FCI - За купирането на опашките
Публикувано: 27 March 2005 - 10:25 PM
Лично на мен ми звучат малко смешно доводите "природата го е създала..." ,"бог така го е направил ..." и т.н. Природата е създала биологичния вид куче,породите са си чисто човешко деяние/независимо колко древни,народна или заводска селекция/ и съответно човек има право да решава как ще изглеждат и какво ще правят.
Относно "божиите" неща - ами кастрациите?ами цезаровото сечение?ами груминга???
За това доколко е хуманно нека някой ветеринар да сравни двете операции - купиране и кастрация,коя носи повече рискове за живота и здравето на песа.
За другите породи не знам,но за черните териери забраната за купиране ще донесе първо проблема "Каква опашка?" вече сме виждали доста кучета с опашки - едни са сърповидни,други са на колело, а трети са си направо свински - коя е "истинската"???Чувам за някакви изследвания върху други породи/за съжаление, все още нищо конкретно не съм намерил/ забраната за купиране довеждала до удължаване на формата и промяна на постановката на шията,съответно променя цялата анатомия на кучето ,а не само външния му вид.
Доколкото знам некупираната опашка е сериозен проблем при някои породи ловни кучета - чести наранявания, и в крайна сметка отново купиране,но вече на възрастно куче...
Публикувано: 27 March 2005 - 10:54 PM
Един разумен глас да чуя във врявата.......
Зоозащитници като цяло позовавайки се на "природата го е създала..." ,"бог така го е направил ..." често стигат и до твърдението че селектирането на породи е мракобесие и подлежи на анатемосване. Трябва да има само помияри, защото селектирането е бъркане в кацата на майката-природа, и въобще.... Макар че да гледат около 5-6 едри безпородни кучета в гарсониерата си, за да ги спасяват, било по-милостиво и по-близо до природата явно.....
и тези хора ще ми забраняват да си бъркам в носа?
Съчуствам на породите, на които ще им се наложи да оставят уши-опашки. доберманът няма да е същия, а са толкова елегантни иначе...

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 27 March 2005 - 11:02 PM
Хлебаров: Да от 3 месеца време не разбрах защо ти е проблем /САО/, нещо друго
или Ники Събев , него познавам лично /та дори и използвам препинателни знаци /, но и не му лая по директивите , ако ги има такива.Във форума /разбирай САО всичко е с с образователна цел /за Мен и такива като мен.
Kross
си го каза точно на място
и в следствие на казаното от Kross
Били желал да дадеш /форумни обяснения относно твоя интерес за спазване на нормативни документи относно "орязване на песовете"/ или си търсиш поле на изява d)
Че питам се аз кой си ти ? Ако си Радетел на Кинологията тука в dog.bg/запетайка/ Защо не зададеш някой ? Примерно относно възприемането на дом. любимци по парковете и градинките, как сме разделени на кучкари и други
Дай сносно обяснение, може и тълкование на "обущетата", защото май в сайта някой си прави майтап с тебе или трай ....
w)
Публикувано: 27 March 2005 - 11:12 PM
Кross
Постигна резултат с два реда b) w) d)
Публикувано: 28 March 2005 - 12:29 AM
Когато се говори за такова нещо търяб ва да се гледа сериозно на нещата и да се дават сериозни доводи. Доводи от рода той бог ги е създал така са абсолютно смеши.
п/с daroteka - не му се връзвай на Хлебаров, това е типично поведение за него. l) l) l)
Публикувано: 28 March 2005 - 06:24 AM
Цитат
Хлебаров: Да от 3 месеца време не разбрах защо ти е проблем /САО/, нещо друго
или Ники Събев , него познавам лично /та дори и използвам препинателни знаци /, но и не му лая по директивите , ако ги има такива.Във форума /разбирай САО всичко е с с образователна цел /за Мен и такива като мен.
Kross
си го каза точно на място
и в следствие на казаното от Kross
Били желал да дадеш /форумни обяснения относно твоя интерес за спазване на нормативни документи относно "орязване на песовете"/ или си търсиш поле на изява d)
Че питам се аз кой си ти ? Ако си Радетел на Кинологията тука в dog.bg/запетайка/ Защо не зададеш някой ? Примерно относно възприемането на дом. любимци по парковете и градинките, как сме разделени на кучкари и други
Дай сносно обяснение, може и тълкование на "обущетата", защото май в сайта някой си прави майтап с тебе или трай ....
w)
Глупости на търкалета !!! Нямам никакъв проблем нито със САО, нито с Н.Събев (макар, че на някои много им се иска). Що не вземеш да попиташ кой представляваше клуб САО на ОС на БРФК ? За 3-ти пъти - пуснах документите на FCI по въпроса, който касае ВСИЧКИ, повтарям - всички породи, а твоята реакция беше като че ли на теб ще ти режат ушите.
Кой съм аз хората знаят (както виждаш дори се подписвам с истинското си име) и не е тук мястото да се доказвам b)
Сега очаквам да питаш пак нещо за "обущетата" b)
Публикувано: 28 March 2005 - 06:31 AM
Цитат
А ти виждала ли си такива добермани ? Щото аз съм виждал стотици такива и не изглежда по-зле от преди. Същото се отнася и за ротвайлерите - спомням си каква реакция беше, когато трябваше да приемат опашките, а сега вече на никой не му прави впечатление. Т.е. прави впечатление ако рота е с купирана опашка.
Моля ви прочетете внимателно още веднъж документите - там пише и за стнадартите, и за опашките, и за ушите.
Публикувано: 28 March 2005 - 07:30 AM
Стигаааааа/./././.
Дай да приемеме мнението на Face и докато не се променят стандартите за породите при които има човешка намеса да не се подкачаме
А Доберман с опашка е като Афганка без - сиреч грозно d)
Цитат
Furiata e много права w)
То популацията им намаля и къде ли ги има тия стотици...........
А "обущетата" ги остави засега w)
Публикувано: 28 March 2005 - 07:45 AM
Хрумна ми нещо - опитай се да накараш Фурията да убеди Face да режат ушите и опашките на далматинците, като аз предварително ще се съглася с неговото мнение по въпроса. b) Далматинците са ловни кучета и може да си наранят опашките в гората, а с рязани и изправени уши ще изглеждат много по-красиви - почти колкото старите добермани b)
Разбира се, това в рамките на майтапа ...
А добермани има, но не в България. И наистина съм виждал стотици от тях такива, каквито ги е раждала майка им. Например на Евро Дог Шоу. Ако идвате тази година в Тулн ще имате възможност и сами да се убедите.
Публикувано: 28 March 2005 - 08:23 AM
Разни хора, разни идеали ... b)
Публикувано: 28 March 2005 - 08:34 AM
Лично аз съм съгласна нещата да се насочват към ограничаване на тези операции, но само препоръчително, а не задължително.
Проблемите с възприемането на външния вид според мен са единствено въпрос на навик и предразсъдък. Естетическите критерии се менят с времето и функцията, само сравнете Рубенсовите картини с едно днешно модно списание.
Не виждам нищо грозно в боксер или доберман с естествени уши и опашка, само засега непривично.
Но виж, функционалните проблеми са друга работа, там трябва да се пипа много внимателно.
Публикувано: 28 March 2005 - 08:46 AM
А между другото в някои страни в Африка (Нигерия, Судан ...) тази същата операция, която имаш предвид, я прилагат и при жените, при това в повечето случай насилствено. Та в момента тече яка протестна кампания в световен мащаб и срещу тези "хилядолетни традиции".