Dog.bg Форуми : Борсите за кучета - защо не си струва

Към съдържанието

• (57 Страници) +
  • « Първа
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Борсите за кучета - защо не си струва Оцени темата: ***** 5 Гласове

#1041 Потребителят е офлайн   sergeii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 November 2013 - 12:57 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 11 November 2013 - 09:26 PM, написа:

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 11 November 2013 - 07:13 PM, написа:

Супер решение да изтрепем всичко дето ни пречи :zz_020:

Ами остави и въшките на главата си като ги завъдиш. И кариес - той също иска да живее. Дай глутниците да изяждат старците щото Шибуми им съчувства.
Ама те глутниците не са се явили от нищото !!! явили са се от такива като теб развъдници които размножават на всяко разгонване за да припечелят левчето и продават на който и да е стига да си плати след това човека разбира за какъв х*й става дума и го праща на улицата некастрирано да се оправя!!!

#1042 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 12 November 2013 - 07:52 AM

Сергейчо, баннаха ти ника Пешко1 ли?))) На леля сладък, скучаеш, виждам.
Добре, отговарям ако не за друго - останалите да прочетат.
Бездомните кучета не идват от развъдници. Синантропни парии са съществували покрай човека винаги, използвайки го за хранителната база. И когато числеността им не се регулира - стават повече и се събират в глутници. Защото кучета са социални животни. За да разбереш що е то "синантропен" си купи речник:-)))
Понеже този проблем е изключително остър в Източна Европа, има цели изследвания на учени еколози около феномена "глутници", откъде се появяват и защо не трябва да ги има. Та в контекста на това изследващите са категорични - в глутници бездомни уличници домашно породисто расово изгубено/избягало куче няма никакъв шанс. По аналогия с хората - това все едно ти, домашно чедо, да оцелееш в гето и да станеш водач на банда сред жестоки хора, които от деца са оцелявали на улицата. Нямаш никакъв шанс, не се самоласкай.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#1043 Потребителят е офлайн   sergeii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2013 - 11:36 AM

ти явно грам не разбираш от кучета научила си някоя по сложна дума та дали е БГ или не няма никакво значени и се правиш на голям експерт
Така ще ти го обясня поне това да разбереш !
разликата м/у хора и кучета е съществена и не ми давай такива тъпи примери!!
Бездомните кучета на 80% са доста страхливи!
Докато домашните не са чак защото е имало човек до тях който да им дава самочувствие или самото куче е развъждано с тази цел!
Ще ти дам и пример !
Седя си аз пред блока и си пия бира и гледам имаме 3 бездомни кучета (които не са чак толко бездомни щото има един паркинг от който получават храна) минават пред блока 2 други кучета от които едното е видимо породоподобно здрав и много як пес ,а другото безпородно и страхливо! 3-те кучета са глутница която си пази територия и се спускат породоподобното само се изправи наежи и им показа кои ще бъде победител в битката без да има никакъв екшън кучетата пред блока подвиха опашка и си тръгнаха

Мога да ти дам ще много такива примери които съм ги виждал така ,че по добре си замълчи като не разбираш.

#1044 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 12 November 2013 - 11:40 AM

Сергейчо, сладък, не се прави на умник, не ти се отдава)))))))))))))))))) Нали първо пищеше че глутниците идват от развъдчиците, ся пък къде отиде? Иди си пий бирата, за друго явно не те бива. Няма да храня толкова примитивен трол)))
User's Signature

#1045 Потребителят е офлайн   sergeii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2013 - 11:53 AM

от развъдник кучето отива в тъп стопанин неговото куче ражда отива някое от тези кучета във ферма и след което са на улицата а в БГ има такива развъдници или ще отречеш ,че няма ? ти знаеш ли какво правят всички кучета произведени от твоя развъдник?

#1046 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2013 - 01:08 PM

(отегчено)
1. нямам развъдник. Все още.
2. Не оцеляват породисти кучета навън, проумей го и го запомни.
3. Породисти или обикновени домашни натирени животни не се докопват до разгонена женска, защото имат уличници като конкуренция, които са в пъти по-опитни, хитри и агресивни.

Последно за теб, сергей ли си, Пешко ли си - ти, домашно чедо, ако попаднеш в гето сред бандите ще те схрускат там за закуска. Същото е и с домашни кучета - не оцеляват и не се възпроизвеждат навън ако са натирени. Домашно куче изключително рядко може да живее дълго време сред глутниците, това са изключения.
Това наистина бе последно, ако продължаваш да се мъчиш със болнавите си фантазии просто те слагам в игнора и приключваме))))Приятен ден)))
User's Signature

#1047 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2013 - 08:49 PM

Нормално е да се прибират и приспиват кучета, които са доказано агресивни. Такива които са нахапали човек или глутници, които се спускат и застрашават хората. Аз лично съм против куче убило или нахапало човек да се пуска на свобода.
Фурия ти още малко и ще ме убедиш колко опасен е бездомника, който лежи до нас. Или какъв звяр е кучето което хранят съседите и по цял ден мързелува и се препича на слънце.. Много добре знаеш, че 90% от бездомници са безобидни. Повечето се разтапят от кеф в момента в който им проговориш или пипнеш. До нас едно куче го гониха, биха го, само защотот е голямо и бяло.. Баси агресивния пес, а? Родил се чисто бял и взел че станал 35 кила.. За един кренвирш и за това, че го погалих всяка сутрин чакаше мен, жена ми и пинчера в 6:00 сутрин. :ab_041: Всяка сутрин! Другото което много добре знаеш е, че кучетата от улиците няма да изчезнат, дори и да избием всичко налично до момента.. Ти уж обичаш кучетата, а така като те чета оставам с впечатлението, че с лекота би прерязала гърлата на няколко бездомника.. :ab_041: Недей ми обяснява сега за глутниците и старите хора. слепите и др.. тези кучета които са убили са за изолатор или евтаназия. Аз питам(а и предполагам ShiBumi_GirL това имаше предвид) защо трябва да убия бездомното куче, което лежи пред блока? На кой комплексар пречи то?

#1048 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2013 - 08:53 PM

Вълната, като сте толкова милозливи защо не му намерихте ДОМ? Много е лесно да чешкаш зад ушето и да му подхвърлиш огризките, а после да се пребереш спокойно да спиш, докато кучето е САМО, НАВЪН.
Срамота!

Самолюбувате се колко сте прекрасни - аууу, аз го храня, аз го галя. Ама отговорността къде е? Утре като стане беля - всички вие до един, включително и ти, ще вдигнете ръце и ще кажете:
- Ама то не е мое, не нося отговорност.

Инак много ви бива да хленчите колко сте добри, нали?
User's Signature

#1049 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2013 - 09:07 PM

Кои сме ние? И на кой да намерим дом бе човек? Ти в коя държава живееш? Я се огледай на какво ниво е всичко около теб, после ми говори за проблема с кучетата.. Може ли да намеря дом за хиляди? И каква беля да стане с куче, което по цял ден лежи и на никого не обръща внимание? :ab_041: Не, не се самовлюбвам, просто не намирам за нещо ненормално да погаля безобидно животно. Защо трябва да го заколя или да му разпоря корема? Щото се е родило бездомно или щото няма визия? :re_037:

Ти щом имаш решение на проблема що бездействаш? Защо не пое отговорност и не ги изби? Иначе е много лесно да даваш акъл кое как да се убие, ама трябва и да ти държи г@за..

#1050 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2013 - 09:13 PM

Кви хиляди те гонят през полето бре човек? Ти се фукаш с факта че храниш бездомник с кренверши, а аз тия дни видях как един натирен домашен просто изчезна. И милозливите хранещи не само че не искаха да го задомят - не, дори пречиха, щото много го обичали били. Кучето просто някой го е метнал в багажника и го е закарал някъде. Честито на милозливците, браво на тях. Голяяяяяяяяяяяямо "добро" сториха на животното, като го чешкаха зад ушето и се питаха :
- Мъ кво толкова, мъ на кой пречи.

Един затрит пореден кучешки живот, благодарение на "добри " хора.

Куче навън е безащитно. Не всеки човек трябва да има куче, но всяко куче има нужда от негов човек. Ама ти няма как да го разбереш.
User's Signature

#1051 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2013 - 09:21 PM

Ама ти все си видяла, все си чула, все една жена ти предала... Как веднъж не каза АЗ направих това и това? Кажи ти кого нахрани, ти колко уби, ти колко задоми? Забелязал съм те, че при проблем първа хленчиш тук и молиш за помощ. Недей обяснява на мен кое и как, аз правя колкото мога, и рядко моля за помощ. Аз не се фукам. Аз просто те попитах защо трябва да се убие безобидно животно? Ти нямаш отговор. :ab_041:

#1052 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 12 November 2013 - 11:41 PM

Споделям мнението на вълната.
Всеки прави толкова колкото може.
Кастрирам,обезпаразитявам,ваксинирам и се опитвам да търся дом.Ако не мога помагам с трохички.
Куче на,което две години търсих дом(да безпородно и грозно) накрая го отровиха.
Защо?
Защото си лежеше на слънце пред блока.
10кг мокро пречеше на някого....
Милозливи сме били,ами да смятам,че това е доста рядко срещано качество у хората днес.Да проявят капка състрадание към нещастно същество-куче,коте,някой старец на улицата или клошаря,който рови в кофата за боклук.
Може би скоро ще забранят и на тях да даваме храна,както на кучетата и котките,щото и те са напаст и трябва да измрат мамка им миризлива.........пък и при наличието на храна ще вземат да станат една освирепяла глутница от клошари ужас.

ПС:И все пак мисля,че заглавието на темата беше съвсем друго :r_181: а именно защо не трябва да се купува от борси и какво подкрепят хората с покупка на животинче от такова място.
Предлагам Ви да заровим томахавката и да се върнем към темата.
Всъщност се оказва,че българина колкото и да беден може да си вземе куче от развъдник пък било и то пет клас на почти същите пари,на които ги предлагат и борсичките и търгашите.
Защо обаче това не се случва?
Защото хората дори не желаят да се информират за цените в развъдниците,защото витае мита,че видиш ли много е скъпо.
Еми не е чак толкова скъпо стига да се поразрови малко човек,да поразпита.
Има развъдчици,които биха дали куче дори на ''разсрочено'' плащане ако преценят,че човека е свестен,но в момента не може да плати цялата сума.
Същите тия хора дето реват,че нямат пари за куче,обаче са в джоба със смартфон за 1000лв,ама за куче 200лв им се вижда адски скъпо.
Айде и после тая кучешка храна как била толкова скъпа 10кг за 10лв ужас,пък цигарите за месеца по 5лв кутията(не пуша и не съм сигурна за цената)като ги сметнеш за месеца и те стават една солидна сума.
Всички тръбят ама за какво ми е скъпо куче аз по изложби няма да го водя и след това идват във форумите и почват да реват как да му изкарам родословие,че да съм по гъзар,че кучето ми е ''марково''.
Или пък с купено куче пет класа го запложда и почва да продава ''супер дупер класни'' кучета.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1053 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 November 2013 - 03:21 AM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 12 November 2013 - 11:41 PM, написа:

ПС:И все пак мисля,че заглавието на темата беше съвсем друго :r_181: а именно защо не трябва да се купува от борси и какво подкрепят хората с покупка на животинче от такова място.
Всъщност се оказва,че българина колкото и да беден може да си вземе куче от развъдник пък било и то пет клас на почти същите пари,на които ги предлагат и борсичките и търгашите.
Защо обаче това не се случва?
Защото хората дори не желаят да се информират за цените в развъдниците,защото витае мита,че видиш ли много е скъпо.
Еми не е чак толкова скъпо стига да се поразрови малко човек,да поразпита.
Има развъдчици,които биха дали куче дори на ''разсрочено'' плащане ако преценят,че човека е свестен,но в момента не може да плати цялата сума.
Същите тия хора дето реват,че нямат пари за куче,обаче са в джоба със смартфон за 1000лв,ама за куче 200лв им се вижда адски скъпо.
Айде и после тая кучешка храна как била толкова скъпа 10кг за 10лв ужас,пък цигарите за месеца по 5лв кутията(не пуша и не съм сигурна за цената)като ги сметнеш за месеца и те стават една солидна сума.
Всички тръбят ама за какво ми е скъпо куче аз по изложби няма да го водя и след това идват във форумите и почват да реват как да му изкарам родословие,че да съм по гъзар,че кучето ми е ''марково''.
Или пък с купено куче пет класа го запложда и почва да продава ''супер дупер класни'' кучета.

Хайде да си представим следната ситуация: всеки човек, който иска "марково" куче, купува такова от развъдчик. Цената на кучетата от развъдници е посилна за всеки, пожелал куче от дадена порода. Кажете ми какво става.
Всеки развъдчик ли е дотолкова съвестен, че да подбере внимателно стопанин? Всеки развъдчик ли ще може да прецени, че продаденото от него куче попада при съвестен стопанин? На всеки развъдчик ли ще му пука какво ще стане с продаденото от него куче? Всеки развъдчик ли ще си вземе обратно всяко куче, което не може повече да бъде гледано от стопанина? Всяко продадено куче от развъдник ли ще бъде разплождано само регламентирано? Как всеки един развъдчик ще гарантира, че продадено от него куче няма да бъде развъдено нерегламентирано? Особено за мъжките кучета е абсолютно невъзможно да бъде проследено и контролирано дали и кого запложда.
Смятате ли, че хората в Бг са толкова съвестни, че ей така ще спазват киноложки правила и регламенти?
И какво става? Имаме стопани, всеки от които си е купил куче от развъдчик. Когато стопанинът е безотговорен, как ще го направим отговорен в смисъл такъв, че да не запложда нерегламентирано, да не изхвърля кучета и кучила, да не продава нерегламентираните си кучила? Как ще го направим отговорен да не допусне след време кучето да се озове на верига на село/вила/къща в града? Където да ражда/запложда ...

Ако кажете, че всеки трябва да купува само от СЪВЕСТЕН развъдчик, нещата стават много сложни. Първо, как да се намерят такива, без купувачът да бъде подлъган (знаете, че е много трудно, въпреки всички проверявания и т.н., човек да не се подлъже и да не попадне на несъвестен развъдчик). Но нека приемем, че всеки желаещ купува куче само то съвестен развъдчик. Но тъй като техните кучила са малко, не всеки ще има възможност да си купи желаната порода куче, ще трябва да се чака с години и т.н. Това е абсолютно нереално за капиталистически строй, при който ако има търсене, то веднага се появява предлагане. Т.е. свободната ниша ще се запълни - дали от несъвестен развъдчик, дали от борса/ферма, тази ниша по законите на капитализма ще се запълни. В системата на капитализма едно от реалните, но трудни за изпълнения решения, е ограничаване на търсенето. Т.е. - няма търсене, няма предлагане. Трудно за изпълнение решение, защото капитализма разглежда хората като консуматори, които трябва да бъдат облъчени да искат да купуват и консумират. Колкото повече се купува и консумира, толкова повече се върти капитала, развива се икономиката. Сега всичко е на принципа продукт да издържа до определен период, след което да се изхвърли, не да се ремонтира и да се купи нов продукт. Иначе няма да има производство, няма да има работни места, няма да има заплати, с които да се купува. Затова трябва да се консумира, консумира. Затова биваме облъчвани от реклами, които ни карат да купуваме...

Мисълта ми е, че е НЕОСъЩЕСТВИМО да се купува само от развъдник и то от съвестен. Невъзможно е в система като капитализма. АБСУРДНО е. Или развъдника ще се доближи до ферма, или нишата ще се запълни от ферми, борси, муджусъседски скачки. Каквато е и реалността, де факто. Или системата трябва да е различна от капитализъм.

Или смятате, че всеки развъдник ще продава само на съвестни хора? Абсурд. Дори и само поради факта, че няма НИКАКЪВ начин да се прецени на 100% дали един човек е съвестен или не и дали би отглеждал отговорно кучето си в продължение на средно 15 години.

Искам да кажа, че това да се купуват кучета само от развъдници нищо не решава. Нищо от гледна точка да се намали и контролира нежеланата популация, която в Бг води до проблем с бездомни кучета по улиците.

Докато хората продължават да са безотговорни, докато няма строги правила и санкции, купуването на кучета само от развъдници нищо няма да промени.

Нека да видим каква е ситуацията и в някои от развитите страни, по чиито улици не се виждат глутници бездомни. Например Великобритания. До скоро в тази държава беше много трудно да се "внасят" кучета, в смисъл кучета за осиновяване от страни като нашата. Тоест, техните приюти не можеха да се пълнят от бездомни кучета от страни като България.

След като по улиците им няма тълпи от глутници бездомни, смятате ли, че техния проблем с бездомните кучета е решен?
Решен, ама друг път. Приютите им са пълни с ПОРОДИСТИ (дали родословни, дали породоподобия, факт е, че са кучета с визия). При нация, която се слави като много обичаща кучетата. Защо приютите им са пълни? Защото хората навсякъде са едни и същи. Има отговорни и съвестни, има и безотговорни и безсъвестни. Просто съотношението между едните и другите е различно за всяка страна. При "белите" държави съвестните са повече, при "черните" - обратно.

Каква е ситуацията в тези приюти, за Великобритания ми е примера. Попадналите в приютите кучета след определен период се евтаназират. Но има организации, които изтеглят кучетата от приютите, настаняват ги в приемни домове и търсят нови стопани. Ако всички хора са на принципа "купувай, не осиновявай", за тези организации ще е невъзможно да задомят изоставените в приюти кучета и ... непрекъснато кучета ще биват евтаназирани. Освен това за стопани във Великобритания например е много по-лесно да вземат решение за евтаназия и при най-малък проблем. При нас примерно в подобна ситуация куче би било изхвърлено на улицата или вързано на село на синджир, при тях - евтаназирано.

Бихте ли ми казали дали евтаназирането на толкова много кучета (ако няма осиновявания, а само купувания, но дори и да има хора, които осиновяват, все пак значителен брой кучета във Великобритания биват евтаназирани в приютите) е нещо нормално?

Нормално ли е според вас да се продават кучета и когато някой не е бил толкова съвестен, че да си отгледа кучето докрай, това куче да бъде евтаназирано хуманно само защото няма какво да се прави с това куче? Само защото стопанина му не го иска повече, а няма кой да го осинови? (при ситуация, че всеки купува, а никой не осиновява?)

Ето защо организациите във Великобритания популяризират идеята "Don't buy why shelter dogs die" , т.е. да не се купува, докато в приютите има кучета, които биват убивани. И забележете, те не правят разлика, не казват не купувайте от ферми, а само от развъдчици. Те просто призовават да не се купува.

Дори при тях, където по улиците нямат проблеми с бездомни кучета.

А какво остава за страни като нашата. Защо в страни като Гърция, Испания например също има бездомни? Заради процентното съотношение на съвестни/безсъвестни хора. Когато процентът е по-голям за безсъвестните, никакви закони и правила не могат да бъдат приведени в действие, защото отговорните органи ще се съставляват от повече безсъвестни в процентно отношение, а такива хора не биха могли да приведат в действие правила и да въведат ред по редица въпроси...

Затова е важно да се ОСЪЗНАЕ проблема. Защото повечето собственици на кучета в България не са лоши по презумпция, просто не разбират, че по един или друг начин те СЪЩО са част от проблема с бездомните. След като не разбират и не го осъзнават, те не могат да станат част от решението на проблема, а ще продължават да са част от задълбочаването на проблема.

А ако пък смятат, че няма нищо лошо в това нежеланите кучета да бъдат евтаназирани, само защото онзи, който е поел отговорност за животното, се е отказал от това животно и го е натирил на улицата или в приют, че животното е нещо като предмет, който след като вече е ненужен, трябва да бъде изхвърлен и унищожен ... на такива хора няма смисъл да им се говори или обяснява каквото и да е било.

В горните примери дори не споменавам за нашите бездомни безпородни по улиците. Говоря за страна, която няма проблем с улични. Но където кучета се убиват хуманно. Нормално ли е това? Нормално ли е хората да имаме такова консуматорско отношение спрямо кучетата в частност? Купуваме, забавляваме се, омръзва ни/не искаме да решаваме проблем и ... евтаназия. Купуваме си друго куче и пак същия цикъл?

Затова и моя призив е, че няма нужда да се купува, дали от развъдчик, дали от съсед, дали от ферма, докато има кучета по улиците или приютите, които се нуждаят от дом.

А това, че уличните кучета не стават за домашни любимци може да бъде казано само от човек, който НИКОГА не е прибрал едно такова куче, НИКОГА не е дал шанс на едно такова куче да покаже качествата си. Не казвам, че ВСИЧКИ улични безпородни кучета СА чудесни домашни любимци. Но и не е вярно, че ВСЯКО породисто куче Е чудесен домашен любимец. Но твърдя, че както породистото, така и безпородното бездомно куче могат да БЪДАТ чудесни домашни любимци и това зависи ЕДИНСТВЕНО от стопанина - от неговия опит, от неговото желание да работи с кучето, от неговото търпение и любов.

И друго нещо, налагано от модата за "марково" куче. След като по-голямата част от породистите кучета ще изпълняват единствената функция на другар (домашен любимец), какво тогава усъвършенстват и развиват развъдчиците? Развиват издръжливостта и умението на северните породи да работят в екип, за да теглят шейни? Развиват и усъвършенстват способностите на санбернара да открива заровени в снега хора? След като 99% от развитите и усъвършенствани от тях кучета ще спят или в кучешко легло в апартамент, или заточени на тераса, или в колибка на двор, на верига или без верига... Вероятно усъвършенстват само една визия, която поддържа желанието към дадена порода...

Всеки е свободен да прави своя избор.
Но всеки един избор променя живота в едно или друго направление - най-общо казано към добро или към зло, за нас самите или за други същества край нас.
Това дали ние осъзнаваме до какво ще доведе нашия избор или не, няма особено значение за крайния резултат.
Но когато осъзнаваме, когато разбираме взаимовръзките, последствията, тогава можем да вземем решение за по-добро, ако имаме желание да сме по-добри, разбира се. Не всеки има такова желание, нормално е.

В една технологично напреднала ера, в епоха на силно развита наука и медицина, при цивилизация, която приема ролята на бог и си позволява намеса в гените, в една такава ситуация най-лесното, най-хуманното, най-безобидното и безпроблемно решение е толкова просто и толкова ефективно, но в същото време толкова неизпълнимо. А решението е кастрация. Няма нужда да избиваме, макар и "хуманно", просто не бива да допускаме раждане. Докато се овладее проблема с бездомните. Пречката обаче е в нашите предразсъдъци, в нашите стереотипи, в неосъзнаването, в незаинтересоваността, в нежеланието да мислим напред и за другите ... И в желанието да правим пари, разбира се, най-вече. Ако не бяха намесени парите ... Кой щеше да има ферми за кучета, ако нямаше да може да продава породистите/породоподобните кученца? Кой тарикат, закупил си кученце от такова място, щеше да запложда женското си куче целенасочено, за да продаде малките и да се подпомогне финансово, поне веднъж, или два пъти? Ако направим аналогия с наркотиците. Кой наркодилър щеше да произвежда и пласира дрога, ако хората не употребяваха наркотици? Въпреки всички забрани, закони, присъди и затвори, търговията с наркотици продължава и процъфтява. Защото има кой да купува. За радост на наркодилърите, при употребата на наркотици поне се получава зависимост, достатъчно е само хората да бъдат зарибени в началото. При кучетата това зарибяване е модата да имаш определена порода куче... Не визирам хората, които се нуждаят от куче за определена работа - охрана, стада и т.н. В останалите случаи всички кучета са просто домашни любимци, няма нужда от породни качества, даже в много от случаите именно породните качества водят до проблеми при неопитни стопани и съответно отказване от кучето и последвалите варианти - верига, улица, приют, убиване ...

Много хора се дразнят от онова, което пиша. Не е по темата, отвлечено, философско и т.н. Или смятат, че има хора за всичко, че има хора, които обичат безпородни, има хора, които искат да спасяват бездомни. Около 95% от хората, които се опитват да спасяват и задомяват бездомни кучета го правят не защото са го искали изначално. Правят го, защото изпитват състрадание, защото от личен опит са стигнали до извода, че тези животинки нямат друг шанс и че не те са виновни за положението си. Че ако никой не им помогне, те няма как сами да си помогнат. Част от тези хора не знаят как точно да помагат, понякога са хаотични, понякога в желанието си да помогнат нанасят повече вреди... Също въпрос на осъзнаване на взаимовръзки... Дразнещите се хора смятат, че хората, които искат да спасяват бездомни, нека си ги осиновяват, а онези, които искат породисти, нека си ги купуват. Че си има хора за едното, има си хора и за другото. Но тези дразнещи се хора не знаят, че спасяващите бездомни кучета, в огромната си част, са били първо сред онези хора, които са искали породисти, дори са си купували такива. Просто в един момент те са осъзнали нещо - най-вече от личен опит. Затова и пиша, просто представям една по-различна гледна точка, една по-обширна картинка на ситуацията. Може някой да не се е замислял по въпроса откъм тази страна, може някой да не е имал личния опит, който да го трансформира. Така или иначе, без трансформация и осъзнаване, никога няма да има повече хора, които да предлагат дом за бездомни, вместо да купуват. А виждате, че в България има повече бездомни, отколкото предлагащи дом. Т.е. - как да се промени ситуацията с бездомните без да се променят хората? Никак. Затова най-важното, винаги, във всяка една сфера от живота ни, е промяната в съзнанието на хората.

Един от най-успешните и чудесни начини за такава трансформация е онова, което правят в АРС. И резултатите им са налице - много софиянци доброволци помагат по всякакъв начин, има и много осиновявания от приюта в България. Но е много трудно да се следва техния пример, защото трябва да са налице няколко фактора - да има база, да има креативен екип с умения. Уменията включват мениджмънт, бизнес, финанси, ПР - нещо, което е доста трудно за изпълнение, ако липсва опит от горните сфери (бизнес, защото се установяват доста контакти, има "продукт" който трябва успешно да се рекламира и "продаде", в случая - осинови). Работа като тази на АРС изисква цялото налично време на човек, а при нас членовете на организации обикновено работят нещо и дейността им е само в свободното им време. Ако има повече хора с подобни умения и мислещи в една посока, промяната в България ще е по-осезаема... Ако в България управляващите можеха да стигнат до извода (мое лично мнение е, че пречката да стигнат до този извод са отново парите), че един приют за кучета е най-добре да бъде стопанисван от НПО за защита на животните в сътрудничество с общината, нещата щяха да се подобрят значително и рано или късно проблема да се овладее ...
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#1054 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2013 - 10:17 AM

Показване на мнениетоwind, в 13 November 2013 - 03:21 AM, написа:

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 12 November 2013 - 11:41 PM, написа:

ПС:И все пак мисля,че заглавието на темата беше съвсем друго Качена снимка а именно защо не трябва да се купува от борси и какво подкрепят хората с покупка на животинче от такова място.

................................................................................................................................................................................................................................................
Затова е важно да се ОСЪЗНАЕ проблема. Защото повечето собственици на кучета в България не са лоши по презумпция, просто не разбират, че по един или друг начин те СЪЩО са част от проблема с бездомните. След като не разбират и не го осъзнават, те не могат да станат част от решението на проблема, а ще продължават да са част от задълбочаването на проблема.
..................................................................................................................................................................................................................................................
Затова и моя призив е, че няма нужда да се купува, дали от развъдчик, дали от съсед, дали от ферма, докато има кучета по улиците или приютите, които се нуждаят от дом.
...................................................................................................................................................................................................................................................
И друго нещо, налагано от модата за "марково" куче. След като по-голямата част от породистите кучета ще изпълняват единствената функция на другар (домашен любимец), какво тогава усъвършенстват и развиват развъдчиците? Развиват издръжливостта и умението на северните породи да работят в екип, за да теглят шейни? Развиват и усъвършенстват способностите на санбернара да открива заровени в снега хора? След като 99% от развитите и усъвършенствани от тях кучета ще спят или в кучешко легло в апартамент, или заточени на тераса, или в колибка на двор, на верига или без верига... Вероятно усъвършенстват само една визия, която поддържа желанието към дадена порода...
.....................................................................................................................................................................................................................................................
Всеки е свободен да прави своя избор.
Но всеки един избор променя живота в едно или друго направление - най-общо казано към добро или към зло, за нас самите или за други същества край нас. Това дали ние осъзнаваме до какво ще доведе нашия избор или не, няма особено значение за крайния резултат. Но когато осъзнаваме, когато разбираме взаимовръзките, последствията, тогава можем да вземем решение за по-добро, ако имаме желание да сме по-добри, разбира се. Не всеки има такова желание, нормално е.
................................................................................................................................................................................................................................................

Невежество, в изтънчена форма. И теб не те е подминало, както всички нас ... объркани, завърнали се и чувстващи.

Затова, спести си поученията за кръжока, дето всъщност никой не го е еня за тези проблеми. Пътят не минава през даване на акъл, особено, когато никой не ти го иска. Още повече, че самовлюбено отражава единствено мъгливата ти собствена предства за черно и бяло ... не, че би си го признала.

Дано бъда извинен за арогантността си.
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#1055 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2013 - 10:47 AM

ShiBumi_GirL

Цитат

Куче на,което две години търсих дом(да безпородно и грозно) накрая го отровиха.
Точно за това говоря - рано или късно има висок процент вероятност на животното на улицата да му се случи нещо лошо. В моя случай с НОК-подобен Роко милозливците (това не е комплимент, истински милосърдни хора са преди всичко отговорни) се противиха да му се търси дом! Ненормална работа, щяло да им е мъчно за кучето, кой да ги посреща като идват на работа? Ама той си играе с децата, ама ще му сложим едно чердже... Чердже ли, някой по нощите е хванал кучето и го е закарал един Господ знае къде. Ако беше задомен - човека щеше да каже:
- Споко, хора, наверих му двор, там е в безопасност
Но не.
Първия път кучето го намериха съвсем случайно в съседния район - върнаха го съседите пак пред блока. Пак там, където някой вече категорично е показал с действията си че кучето не го иска, тоест в рискова зона. Предупредих ги че трябва да му се търси дом, защото втори път няма да го намерят.
- Не, не, не, на кого ли му пречи, та той е добър. Ама на нас ще ни липсва, ще ни е жал за него.
И ето на - няма го песа, дано да не е някъде в гората.
Шибуми, това е криворазбрано милосърдие, не се прави така, защото като резултат жертвата е животното. А съседите се повайкаха, потюхкаха се и край, забравиха за живата си играчка.

Пък какво ми разправя сергей че развъдчиците са били виновни? Животното бе плод на междусъседската скачка, родиха се 12. Едното стопанина на женската го остави за себе си, едно на шуро, едно на баджи, едно на склада, и после като го съкратиха от фирмата заряза кучето и не се появи да попита живо ли е. Гадна история. И до болка позната, нали?
User's Signature

#1056 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2013 - 11:34 AM

Истината е , че винаги ще има хора, които ще дават по 50-100лв. за куче, и ще го хранят с изпражнения и бълвоч, защото им е евтино, а дават по 300-400лв. за цигари и кафета , или за парцали.

Винаги в България ще има по-безотговорни хора, даже тенденцията да се увеличава е най-лекия вариант. Аз толкова се смях последно на един пич , който дал (според него) 500лв. за питбул, уж "биткаджийски родители" шампиони ( незнайно на какво) по ядене ли, шампиони по биткаджийство ли, шампиони по джудо ли :vg_095:

Та готиния младеж дал 500 кинта ( ако е истина и не го е срам да си признае ) за куче, което на 15556,19% си е откровен коферман, даже по-скоро мязащ на кучето Динго, и то по линия на баба му от стринка, на трета зълва по лелина линия. Човека ме попита, дали е питбул, аз казах, че може да си му казва, каквото иска, ако иска и тиранозавър може да го нарече. Момчето се обиди. Хем виждал питбул или питободобни на живо, хем се цупи и прави муцунки.

Обясняваш му точно и коректно , какво е , що е , защо е измамен, а той ти отвръща : " Тццц, абе не е баш така, не си прав".
Дето се казва: Той сам си сваля гащите и се надупва. :ec_117: :ed_142:

Така, че бунаци ще има докато свят съществува, а ние ще ставаме все по-бедни, по-прости и по-знаещи всичко! :ph34r:

#1057 Потребителят е офлайн   Yerom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2013 - 01:39 PM

peternm много хубав пример си дал.Само да те попитам ти в качеството си на какъв даваш "експертни"оценки на кучетата.Сдия ли си експерт ли си или виден развъдчик произвел велики шампиони.Маи в България за това сме на тоя хал щото всички са големи" специалисти"по всичко.Качена снимка Качена снимка

#1058 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2013 - 02:04 PM

Цитат

Шибуми, това е криворазбрано милосърдие, не се прави така,

Абсолютно съм съгласна с целия ти пост.
Но се чувствам в частност засегната обръщайки се към мен със ''милозливец''.
Това,което са направили твоите съседи е..абе нямам думи егоизъм,неграмотност не знам.
За мен това не е помощ за животно.
С това конкретно куче извървяхме целия път-кастрирах го(с помощ от wind),обезпаразитих,ваксинирах,търсих дом и накрая го отровиха.
Не ми харесва това,което се случва с тях-как хората безнаказано ги мъчат,тровят и убиват.
Това ме и подразни във поста на петерн.
Той каза ще ги избивам,а от теб ми прозвуча ами защо не.
Не знам може и грешка в комуникацията да се получи.
Както и да е.
Мир да има :beer:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#1059 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2013 - 02:33 PM

ShiBumi_GirL
Най-вероятно грешка в комуникация, защото аз това ръсене на кренверши не го разбирам. Не беше упрека към теб лично, ако някой храни кучето - не трябва да е до входа, вътре в блока или до оживено движение на хората. Винаги ще се намери някой, на който кучето пречи. Винаги. За това бивши домашни не може да им се подхвърлят дажбите и да са спокойни хората с чиста съвест. И няма нужда от демагогия на Вълната колко са хрисими и мили са бездомните, не пречели били. На теб, на мен лично ако не пречат винаги ще се намери човек на който му пречат и всичко това свършва много тъжно за самото куче.
На улицата зад нас зимата натирен бивш домашен ротвайлеро-подобен (строителите го вързаха на верига докато приключат с обекта, после естествено го зарязаха) Нанасят се хората в къща с двор след приключен строеж и кучето - бам! - навънка. И пазеше цял периметър на тази улица за неговите "хора" - налиташе да хапе както другите кучкари, така и обикновени минувачи, защото това знае - това прави, нали за това го храниха? Два месеца спеше под колата им на новите "стопани", зимата в студа, на края те по невнимателност го прегазиха - удариха задната му лапа. Той продължаваше да ги следва на три лапи, като тръгваха с колата и изскачаше на оживено кръстовище до нас. Е... знаеш как приключват тези истории - със смърта на кучето, защото то не е раснало от бебе навън и не умее да се пази.
И никакъв кренвирш и бегло почесване зад ушето не го спаси.
Предполагам, че ме разбираш какво имам впредвид.
Мир.
User's Signature

#1060 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2013 - 02:38 PM

:ba_025:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

• (57 Страници) +
  • « Първа
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема