- (4 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
раждане
Публикувано: 01 February 2005 - 10:41 PM
Значи-четох във форума К9,там обясняваха подробно,ама сега темата е изчезнала някъде.Разбрах,че кога ще роди кучката може да се познае най-добре като и се мери температурата,която трябва да спадне 24 часа преди началото.Колко точно става преди раждане,че забравих?
На Дива тази вечер и беше 37,5.Вижда ми се ниска.Ама трябва да ни е рано още да раждаме,щото е 53 ден по моите сметки.А- и как точно се броят дните-денът на скачката ли се брои първи или от следващия bl) Иначе сумти и мърмори една такава като я пипнеш и даже и само като си лежи,че чак страшно ми става...
Какво трябва да си приготвя за момента,когато започне раждането-има ли някакви медикаменти,които да си имам за спешен случай?Спирт,марли,такива неща? bl)
котки много са раждали у нас,дребната също ражда веднъж,но това сега ми се струва съвсем различно като е такаво голямо... d)
Публикувано: 01 February 2005 - 11:08 PM
Непосредствено преди да роди, майката стана неспокойна и търсеше начин да се скрие.Внимателно я отнесох в предварително подготвеното леговище(капака на стар куфар,обзаведен с пешкири,а под тях найлони).Всичко останало тя свърши сама,но под моето непрекъснато наблюдение.И добре,че бях там,защото след като роди 3 кученца на сравнително кратки интервали за четвъртото беше адски уморена и когато то се роди тя просто не му обърна внимание.Всички кученца се раждаха в ципа,която майката моментално облизваше и така те почваха да дишат.За 4-тото не и стигнаха силите и се наложи да си изтрия пръста със спирт и да махна ципата.Спомням си,че пих валериани,но в крайна сметка кученцето оживя! w) Бях много щастлива!
Всичко това се случи приди 13-14 години.....
Дано не съм ви отегчила много!
Според мен важното е да сте там докато тя ражда и да усеща подкрепата Ви
Стискам палци,успех!

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!
Публикувано: 01 February 2005 - 11:16 PM
Цитат
Казаха,че всичко е нормално-видяха се плодни сакчета,обаче не можаха точно да ми кажат колко са-виждали се около 5-6,но можело и още да има w)
иначе външно тя си беше малко наедряла,но това става и при фалшива бременност и аз затова исках да разбера със сигурност r)
Публикувано: 01 February 2005 - 11:26 PM
Цитат
Благодаря Анита!Наистина беше напрегнато,но всичко свърши добре.Странното беше,че майката не прояви никаква агресия към мен когато пипнах току-що роденото кученце,дори напротив,може би си въобразявам,но ме гледаше с благодарност(тя беше наистина изтощена,а първите 3 кученца вече сучеха и майка им не можеше да мръдне).Първите 3 ги роди изправена,4-тото-както си беше легнала,нямаше сили дори да се изправи.
Така,че пак ви казвам от собствен опит-бъдете там(но по възможност само вие,не цялото семейство)
Как е ротвайлерката-има ли промяна?

Публикувано: 02 February 2005 - 10:54 AM
Няма да се впускам в подробности относно механизма на раждането,смятам че не е нужно да си пълните главите с това, а съвсем простичко ще обясня някои от видимите признаци по които ще разберете дали започва,дали е нормално,дали да се притесняваме.
Бременността продължава 58-65 дни нормално r)
Когато наближи края на бременността бъдещата майка започва да демонстрира следното/ държа да отбележа,че пиша общо,а всяко животно си е отделен различен организъм и може да не проявява всички признаци/:усамотение,правене на гнездо,безпокойство,загуба на апетит,повръщане,намаляване на движението,слузести изтечения от вулвата,често близане на гърдите,тежко дишане.
Най-характерен признак е падането на телесната ректална температура последните 24-30 часа до 37,1-36,5 С/при последната дето се вика честито r) да 10-на часа ще се сдобиете с бебоци!!!/
Имайки впредвид,че кучето е много плодно животно трябва да знаете,че раждането може да продължи от няколко до 24 часа.
Родилните сили последователно изтласкват плодовете.Те са видими за стопаните като контракции на коремната мускулатура.Тежкото дишане,безпокойството и дори повръщане са нормални рефлекси.
Паузите между контракциите са с цел наместване на плодовете.времетраенето им също варира от 10мин да час.В повечето случаи плодовете излизат заедно с последъка,който кучката изяжда.
Когато раждането протича нормално не е нужно стопанина да се впуска да помага,просто стойте спокойни и наблюдавайте, без да се вдига шум,без да тичат деца и без хвалби на съседите.Знайте,че има случаи когато кучката се стряска и може да задържи или дори спре родилният процес,все пак е нервно-хуморален процес.
Моменти,при които се налага консултация с лекар:
Ако преди самото раждане се появят кървави изтечения
Активни едночасови контракции без поява на кученце
Изтичане на амнионова течност без поява на кученце
Спиране на раждането,при което майката проявява безпокойство,умора,става обикаля и не може да си намери място
Каква елементарна помощ може да окажете:
Когато бебето се роди мама започва акивно да го ближе,с цел да стимулира центъра на дишане/тя това незнам дали го знае?!/и да го изсуши,както и прегризва пъпната връв.Ако я видите,че по-лениво действа или се роди още едно бебе и тя не смогва вземете малкото в памучна кърпа и активно,но без сила го галете по посока към главата,а също и по нослето.Можете дори леко да му отворите устата и да почистите течностите. bl) Не тръскайте кучето нагоре-надолу не води до нищо,това са глупости.Ако мама не успее да премачка и прегризе добре пъпната връв,то туширайте с йодасепт и я вържете с по-дебел конец.
Грижа за мама; след като успешно се справи със задачата тя е доста изтощена.Купете една банка Глюкоза 5% и и я сипете вместо вода за пиене/малко енергия няма да и е излишна/.
за сега това,че имам и работа d) d) ако има въпроси питайте!!!!!

what will be to be.....[br][br]
Публикувано: 02 February 2005 - 12:51 PM
бебовците е хубаво да се поставят да засучат - мъжките от мойте наблюдения по бавно се сещат от колкото момичетата и трябва да им се помагне w)
имайте в предвид ,че периода между раждането на две кученца варира от10-15 мин до час ,час и нещо - ако закаснее повече от два часа - разрешено е да се паникьосате bl) ;) и да викате доктор ,
Публикувано: 02 February 2005 - 01:57 PM
Публикувано: 02 February 2005 - 02:07 PM
така раждахме с една ротвайлерка на коледа - седим на 2 метра - бебето е покаже - поемаме го избърсваме го оставаме го при нея и тя почва да ръмжи ...
а помагай де.. bl)
b)
Публикувано: 02 February 2005 - 05:59 PM
Всички негативни емоции се предават на кучето,а това не е добре!! bl)
Нали към това се стремим - връщане към естественото !!!Спокойно
И понеже в момента мои приятели започнаха темата - Дива е здрава и спокойна кучка и всичко ще е наред!!!! b)
И за да ви доуспокоя от днес имам и женски разгонен булдог,който ще заплождам,отглеждам,израждам и т.тн - и това ме прави единствено щастлива!

what will be to be.....[br][br]
Публикувано: 02 February 2005 - 06:19 PM
Цитат
Всички негативни емоции се предават на кучето,а това не е добре!! bl)
Нали към това се стремим - връщане към естественото !!!Спокойно
И понеже в момента мои приятели започнаха темата - Дива е здрава и спокойна кучка и всичко ще е наред!!!! b)
И за да ви доуспокоя от днес имам и женски разгонен булдог,който ще заплождам,отглеждам,израждам и т.тн - и това ме прави единствено щастлива!
А!!!!! С Гонзо,нали w) w) ?!!!!!!
Междувременно какво става с ротвайлерката?Има ли промяна от снощи?

Публикувано: 02 February 2005 - 08:40 PM
Цитат
Цитат
И
ротвайлерката е добре r) рано ни е все още за емоции-сигурно чак след седмица ще е събитието най-вероятно ;)
ААаааа,добре!Радвам се,че сте по-спокойни днес b)
Ще ни държите "в течение",нали?Всички се вълнуваме от предсоящото събитие w)

- (4 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »