Dog.bg Форуми : Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (22 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

#1 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 03 January 2007 - 02:55 PM

Здравейте ! Аз съм от гр. София . Собственик съм на четири кучета - едното е кастрирано ; всички са маркирани с микрочипове ; две мъжки и две женски . По професия съм ветеринарен лекар - практикуващ ... Искам да ви разкажа за премеждията ми тази сутрин , при опита да ,, поевропейча ,, кучетата си - просто държа да спазвам законите... Отидох с четирите паспорта в данъчната служба / по местожителство / . На касата ме изгледаха малко втрещено , като казах за какво съм там . Наложи се да поизчакам десетина минути , защото бях първият човек , който желае да плати данък ,,КУЧЕ,, до този момент , пък и днес за тях е първия работен ден от 2007 година ... Имаше някякъв проблем с някакъв параграф , който трябвало да излезе на хартията ... Както и да е , проблемът беше решен и започнахме да вписваме ЕГН-то ми в компютъра . Забележете : при опита ни впоследствие да впишем всяко куче не по име , а по номера на микрочипа , програмата не можа да събере петнадесетцифрения номер на чипа ... Наложи се да впишем кучетата по имена . Кастрираното ми куче не го вписаха , защото за него не се плаща данък - няма как да фигурира там . Така от данъчната служба си тръгнах с три квитанции за платен данък ,,КУЧЕ,, и с поолекнал със 72 лв портфейл / пропуснах да спомена , че в първия работен ден не разполагаха с някаква данъчна декларация за кучетата , която също трябвало да попълваме / . Върнах се вкъщи , за да взема две от кучетата / транспортирам ги две по две , защото има вероятност двамата мъжки да се поступат .../ . Отидохме до кв.,,Банишора,, , бл.39 , където се извършва самата регистрация . Казах , че идвам за регистрация на четирите ми кучета , които са маркирани с микрочипове , че едното е кастрирано и , че съм платила данъка на останалите три . Попитаха ме : ,, Ама сега медальони ли искате ? ,, ?! Отговорих , че не знам , да ли искам медальони ... просто искам да ми регистрират кучетата . Познайте какво ми отговориха ?! НЕ ЗНАЕЛИ КАК СЕ РЕГИСТРИРАТ КУЧЕТА ?! super best Никой не им бил казал как ще става регистрацията !? С микрочип щяло да бъде и с данък ... Е , казвам им , колко пъти трябва да ви показвам стикерите на чиповете и квитанциите за платения данък ??? ...Да съм се обадила пак към средата на месеца , защото тогава щяли да знаят ... за какво ходят на работа ... Бе изразено и мнение , че от общините щяла да идва информация при тях . В такъв случай искам да попитам : 1 . Как ще разберат , че аз имам четири , а не три кучета - та , нали едното не фигурира в данъчното - кастрирано е - не го вписаха в компютъра ?! 2 . Ами програмката - като не побра номерата на чиповете - как ще им ги пратят от данъчното като ги нямат ?! super best Абе , голяма веселба !!! Не се разхождайте до ,,Банишора,, напразно като мен за сега ! Изчакайте средата на месеца . Попитайте ветеринарния си лекар - знае ли се вече как се регистрира куче в тая държава ! Две неща разбрах със сигурност : 1. може да платите данъка ... за това няма да ви върнат - ще ви вземат парите ! 2. чипа бил задължителен според ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ /така ми казаха в ,,Банишора,,/. Принципно съм на мнение , че като си взел животно трябва да правиш всичко за него . Аз обичам кучетата си и не желая някой ден да са застрашени , защото не съм им имплантирала микрочипове или защото не съм им платила данъка ... Излиза закон - спазвам го , правят ме на маймуна ... Но нали е в името на кучетата ми - ще остискам докрай ! b)
User's Signature

...the Chupacabra has reportedly attacked and devoured the blood of a wide variety of animals including dogs and sheep. As far as we know, there have yet to be any human fatalities...

#2 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2007 - 03:22 PM

Споко, не си единствен/а bgflag

Виж нашите премеждия миналата година :)

http://dog.bg/f/inde...f=44&t=1033&hl=

#3 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2007 - 11:50 AM

Как да регистрирате кучетата си
( задължителна регистрация на кучета според ЗВМД - в сила от 01.01.2007 година ) :
1.Ветеринарният лекар на Вашето куче му имплантира микрочип (чипа е задължителен !!!)
2.Плащате данък - 24 лв на куче в данъчните служби по местожителство ( не се плаща данък за кучета , собственост на инвалиди; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст;кастрирани кучета; ловни кучета ).
3. Представяте на ветеринарния лекар , имплантирал чипа (най-добре според мен - и ксеракопие) документа за платен данък . Ветеринарният лекар извършва ежемесечно регистрацията (на всички кучетата , на които е имплантирал микрочипове) в РВМС .

Тази информация получих днес от РВМС - гр. София .
User's Signature

...the Chupacabra has reportedly attacked and devoured the blood of a wide variety of animals including dogs and sheep. As far as we know, there have yet to be any human fatalities...

#4 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 22 January 2007 - 09:56 PM

Чета и се учудвам ... докога ще е така ?Има закон, а в същото време не ние, а самата държава не го спазва !

Това е направо .. нямам думи ! n)

#5 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 January 2007 - 10:05 AM

Защо бе, това с регистрирането от страна на ветеринарните лекари ми изглежда много разумно. Хем ще се получи така желаният единен регистър, хем ще ни се спести търчане и размотаване на кучета до РВМС.
Само да не възникне проблем с поставени преди време чипове, защото не знам кой как си е водил документацията. Но какво толкова, винаги могат да разчетат един поставен преди време чип и да удостоверят, че това куче е с такъв и такъв номер.

#6 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 23 January 2007 - 10:12 AM

До кога е срока за регистрацията знаете ли? Аз чух нещо за юни, юли , но не знам дали е така наистина.
А на селата как ще ги чипират кучетата ?Не мога да си представя , че комшийката ше хукне да си води трите песа я за кастрация ,я за чипиране oleeee като даже транспорт или каруца няма.

#7 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 02:32 PM

Според ЗВМД :
Чл. 174. (1) Собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, за издаване на паспорт по образец, ваксинация и обезпаразитяване.
(2) При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар, като представя документ за платена такса по чл. 175, ал. 1.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Някъде четох , че данъка се плаща до 31.03.2007 година - за кучета придобити преди тази дата или нещо такова ... но дали е гласувано в последствие , не знам точно .

Днес една моя клиентка се опита да плати данъка за кучката си . Със зор й намерили бланка за декларирането - чак при юриста я пратили ... bravoS Около петдесет човека имало на опашката и жената се изнервила - че то и на работа не трябва да ходим , за да си платим ! Даже една от служителките й казала едвали не , че е луда - кво било тва пък сега - данък куче ... и това ли били въвели ... b) Тогава тя й отговорила : ,, Тя моята ветеринарка ме предупреди , че няма нищо да знаете ! Ами , като не четете законите ! За какво идвате на работа ?! " b)
Ей така ще си я караме , докато в тази държава всеки не се научи за какво ходи на работа !

За малко да пропусна за селата ... Аз живея на село и виждам как ги отглеждат - ,, кучешки живот " ... ОТВРАТ !!! Пуснати по улиците - кое се отвързало (поради тази причина моите кучета тичкат само по двора , а тяхните на воля - без повод и нашийник ), кое си го водят ей - така , кое го изхвърлили ... a) Но като гласуват Закон за защита на животните - силно се надявам всяко куче да живее като моите !!!!!!!!!!!! Според мен не всеки трябва да има право , да отглежда куче или котка - трябва да ни гледат доходите ; има ли човек подходящи условия в жилището си за това животинче и т.н . ( така било в USA , когато взимаш куче или котка от приют - ако не се лъжа 7 дни те проверявали , преди да си вземеш набелязания домашния любимец , а и на работодателя ти звъняли задължително ... 100 години да тичаме срещу ,, тъпите " американци , пак няма да ги стигнем !!!) И не мога да си обясня на една бабичка , която все реве колко ниска й била ,, пенцииката "за какво й е куче от 30 до 50 кг т.т ???? Как го изхранва ... с хлебец... a) А за третирания срещу екто- и ендопаразити , и ваксинации ... не ми се говори ...
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   blackrider Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 02:33 PM

Здравейте всички ,
та значи моя З'вер е кастриран (защото така трябваше когато ми го дадоха от изолатора) преди 8 месеца!
Проблема е обаче,че незнам къде съм заврял "фактурата" на стойност 24 лв,която ми дадоха с кучето когато го осинових.Та как ще докажа ,че кучето ми е кастрирано при евентуална проверка?
Андро r)
пп.А този микрочип....да го слагат ли или не ! Несхванах това "задължителен" ......

#9 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 03:20 PM

Аз не съм Андро b) , но ще си кажа мнението :
регистрацията изисква имплантиран микрочип - това е окончателното решение на НВМС със закон . А лекарят , който е кастрирал кучето Ви (във Вашия случай - в приют) - да впишат кастрацията в паспорта на кучето със съответната дата , подпис и печат. В приютите се пази документацията . Предполагам , кучето Ви е имало нашийник с номер - във Ваш интерес е било да пазите нашийника или да впишете номера в паспорта на кучето .

За кучета с двустранен крипторхизъм също се плаща данък ! b) Ама кво кат не могли да правят бебета - не били кастрирани ... (информацията ми отново е от РВМС - нищо не съм си измислила !!!)
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 January 2007 - 03:35 PM

Цитат

та значи моя З'вер е кастриран (защото така трябваше когато ми го дадоха от изолатора) преди 8 месеца!
....
Та как ще докажа ,че кучето ми е кастрирано при евентуална проверка?
Андро r)
пп.А този микрочип....да го слагат ли или не ! Несхванах това "задължителен" ......

Да предположа плахо: доколкото помня, кучето е мъжко? Всеки ветеринарен лекар ще може да удостовери, че е кастрирано.
За микрочипа и аз смятам, че няма тълкувания и зависимости от кастрации, микрочип си трябва. Естествено, ако не предпочиташ да го татуираш сега ouu
Та, в крайна сметка, ветеринарният лекар, който го чипира, ще ти издаде някаква бележка, че е кастриран и при това той ще е наясно, че не дължиш данък за него. После, ако е вярно, той ще го регистрира в РВМС, удостоверявайки, че информацията е достоверна.
За женските кастрирани - ами, не ме питайте ... Ще питаме д-р Начева.

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 January 2007 - 04:07 PM

И така, получих потвърждение от РВМС София, д-р Микова 832 21 98
Регистрацията в РВМС ще се извършва ежемесечно от ветеринарните лекари. Медалиони няма да има.
Те, от своя страна, ще изискват бележка за платен данък или пък такава, че не се дължи данък. Как точно ще се удостоверява пред общината, че не дължиш данък, не е известно, едва ли скоро ще стане известно. Подозирам, ще трябва да се виси пред вратите на общински служители, които знаят по-малко от нас.
Общо взето ми казаха, че кастрации, татуировки и др. подобни би трябвало да са вписани в паспорта на животното и това би трябвало да е достатъчно пред един общински служител. И че всеки ветеринарен лекар може да издава от сините паспорти.
грх.

#12 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2007 - 04:38 PM

В трета точка (ако не се лъжа) от декларацията пишеше : ,, Освобожда-ват се от данък ... " - надолу бяха изредени . Сега , ако излезе , че и собственик само на едно куче , което е кастрирано трябва да виси на опашка , за да подаде декларация ... b) b) b) Кой да попитаме - така ли ще бъде ? Тия служители по общините май си нямат хабер ??? b) b) b)
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2007 - 12:42 PM

Аз ще попитам нещо,може и да е глупаво,но ако по принцип съм от друг град,но живея с кучето ми в София трябва ли да го регистрирам.Все пак не съм постоянно тук?И друго-знае ли някой колко горе долу е таксата за малките породи-дакел?Мерси b)
User's Signature

Вани и Лори

#14 Потребителят е офлайн   Eli_i_Beti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2007 - 02:04 PM

Аз без никакви проблеми си я регистрирах.Отидох,записаха ни платихме...А,в Пловдив таксата още е 10 лева.Тя таксата не е ли еднаква за големините?Аз мисля че е еднаква,защото мител шнауцер и немска овчарка имат еднакъв данък.За София не знам точно,може нещо различно да има.Най-добре иди и питай.

#15 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2007 - 02:23 PM

Таксата е различна за различните общини, а не за различните големини кучета. Май така беше. В София таксата е 24лв.

Аз също още никъде не съм ходила и нищо не съм регистрирала. Чудя се колко време ще загубя да вися по опашки защото имам само ЕДНО куче което е кастрирано т.е. освободено от данък. А и тоя чип от къф зор да му слагам не знам.

#16 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 February 2007 - 02:33 PM

Има ли нещо излязло за развъдниците или и на тези кучета ще се плаща същия данък?Ако кучето си е дошло от чужбина с чип как ще го регистрират?Май пак всичко е недообмислено s)
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#17 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2007 - 03:35 PM

Цитат

Има ли нещо излязло за развъдниците или и на тези кучета ще се плаща същия данък?Ако кучето си е дошло от чужбина с чип как ще го регистрират?Май пак всичко е недообмислено s)

Защо да има проблем?

#18 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 06 February 2007 - 03:49 PM

Цитат

Има ли нещо излязло за развъдниците или и на тези кучета ще се плаща същия данък ? Ако кучето си е дошло от чужбина с чип как ще го регистрират ? Май пак всичко е недообмислено s)

Не се прави разлика между куче с родословие и без родословие. От данък се освобождават единствено описаните в наредбата кучета.

Като дойде от чужбина с чип, ще отиде и ще му го прочетат чипа - има четящи устройства вече в вет лечебниците.

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 February 2007 - 04:32 PM

Цитат

А и тоя чип от къф зор да му слагам не знам.

За идентификация.
Ако кучето ти се окаже свободно пуснато навън, между купчина трупове на убити от него хора трябва да се знае кой е убиецът d) Шегувам се, но е важно да има идентификация.
Междувпрочем, питах в клиниката, където са му поставили чипа, знаят ли нещо за това как ще регистрират домашните кучета. Казах им, че имам инфо от първа ръка - РВМС, че те трябва да го правят.
Отговориха ми, че не са информирани за такова нещо и ме попитаха с лек укор какво точно искам? - Да го регистрирам. - И какво ще стане, ако не го регистрирате?!
Казах: - Ами ние с вас тогава ще нарушим закона и няма какво да ревем за права после.
Все пак няма да ги оставя на мира.

#20 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 06 February 2007 - 05:41 PM

Цитат

А и тоя чип от къф зор да му слагам не знам.

При положение , че няма база данни - наистина не виждам смисъл от чип.
А да, сигурно ЩЕ има ...
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

• (22 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни