FCI - За купирането на опашките
Публикувано: 28 March 2005 - 07:33 PM
Благодаря ти за подсказката - породата на Реджо всъщност представлява перфектното опровержение на всички доводи по-горе за купирането - древна, създадена от примитивни племена, водещи природосъобразен начин на живот, ловува на едри хищници в шубраци и места с доста по-суров климат от този в Средна Азия. А за мухите да не говорим - в сравнения с тия от родните места на Реджо, ония от Средна Азия са като мухи винарки r)
Публикувано: 28 March 2005 - 08:03 PM
Цитат
Виж, произходът на породата е древен. Смята се, че хотентотското ловно куче е било с щръкнали уши и кравайчеста опашка, ама не се знае точно, щото никой не го е виждал n) .
Чест прави на създателите на стандарта, че не са вложили в него купиране. И клепналите уши и опашката не са попречили с помощта на това куче да се унищожат лъвовете в Кения, макар и това да е част от "мрачната" история.
В постинга си нямах предвид конкретна порода, а ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ за породите и тяхната функционалност.
Публикувано: 28 March 2005 - 08:51 PM
Я сега да чуем или пък прочетем едно дружно олайване b)
Ами ако Европа забрани примерно епилацията или обезкосмяването при жените d) Моля дами не се засягайте d), какво ще правим с хубавата българка дали тя ще се остави да ходи като германката например ..... Аз мисля че ще пренебрегне и Европа и всичко останало l) за да си бъде пак супер w)
Засега ще гледам САО дали ще са 1, 2 или 10 кучета ще ги гледам според "остарялото р4азбиране", а като се промени стандарта на породата тогава ще му мислим
Публикувано: 28 March 2005 - 08:57 PM
Нека се стимулира НЕнеобходимостта от купиране.
Ако някой пич ме хареса без епилация, а после и още (мнооого) пичове - ОК. Отделен е въпросът, че космите по женските крака са резултат от гама-глобулина, който трескаха в детската градина всяка година. Грешка? Или необходимост?
Публикувано: 28 March 2005 - 09:39 PM
нито едното нито другото. Аз искам да поясня - реагирам така, защо? Защото мисля че външният вид на породите трябва да се определя от кинолози, а не от истерични бабички, чиято психика не издържа нищо, по-силно от мексикански сериал. Съжалявам за сравнението, но адекватни хора сред тях май не съм виждала...
Пак повтарям - сред "защитниците на правата на животните" понякога срещаш такива изявления......ум да ти зайде. не разбират и половината от нещата за които тръгват да гласуват "против".
Тяхната енергия да се беше насочила в мирните цели... Противник съм на крайностите, това е.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 28 March 2005 - 09:50 PM
Мислено съм се занимавала с темата откакто съм взела първото си куче и, да ти кажа, бабичките нямат отношение по въпроса.
Публикувано: 28 March 2005 - 10:04 PM
никой не отменя взимане на нещата присърце когато ти ги налагат отгоре:-) А дали ти или някой друг ще го нарече истерично или така ще му се стори - нали и ти не плащаш данък обществено мнение? Искрено се надявам че си разбрала какво исках да кажа - всеки да си гледа работата без да се меси в тази на другия, тоест - природозащитниците да не решават дали насилно ще си заплодя женската с подходящ от гледната точка на ръководител на породата мъжкар, или със Шаро отсреща. Неприятно изненадана ще съм ако някой ще ми държи сметката, дали от кучилото ще кастрирам веднага някое куче с дефект, "отнемайки правото на животното да изпита радостта на майчинството и секса" и по този начин ще подпомогна деградирането на породата.
Неправилно сложените акценти върху някои неща не са ли абсурдни?

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 28 March 2005 - 10:09 PM
Цитат
Мил мотивирай ми необходимостта от не купиране и веднага си променям мнението.
Досега не съм чул някое куче да е пострадало защото е купирано - тогава ЗАЩО???Странна работа , всички противници на купирането не са засегнати по никакъв начин от него,а просто си разсъждават на гърба на чужди кучета... Според мен забраната за рязане е политически наложено решение от "зелените" в Германия,които едва ли са набрали гласовете си сред германските кинолози.Май единствените страни където купирано куче не може да се яви на изложба към днешния ден са Германия ,Финландия и ...и няма други.
Какви "блага" и цивилизация може да донесе на другите народи германския политик е известно още от началото на миналия век и доказано в средата му - толкова за "върха на сладоледа" западно-европейската цивилизация!
Публикувано: 28 March 2005 - 10:28 PM
Цитат
А в подкрепа на отсрещната позиция? w)
Публикувано: 29 March 2005 - 12:05 AM
Публикувано: 29 March 2005 - 12:20 AM
Публикувано: 29 March 2005 - 08:51 AM
Цитат
Не, Крос, ти ми мотивирай необходимостта от купиране.
Това, което казвам, е че трябва да се помисли дали тя съществува. Не да се вземат прибързани решения, а да се установи една тенденция, която лека полека да премахне предразсъдъците и само тях. Така и не разбрах вредното влияние на ушите и опашката, повярвай, ще ми се да го разбера, ако го има.
Тук имам Енциклопедия за кучето на Веселин Денков, издадена 1996 г. Още там въпросът се коментира, той не е от вчера.
Фурия, в никакъв случай не искам да те засегна. За мен не е важно кой е източник на идеята, от изток ли идва, от запад или от луната, а дали в нея има нещо положително.
Публикувано: 29 March 2005 - 10:17 AM
Ето го:
Цитат
Цели: Европейската Конвенция за защита на животните - домашни любимци има за цел осигуряването на благополучие на животните и по-специално на домашните любимци, отглеждани от хората за лично забавление и компания.
Купиране на ушите и опашките:
Член 10, параграфи 1.а и b от Конвенцията е от специален интерес за FCI, тъй като казва, че хирургическите операции с цел промяна на външния вид на домашен любимец или с други, нелечебни цели, се забраняват. Тази забрана включва купирането на ушите и опашките. Тя също засяга много други аспекти на отглеждането и развъждането на животни.
Конвенцията е отворена за подписи от 1887 г. и в сила от 1992 г.
Досега 18 страни са подписали и ратифицирали договореностите. 9 от тях са направили някои специфични уговорки относно член 10 във връзка с купирането на опашките. Азърбайджан, Италия и Холандия са подписали Конвенцията, но още не са я ратифицирали.
Списък на страните: (със * са отбелязани тези с уговорките):
Австрия, Азърбайджан, Белгия*, България, Кипър, Република Чехия*, Дания*, Финландия*, Франция*, Германия*, Гърция, Италия, Литва, Люксембург*, Холандия, Норвегия, Португалия*, Румъния, Швеция, Швейцария, Турция.
(заб. mil_: говори се за 9 със звездичка, но в документа са отбелязани 8, грешката не е моя)
....................
По време на консултациите Страните:
- Приеха, че купирането на ушите и опашките, съгласно член 10, парграфи 1.а и b от Конвенцията, се извършва само като обичайна практика в съответствие с изкискванията на определени породни стандарти.
- Насърчиха развъдните асоциации да ревизират породните стандарти в светлината на член 10 от Конвенцията и по този начин да допринесат за прекратяването на хирургически промени във външния вид на чистопородните кучета.
- Направиха някои препоръки, които да се използват като основа от развъдните асоциации. Препоръките са както следва:
Купиране на ушите:
1. Конвенцията с нейната забрана за купиране на ушите е в сила от 1992 г. Но в някои страни купирането на ушите е забранено от много по-отдавна.
Породните стандарти би трябвало да съдържат изисквания само относно естествените уши. Естествените уши трябва да се предпочитат във всички страни. Засягат се някои конкретни породи.
Купиране на опашката:
2. Изискванията за купиране на опашката също трябва да се премахнат от породните стандарти. От осемдесетте години насам много страни са забранили купиране на опашката без наличието на някакви здравни проблеми. За голям брой породи купирането на опашката не е необходимо. Поне в породните стандарти трябва да се покриват и купираните, и естествените опашки, като се отдава предпочитание на естествените.
Това, което виждам, е, че забраната е в Конвенцията, за съжаление пълният текст на въпросния член 10 го няма, всяка страна решава дали да я подпише. България е подписала през 2003.
FCI излиза само с препоръки.