За и против купиране на ушите!!!!
Публикувано: 28 September 2007 - 08:07 PM
Голяма част от стопаните на дого ,който са решили да оставят ушите на кучетата си ,както Господ ги е сътворил,се принуждават в последствие да ги купират.Това е така,защото именно, ушите започват да се пречупват,което придава на кучето глуповат вид.
Неотричам,че дого с уши пак е хубав,но за да са добре изглеждащи ,също са нужни грижи.
Публикувано: 29 September 2007 - 10:29 PM
Това с "естетическия вид" и господ ги е сътворил... "изглеждат глуповато" ... как ви идват на ум не зная. Все едно някой човек с големи уши да му ги отрежат, защото изглежда глуповат. ??? А тези дето са глуповати и с "правилни уши" какво ще ги правим? :D Вярно, че при хората се правят пластични операции, но говорим за животни все пак ;D Едва ли има куче, което не си харесва ушите. :)
Работата в посока за правилни уши се състои в развъждане на кучета именно с такива уши. Когато ушите са купирани не може да се знае дали са били правилни, това беше според мен смисъла на изречението, което кой знае защо не разбрахте.

JulyVell Siberians
Публикувано: 30 September 2007 - 08:39 AM
Цитат
Пишеш глупости! Защо правиш сравнение между хората и кучетата ? Ако не се лъжа повечето породи са създадени от човека за да му служат за нещо, и без нас те са загубени. Защо толкова държиш да си наравно с тях( кучетата) и правиш неуместни сравнения? И как разбираш какво харесва едно куче и какво не харесва?
Говорите ли си? Като цяло целия този спор е безмислен , и след 10-20 години пак ще има хора които ще са от едната и от другата страна !
За разлика от кучето ,човека трудно се променя ;)

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 30 September 2007 - 09:15 AM
На ротвайлерите също дълго са им рязали опашките, но с правилно развъждане в един момент проблемът е бил решен. Ако искате куче с правилен постав на ушите - развъждайте правилно.
Публикувано: 30 September 2007 - 09:28 AM
Неотричам,а потвърждавам това ,че форма ,големина и постав на ушите са генетичен код!!!!!!!!!!!!!!!
Тук ставаше дума за пречупването на ушите..
За което са отговорни моделиращите фактори на външната и вътрешната среда на организма,съпътстващи неговият живот.
Публикувано: 30 September 2007 - 10:56 AM
Едновременно с това ще си позволя да не се съглася, че външните фактори имат определящо значение за пречупването на ушите. Не ги отричам като такива, просто ако едни уши са достатъчно големи, правилно поставени и с плътен хрущял достатъчно "тежки" има много малка вероятност да бъдат изправени или пречупени "неправилно" от само себе си без механични намеси.

JulyVell Siberians
Публикувано: 30 September 2007 - 11:30 AM
Цитат
На ротвайлерите също дълго са им рязали опашките, но с правилно развъждане в един момент проблемът е бил решен. Ако искате куче с правилен постав на ушите - развъждайте правилно.
Споменах го вече това.
Цитат
Нямам абсолютно нищо против твоите възгледи , също така нямам нищо против и това че теб този закон те устройва и държиш да го спазваш.
Но не виждам какъв е проблема ако аз примерно не го одобрявам напълно. Нормално е всеки да има свое мнение , и не може всички да сме еднакви и да се примиряваме сляпо с всичко наложено ни от някого ( пък ако ще да са и Държава, Европейски съюз и така нататък). Споменах и причината поради която бих
купирал ушите на кучето. Разбира се че съм наясно със закона и последствията които може да понеса ако не го спазвам , но това си е моят избор .Всички последици и наказания ще са си за мен , и не виждам как това по някакъв начин ще ти се отрази на теб на твоите кучета или на всички останали. Кучето си е мое и това че съм го накарал да страда еднократно , не означава че няма да му се реванширам десетократно. Риск разбира се има но мисля че е преувеличен (ненужно)
Поздрави !

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 02 October 2007 - 11:43 AM
1.Що пак има такава тема тук в темата за Дого ,след като го обсъждахме на дълго и нашироко за Всички кучета вече- да не би дого да са някакво ушеизключение евентуално?
2.Защо въпреки всички аргументи като - свикнали сме да ги гледаме орязани, прасето ще му разпори ухото и трябва да се застраховаме от точно това кръвопролитие, и изумителното "кучето си е мое -ше си го прая к`вото си искам" , м****та им на законите - никой не се трогна от аргумента МОРАЛ в отношението към това животно (вашата собственост, служещ и даже бяха писали роб ,с извинение)?

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 02 October 2007 - 01:00 PM
Цитат
1.Що пак има такава тема тук в темата за Дого ,след като го обсъждахме на дълго и нашироко за Всички кучета вече- да не би дого да са някакво ушеизключение евентуално?
2.Защо въпреки всички аргументи като - свикнали сме да ги гледаме орязани, прасето ще му разпори ухото и трябва да се застраховаме от точно това кръвопролитие, и изумителното "кучето си е мое -ше си го прая к`вото си искам" , м****та им на законите - никой не се трогна от аргумента МОРАЛ в отношението към това животно (вашата собственост, служещ и даже бяха писали роб ,с извинение)?
А да те попитам и аз нещо.
Може ли аз като човек да имам възгледи и мнение по въпроса различно от твоето?
Нямам нищо против твоята гледна точка и това какво ти разбираш под Морал.
Но немога да разбера защо се опитваш да го наложиш и на останалите.
Много насериозно ги приемаш нещата! Не искам да ти преча, продължавай да се бориш за твоята си кауза , но не обвинявай другите които не те разбират и имат различно мнение по въпроса че са "Неморални" . Не си права !!

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 02 October 2007 - 01:22 PM

Публикувано: 02 October 2007 - 03:12 PM
Цитат
Напълно съм съгласен със сентенцията която си дала за "Морал".
А ти съгласна ли си че тази ценностна система при всеки може да е различна, от което следва че няма как всички да сме на едно мнение когато се обсъжда даден проблем.Казвам го пак " нямам нищо против твоята ценностна система по отношение на точно този проблем който обсъждаме "
Отговарям на въпроса ти :
Не не ги приемам толкова насериозно нещата по отношение на "купирането"
В този конкретен случай нещата стоят така , но съм сигурен че има много други в които аз примерно ще гледам доста по сериозно от теб и позициите ни ще бъдат разменени!
Надявам се че си ме разбрала правилно. Не търся конфликт в нито един от постовете си към теб, просто се опитвям да ти обясня че няма как всички да сме на едно мнение(и това е в следствие на различията в ценностните системи на отделните личности) Виждам че ти е трудно да приемаш мнения различни от твоето,
но поне се опитай :) .
П.С май започнахме много да спамим :-[
П.П.С Когато стандарта на породата бъде променен по отношение на ушите и в него се спомене и обоснове причината поради която се прави тази промяна , ще се съобразя безпрекословно с него.

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 02 October 2007 - 03:23 PM
Публикувано: 02 October 2007 - 05:13 PM
Виждам,че доста хора,които непознават породата ,нейната история и преди всичко предназначеност изказват мнения.
Ушите на дого НЕ СЕ КУПИРАТ,заради модни тенденции,прищявки,а поради необходимост,когато става въпрос за работещо куче.
Създателят и д-р Антонио Норес Мартинес е бил лекар,с големи познания по Генетика.
Щом е стигнал до извода,че е необходимост да се купират ушите ,залага го изрично в стандарта на породата -е имало защо.
Безмислено е да спорим,всеки е прав за себе си.
Публикувано: 02 October 2007 - 08:08 PM
Една птичка пролет не прави.
Но по същество виж опциите на анкетата, така е зададена...

JulyVell Siberians
Публикувано: 03 October 2007 - 12:01 PM
Моралът е общочовешко основно правило за нещата от живота , не на агалина или на друг някой.Когато д-р Мартинес е създавал дого ,то той с целят ми респект , е изхождал от съвремеността си и от главата си.Решил е ,че кучетата ще изглеждат по-напети или ,че при битки с диви животни , за което ги е създал, може би е добре да не се веят уши.Аз никога не мога спра да настръхвам спомняйки си посвещението му за Планинският боец..Лекар с познания по генетика и огромно сърце .Само едно нещо не разбирам ,дори и с цялата сила мощ на на цитираното име на този невероятен човек като аргумент - защо в 21- ви век някой все още си мисли ,че прасето или пумата ,дето я знаем от картинки, ще нанесе вреда на кучето, разпаряйки му ушите и това май е по-важно от другото - че така или иначе пращайки го срещу прасето или пумата го пращаме на двубой, който може да фатален тотално ,а не фатален за ушите.Пък тогава да се замислим - кога защо е селекционирано кучето и къде и защо го отглеждат сега.И дали съвременият морал ни казва,че трябва да режем парчета от същото куче ,защото Мартинес е решил ,че ще е лошо пумата да го раздере ушето ,но пък е в му е било нормално кучетата му да умират - десетки кучета ,пазейки с живота си фермата , добитъка от хищници, както и осигурявяйки храна за трапезата - печен глиган примерно.За спортната сраст на лова ,като такъв ,не мога да твърдя нищо - не я разбирам.И защо не ни интересувят законите - писаните държавни или неписаните общочовешки (по-висши) - като забрана за купиране - да не режеш чаркове от ближния си ,защото са го правили пред век или защото ти е кеф да го имаш окълцан и какво точно добро правиш на тоз ближен куче постъпвайки така с него .Презумцията е ,че кучето май в съвременността не е роб ,с извинение, дето някой твърдеше ,а друго .

Публикувано: 03 October 2007 - 05:47 PM
Цитат
Една птичка пролет не прави.
Но по същество виж опциите на анкетата, така е зададена...
Много хора не мислят като него, но тези "много" хора не са създтелите на породата. Всеки има право на мнение, дори хора, който не разбират нищо от дого, от лов с дого и тн. Но това не значи, че мнението им е правилно.
Това "така му скимнало" няма да го коментирам.