FCI - За купирането на опашките
Публикувано: 28 March 2005 - 09:34 AM
Хайде да не стигаме до абсурдни сравнения, защото същите тези, които настояват за оставяне на уши-опашки, искат собствениците да не насилват женските с мъжкарите, който не се харесват на женската. Било е изнасилване, варварщина. Женската, ако не знаеш, трябва да бъде оставяна сама да си хареса мъжкият и да избере от кого да ражда. (сбогом, породи)
При дресурата искат да се забрани отрицателното подкрепление - никакви душачи, за парфорси и плесване през муцуната да не говорим. Трябва да си гушнеш кученцето и да му обясниш че то не е право, то ще те разбере. Защото кучето е личност, и не бива да се упражнява насилието над личността.
мисълта ми е следната - нека всеки си върши работата, най-често правата на животните защитават хората, хабер си нямащи от правилно отглеждане на животни.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 28 March 2005 - 10:20 AM
Добре,ако наистина трябва да има дискусия по въпроса,за да бъде практична ще е необходимо да чуем мнението на хора преминали през този етап.
Владо Петков с ротвайлерите е минал през този" огън".Интересно е да чуем наблюденията по въпроса.Само екстериорен проблем ли е или функционален.Може би някои,свързани с този етап от ротвайлери с купирани опашки до такива с опашки,да каже какво е ставало.
Аз ще се опитам да потърся и други източници на информация.
Все пак,твърдо оставам с убеждението че не това е най важното сега при нас.
По повод "храсталакоустойчивост."Можем да се шегуваме с историята,да я разглеждаме от различни гледни точки и с това да я научим по добре.Но не можем да я променим.И напълно вероятно е да повторим грешките и.
Идеята с "криворазбраната демокрация" е стара,не е антиглобалистка а чисто практична: да усвоим само най доброто от съседите си за нас,а не всичко което се прави при тях.От тази гледна точка да се поучим пак от съседите: първо казват че са италианци,немци,...след това че са европейци.Да разставим приоритетите в логичния им порядък.В противен случай думата "Европейско" става нарицателно и заплашващо тези с епитет "неевропейско".
Както навремето "антисъветско" си кореспондираше с думичката" съветско",която представляваше индулгенция за всички направени простотии.Да се учим от историята си.Светът не е черно-бял.Крайностите са за лумпените и избиващи комплекси.

Marten BG
Публикувано: 28 March 2005 - 10:30 AM
Цитат
Хрумна ми нещо - опитай се да накараш Фурията да убеди Face да режат ушите и опашките на далматинците, като аз предварително ще се съглася с неговото мнение по въпроса. b) Далматинците са ловни кучета и може да си наранят опашките в гората, а с рязани и изправени уши ще изглеждат много по-красиви - почти колкото старите добермани b)
Разбира се, това в рамките на майтапа ...
А добермани има, но не в България. И наистина съм виждал стотици от тях такива, каквито ги е раждала майка им. Например на Евро Дог Шоу. Ако идвате тази година в Тулн ще имате възможност и сами да се убедите.
Сега изкарай далматина и гонче и цена няма да имаш l) l) l) l) l)
Далматина е минал и през този период, за рязането на уши и опашка. Макар и за кратко, това го е имало.
Ето тук може да прочетеш за какво се използва. Вярно е, че едно от качествата който притежава е лова, но то не е основното предназанчение на продата:
http://dog.bg/f/inde...t=ST&f=29&t=422
Публикувано: 28 March 2005 - 10:35 AM
Цитат
А "обущетата" ги остави засега w)
Юху и популацията им намаляла а стига бе bl) Не съм фен на породата но само в съседна Сърбия те са една от най-популярните породи!!!!! А да не говорим,че на миналото Европейско ми бяха съседен ринг и със сигурност бяха над 150 участници ;)
Това, че в Б-я не е популярна не значи ,че е на изчезване то ако следваме тая логика 2/3 от породите ще са на изчезване понеже в Б-я ги няма. n) l) l)
Публикувано: 28 March 2005 - 10:37 AM
Цитат
Нали не правиш опит за сравнение между работата/съответния темперамент/ на ягдтериер или бретон спаньол с голдън??? Породите кучета които са селектирани с опашка са се "пречистили" от неправилно носене и постав още в времената когато екологията не е била измислена.Много ми е интересно какви са били "естетичните съображения" на средноазиатските номади та да режат ушите и опашките,по-скоро са го правили за да подобрят функциалността,едва ли е по различно положението и с бувието/каква естетика!!!/ ,ризеншнауцера,добермана,ротвайлера.Представям си и видните естети/офицери от съветската армия/ разсъждаващи върху красивия силует на черния териер....
Публикувано: 28 March 2005 - 10:38 AM
Цитат
Законите трябва да се спазват, независимо дали това ни харесва или не.
Има си разлика. Едно е препоръчитлно друго е задължително. Нека да не бъркаме. Не можеш да въдеш нещо и то да противоречи на друго. То може ама няма смисъл защото няма да издържи.
Затова има стандарти и ако ще се променят то ще е с времето. Има много тънки моменти тук. Хубавото е, че тези промени в стандартите се правят от специалисти, а не от природозащитници и подобни. Така, че това нещо изисква време.
Публикувано: 28 March 2005 - 11:05 AM
Цитат
Цитат
А иначе да, голдените се промушват в какви ли не гъсти шубраци из блата за да донесат отстреляния дивеч.
Нали не правиш опит за сравнение между работата/съответния темперамент/ на ягдтериер или бретон спаньол с голдън??? Породите кучета които са селектирани с опашка са се "пречистили" от неправилно носене и постав още в времената когато екологията не е била измислена.Много ми е интересно какви са били "естетичните съображения" на средноазиатските номади та да режат ушите и опашките,по-скоро са го правили за да подобрят функциалността,едва ли е по различно положението и с бувието/каква естетика!!!/ ,ризеншнауцера,добермана,ротвайлера.Представям си и видните естети/офицери от съветската армия/ разсъждаващи върху красивия силует на черния териер....
Не мога да говоря за породи които не познавам. Въпросът на Хлебаров беше за голдените и аз отговорих. Не виждам обаче и с какво се е променила функционалността на ротвайлера откакто спряха да им купират опашките.
Публикувано: 28 March 2005 - 11:18 AM
Цитат
Това, че в Б-я не е популярна не значи ,че е на изчезване то ако следваме тая логика 2/3 от породите ще са на изчезване понеже в Б-я ги няма.
Blazy
Не бъркай модерна с популярна, защото преди 6-7 години беше доста модерна
Сърбите са си нация /Аркан притежаваше един от елитните развъдници за Доберман и Рот/ от край време не като нас дупедавци /извинение за израза/
Същото го наблюдавам сега с голдъните, дого и ретривърите /мода/, какво ще стане след определен период от време сега не мога да кажа, но сигурно и тогава ще говорим за съседни страни
Нека не гледаме какво става там някъде си , а да се огледаме какво става тука b)
Публикувано: 28 March 2005 - 11:24 AM
Публикувано: 28 March 2005 - 12:00 PM
точно това щях да питам - заради неправилните опашки колко прекрасни иначе кучета ще са бракувани или с по-ниски оценки. Според мен за една служебна порода е по-важна психиката, отколкото опашката, я да си представим че великолепно иначе куче ще си замине заради дефекта на опашката...

#51 Guest_Angel's_staff_*
Публикувано: 28 March 2005 - 12:04 PM
Клуба провежда в момента разяснителна политика с членовете и новите собственици на АСТ .
Всеки един от тях по свое усмотрение избира какво да направи .
Клубът препоръчва и свежда до знанието на всички за измененията на закона .
Стандарта на АСТ е от друг континент и там законите са други но ние живеем в България а тя е в Европа .
Също така НС прие закон третиращ точно този проблем .
Никой не стои над закона .
Публикувано: 28 March 2005 - 12:19 PM
Цитат
Цитат
Това, че в Б-я не е популярна не значи ,че е на изчезване то ако следваме тая логика 2/3 от породите ще са на изчезване понеже в Б-я ги няма.
Blazy
Сърбите са си нация /Аркан притежаваше един от елитните развъдници за Доберман и Рот/ от край време не като нас дупедавци /извинение за израза/
Същото го наблюдавам сега с голдъните, дого и ретривърите /мода/, какво ще стане след определен период от време сега не мога да кажа, но сигурно и тогава ще говорим за съседни страни
Нека не гледаме какво става там някъде си , а да се огледаме какво става тука b)
b) не бъркам модерна с популярна определено .......смея да твърдя ,че и двете думи знам какво означават!!! b) Ти върдеше ,че не могат да се видят стотици добермани е аз твърдя ,че в Б-я немогат но на големи изложби и специализирани изложби може. Сега си спомням,че за Барселона пътувахме с един човек с добермани /съжалявам в момента ми бяга името /,който същата 2004г. е участвал на специалка ....май в Унгария и показа каталога 490 кучета бях изумена най-вече от бройката.
п.с. същия човек в Барселона взе европийска титла за мъжкото си куче а негово дете взе BIS за 6-9м.
Ето ти и по пресен пример: преди две седмици бях на CACIB изложба в южна Франция 2100 кучета по каталог и там най-много участници имаше от породата доберман и ам.стаф r) .
Е за мен това вече не е мода!!! За мен това е популярна порода d) r) r) r)
#53 Guest_Guest_*
Публикувано: 28 March 2005 - 01:55 PM
Цитат
точно това щях да питам - заради неправилните опашки колко прекрасни иначе кучета ще са бракувани или с по-ниски оценки. Според мен за една служебна порода е по-важна психиката, отколкото опашката, я да си представим че великолепно иначе куче ще си замине заради дефекта на опашката...
A какво да прваим тогава с кучетата с неправилни глави - по твоята логика трябва да им купираме главите ???
#54 Guest_Guest_*
Публикувано: 28 March 2005 - 01:57 PM
Цитат
Добре,ако наистина трябва да има дискусия по въпроса,за да бъде практична ще е необходимо да чуем мнението на хора преминали през този етап.
Владо Петков с ротвайлерите е минал през този" огън".Интересно е да чуем наблюденията по въпроса.Само екстериорен проблем ли е или функционален.Може би някои,свързани с този етап от ротвайлери с купирани опашки до такива с опашки,да каже какво е ставало.
Аз ще се опитам да потърся и други източници на информация.
Все пак,твърдо оставам с убеждението че не това е най важното сега при нас.
По повод "храсталакоустойчивост."Можем да се шегуваме с историята,да я разглеждаме от различни гледни точки и с това да я научим по добре.Но не можем да я променим.И напълно вероятно е да повторим грешките и.
Идеята с "криворазбраната демокрация" е стара,не е антиглобалистка а чисто практична: да усвоим само най доброто от съседите си за нас,а не всичко което се прави при тях.От тази гледна точка да се поучим пак от съседите: първо казват че са италианци,немци,...след това че са европейци.Да разставим приоритетите в логичния им порядък.В противен случай думата "Европейско" става нарицателно и заплашващо тези с епитет "неевропейско".
Както навремето "антисъветско" си кореспондираше с думичката" съветско",която представляваше индулгенция за всички направени простотии.Да се учим от историята си.Светът не е черно-бял.Крайностите са за лумпените и избиващи комплекси.
Хубаво е все пак да се учим от европейците, а не от азиатците. Че доста години всичко "прогресивно" все от изток идваше и се видя до какъв хал я докарахме.
Публикувано: 28 March 2005 - 02:44 PM
Цитат
Цитат
Blazy
Нещо не мога да разбера какво имаш впредвид под МОДА. Само за сведение Лабрадорите и Голден Ретривърите са в тройката за най-популярни породи в света.
Това че България досега изоставаше от световната тенденция не значи, че това ще е мода. Напротив, заради прекрасните им качества на "семейно" куче, тези породи ще стават все по-популярни тук.
Публикувано: 28 March 2005 - 04:01 PM
Цитат
А къде в моте съобщения видя нещо за кучета с неправилни глави? ротвайлер или доберман да не е пекинез, който като те заръфа може да го разкараш с един ритник... При тях последствията от лошата психика са доста по-сериозни. Но вместо да се обърне вниманието на по-сериозните неща ще им треперим на опашките. И да ръкопляскаме на западняците, само защото са западняци. Хубаво е да се учим на ДОБРОТО от западняците, а не на всичко което ти предлагат. Едно е да се включиш към водопровода им, друго е - към канализацията.

Публикувано: 28 March 2005 - 06:24 PM
Цитат
Това не е аргумент. Звучи като: "има опашка - има проблем, няма опашка - няма проблем". А и какво за породите, на които опашките и ушите никога не са се купирали? Нямало опит в селекционирането на уши и опашки? Ами, да започваме - и най-дългият път започва с първата крачка.
Не е аргумент и естетиката или "елегантността". Палтата от естествена кожа са несравними по своята елегантност. Красотата е в очите на гледащия.
Независимо от дълголетната практика, ако една намеса може обмислено да се избегне, аз съм за. Ако след време се намери решение, по-добро от кастрацията, ще съм за да се избягва кастрацията.
И правилниците да са в услуга на новото разбиране. Както ако си санираш къщата, получаваш данъчни облекчения.
Относно функционалността - защо не допуснем, че някои от коментираните традиции се дължат точно на остаряло разбиране - колкото по-древна породата, толкова по-остаряло? Не го твърдя, само го допускам. Традициите са голяма работа, но консервативността ... хм, всички се сещаме за мивките на англичаните. (хе, инспирирахте ме с тия водопроводи и канали ... бтв и двете неща са еднакво необходими.)
И какво да кажем за купирането на ушите при бившите "бойни" породи, след като боевете са забранени от 75 г.?