Dog.bg Форуми : Докторе, моля за съвет.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Докторе, моля за съвет.

#1 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 February 2007 - 02:46 PM

Решил съм да храня отвреме-навреме кучето си със сурово месо. Прочетох какво е написано по въпроса тук във форума и стигнах до извода, че има опасност от заразяване с тения. В тази връзка имам няколко въпроса:
1. Пилешкото месо може ли да бъде носител на тения?
2. Ако пилетата се гледат в птицеферма, а не живеят в общ двор с други животни, носители на какви зарази могат да бъдат?
3. Предполагам, че тенията живее в червата или в стомаха. Може ли ларви на тенията да попаднат в мускулите? (Знам, че тенийте са няколко и се различават по начина си на живот).
4. Голям кокал с месо по него може ли да бъде носител на тения?

Благодаря! Петър Петров.

#2 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 07 February 2007 - 08:53 PM

тения може да зарази твоето куче само ако яде суров БЯЛ или ЧЕРЕН ДРОБ. Запомнете добре това нещо. Цикъла на развитие на кучешката тения е сложен и представлява в общи линии следното: -яйцето на тенията , попаднало в храносмилателния тракт на човека и тревопасните животни, наричани междинни гостоприемници , след излюпването си мигрира до черния, белия дроб и по-рядко мозъка. Там се образува мехур, в който ларвата претърпява множество междинни деления определено развитие и в крайна сметка в мехура може да има хиляди дъщерни мехурчета със сколекси/главички на тении с частично развити тела/. Когато кучето/краен гостоприемник/ изяде такъв мехур, в червата му от сколексите се развиват възрастни тении, които започват да отделят на ден по едно членче, съдържащо до 900яйца в себе си. По последни данни от момента на попадане на сколексите в кучето, до половото съзряване на възрастните индивиди т.е. да започнат да отделят членчета и да са опасни за хората периода е 48-50дни. Ето затова противопаразитните медикаменти трябва да се дават на такъв период, че да не се позволява това да се случва.
Ще ви дам пример как най-често се заразява човек от кучешка тения:
-коли на село човек овца или прасе-вижда, че в белия дроб има мехури и не става за ядене и го хвърля на кучето-кучето на село естествено се изхожда в градината и след определен период започва да отделя яйца на паразита- поливайки градината човека спомага яйцата да се разпространят по зеленчуците-всички мием повечето зеленчуци, но почти никой не мие зелето листо по листо, а само откъсваме повърхностните и това което е завито вътре и изглежда чистичко всъщност е най-опасно-ядейки такива салати, както и недотам измити други се заразява човека. Така, че не е необходимо да имаш куче за да се заразиш от кучешка тения.
Относно храненето със сурово месо има много други рискови заболявания от които може да се разболее твоето куче, така че по-добре зарежи тези мераци.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#3 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2007 - 11:26 PM

От това, което прочетох до този момент по-темата няма нищо което да ме убеждава да не храня кучето си със сурово месо. (Става дума за 1 - 2 пъти седмично). Имам чувството, че хората не разбират достатъчно добре този въпрос, защото по причина на предразсъдъци автоматично изключват този вид храна. Така и не разбрах носител на какви болести може да бъде един бройлер живял цял живот (разбирай 2-3 месеца) в затворено пространство без слънце и нямащ контакт с никой освен със себеподобните си?

#4 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 08 February 2007 - 09:30 AM

ами петре щом се налга да те убеждаваме да не го правиш ок.но ти ми отговори щом кучето може да яде сурово месо и за него не е проблем ти защо обработваш термично месото което ти ядеш ами не го ядеш сурово нали не е проблем

#5 Потребителят е офлайн   Dr Baytril Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 10:18 AM

Кучето е месоядно(бозайник) животно.От тук и заключението че кучето може да яде сурово месо(не термично обработено).Митовете и легендите по отношение на храненето на кучето с месо(сурово) са много.Ние лекарите не можем да убедим един стопанин на куче да не дава на своето куче сурово месо.
Др Коко беше крайно подробен,с информация-така и аз ще вметна няколко неща.
1.В природата кучето не яде месо-първо изяжда вътрешните органи на животното,след това се заема с останалото от трупа.В дивата природа не винаги има месо на трапезата на дивите прародители на кучето.Ядат още и много други работи.Много от дивите кучета оцеляват хранейки се с малки мишлета,птички,корени и много др. неща.Имам около 100 аутопсии на диви животни като в стомасите им не сме намирали месо!?Интересен факт!?
От моя гледна точка ако имаш финанси да му даваш сурово месо,можеш да му даваш-но говорим за месо(бут,шол,врат и др.)Не се заблуждавай че като даваш голям кокал с месо и това е месо-това е кост с малко месо или така нареченото рагу.Голяма грешка на кучкарите е да съветват други стопани за такива неща.Мисля че визираното месо ще има и добра цена-8.50 лв.Мисля че за тези пари можеш да купиш един килограм първокласна гранула-ще храниш 5-6 дни.
Изводите си остават за теб.
Забележка-"месото" не е продукта който се продава като смляна еднородна маса в магазините-това са отпадъци от месарската промишленост-сухожилия,хрущяли,фасции и др. органи които някой не иска да изхвърли,а иска да набута на разбирачите кучкари за месо и идеалната храна за неговото клче.

Пилетата отглеждани в птицефермите-бройлер.Ако имаш финансовата възможност давай на твоят прекрсен любимец пилешко месо-по въъзможност без костите-заразите няма да го споходят но има куп други неща който могат да му навредят.
Мили стопани не се заблуждавайте-месото не е най -добрата храна за вашето куче -слушайте какво ви съветва специалиста!?Убеждението е най малкия проблем-кучето като запошне да страда от костно-скелетни проблеми,дерматологични(кожни),и други проблеми относно неправилното хранене сами ще се убедите че трябва да храните с готова адаптирана храна!?????????

#6 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 01:36 PM

Ами Мише, моля те да не ме оприличаваш на куче, а те съветвам и ти да не правиш със себе си такива експерименти, за да не проядеш гранули накрая, а и други по-лоши неща да не започнеш да правиш.

Докторе, благодаря за отговора. В момента се колебая с какво да храня кучето си и засега везните са в полза на естественото, нормално хранене. Считам гранулите за неестествена храна. Гранулите са концентрат на хранителни вещества (1 кг. месо се замества от не знам си колко грама гранули). По тази логика след време като измислят хапчета с всички необходими хр. вещества ще храним кучетата си с тях. Тогава стомаха ще стане съвсем малък а това е неестествено, нали? Освен това в гранулите ИМА КОНСЕРВАНТИ. В книгата, която съм купил за моето куче пише, че в сухата храна има повече консерванти, отколкото в полусухата и консервите. Аз вярвам в това, защото има логика храна с животински произход, на открито, при стайна температура да не се разваля заради отровните за микроорганизмите консерванти. Пишете, че е заблуждение да се счита месото за най-добра храна и препоръчвате гранули. Много ми е любопитно защо в зоологическата градина не хранят вълците, лисиците, кучетата динго с гранули. Изобщо не смятам, че е трудно човек да състави ежедневния порцион на своето куче при положение, че може да му се дава едно и също всеки ден.

Ако реша все пак да не му давам сурово месо, а полусурово, то въпроса ми е при каква температура умират паразитите и колко дълго трябва да го вяря, пека при тази температура?

#7 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 08 February 2007 - 02:37 PM

Ще ти посоча само няколко примера защо не трябва да храниш кучето си със сурово месо пък ти решавай:
-доказано е, че най-много ботулинус има в океанската риба и шоковото замразяване, на което я подлагат само запазва бактерията
-голям процент от салмонелните инфекции при птиците засягат ставите и междумускулната тъкан, а не червата и има вероятност такива бактерии да има и в пилето, което ще купиш/това че е гледано в птицеферма нищо не значи/
-има група паразити, наречени изоспори, които обитават храносмилателния канал на кучето и МУСКУЛАТУРАТА на тревопасните животни и кучетата се заразяват като ядат сурово месо
-къс месо дебел 12см при варене 20мин достига в дълбочина само 70градуса температура, която е недостатъчна да убие повечето патогенни бактерии
Моят съвет е варене на малки късове поне 40мин за да сме сигурни донякъде, че ще е безвредно. Усвояемостта на много белтъци също така е по-добра когато са денатурирани/пресечени/ т.е. претърпяли термична обработка. Това е факт, а не мое мнение.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#8 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 05:17 PM

Темите и теориите за храненето на кучето са много, ето някой от тях в този форум:

http://dog.bg/f/inde...=ST&f=22&t=6674

http://dog.bg/f/inde...=ST&f=22&t=3980

http://dog.bg/f/inde...=ST&f=22&t=6204

Ако все пак вие сте решили да давате сурово месо, или да храните с натурална храна т.е.да готвите, или там каквото сте си наумили, никой няма да може да ви разубеди, или по-точно да ви убеди какви нежелани последствия може да има това за вашето куче.
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#9 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 05:36 PM

Цитат

Изобщо не смятам, че е трудно човек да състави ежедневния порцион на своето куче при положение, че може да му се дава едно и също всеки ден.

Ти защо изобщо пишеш тук? Ако очакваш да чуеш че мнението ти да храниш с сурово месо се споделя от хората които пишат тук много се лъжеш. Даже и да има такива те са съвсем малък процент. Лекарите ти обясниха какви може да са последиците от суровото месо, решението да храниш кучето си с каквито боклуци искаш си е твое.

Само недей да правиш "компетентни" изказвания от рода на цитираното. Да кучето може да яде едно и също всеки ден ОБАЧЕ САМО АКО ХРАНАТА Е ГРАНУЛИ (при това качествени). Ако го храниш само с месо ще трябва да добавиш един куп витамини поради простата причина че животното няма от каде да си ги набавя само. И като се има предвид че някои от хранителни добавки могат да имат нежелани странични ефекти при голяма концентрация, съставянето на перфектна диета става сложна работа. Да не говорим че количеството на храната зависи много и от условията и физическата активност на кучето. Затова много хора предпочитат гранулите (качествените) тъй като те осигуряват всичко необходимо на кучето.
User's Signature

In Life only Death is certain.

#10 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 05:43 PM

Имайте предвид ,че по тази логика и Вас никой не може да Ви убеди какви са нежеланите последствия от храненето с консервирани храни. a)

Може да е по-евтино и по-"мързеливо" да се купуват готовите гранули, но със сигурност не са по-полезни от приготвените храни. Ако искате да ни убедите в това, което твърдите, посочете някакви доказателства от специалисти, стига само повтаряне "аууууу, гранулите са върхът"!

#11 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 06:08 PM

Мда, поредната "култова" тема след тези за "Прясно приготвена храна"
и за "Овесени ядки" l)

-edit-
Явно накои потребители тук на правят разлика между консервирана
и гранулирана храна, а писано има много - попрочетете, и тогава се
изказвайте "компетентно" !
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 06:26 PM

Мистрес, вече знаем че боготворите гранулата, не е необходимо да влизате във всяка тема, засягаща храненето и да го напомняте. Ветовете вече казаха, че е по-добре месото да се обработва термично, но на вас това не Ви достатъчно! Трябва все пак да подхвърлите нещо пренебрежително за "готвенето или каквото там сте си наумили"!

#13 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 07:14 PM

Цитат

Мистрес, вече знаем че боготворите гранулата, не е необходимо да влизате във всяка тема, засягаща храненето и да го напомняте. Ветовете вече казаха, че е по-добре месото да се обработва термично, но на вас това не Ви достатъчно! Трябва все пак да подхвърлите нещо пренебрежително за "готвенето или каквото там сте си наумили"!

Ще влизам където си искам, нещо преча ли Ви, или какво?
Не съм длъжна да споделям Вашето мнение, или да се съобразявам с Вас!

Когато имате Ваш форум, тогава ще се разпореждате кой къде и
какво да пише, за да е по Ваш вкус, и по Вашите правила bl)
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 07:51 PM

Естествено, че всеки може да влиза и да пише мнението си в различни теми, но да спамите едно и също в теми, нямащи нищо общо със стила на хранене на Вашия домашен любимец е проява на лошо възпитание! a)
Аз съм една от тези, на някои им омръзва да влизат в теми, нямащи нищо общо с гранулите и да се натъкват на едни и същи хора, които отгоре на всичко пишат едни и същи неща и по един и същ агресивен начин се опитват да ни убедят в правотата си. Уверявам Ви, че всички вече знаят мнението Ви, но някои от нас искат да чуят и друго такова, ако може по-компетентно и от ветеринар.

С риск да ме нападнат другите гранулолюбители пиша с доста остър тон и с надеждата, че може и да се замислите на думите ми. Все пак надеждата умира последна! b) Ако не, здраве да е!

#15 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 08:14 PM

Линда, не е хубаво без да ме познаваш да намекваш за степента на моята интелигентност, твърдейки че никой не е в състояние да ме убеди в нещо. Благодаря ти все пак за линковете. Вече бях прочел материалите. Ако се замислиш за информацията, която носят ще забележиш, че единствено тази за естественото хранене е логически обоснована и затова се чете с интерес. Другото е плява и единствената информация, която се съдържа в нея е, че гранулите са с балансиран хр. състав. Не твърдя, че не са - други са им недостатъците.

Wivern, сигурен съм, че повечето хора от конкретните ми въпроси са разбрали защо пиша тук. Повдигнах темата за гранулите в отговор на д-р Baytril, който пише цитирам: Мили стопани не се заблуждавайте-месото не е най -добрата храна за вашето куче -слушайте какво ви съветва специалиста!?Убеждението е най малкия проблем-кучето като запошне да страда от костно-скелетни проблеми,дерматологични(кожни),и други проблеми относно неправилното хранене сами ще се убедите че трябва да храните с готова адаптирана храна!?????????. Не мога да повярвам, че гранулите са по полезни от прясно сготвената храна направена по рецепта съставена от компетентен ветеринарен доктор за конкретното куче. Защо хората не искат такива услуги от докторите не ми е съвсем ясно, както и не ми е ясно защо поне не пробват. Иначе почти се убедих, че суровото месо крие големи опасности, които не си заслужават риска. (Линда, какво ще кажеш имам ли напредък?)

#16 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 08:16 PM

bis, и къде по точно в ТАЗИ тема видяхте примери как и с какво аз храня моите кучета, или да съм раздавала акъл по балансирано хранене?

Г-н Петров, нали отворихте тази тема, за да чуете мнението на ветеринарните лекари за суровото месо? Е, те ви казаха най-важното
(и за мен беше интересно да прочета неща, които не знаех...)
От тук нататък си е ваше решение как да си отглеждате кучето.
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 10:32 PM

Цитат

Не мога да повярвам, че гранулите са по полезни от прясно сготвената храна направена по рецепта съставена от компетентен ветеринарен доктор за конкретното куче. Защо хората не искат такива услуги от докторите не ми е съвсем ясно, както и не ми е ясно защо поне не пробват.

Защото са много малко докторите които 1) могат и 2) ще седнат да направят правилно балансирана хранителна програма за твоето куче. Това е строго индивидуално за самото куче. Така че не си мисли че е лесно. Освен това никаде не си спомням да съм казал "хранете си кучетата с гранули". Моето куче яде и гранули и готвена храна и е в прекрасна форма.

Цитат

кучето като запошне да страда от костно-скелетни проблеми,дерматологични(кожни),и други проблеми относно неправилното хранене сами ще се убедите че трябва да храните с готова адаптирана храна!

И защо реши че всичко това е следствие от храненето с гранули което според теб е неправилно. Абсолютно същите проблеми могат да се появят в следствие на болести, липса на витамини и минерали ?!?!

Искате аргументирани отговори - добре ето опит за един такъв. Аз имам сибирско хъски - женско на година и половина. Кастрирана е. Кучето получава на ден по 200 гр Роял Канин Медиум и около 300 гр варено месо(пилешко, телешко или риба). Гранулите (заинтересованите да видят съдържанието) доставят необходимите дневни количества от витамини и минерали а долълнителното месо е просто добавка към храната. Кучето е високо 55 см тежи 22 кг и половина, получава по 2-3 часа разходка на ден, от кастрацията са минали 4 месеца
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2007 - 11:12 PM

Wivern, да не бъркаш нещо, прочети внимателно какво съм писал. Вторият ти цитат не съм го казвал аз. Цитирам думите на доктора, като с това отговорих на твоя въпрос - защо намесвам гранулите в темата за суровото месо. Малко се промени темата, но много важно тук не е съд, за да сме съвсем точни и прецизни. Извинявам се ако съм засегнал някого, но малко се подразних, защото смятам, че е честно и коректно да се каже: Идеалния вариант е да храните кучето e с прясно сготвена храна, а ако това не е по силите ви давайте му гранули. Ветеринарните доктори трябва да могат при желание от клиента срещу съответното заплащане да изготвят индивидуална рецепта за приготвяне на храна на съответното куче. Нали са учили за това. И понеже знам, че пак ще се намери някой, който да каже, че не съм прав ще кажа следното: Много ми е любопитно дали хранят с гранули полицейските и граничарските кучета. Поне на времето тия кучета си имаха специална разкладка включваща нормална човешка храна. Отговорът на този въпрос е много важен, защото тези кучета се гледат от професионални кинолози неподвластни на манипулацийте на общественото мнение, правени заради огромните печалби от индустрията на готови животински храни. Храненето на тези кучета трябва да бъде еталона за хранене.

#19 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2007 - 01:54 AM

Цитат

Ветеринарните доктори трябва да могат при желание от клиента срещу съответното заплащане да изготвят индивидуална рецепта за приготвяне на храна на съответното куче. Нали са учили за това.

Хаха много ми се ще да видя как ще отговорят ветеринарите на това. А и не мисля че точно това са учили. За втория ми цитат да прав си сега видях че това всъщност не са твои думи. Колкото до полицейските кучета много грешиш ако си мислиш че се гледат от професионални кинолози. Обучават ги професионалисти това е вярно но не мисля че има кой да им готви b) не съм сигурен за България но в Щатите полицейските кучета са просто специално обучени домашни любимци. Те се гледат като домашни любимци а когато има нужда от услугите им тогава полицията ги взема (или поне това дават по Discovery) и в повечето случаи ги хранят с познайте какво г....ли.
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2007 - 08:25 AM

Мойто търпение (казано от модераторска гледна точка) почна да се изчерпва.
Ето ви темата за готвената храна:
Прясно сготвена храна - къщата на кучето
Ето ви и темата за BARF:
Let's go BARFing - къщата на кучето
Има поне още 3-4 теми, все по повод гранулите, консервите, готвеното и тъй нататък.
РАЗБИРАМ, че храненето е важно за много хора и, естествено, всеки от тях е със собствено мнение по въпроса, но какъв е смисълът да се разгръщат 101 теми, все горе-долу едни и същи?
--
Немодераторски казано, вече личното ми мнение:
Добре, системите за хранене реално са ТРИ.
Гранулирана храна и нейните поддръжници
Готвена мръвка и поддръжниците
Сурово хранене и поддръжници, като че ли най-слабо представена в България насока на храненето
Всяка система си има предимства и недостатъци. Човек сам избира как е най-добре да се храни неговото куче, кога е в най-добра форма и кое е "най-полезно" според собственика за неговото куче.
Изумяват ме, честно си признавам, мнения, според които само и единствено гранулата е най-добрата манджа за кучето... тя е ЛЕСЕН начин на хранене - не защото сипваш в купата и готово, а защото някой преди теб е наслагал в манджата (поне по идея) всичко необходимо за кучето и ти можеш да бъдеш спокоен, че то яде балансирана храна... е поне когато марката е доказана и качеството на храната е гарантирано... и не съдържа "вторични птичи извлеци" (да се чете пера, човки и нокти) например. НО това не означава, че натуралното хранене е по-лошо по някаква причина. ДА, кучето е хищник. Да, в природата хищниците ловят и изяждат животни В СУРОВ ВИД, с все вътрешностите, част от кожата, част от перушината и голяма част от кокалите. Което, логично, означава, че BARF-системата - храненето със сурови продукти - има... смисъл от научна и генетична гледна точка. Просто, за разлика от гранулата, суровата храна много по-трудно се балансира и винаги има опасност - в дълготраен аспект - кучето да пострада от някакъв недоимък заради неправилно хранене.
До голяма степен същото се отнася и за готвенето - трудно се балансира. Трудно е да се споразумее народът колко, аджаба, трябва да се готви храната и каква да бъде... Убива ме обаче представата, че в природата кучето не е яло готвена храна и заради това не бива да му се готви... Не е вярно r) Опитоменият "вълк" живее с хората вече няколко хиляди години и освен уловената плячка яде и остатъците от "трапезата" - сготвени (печени, варени...). Трудно е да се предположи, че за тези няколко хиляди години кучето не е еволюирало така, че да може стомахът му да преработва такъв тип храна.
Такива разни мисли ми минават през главата... и от тази гледна точка цялата караница е абсурдна.
До питащия за суровото месо: НИЩО не ви пречи да храните със сурово месо, ако е минало през ветеринарен контрол; рисковете не са нито по-големи, нито по-малки от някакъв друг тип хранене. Как точно ще си балансирате диетата вече е друг въпрос.
Единственият мил съвет е да не купувате "кайма за кучета" от магазините, ако е направена от смлени кости и да не се опитвате да храните животното само с, да речем, обрезки и жили, и изобщо с неща, които нямат особена хранителна стойност.
Пък и натуралното хранене - готвено или сурово месо и карантия - не означава, че в менюто не бива да се включват И ДРУГИ неща, най-вече зеленчуци, също и млечни продукти. Също и витамини, калций, омега-3 и омега-6 (продават се в аптеките за човешка употреба). Та така ;)
До други изказали се: фанатизмът, хора, е лошо нещо. Умерената гледна точка и готовността да се възприемат и други мнения, освен собственото, са важна черта на човешката раса като цяло и може би най-важното нещо, довело до еволюцията на човешкия род и научните постижения, на които се радваме в момента и на които, искрено се надявам, ще продължим да се радваме... ако някой твърде фанатичен епизод от човешкото развитие не сложи край на живота на Земята 1super
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни