Dog.bg Форуми : FCI - За купирането на опашките

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (11 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

FCI - За купирането на опашките Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 27 March 2005 - 10:25 PM

Ако се наложат ограничения за купирането сигурно ще трябва да ги спазваме,но това едва ли ще ни накара да ги харесваме...
Лично на мен ми звучат малко смешно доводите "природата го е създала..." ,"бог така го е направил ..." и т.н. Природата е създала биологичния вид куче,породите са си чисто човешко деяние/независимо колко древни,народна или заводска селекция/ и съответно човек има право да решава как ще изглеждат и какво ще правят.
Относно "божиите" неща - ами кастрациите?ами цезаровото сечение?ами груминга???
За това доколко е хуманно нека някой ветеринар да сравни двете операции - купиране и кастрация,коя носи повече рискове за живота и здравето на песа.
За другите породи не знам,но за черните териери забраната за купиране ще донесе първо проблема "Каква опашка?" вече сме виждали доста кучета с опашки - едни са сърповидни,други са на колело, а трети са си направо свински - коя е "истинската"???Чувам за някакви изследвания върху други породи/за съжаление, все още нищо конкретно не съм намерил/ забраната за купиране довеждала до удължаване на формата и промяна на постановката на шията,съответно променя цялата анатомия на кучето ,а не само външния му вид.
Доколкото знам некупираната опашка е сериозен проблем при някои породи ловни кучета - чести наранявания, и в крайна сметка отново купиране,но вече на възрастно куче...

#22 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 27 March 2005 - 10:54 PM

Kross
Един разумен глас да чуя във врявата.......
Зоозащитници като цяло позовавайки се на "природата го е създала..." ,"бог така го е направил ..." често стигат и до твърдението че селектирането на породи е мракобесие и подлежи на анатемосване. Трябва да има само помияри, защото селектирането е бъркане в кацата на майката-природа, и въобще.... Макар че да гледат около 5-6 едри безпородни кучета в гарсониерата си, за да ги спасяват, било по-милостиво и по-близо до природата явно.....

и тези хора ще ми забраняват да си бъркам в носа?
Съчуствам на породите, на които ще им се наложи да оставят уши-опашки. доберманът няма да е същия, а са толкова елегантни иначе...
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#23 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 27 March 2005 - 11:02 PM

Ta Друже
Хлебаров: Да от 3 месеца време не разбрах защо ти е проблем /САО/, нещо друго
или Ники Събев , него познавам лично /та дори и използвам препинателни знаци /, но и не му лая по директивите , ако ги има такива.Във форума /разбирай САО всичко е с с образователна цел /за Мен и такива като мен.
Kross
си го каза точно на място
и в следствие на казаното от Kross
Били желал да дадеш /форумни обяснения относно твоя интерес за спазване на нормативни документи относно "орязване на песовете"/ или си търсиш поле на изява d)
Че питам се аз кой си ти ? Ако си Радетел на Кинологията тука в dog.bg/запетайка/ Защо не зададеш някой ? Примерно относно възприемането на дом. любимци по парковете и градинките, как сме разделени на кучкари и други
Дай сносно обяснение, може и тълкование на "обущетата", защото май в сайта някой си прави майтап с тебе или трай ....
w)

#24 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 March 2005 - 11:07 PM

Фурия,това ми е мисълта и на мен.Не можем наляво да прокламираме кастрация,а надясно да сме против купирането щото не е хуманно,ако ще се връщаме към природата ушите и опашките са ни точно последния проблем ;)

#25 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 March 2005 - 11:09 PM

Доберманите вече почти ги няма защото излязоха от мода,
като Римляните да се знае че ги е е имало та така и с Добермана
Furia_S
така де това е прекрасно животно но си е жива мъка да се движи с опашка a)

#26 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 March 2005 - 11:12 PM

[/QUOTE]Фурия,това ми е мисълта и на мен.Не можем наляво да прокламираме кастрация,а надясно да сме против купирането щото не е хуманно,ако ще се връщаме към природата ушите и опашките са ни точно последния проблем [QUOTE]
Кross
Постигна резултат с два реда b) w) d)

#27 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 March 2005 - 12:29 AM

Много спорерн въпрос. Но независимо какви конвенции са приети и кой какво говори, че ще трябва да се съобразавя има едно основно нещо, в случея и той е стандарта на породата. Докато не се промени даден стандарт всичко остава в в графата пожелателно. Може и да се направят такива промени но те ще отнемат няколко години и ще трябва да съобразят много неща как казва kross.
Когато се говори за такова нещо търяб ва да се гледа сериозно на нещата и да се дават сериозни доводи. Доводи от рода той бог ги е създал така са абсолютно смеши.

п/с daroteka - не му се връзвай на Хлебаров, това е типично поведение за него. l) l) l)

#28 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 06:24 AM

Цитат

Ta Друже
Хлебаров:  Да от 3 месеца време  не разбрах защо ти е проблем /САО/, нещо друго
или Ники Събев , него познавам лично /та дори и използвам препинателни знаци /, но и не му лая по директивите , ако ги има такива.Във форума /разбирай САО всичко е с с образователна цел /за Мен и такива като мен.
Kross
си го каза точно на място
и в следствие на  казаното от Kross
Били желал  да дадеш /форумни обяснения относно твоя интерес за спазване на нормативни документи относно "орязване на песовете"/ или си търсиш поле на изява d)
Че питам се аз кой си ти ? Ако си Радетел на Кинологията тука в dog.bg/запетайка/ Защо не зададеш някой ? Примерно относно възприемането на дом. любимци по парковете и градинките, как сме разделени на кучкари и други
Дай сносно обяснение, може и тълкование на "обущетата", защото май в сайта някой си прави майтап с тебе или трай ....
w)

Глупости на търкалета !!! Нямам никакъв проблем нито със САО, нито с Н.Събев (макар, че на някои много им се иска). Що не вземеш да попиташ кой представляваше клуб САО на ОС на БРФК ? За 3-ти пъти - пуснах документите на FCI по въпроса, който касае ВСИЧКИ, повтарям - всички породи, а твоята реакция беше като че ли на теб ще ти режат ушите.

Кой съм аз хората знаят (както виждаш дори се подписвам с истинското си име) и не е тук мястото да се доказвам b)

Сега очаквам да питаш пак нещо за "обущетата" b)

#29 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 06:31 AM

Цитат

Съчуствам на породите, на които ще им се наложи да оставят уши-опашки. доберманът няма да е същия, а са толкова елегантни иначе...

А ти виждала ли си такива добермани ? Щото аз съм виждал стотици такива и не изглежда по-зле от преди. Същото се отнася и за ротвайлерите - спомням си каква реакция беше, когато трябваше да приемат опашките, а сега вече на никой не му прави впечатление. Т.е. прави впечатление ако рота е с купирана опашка.

Моля ви прочетете внимателно още веднъж документите - там пише и за стнадартите, и за опашките, и за ушите.

#30 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 07:30 AM

Хлебаров
Стигаааааа/./././.
Дай да приемеме мнението на Face и докато не се променят стандартите за породите при които има човешка намеса да не се подкачаме
А Доберман с опашка е като Афганка без - сиреч грозно d)

Цитат

А ти виждала ли си такива добермани ? Щото аз съм виждал стотици такива и не изглежда по-зле от преди.

Furiata e много права w)
То популацията им намаля и къде ли ги има тия стотици...........
А "обущетата" ги остави засега w)

#31 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 07:45 AM

OK, събуваме "обущетата" и ги оставяме настрана. b)

Хрумна ми нещо - опитай се да накараш Фурията да убеди Face да режат ушите и опашките на далматинците, като аз предварително ще се съглася с неговото мнение по въпроса. b) Далматинците са ловни кучета и може да си наранят опашките в гората, а с рязани и изправени уши ще изглеждат много по-красиви - почти колкото старите добермани b)

Разбира се, това в рамките на майтапа ...

А добермани има, но не в България. И наистина съм виждал стотици от тях такива, каквито ги е раждала майка им. Например на Евро Дог Шоу. Ако идвате тази година в Тулн ще имате възможност и сами да се убедите.

#32 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 08:06 AM

По тази логика екозащитниците да забранят премахването на третата сливица и оперирането на апандесита - природата ни е създала с тях ......
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 08:23 AM

Ами в някои доста напреднали по отношение на медицината държави операциите за премахване на сливици или апендикса без това да се налага по причини, застрашаващи здравето на пациента се смятат за ненужни и не се практикуват. А пък в някои други държави се смята за особено красиво пробиването на носа и ушите, уголемяването на ушите, разтягането на врата или изкуствените деформации на черепа. За хора става дума, не за кучета.

Разни хора, разни идеали ... b)

#34 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 08:26 AM

Хора, какво сте се нахвърлили на Хлебаров. Това са предписания на МФК. Това са законите които ние като членове трябва да изпълняваме.
Законите трябва да се спазват, независимо дали това ни харесва или не.

#35 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 08:30 AM

Dura lex sed lex !

Хе-хе-хе ... просто си представих за момент куче като Топси с купирана опашка и уши. Ужас !!! Те нали също са ловци и работят в гората и храсталаците ?

#36 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 08:32 AM

мда, особено без опашка ще е неотразим b)
А иначе да, голдените се промушват в какви ли не гъсти шубраци из блата за да донесат отстреляния дивеч.

#37 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 March 2005 - 08:34 AM

Няма лошо да обсъждаме въпроса.
Лично аз съм съгласна нещата да се насочват към ограничаване на тези операции, но само препоръчително, а не задължително.
Проблемите с възприемането на външния вид според мен са единствено въпрос на навик и предразсъдък. Естетическите критерии се менят с времето и функцията, само сравнете Рубенсовите картини с едно днешно модно списание.
Не виждам нищо грозно в боксер или доберман с естествени уши и опашка, само засега непривично.
Но виж, функционалните проблеми са друга работа, там трябва да се пипа много внимателно.

#38 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 08:34 AM

Цитат

мда, особено без опашка ще е неотразим b)
А иначе да, голдените се промушват в какви ли не гъсти шубраци из блата за да донесат отстреляния дивеч.

И не си разраняват ушите и опашките ??? Странна е тая ваша храсталакоустойчива порода b)

#39 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 08:41 AM

Мисля, че имате какво да препоръчате и на евреите и мюсолманите r)
User's Signature

Качена снимка

#40 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 08:46 AM

b)

А между другото в някои страни в Африка (Нигерия, Судан ...) тази същата операция, която имаш предвид, я прилагат и при жените, при това в повечето случай насилствено. Та в момента тече яка протестна кампания в световен мащаб и срещу тези "хилядолетни традиции".

• (11 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни