Dog.bg Форуми : Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (22 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

#41 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 09 February 2007 - 12:04 AM

Цитат

Здравейте на всички.Чета темата и колкото по-вече чета толкова по-вече се убеждавам че живеем в страната на абсурдите .Аз сьм от Варна. Имам 2 ротвайлера.Големият е на 8 години и така и не го регистрирах,но имам желание да спазя закона и да регистрирам малкото .То е на 3 мес. в момента. Изобщо не сьм в час какво трябва да се направи.За какво ги слагат тези микрочипове?Винаги сьм мислила че те са за удобство на стопанина,ако изгубиш кучето си.Един познат обаче ми каза че били абсолютно фалшименто ,само да ти вземат парите.Виждам че има доста добре запознати хора,моля пишете ми каква е точно процедурата!ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ

А ако познатия каже, че кучетата са пернати вярвате ли, защото познат ви е го е казал? Какво значи фалшименто?!
Ако кучето има имплантиран чип, който след това се разчита от четец, кое е фалшименто не разбирам, нали това е целта - кучето получава уникален НОМЕР, както колата има и както ние ЕГН примерно (последното ненужно, но както и да е).

Чипът е за идентификация, за да можеш да докажеш, че твоето куче е конкретно това куче. По каквито и да е случаи. Не само когато е загубено. А как ще докажете тогава без чип, че данъка, който искате да платите за да спазите закона за кучето Х е платен за това куче точно. Защото имайки 2 ротвайлера и плащайки за куче Х, то вие може да сте на разходка с куче У и пак да покажете документ за платен данък на Х - порода ротвайлер. ДНК проба ли да му правят на животното за идентификация?

Аз не разбирам за какво е целия шум около чипа. Не е измислен от БГ законодателството, ефективен е, за целия живот на кучето един път се слага- 30лв са, не е нужна наркоза или каквото и да е като при татуировките, не е по-болезнено от обикновена инжекция. За да има база данни трябва и чипове да има. Според мен и ние трябва да направим нещо за да се завърти колелото. Ако казваме "защо да плащам данък, какво получавам за него?" а отсреща ни казват "Какво искате с тия кучета, какви градинки, то за моите деца няма, дето данъци плащам, а вие на каква основа?" до никъде няма да стигнем. Ако не идентифицираме с чип, трябва друг заместител на идентификация. Ако Пешо си изхвърли кучето и то я направи някоя беля, я "просто" си мизерува на улицата, то това куче може да се причисли към него и да се наложат санкции.

Ние като слагахме чип, лекарката ни предупреди да изчакаме, че още е неясна процедурата с данъците, но беше наясно, че ветовете ще регистрират. А Макс е от кастрираните в изолатор, тия дето хептен са мъгла. bl)

Трябва от някъде да се започне, че има неяснота и то голяма - има. Че се започва отзад напред - така е. Но според мен трябва за да можем да изискваме и да даваме нещо от себе си. И да плюем това е положението, така че по-добре да свикваме, пък сигурно с времето малко по малко ще се изяснят нещата. r)
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#42 Потребителят е офлайн   yoki Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 09 February 2007 - 04:21 PM

Цитат

Цитат

Здравейте на всички.Чета темата и колкото по-вече чета толкова по-вече се убеждавам че живеем в страната на абсурдите .Аз сьм от Варна. Имам 2 ротвайлера.Големият е на 8 години и така и не го регистрирах,но имам желание да спазя закона и да регистрирам малкото .То е на 3 мес. в момента. Изобщо не сьм в час какво трябва да се направи.За какво ги слагат тези микрочипове?Винаги сьм мислила че те са за удобство на стопанина,ако изгубиш кучето си.Един познат обаче ми каза че били абсолютно фалшименто ,само да ти вземат парите.Виждам че има доста добре запознати хора,моля пишете ми каква е точно процедурата!ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ

А ако познатия каже, че кучетата са пернати вярвате ли, защото познат ви е го е казал? Какво значи фалшименто?!
Ако кучето има имплантиран чип, който след това се разчита от четец, кое е фалшименто не разбирам, нали това е целта - кучето получава уникален НОМЕР, както колата има и както ние ЕГН примерно (последното ненужно, но както и да е).

Чипът е за идентификация, за да можеш да докажеш, че твоето куче е конкретно това куче. По каквито и да е случаи. Не само когато е загубено. А как ще докажете тогава без чип, че данъка, който искате да платите за да спазите закона за кучето Х е платен за това куче точно. Защото имайки 2 ротвайлера и плащайки за куче Х, то вие може да сте на разходка с куче У и пак да покажете документ за платен данък на Х - порода ротвайлер. ДНК проба ли да му правят на животното за идентификация?

Аз не разбирам за какво е целия шум около чипа. Не е измислен от БГ законодателството, ефективен е, за целия живот на кучето един път се слага- 30лв са, не е нужна наркоза или каквото и да е като при татуировките, не е по-болезнено от обикновена инжекция. За да има база данни трябва и чипове да има. Според мен и ние трябва да направим нещо за да се завърти колелото. Ако казваме "защо да плащам данък, какво получавам за него?" а отсреща ни казват "Какво искате с тия кучета, какви градинки, то за моите деца няма, дето данъци плащам, а вие на каква основа?" до никъде няма да стигнем. Ако не идентифицираме с чип, трябва друг заместител на идентификация. Ако Пешо си изхвърли кучето и то я направи някоя беля, я "просто" си мизерува на улицата, то това куче може да се причисли към него и да се наложат санкции.

Ние като слагахме чип, лекарката ни предупреди да изчакаме, че още е неясна процедурата с данъците, но беше наясно, че ветовете ще регистрират. А Макс е от кастрираните в изолатор, тия дето хептен са мъгла. bl)

Трябва от някъде да се започне, че има неяснота и то голяма - има. Че се започва отзад напред - така е. Но според мен трябва за да можем да изискваме и да даваме нещо от себе си. И да плюем това е положението, така че по-добре да свикваме, пък сигурно с времето малко по малко ще се изяснят нещата. r)

Благодаря Ви за разяснението!Колкото до това дали вярвам или не ,всичко в дьржавата ни се прави пьрво с цел да се понапьлни нечий джоб .Да Ви кажа честно заради това сьм склонна да вярвам.Естествено и аз мечтая да живеем по европейски ,не само що се отнася до кучетата и техните стопани, а и за всичко останало. super best

#43 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2007 - 11:15 PM

ЗВМД :
(3) Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
т.е. с паричките от данъка ще се строят приюти за бездомните кучета ( силно се надявам наистина да се използват точно за тази цел ... ) . Парите няма да се използват за нашите кучета - градинки и т.н. Аз съм съгласна - да са за бездомните , защото моите са нахрантутени и си ги гледкам добре , а за нещастниците по улиците ... горките ...
Размерът на данъка за отделните градове си е гласуван от съответните общински съвети (или как там се наричат) - различен е и не зависи от телесното тегло на кучето . За София е 24 лв , а кода е 44 (в случай , че служителите не го знаят ви го казвам - запишете си го , за да им го кажете) .
Цената на чипа в София варира от 30 до 35 лв . Все пак го плащате еднократно ! Не мисля , че равностойноста на малко повече от стек български цигари е кой знае какво !?
Чипът служи за наказание (с нетърпение чакам проекто-законът за защита на животните да стане закон ...) - когато ме перне сачмата и си изхвърля некастрираното или кастрирано куче на улицата - благоприятствам размножаването на бездомните кучета или допринасям за още едно скитащо куче по улиците (кастрирано) ; или пък мое куче ухапе невинен човечец , защото си го водя кат хаймана без нашийник и повод ... регистрирано в РВМС с номера на чипа - доказват вината ми ; и т.н , и т.н подобни . И с пълно право ! А относно регистъра - та нали така започваме да го създаваме !
Скоро четох чип , имплантиран в USA - НЯМА ГО (с дълъг косъм е животинчето все пак b) ) . Кучета , чипирани в чужбина ще бъдат регистрирани от ветеринарния лекар , който посещават в България - еххх , само , ако собствениците са навити ... да виснат малко по опашките ... и да дадат 24 лв (къде ли и за какви ли не боклуци всеки от нас дава по 24 лв на седмица примерно ... )
А това , дали си развъдник или не - никой не го интересува - регистрацията е поголовна . Всичко се чипира и регистрира . Няма примоция , няма отстъпки за по-голям брой кучета (то и аз си имам 4 броя - общо 100 кила и ми е скъпичко - хрантутя си ги , профилактики и т.н ... щот и две дечица имам ... ама са прави хората - преди да вземеш животни - МИСЛИ !!! А и като знам с каква цел е данъка - да няма скитащи - съгласна съм да си плащам и съм го направила !)
Та пак казвам как се регистрира куче :
1. Подавате декларация - кастрирано или не ; представяте паспорт ( син ,, европейски " - стикер на чип , обезпаразитяваници , ваксини , вписана кастрация , ако е кастрирано и т.н . ) ; и др. документи , освобождаващи ви от данък ( ТЕЛК , ловен билет и т.н служебни бележки за служебни и т.н кучета )
2. На касата - код 44 - 24 лв
3. Връщате се при ветеринарния си лекар и му представяте ксерокопия от паспорта (всички страници на които са вписвани чипирания , ваксини и т.н) , квитанцията за платен данък (ако не сте освободени от данък ) и ксерокопие на документ , който ви освобождава от данък ( ако сте освободени от данък ) .
ОСТАНАЛОТО СИ Е НАША РАБОТА - ДА РЕГИСТРИРАМЕ КУЧЕТАТА ВИ В РВМС !
P.S// А относно размера на снимката l) амфас или не - там в синия паспорт си има размер , пък и по-голяма да сложите ... няма проблем - чипа е най-важното !
User's Signature

...the Chupacabra has reportedly attacked and devoured the blood of a wide variety of animals including dogs and sheep. As far as we know, there have yet to be any human fatalities...

#44 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 09:02 AM

Нямам нищо против данъка, кучетата ми са чипирани и регистрирани от преди 2 години, само че си мисля, че бездомните кучета са грижа на цялото общество, а не само на собствениците на кучета.

#45 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 February 2007 - 09:57 AM

Цитат

Скоро четох чип , имплантиран в USA - НЯМА ГО (с дълъг косъм е животинчето все пак  b) ) .

Ако правилно разбирам, чипът не е бил разчетен?
Нормално, в USA се използват друг стандарт чипове, които са с 10 или 12 цифри и не се разчитат от същите четящи устройства.
Доколкото ми е известно единствените чипове по европейски стандарт са Indexel на Merial с 15 цифров код.

#46 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 11:39 AM

Цитат

1. Подавате декларация - кастрирано или не ; представяте паспорт ( син ,, европейски " - стикер на чип , обезпаразитяваници , ваксини , вписана кастрация , ако е кастрирано и т.н . ) ; и др. документи , освобождаващи ви от данък ( ТЕЛК , ловен билет и т.н служебни бележки за служебни и т.н кучета )

Ух, ами аз да питам....нашия паспорт не е син, получихме кучето с този паспорт, тогава не бях на ясно, че има и сини. Всички стикери, ваксини, обезпаразитявания, както и кастрацията са нанесени в този паспорт. Как да преминем на син сега, да вземем и син, който няма да съдържа нищо важно и с два да ходим или? Поне стикер от чипа може да сложа в синия де, има още няколко стикера...това решава ли проблема?
User's Signature

Качена снимка

#47 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 12:32 PM

USA - чипът нямаше стикер в паспорта ??? На такива животни е необходимо да се имплантира наново чип с 15 - цифрен номер - евро стандарт (щом ще живее в България) . Старите американски и др. чипове от няколко години не се използвали - сега са само 15-цифрени . Четящите устройства на Virbac и Merial четяли всички чипове с 15-цифрен номер .
А Вие Dara - вие сте едни добри собственици ! Не го казвам , само защото сте платили данъците на кучетата си , а защото го знам и от ветеринарните Ви лекари !
А на ДЪРЖАВАТА не й се дават пари за бездомните кучета s) - така , че ще ги вземат от нас . Така е и при здравните ни осигуровки , които според мен са си чист ДАНЪК ЗДРАВЕ (аз така си ги наричам) - не ме питат , дали желая да ползвам услугите на личния ми лекар или имам предпочитания да посещавам частна клиника - осигуровките ми са задължителни .
И ако съм ви се сторила остра то е било заради мои клиенти . Срещу Вас - нищо лично ! Една жена ми обясни , че няма да сложи чип на кучето си и няма да плати данъка , защото държавата не й е осигурила работно място ouu ouu ouu Горкото животно - защо чрез него тя решава да си отмъщава ??? Но всеки разсъждава различно ...s)
User's Signature

...the Chupacabra has reportedly attacked and devoured the blood of a wide variety of animals including dogs and sheep. As far as we know, there have yet to be any human fatalities...

#48 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 12:38 PM

От РВМС ми казаха да работя само със сините паспорти вече s) .
От резервните стикери на чипа лепя в новия паспорт .
Преписвам старите данни , ксерокопират и стария и новия паспорти и така събирам всичко в една папка . Пък ще ги нося до края на месеца за регистрация .
Пропуснала съм да спомена , че медальони няма да има .
User's Signature

#49 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 12:49 PM

Може ли някой да сложи снимка на "сините" паспорти, защото нямам представа какво представляват.
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#50 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 01:00 PM

На 3-та страница mil е обяснила много добре 1super
User's Signature

#51 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 01:16 PM

Цитат

Ти плащаш за развъдника такса за регистрация,а после на клуба членски внос за да ти е законно и по правилата всичко.По тази логика всеки може да дойде да ти поиска пари за каквото се сети,защото гледаш куче.

Aз не разбирам каква е тази логика? Двте неща нямат нищо общо. Напълно съгласна съм, че за развъдници би следвало да има по-различни условия (може и да има, нямам развъдник и не съм се интересувала), ама да оправдаваш неплащането на данък, с това, че плащаш на развъдник или клуб е нелогично? bl)
User's Signature

#52 Потребителят е офлайн   El Chupacabra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 02:01 PM

Точно така Teddy ! Права сте !
User's Signature

#53 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2007 - 10:03 AM

Цитат

От РВМС ми казаха да работя само със сините паспорти вече  s) .
От резервните стикери на чипа лепя в новия паспорт .
Преписвам старите данни , ксерокопират и стария и новия паспорти и така събирам всичко в една папка . Пък ще ги нося до края на месеца за регистрация .
Пропуснала съм да спомена , че медальони няма да има .

Ясно, значи и нашата лекарка така ще направи. А за данъка освен пак подобна смесица от паспорти и стикери да направим. n)
User's Signature

Качена снимка

#54 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2007 - 10:29 AM

Хммм, а този въпросния син паспорт, необходим ли е, ако кучето няма да излиза от страната? В крайна сметка се получава някакъв пълен абсурд - в градския транспорт ни искат паспорта, като документ, че кучето има всички ваксини и обезпаразитявания (не че разбират, ама все пак). Ако сменя паспорта, в новия няма да има нито една ваксина, до следващата годишна, която следва да поставя чак през септември. Няма да има и обезпаразитявания до след три месеца. Общо взето няма да има нищо, совен синя корица и звездички, че да си личи, че кучето ми е европеец. bl)
User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 February 2007 - 12:21 PM

Необходим е, защото вече България е член на ЕС, а съгласно регулациите на ЕС всички домашни любимци в държавите членки имат такъв паспорт. Носиш двата докато вторият е празен.

#56 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2007 - 12:29 AM

Цитат

Снимката е опционална, така че можеш да сложиш каквато си решиш.
Решение № 803/26.11.2003 EС - Виж образеца.
Размерът е 4.5 см широчина х 3.5 см височина, поне в предхождащия бг вариант, на гърба на който изрично пише, че е в съответствие с Решение № 803/26.11.2003 EС. Макар че няма гаранция за размера на кутийките, записано е и в поясненията към образеца, че размерът е примерен.

Ами според мен това решение гласи, че този ЕС син паспорт е необходим за движението между страните членки...

"This Decision establishes the model passport for the movement
of pet animals of the species dogs, cats and ferrets between
Member States as provided for in Article 5(1)(b) of Regulation
(EC) No 998/2003 (the model passport)."

Разбирам и че е логично да се използва един вид паспорти, та и ние ще минаваме на син, ама не знам дали наистина е задължително или е въпрос на предпочитание за момента.
Днес нашият вет каза, че са задължителни само за пътуванията зад страната. Според мен е по-лесно обаче да се уеднаквят тия неща, а и никога не се знае дали няма все пак да се пътува с кучето...
Но информацията ми остава противоречива относно нужен ли е конкретно за данък. n)
User's Signature

Качена снимка

#57 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 01 March 2007 - 03:10 PM

здравейте на всички.обръщам се с призив за помощ -станахме на 6 месеца и опряхме до абсурда с регистрацията на кучо и възниканах много въпроси.
1.Мики е купен от зоомагазин и няма никакви документи за покупко-продажбата а в данъчното ми искат документ с които да удостоверя придобиването на кучето
2. сега ли трябва да го снимам и да му сложа снимката в паспорта?
3.може ли някой да ми каже със сигурност ветеринарните лекари ли иамт грижата за предаване на документите на РВМС или аз защото вече ходя на 4-5 места и там ми казват че това си мое задължение

#58 Потребителят е офлайн   mmouse Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 March 2007 - 03:37 PM

Ми то и аз нямам документ за придобиване - касова бележка ли искат???
Иначе нали на родословието си пише: развъдчик еди кой си, собственик-еди кой си - значи си е твое! Виж, ако нямате родословие не знам s)
Аз още не съм регистрирала и плащала данък за кучо. И не знам къде да го регистрирам - аз съм с адресна регистрация в Бургас, а живея с кучето в Слънчев бряг. В коя община да платя данъка?

Мише, снимката май е по избор, не е задължителна.
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#59 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 March 2007 - 03:42 PM

ма какъв документ за придобиване?????? bl) ...ми ако ми е подарък?...гаранционна карта не искат ли a)
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

#60 Потребителят е офлайн   mmouse Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 March 2007 - 03:46 PM

Цитат

гаранционна карта не искат ли  a)

да - гаранционна карта, manual (наръчник за употреба) и т.н. Може след време да решат и Гражданска отговорност да им правим.
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

• (22 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема