Dog.bg Форуми : FCI - За купирането на опашките

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (11 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

FCI - За купирането на опашките Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 28 March 2005 - 09:34 AM

Хлебаров
Хайде да не стигаме до абсурдни сравнения, защото същите тези, които настояват за оставяне на уши-опашки, искат собствениците да не насилват женските с мъжкарите, който не се харесват на женската. Било е изнасилване, варварщина. Женската, ако не знаеш, трябва да бъде оставяна сама да си хареса мъжкият и да избере от кого да ражда. (сбогом, породи)
При дресурата искат да се забрани отрицателното подкрепление - никакви душачи, за парфорси и плесване през муцуната да не говорим. Трябва да си гушнеш кученцето и да му обясниш че то не е право, то ще те разбере. Защото кучето е личност, и не бива да се упражнява насилието над личността.

мисълта ми е следната - нека всеки си върши работата, най-често правата на животните защитават хората, хабер си нямащи от правилно отглеждане на животни.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#42 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 10:20 AM

Както вече споделих в друга тема но по този въпрос: въвежда се в Стандарт или закон,изпълняваме Стандарт/закон.
Добре,ако наистина трябва да има дискусия по въпроса,за да бъде практична ще е необходимо да чуем мнението на хора преминали през този етап.
Владо Петков с ротвайлерите е минал през този" огън".Интересно е да чуем наблюденията по въпроса.Само екстериорен проблем ли е или функционален.Може би някои,свързани с този етап от ротвайлери с купирани опашки до такива с опашки,да каже какво е ставало.
Аз ще се опитам да потърся и други източници на информация.
Все пак,твърдо оставам с убеждението че не това е най важното сега при нас.

По повод "храсталакоустойчивост."Можем да се шегуваме с историята,да я разглеждаме от различни гледни точки и с това да я научим по добре.Но не можем да я променим.И напълно вероятно е да повторим грешките и.
Идеята с "криворазбраната демокрация" е стара,не е антиглобалистка а чисто практична: да усвоим само най доброто от съседите си за нас,а не всичко което се прави при тях.От тази гледна точка да се поучим пак от съседите: първо казват че са италианци,немци,...след това че са европейци.Да разставим приоритетите в логичния им порядък.В противен случай думата "Европейско" става нарицателно и заплашващо тези с епитет "неевропейско".
Както навремето "антисъветско" си кореспондираше с думичката" съветско",която представляваше индулгенция за всички направени простотии.Да се учим от историята си.Светът не е черно-бял.Крайностите са за лумпените и избиващи комплекси.
User's Signature

Marten BG

#43 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 March 2005 - 10:30 AM

Цитат

OK, събуваме "обущетата" и ги оставяме настрана. b)

Хрумна ми нещо - опитай се да накараш Фурията да убеди Face да режат ушите и опашките на далматинците, като аз предварително ще се съглася с неговото мнение по въпроса. b) Далматинците са ловни кучета и може да си наранят опашките в гората, а с рязани и изправени уши ще изглеждат много по-красиви - почти колкото старите добермани b)

Разбира се, това в рамките на майтапа ...

А добермани има, но не в България. И наистина съм виждал стотици от тях такива, каквито ги е раждала майка им. Например на Евро Дог Шоу. Ако идвате тази година в Тулн ще имате възможност и сами да се убедите.

Сега изкарай далматина и гонче и цена няма да имаш l) l) l) l) l)

Далматина е минал и през този период, за рязането на уши и опашка. Макар и за кратко, това го е имало.

Ето тук може да прочетеш за какво се използва. Вярно е, че едно от качествата който притежава е лова, но то не е основното предназанчение на продата:

http://dog.bg/f/inde...t=ST&f=29&t=422

#44 Потребителят е офлайн   Blazy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 10:35 AM

Цитат

То популацията им намаля и къде ли ги има тия стотици...........
А "обущетата" ги остави засега w)

Юху и популацията им намаляла а стига бе bl) Не съм фен на породата но само в съседна Сърбия те са една от най-популярните породи!!!!! А да не говорим,че на миналото Европейско ми бяха съседен ринг и със сигурност бяха над 150 участници ;)
Това, че в Б-я не е популярна не значи ,че е на изчезване то ако следваме тая логика 2/3 от породите ще са на изчезване понеже в Б-я ги няма. n) l) l)

#45 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 10:37 AM

Цитат

А иначе да, голдените се промушват в какви ли не гъсти шубраци из блата за да донесат отстреляния дивеч.

Нали не правиш опит за сравнение между работата/съответния темперамент/ на ягдтериер или бретон спаньол с голдън??? Породите кучета които са селектирани с опашка са се "пречистили" от неправилно носене и постав още в времената когато екологията не е била измислена.Много ми е интересно какви са били "естетичните съображения" на средноазиатските номади та да режат ушите и опашките,по-скоро са го правили за да подобрят функциалността,едва ли е по различно положението и с бувието/каква естетика!!!/ ,ризеншнауцера,добермана,ротвайлера.Представям си и видните естети/офицери от съветската армия/ разсъждаващи върху красивия силует на черния териер....

#46 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 March 2005 - 10:38 AM

Цитат

Хора, какво сте се нахвърлили на Хлебаров. Това са предписания на МФК. Това са законите които ние като членове трябва да изпълняваме.
Законите трябва да се спазват, независимо дали това ни харесва или не.

Има си разлика. Едно е препоръчитлно друго е задължително. Нека да не бъркаме. Не можеш да въдеш нещо и то да противоречи на друго. То може ама няма смисъл защото няма да издържи.
Затова има стандарти и ако ще се променят то ще е с времето. Има много тънки моменти тук. Хубавото е, че тези промени в стандартите се правят от специалисти, а не от природозащитници и подобни. Така, че това нещо изисква време.

#47 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 11:05 AM

Цитат

Цитат

А иначе да, голдените се промушват в какви ли не гъсти шубраци из блата за да донесат отстреляния дивеч.

Нали не правиш опит за сравнение между работата/съответния темперамент/ на ягдтериер или бретон спаньол с голдън??? Породите кучета които са селектирани с опашка са се "пречистили" от неправилно носене и постав още в времената когато екологията не е била измислена.Много ми е интересно какви са били "естетичните съображения" на средноазиатските номади та да режат ушите и опашките,по-скоро са го правили за да подобрят функциалността,едва ли е по различно положението и с бувието/каква естетика!!!/ ,ризеншнауцера,добермана,ротвайлера.Представям си и видните естети/офицери от съветската армия/ разсъждаващи върху красивия силует на черния териер....

Не мога да говоря за породи които не познавам. Въпросът на Хлебаров беше за голдените и аз отговорих. Не виждам обаче и с какво се е променила функционалността на ротвайлера откакто спряха да им купират опашките.

#48 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 28 March 2005 - 11:18 AM

Цитат

Юху и популацията им намаляла а стига бе  Не съм фен на породата но само в съседна Сърбия те са една от най-популярните породи!!!!! А да не говорим,че на миналото Европейско ми бяха съседен ринг и със сигурност бяха над 150 участници 
Това, че в Б-я не е популярна не значи ,че е на изчезване то ако следваме тая логика 2/3 от породите ще са на изчезване понеже в Б-я ги няма.

Blazy
Не бъркай модерна с популярна, защото преди 6-7 години беше доста модерна
Сърбите са си нация /Аркан притежаваше един от елитните развъдници за Доберман и Рот/ от край време не като нас дупедавци /извинение за израза/
Същото го наблюдавам сега с голдъните, дого и ретривърите /мода/, какво ще стане след определен период от време сега не мога да кажа, но сигурно и тогава ще говорим за съседни страни
Нека не гледаме какво става там някъде си , а да се огледаме какво става тука b)

#49 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 11:24 AM

Именно ,не виждам никакъв смисъл да се сравняват различни породи и когато говорим за купиране да даваме пример с порода, която никога не била подложена на такова нещо.Относно промените след забраните за купиране тепърва има много да се говори и пише,ако при ротвайлерите не е проблем бракуването на 100 - 200 - 1000 кучета заради "неправилна" опашка, при по-малочислени породи тази бройка може да означава край на породата или поне дългогодишен упадък.

#50 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 28 March 2005 - 12:00 PM

Kross
точно това щях да питам - заради неправилните опашки колко прекрасни иначе кучета ще са бракувани или с по-ниски оценки. Според мен за една служебна порода е по-важна психиката, отколкото опашката, я да си представим че великолепно иначе куче ще си замине заради дефекта на опашката...
User's Signature

#51 Guest_Angel's_staff_*

• Група: Гости

Публикувано: 28 March 2005 - 12:04 PM

С решение на УС на БККАСТ е предложено на УС на БРФК да не се допускат на изложби кучета от породата АСТ родени след 01.2006 с купирани уши , без микрочипове отнася се за кучета регистрирани в ПК на БРФК .
Клуба провежда в момента разяснителна политика с членовете и новите собственици на АСТ .
Всеки един от тях по свое усмотрение избира какво да направи .
Клубът препоръчва и свежда до знанието на всички за измененията на закона .
Стандарта на АСТ е от друг континент и там законите са други но ние живеем в България а тя е в Европа .
Също така НС прие закон третиращ точно този проблем .
Никой не стои над закона .

#52 Потребителят е офлайн   Blazy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 12:19 PM

Цитат

Цитат

Юху и популацията им намаляла а стига бе  Не съм фен на породата но само в съседна Сърбия те са една от най-популярните породи!!!!! А да не говорим,че на миналото Европейско ми бяха съседен ринг и със сигурност бяха над 150 участници 
Това, че в Б-я не е популярна не значи ,че е на изчезване то ако следваме тая логика 2/3 от породите ще са на изчезване понеже в Б-я ги няма.

Blazy
Сърбите са си нация /Аркан притежаваше един от елитните развъдници за Доберман и Рот/ от край време не като нас дупедавци /извинение за израза/
Същото го наблюдавам сега с голдъните, дого и ретривърите /мода/, какво ще стане след определен период от време сега не мога да кажа, но сигурно и тогава ще говорим за съседни страни
Нека не гледаме какво става там някъде си , а да се огледаме какво става тука b)

b) не бъркам модерна с популярна определено .......смея да твърдя ,че и двете думи знам какво означават!!! b) Ти върдеше ,че не могат да се видят стотици добермани е аз твърдя ,че в Б-я немогат но на големи изложби и специализирани изложби може. Сега си спомням,че за Барселона пътувахме с един човек с добермани /съжалявам в момента ми бяга името /,който същата 2004г. е участвал на специалка ....май в Унгария и показа каталога 490 кучета бях изумена най-вече от бройката.
п.с. същия човек в Барселона взе европийска титла за мъжкото си куче а негово дете взе BIS за 6-9м.
Ето ти и по пресен пример: преди две седмици бях на CACIB изложба в южна Франция 2100 кучета по каталог и там най-много участници имаше от породата доберман и ам.стаф r) .
Е за мен това вече не е мода!!! За мен това е популярна порода d) r) r) r)

#53 Guest_Guest_*

Публикувано: 28 March 2005 - 01:55 PM

Цитат

Kross
точно това щях да питам - заради неправилните опашки колко прекрасни иначе кучета ще са бракувани или с по-ниски оценки. Според мен за една служебна порода е по-важна психиката, отколкото опашката, я да си представим че великолепно иначе куче ще си замине заради дефекта на опашката...

A какво да прваим тогава с кучетата с неправилни глави - по твоята логика трябва да им купираме главите ???

#54 Guest_Guest_*

Публикувано: 28 March 2005 - 01:57 PM

Цитат

Както вече споделих в друга тема но по този въпрос: въвежда се в Стандарт или закон,изпълняваме Стандарт/закон.
Добре,ако наистина трябва да има дискусия по въпроса,за да бъде практична ще е необходимо да чуем мнението на хора преминали през този етап.
Владо Петков с ротвайлерите е минал през този" огън".Интересно е да чуем наблюденията по въпроса.Само екстериорен проблем ли е или функционален.Може би някои,свързани с този етап от ротвайлери с купирани опашки до такива с опашки,да каже какво е ставало.
Аз ще се опитам да потърся и други източници на информация.
Все пак,твърдо оставам с убеждението че не това е най важното сега при нас.

По повод "храсталакоустойчивост."Можем да се шегуваме с историята,да я разглеждаме от различни гледни точки и с това да я научим по добре.Но не можем да я променим.И напълно вероятно е да повторим грешките и.
Идеята с "криворазбраната демокрация" е стара,не е антиглобалистка а чисто практична: да усвоим само най доброто от съседите си за нас,а не всичко което се прави при тях.От тази гледна точка да се поучим пак от съседите: първо казват че са италианци,немци,...след това че са европейци.Да разставим приоритетите в логичния им порядък.В противен случай думата "Европейско" става нарицателно и заплашващо тези с епитет "неевропейско".
Както навремето "антисъветско" си кореспондираше с думичката" съветско",която представляваше индулгенция за всички направени простотии.Да се учим от историята си.Светът не е черно-бял.Крайностите са за лумпените и избиващи комплекси.

Хубаво е все пак да се учим от европейците, а не от азиатците. Че доста години всичко "прогресивно" все от изток идваше и се видя до какъв хал я докарахме.

#55 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 02:44 PM

Цитат

Цитат

Blazy

Нещо не мога да разбера какво имаш впредвид под МОДА. Само за сведение Лабрадорите и Голден Ретривърите са в тройката за най-популярни породи в света.
Това че България досега изоставаше от световната тенденция не значи, че това ще е мода. Напротив, заради прекрасните им качества на "семейно" куче, тези породи ще стават все по-популярни тук.

#56 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 03:08 PM

Цитат

Крайностите са за лумпените и избиващи комплекси.

Браво!
User's Signature

#57 Guest_Angel's_staff_*

Публикувано: 28 March 2005 - 03:26 PM

За всичк които участват на изложби добре знаят че амстофа е една от най популярните породи.
На Европейско или Световно с между 200-250 а на силни ЦАЦИБИ са от 90 -150.За Нац.специалка в САЩ са 400-450 в Европа 100-150.

#58 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 04:01 PM

Цитат

A какво да прваим тогава с кучетата с неправилни глави - по твоята логика трябва да им купираме главите ???

А къде в моте съобщения видя нещо за кучета с неправилни глави? ротвайлер или доберман да не е пекинез, който като те заръфа може да го разкараш с един ритник... При тях последствията от лошата психика са доста по-сериозни. Но вместо да се обърне вниманието на по-сериозните неща ще им треперим на опашките. И да ръкопляскаме на западняците, само защото са западняци. Хубаво е да се учим на ДОБРОТО от западняците, а не на всичко което ти предлагат. Едно е да се включиш към водопровода им, друго е - към канализацията.
User's Signature

#59 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 04:28 PM

'бе на тях, западняците, и канализацията им е по-добра от нашата a) да не говорим че такъв "цивилизационен лукс" все още е нещо непознато за доста места у нас.

#60 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 March 2005 - 06:24 PM

Цитат

заради неправилните опашки колко прекрасни иначе кучета ще са бракувани или с по-ниски оценки

Това не е аргумент. Звучи като: "има опашка - има проблем, няма опашка - няма проблем". А и какво за породите, на които опашките и ушите никога не са се купирали? Нямало опит в селекционирането на уши и опашки? Ами, да започваме - и най-дългият път започва с първата крачка.
Не е аргумент и естетиката или "елегантността". Палтата от естествена кожа са несравними по своята елегантност. Красотата е в очите на гледащия.
Независимо от дълголетната практика, ако една намеса може обмислено да се избегне, аз съм за. Ако след време се намери решение, по-добро от кастрацията, ще съм за да се избягва кастрацията.
И правилниците да са в услуга на новото разбиране. Както ако си санираш къщата, получаваш данъчни облекчения.
Относно функционалността - защо не допуснем, че някои от коментираните традиции се дължат точно на остаряло разбиране - колкото по-древна породата, толкова по-остаряло? Не го твърдя, само го допускам. Традициите са голяма работа, но консервативността ... хм, всички се сещаме за мивките на англичаните. (хе, инспирирахте ме с тия водопроводи и канали ... бтв и двете неща са еднакво необходими.)
И какво да кажем за купирането на ушите при бившите "бойни" породи, след като боевете са забранени от 75 г.?

• (11 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни