърпал своето куче за каишка , казвал 20 пъти НЕ! защото кучето искал да помирище моето до опашка.
4. И кога моят "гигант" 25см в холката поискал да бутне това куче- моят вече е станал АГРЕСОР.
Прибрах своето куче.
Ако виждате стопанин в кой вие не сте сигурни- не пускайте своето да играе.
Ако виждате че куче не е на себе си- не пускайте свое.
Ако виждате глутница- прибирайте свое.
Преминавате "чужда" кучешка теретория- вземе свое на каишка и кажите на него и на себе - ние само преминаваме тук. Не трябва да се плашите, но и също така да предизвиквате други кучета с показна доминатнтост.
Всичко трябва да правите като- ВИЕ СЕГА ИМАЕ ДРУГО ВАЖНО ЗАНИМАНИЕ, тези кучета не са интересни. Нито се плашите, нито нападате, само игнорирате.
И било би добре някой да ви покаже какво трябва да правите кога кучета се сбият. Интересно, че при хора кои знаят какво да правят, кучета са бият много по рядко, от тези кои не знаят и със неправилни действия провокират своите кучета за повече агрессия.
И наистина доста трудно да намериш "другарче" за своето куче. Ако аз горе-долу съгласна моето да играе с този индивид, моят казва аз го не харесвам! Голям за мен, малък, не е пухкаф... И искам да приличе на мен! моят харесва само себе подобни Grin
Публикувано: 17 August 2008 - 08:55 AM
Публикувано: 17 August 2008 - 09:43 AM
Цитат
Цитат
Цитат
Мисля,4е породата трябва да се подобрява,а не да се размножава безцелно и да се създават болни поколения :huh:
кажи ми как искаш да се разможава при положение че развъдниците не проявяват интерес.И аз съм по съгласна да го пусна в развъдник и за мен ще е по добре.Ако някой от развъдниците прояви интерес,нямам нищо против.
1.Не използвайте аутокрос без подбор. Обмисления аутокрос може да се окаже много ценен, но да правите аутокрос без точно подбрани цели може да доведе до напълно логичен провал в развъждането на породата.
2.Не използвайте лайнбридинг само заради самия лайнбридинг. Линиите в които се използват допълващи се един друг типове, могат да донесат успех,неподходящите водят към неизбежна катастрофа
3. Не приемайте съвети от хора, които никога не са били успешни развъдчици. Ако тяхната гледна точка беше правилна, тя щеше да ги е довела до успеха.
4. Не се доверявайте на популярното клише за братята и сестрите на велики шампиони, които също били добри в развъждането. На един положителен случай се падат по сто отрицателни. Всичко зависи от конкретното животно.
5. Не преписвайте на своето куче достоинства, които то няма. Самозаблудата е постепенния преход към неуспеха.
6. Не развъждайте посредственост. Отсъствието на дефекти в много от случайте не означава присъствие на съответните достойнства.
7. Не се опитвайте да създадете породна линия от двама производители едновременно. Вашето развъждане ще завърши с нищо.
8. Не оценявайте производителя въз основа на неговото по-лошо потомство. Всички мъжки понякога дават брак. Важното е доколко по-добри са истинските им достойнства като прозводители.
9. Не позволявайте на личните чувства да влиаят на вашия избор на производител. Точния мъжки за вашата женска е точния мъжки, независимо на кого принадлежи.
10. Не позволявайте, възхищението на производителя на дадено куче да скрива от вас неговите недостатъци. Ако позволите това, скоро ще разберете, че сте станал жертва на опианение.
11. Не кръстосвайте животни, които имат сходни недостатъци. Натрупвате проблема, ако направите това.
12. Не забравяйте, че трябва да прецените всичко.Ако ви се случи да изпуснете едно достойнство в търсене на друго, навярно ще платите скъпо за това.
13.Не търсете съвършения мъжки в качествена връзка за вашата женска.Съвършения мъжки ( или женска ) не съществува и никога не е съществувал.
14. не се притеснявайте да развъждате кучета, които имат видими недостатъци, ако те имат компенсиращи достойнства. Липсата на достойнства е много по-лоша от наличието на недостатъци.
15. Не кръстосвайте несъвместими типове.Умението да определиш типа още от пръв поглед това е най-голямия дар божии за развъдчика. Попитайте успелите развъдчици да ви разяснят това, тъй като няма друг начин да го научите. ( Аз смятамм за несъвместими типове, тези които имат сходни недостатъци и при тях либсват аналогични достойнства)
16.Не забравяйте необходимостта да се съхрани качествената глава. Ако забравите, всичко може да изчезне като в сън.
17. Не забравяйте, че отглеждането плюс качеството трябва да са една от главните ви задачи. Всеки глупак може да развъжда едното без другото.
18.Не забравяйте, че хубавата глава плюс качеството трябва да бъдат една от вашите цели.
19. Никога даже не се и опитвайте да критикувате великите представители на породата. Красотата не само носи постоянна радост, но истинската красота е извор на гордост и удоволствие за всички любители на породата.
20. Не се задоволявайте с нищо различно от най-доброто. Просто хубавото е вече недостатъчно хубаво.
От публикация на "Dog World Publishing l.t.d., Великобритания
Автор Рейманд Оупънгеймър http://www.sobachnik.org
---------------------------
Публикувано: 17 August 2008 - 10:35 AM
Цитат
Аз ако съм на мястото на някой собственик и кучето ми бъде нападнато не отговарям какви ще са последствията след това дори да има и една драскотина по него.Просто не си случила на стопанин "перко" като мен.
Имам мъжки НОК на 5години,които не само не си подбира кучетата,ами и напада наред каквото види,точно поради тази причина ходи винаги на повод и в града с намордник.Има закон и се научете най-накрая да го спазвате,не е трудно! :rolleyes: А той е,че независимо от големината на кучето винаги трябва да се води на повод,при по едрите породи и намордник,дори да НЕ напада.
А ти освен,че го пускаш си се навряла и в училищен двор.Браво похвално.

Публикувано: 17 August 2008 - 10:54 AM
Публикувано: 17 August 2008 - 11:03 AM
Публикувано: 17 August 2008 - 11:37 AM
Цитат
Ти си длъжна да си водиш кучето с повод и намордник,за да избегнеш инцидент като този който е станал скоро и който описваше по-горе.
А не мога да разбера как прецени какъв стопанин съм аз?!?
Цитат
И къде пък си ме виждала ;D В кой свят живееш за какви ритници и шутове и селяндурщини ми говориш въобще,има си други начини жалбички това онова ... цивилизован начин да се разреши проблем.Теб обаче май не са ти ясни тези неща и оправяш всичко с бои и шутове,а? ;)
Все едно и все пак темата е за СТАРОНЕМСКА ОВЧАРКА не за това кой какъв стопанин е!

Публикувано: 17 August 2008 - 11:42 AM
ще го уча да търси по следа сега,но ми трябва нещо с силна миризма като за начало,казаха,че трябва дори аз да мога да го подуша.какво да използвам за тази цел ? :)
аз и за друго си мислех
в чорап да го набухам с гранули,да оставям диря по земята и да го крия след това.коментирайте ако обичате :)
Публикувано: 17 August 2008 - 11:49 AM
Публикувано: 17 August 2008 - 11:51 AM
Цитат
ще го уча да търси по следа сега,но ми трябва нещо с силна миризма като за начало,казаха,че трябва дори аз да мога да го подуша.какво да използвам за тази цел ? :)
аз и за друго си мислех
в чорап да го набухам с гранули,да оставям диря по земята и да го крия след това.коментирайте ако обичате :)
Мен ако питаш остави гранулите,сложи нещо по апетитно,нещо което много обича. ;)
Публикувано: 17 August 2008 - 12:11 PM
Цитат
Права си,твоя си работа.Само някой ден да не изпатиш :'( :sviruka:,че като гледам доста "подобни" случки сте имали,ама акъл в главата не ти е дошъл.
KoSacH ако чорапите ти не ги сваляш една седмица няма да има нужда от гранула не се притеснявай ще ги надуши без проблем ;D шегувам се разбира се! ;)

Публикувано: 17 August 2008 - 02:31 PM
Цитат
Цитат
Хората ти обясниха нормално,ти обаче си и нагла.
Момиченце,гледкай си кученцето ти,рови се дето искаш но ми писна да ти пиша на теб едно и също.Не съм тук за да се заяждам с който и да било.И затова няма да падна до твоето ниво-толкова ниско за да ти отговарям повече.Просто отсега нататък като видиш че аз съм писала нещо направи се на сляпа.И пак ти казвам ,промени си тона с който ми пишеш,никой не ти е крив че си станала с лице към възглавницата или по принцип си си такава.А сега да престанем и двете и ако има нещо да се казва то да е само по повод на Старонемските Овчарки.
Публикувано: 17 August 2008 - 02:40 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Хората ти обясниха нормално,ти обаче си и нагла.
Момиченце,гледкай си кученцето ти,рови се дето искаш но ми писна да ти пиша на теб едно и също.Не съм тук за да се заяждам с който и да било.И затова няма да падна до твоето ниво-толкова ниско за да ти отговарям повече.Просто отсега нататък като видиш че аз съм писала нещо направи се на сляпа.И пак ти казвам ,промени си тона с който ми пишеш,никой не ти е крив че си станала с лице към възглавницата или по принцип си си такава.А сега да престанем и двете и ако има нещо да се казва то да е само по повод на Старонемските Овчарки.
порода СТАРОНЕМСКА ОВчАРКА-НЯМА!!!Това е немска,и то може да се определи като такава само ако е с родословно свидетелство и татуировка в дясното ухо,но с ДЪЛЪГ косъм,а такова куче не е допустимо до разплод !!!ДЪЛГИЯТ КОСЪМ Е ОПРЕДЕЛЕН КАТО ДЕФЕКТ НА ПОРОДАТА!!!Това не означава че не трябва да си обичате кучето,но развъдник не би проявил интерес!!!
Публикувано: 17 August 2008 - 02:56 PM
Цитат
аз и за друго си мислех
По-добре пробвай с кървавица. Не е нужно много, късаш 2-3 трохи и ги настъпваш с крак размазвайки ги. Така на всяка крачка слагаш малко кървавица и правиш една пътека от 10-15 крачки. Целта на първото упражнение е да накараш кучето да разбере че при команда "търси" трябва да си наведе главата и да търси по земята. На следващото упражнение разреждаш през 1-2 крачки и удължаваш разстоянието. След 2-3 упражнения може да пробваш без лакомство, ако не стане се връщаш назад в упражненията. Всеки урок е по 20-30 минути 2 до 3 пъти в седмицата. В никакъв случай не трябва да се допуска на кучето да му става досадно, през цялото време се подава командата и се поощрява с глас.
Това е само началото, нататък се вкарват усложнения и е малко трудно да се разказва през форум.
Ако не си убеден в уменията и подхода си, по-добре намери инструктор с опит който да ти покаже защото грешно наученото куче е много трудно да се пренаучи. В краен случай намери някоя кадърна книга за обучение на служебни кучета. Аз предпочетох да ползвам услугите на пенсиониран полицай, който повече от 20 години е работил със служебни кучета. Вярно е че всяка услуга се заплаща, но си струва и не съжалявам.
Публикувано: 17 August 2008 - 03:42 PM
П.С. Цената не трябва да е голяма - във варна са около 150-250 лв. при възраст 45 дена.
Публикувано: 17 August 2008 - 04:06 PM
Верно е че порода СТАРОНЕМСКА ОВЧАРКА - НЯМА. Но са много красиви животни. Размножаването им не става в официални развъдници и дългокосместа НОК не може да има родословие. Размножаването става чрез стопаните им. БИЖУ - имай в предвид че дори двамата родители да са дълго космести не е задължително и цялото поколение да е такова. Някои кучкари ги различават от малки - козината им е по завита на кравайчета и са по дълги от другите макар че не винаги е видимо. Имай впредвид че ще плащаш и цена за тази красота - много повече ресане, вчесване и много сериозна поддръжка на повече косми. НО СИ ЗАСЛУЖАВА - ВЗЕМАЙ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯШ.
П.С. Цената не трябва да е голяма - във варна са около 150-250 лв. при възраст 45 дена.
[/quote
Parco,след като казваш че там са на такава цена,ще може ли и аз да се уредя с едничко,имаме със съпруга ми мъжко но аз много искам да имаме и едно женско.Аз съм от София и преди две години като взехме Норд цената му беше доста дебеличка,и затова се учудвам че при вас е така в момента.