Dog.bg Форуми : Естетика versus Работни качества

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Естетика versus Работни качества Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 10 April 2005 - 06:44 AM

Цитат

засега при амстаффа не е необходим тест за характера /тест за смелост/
защото те унаследяват стабилно твърдият и безстрашен характер от предците си.
но ще доиде денят когато ще почнат да се раждат и страхливи кучета,и свръхагресивни,и тогава ще трябва да се въведат задължителни тестове за да запазим иразвиваме породата в правилна насока.

Не разбирам само защо трябва да чакате да се появи брак, за да оправяте после нещата с работен изпит bl) Няма ли да е по-лесно и по-правилно да въведете работния изпит/тест за характер точно сега, когато всичко е наред и да работите за подобряване и на това, което имате, вместо да чакате да се появят разни стафоподобия (които вече ги има по полянките, нищо чудно да се появят и по изложбите...) и тогава да оправяте грешките в развъждането.

Цитат

популярноста на дадена порода води до голям брак за работните 
качества.

По-точно не може да бъде казано - погледнете овчарките, доберманите, хъскитата, далматините... всички те са били популярни по едно или друго време благодарение обикновено на някой филм r) в следствие на което се появиха толкова странни и неприличащи на породата си екземпляри, които освен всичкото са и със сериозни отклонения в характера... Виждам че напоследък има крачка напред от страна на овчарките, специално с наблягането на работните качества и характер (въведе се изпит IPO-I)
Има още много за писане по въпроса, но се надявам другите породи да кажат как се справят с отклоненията и как поддържат работните качества на произведените от тях кучета...
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#62 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 13 April 2005 - 08:11 PM

САМО МАТИЧНИЯ КЛУБ ЗА ПОРОДАТА МОЖЕ ДА ВЪВЕЖДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ РАБОТНИ ИЗПИТИ/В СЛУЧАЯ ASTCA-USA/,НАЦИОНАЛНИТЕ КЛУБОВЕ МОГАТ САМО ДА СЛЕДВАТ ИНСТРУКЦИИТЕ ДА ПРЕПОРЪЧВАТ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ДА ГИ СТИМУЛИРАТ ДА РАБОТЯТ В ТАЗИ НАСОКА.

#63 Guest_Exterior_*

• Група: Гости

Публикувано: 12 May 2005 - 10:47 PM

Цитат

Хайде пак да кажа: придобитите белези не се унаследяват. Унаследяват се вродените (генно обусловените).
Какво са вродените качества? Комплекс. Вкл. екстериор и интериор. Тип козина може да говори за характер и работни качества.
Как да поддържаме предаването на вродените качества в поколенията? Като наблюдаваме комбинациите от примерно, овча шия с липса на ловен инстинкт. Или друго подобно съотношение. И ги дисквалифицираме, с др. думи, изключваме от бъдещото развитие.
Как да оценим какъв е потенциалът на дадено куче да бъде родоначалник?
Лесно е да му срешиш козината в ринга. Трудно е да има козина, която да решиш, ако тя не му е дадена от природата, съответно - селекционерите.
Лесно е движението на кучето да изглежда добре в ринга, ако крайниците са добре заъглени. Трудно е да скриеш липсата на правилни ъгли. А пък ако кучето не се движи добре в ринга, то няма да се движи добре и когато върши работата си. Ще се уморява и ще страда.
И така, добрата екстериорна оценка от страна на познавачи може да каже много за комплекса от качества. Твой е изборът дали ще я счетеш за експертно мнение или за суета.
Опс, ти сам каза за развитите заложби. Ако няма заложби, как ще ги развиеш? Трябва да разполагаме с признаци, по които да съдим за заложбите.

Екстериорът е продукт на взаимоотношението гетогип-среда. Той не се унаследява пряко, ако има нарушения в процеса на онтогетнетичното развитие на кучето.

Интериорът не се влияе до такава степен от средата (но и тук има условности), но в замяна на това той не подлежи на преценка чрез стандартните методи на оглеждане, измерване, изчисляване на индекси.

#64 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2005 - 07:10 PM

Цитат

С риск много от хората в този форум да ме намразят, бих искал да поставя следната тема.
Мого хора вече търсят родословни кучета, които струват по 800-900 евро само защото пред имената на родителите стои някаква титла за красота. Това го разбирам за декоративните породи, при които това е търсената цел на разработването им. Но това вече е обхванало всички видове породи(ловни, овчарки, служебни)- набляга се изключително на екстериора и идеалния стандарт като се забравят различните работни качества, които са били целта на разработването им(естествено това включва и екстериор, който би бил ''по- удобен'' в дадената дейност). А когато заложените работни качества не се тренират, а се правят само фризури и се мери с линийка, то мисля че ще се съгласите, че тези качества лека полека си заминават. И най- чудното ми е, че към тази суета се стремят все повече и повече. Кучетата трябва да улесняват човека в работата му, използвайки развитите си заложби, а не да бъдат белег на човешката суета.
Очаквам с нетърпение мненията Ви!

Уважаеми г-н Стоименов,

Попаднах случайно на този Ваш текст и си позволявам да Ви отговоря. Дали ще приемете написаното от мене или не е Ваш избор. Позволявам си да изкажа мнение, но това съвсем не означава, че налагам мнение.

Около 70% от породите кучета са с произход от предци, работещи в една или друга сфера: пазачи на животни, персонални пазачи, бавно гонещи, ползващи обоняние (гончета, блъдхаунди и др.) бързо гонещи, ползващи зрение (хрътки) и т.н.

Всяка една порода (с изключение на специално създадените като кучета-играчки или просто и единствено за компаньони) е задължително единство от работни качества и екстериор. Екстреиорните форми, променени с времето от човека би трябвало да са в полза на подобряване на работните качества.

При немското овчарско куче с годините бе променено заъгляването, за да се получи по-добър тласък на задните крайници, а от там икономичност на крачката и по-голяма издържливост. Друг е въпросът, че се стигна до залитания и някои превърнаха немските овчарски кучета едва ли не с влачещи се по земята задници. Това вече е модната и суетна тенденция на любители, но не и специалисти.

Да вземем друг пример. Не зная дали са Ви попадали снимки на хрътки от територията на Афганистан, Иран или Турция такива, които работят и са ненадминати ловци. Но 100% съм сигурен, че по съвременни снимки или изложбени рингове сте виждали богато окосмените с дълга до земята пухкава, копринено-бляскава космена покривка. Предполагам се досещате какъв ще бъде ефекта, ако една такава лъскава хрътка бъде поставена в реална среда Първо, че няма да хване заека е едно на ръка. Не може куче, което изисква ежедневни скоростни натоварвания, а те не му се осигуряват, да свърши тази работа. Второ, ако все пак хрътката се спусне да гони, почти съм сигурен че ще се изгуби урбанизацията отдавна е притъпила естествените й ориентировъчни рефлекси. Трето, ако все пак тя се върне при собственика си, ще е пълна с толкова много тръни, ще е така качествено проскубана, че просто ми е трудно да си представя как собственика-сноб, ще може отново да се изпъчи в изложбения ринг, за да добави още една купа към останалите, които са критерий само за красота и нищо друго.

Не зная виждал ли сте уйпет, а още повече ливретка (също хрътки). Те до такава степен са изнежени от изкуствената селекция, която е водена с тях, че невротизираността им е пословична кучета не ставащи за нищо друго, освен да ги галиш, да им говориш изключително нежно и внимателно поради крайно лабилната им нервна система, да им обличаш палтенца, защото най-малкият студ ще ги изпрати в отвъдното.

Има и друг момент от въпроса работно или изложбено куче. Това, че при някои породи се извършват изпитания и кучетата успешно постигат изискуемите резултати, съвсем не ги прави работни. Така например при Шутцхунд-3, където се проверява борбеността на немското овчарско куче, един от елементите е то да захапе ръката (ръкава) точно в областта на предмишницата. Автоматимно възниква въпроса: Ако вие гоните престъпник с такова куче (което е учено и научено да хапе само в тази област, защото така изисква правилника), настигайки го би трябвало да му кажете: А бе, хей! Я понамали крачката и се нагласи така, че кучетото да те захапе. Е, това г-н Стоименов, според Вас работно куче ли е.

Аз съм имал възможност да наблюдавам работа както на кучета по методиката Шутцхунд, така и изпитания на полицейски кучета в австрийската полиция. Как хапят те: Гонят престъпника, той не се обръща, за да им се нагоди, насигат го и се хвърлат върху една от плешките му. Точно под плешката (по-правилно под лопатката) се намира нервен плексус (възел), които при травмиране довежда до блокиране на съответната ръка. Ето тук има два момента:

1. Кучето се нахвърля в гръб и в резултат на голямата скорост поваля противника.
2. В момента на нахвърляне то вече е захапало плешката и поваленият противник поне за известно време е в безпомощност.

Аз имах възможност да наблюдавам куче, което преследваше едновременно 5 противника. Реакцията му бе следната: При настигане на първия то го захапа и повали, въбще не се задържа над него да го хапе, а моментално се спусна след втория, повтори същите действия и така докато настигна и повали и петтимата. Естествено през това време след него тичаха двамата полицаи и те довършваха работата на кучето.

При втория тест от прикрите (метална преграда, вдигната като щит) срещу кучето стреляха с картечница с халосни патрони (не с пистолет, не с автомат, а с картечница!). При подадена команда за атака, то се спусна срещу прикритието, премина като стрела през обсега на огъня от халосните изстрели с риск да бъде обгорено, прескочи металната преграда и се нахвърли върху противника.

Ето, това са работни кучета. Останалото е, както се казва в библията суета на суетите.

Относно изложбите по екстериор. Те имат своята висока племенна стойност, но за жалост не я изпълняват. Международната федерация по кинология и нейните подопечни федерации са адменистративни институции, отстоящи далеч от реалната селекция. Селекция се води в клубовете по породи, а федерацията е само една събирателна и констативна институция. Защо казвам това. Ами много просто: Вие отивате на изложба, на кучето ви е присъдена някаква оценка, дори САС, САСІВ или нещо подобно и .. от тук нататък какво?! Дава Ви се копие от оценката на съдията, дава ви се грамота или купа и.. шоуто свършва.

А оценъчният лист трябва да се проанализира от специалиста по развъждане на вашата порода, да го вземе под внимание при съставяне на следващия случен план, да го използва като ориентир Вашето куче с кой разплодник ще бъде най-подходяща двойка, да прогнозира евентуалните резултати от раждането на приплодите, да използва данните за потвърждаване или промяна на тенденциите по отношение на прилаганото до момента развъждане и т. н.

Колко хора г-н Стоименов, извършват това и мислите ли, че на ниво федерация някой не само го извършва, но и има нужната компетентност да го извършва. Не е ли много по лесно да хванем някой и друг спонсор, да спретнем едно шоу, да пораздадем малко награди къде честно, къде задкулисно договорени и който трябва, да си отиде доволно потриващ ръце.

Селекция не се води във федерация (не само в нашата, а по принцип). Селекция се води в клуба на породата ако има кой да я води.

Кучето винаги трябва да бъде съчетание между екстериор и работни качества освен, както казах така наречените изкуствени породи, които не са продукт на еволюиране на породата, а на вмешателство на човека-сноб.

Обясненията ми станаха доста дълги, може би и пообъркани, но се надявам да сте схванал основната идея.

Поздрави!
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#65 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 12:32 PM

Аз ли нещо не съм чела или грешно съм разбрала.
Доколкото знам един ген не отговаря само за 1 нещо , например цвят на очите, пък друг да отговаря за формата пък трети за околочният контур.
Т.е ако гените за козина например са свързани с гените за агресия , ако имаме промяна на козината може да се прави извода че и кучето например е агресивно.
Идеята ми е че куче с великолепен външен вид може да се предполага че има и добри работни качества.
Аз лично познавам кучета който са интершампиони и са великолепни ловни кучета.
Предполагам че всеки знае за такива който засягат неговата порода.
И и мисля че да се отрича че щом едно куче изглежда добре и печели по изложби то за работа не става е доста ограничено.
Както и когато се говори за вродени работни качества то това се има в предвид.
Ако имам куче с прекрасни заложби , но тези заложби не съм ги развивала ми то може да не се справи , но ако са развивани е друго.
Ако едно куче обучавано да хапе на ръкав , то ще хапе на ръкав , ако е научено да захапва тестисите , ми там ще хапе- елементарно.
Ама я накарай едно куче което не иска да хапе ,да хапе на ръкав или където и да е било.
Идеята ми е че ако едно куче което е от служебна порода е защитило ИПО-3 например за мен занчи че това куче има работни качества.

#66 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 16 May 2005 - 03:59 PM

Последните няколко съобщения бяха изтрити от мен. Моля всичките участници на форума да спазват добрият тон, всяко едно съобщение, написано с цел да подрони авторитета на отсрещната страна ще бъде изтривано, независимо каква ценна информация по темата ще съдържа то.
Не приветствам и няма да толерирам нападки и размяна на взаимни обиди. Моля, да се държим като възрастни, ако не сте съгласни с опонета си, възразявайте като зрели хора, възпитано и без да лепваме "етикети" един на друг. Личните си антипатии да ги оставим извън форума.

ФОРУМА Е НАШ! ДА ГО ОПАЗИМ ЧИСТ.

С уважение
Модератор
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#67 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 08:14 PM

Много благодаря на Фурия за личното отношение към мен и специалното й отношение към някои породи. Наистина няма да го забравя.

#68 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 08:31 PM

Въпрос към Н.Атанасов:

Кога за последно сте участвали в киноложка изложба (без значение каква) като организатор, съдия или участник ? Просто питам.

#69 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 08:32 PM

Цитат

Аз ли нещо не съм чела или грешно съм разбрала.
Доколкото знам един ген не отговаря само за 1 нещо , например цвят на очите, пък друг да отговаря за формата пък трети за околочният контур.
Т.е ако гените за козина например са свързани с гените за агресия , ако имаме промяна на козината може да се прави извода че и кучето например е агресивно.
Идеята ми е че куче с великолепен външен вид може да се предполага че има и добри работни качества.
Аз лично познавам кучета който са интершампиони и са великолепни ловни кучета.
Предполагам че всеки знае за такива който засягат неговата порода.
И и мисля че да се отрича че щом едно куче изглежда добре и печели по изложби то за работа не става е доста ограничено.
Както и когато се говори за вродени работни качества то това се има в предвид.
Ако имам куче с прекрасни заложби , но тези заложби не съм ги развивала ми то може да не се справи , но ако са развивани е друго.
Ако едно куче обучавано да хапе на ръкав , то ще хапе на ръкав , ако е научено да захапва тестисите , ми там ще хапе- елементарно.
Ама я накарай едно куче което не иска да хапе ,да хапе на ръкав или където и да е било.
Идеята ми е че ако едно куче което е от служебна порода е защитило ИПО-3 например за мен занчи че това куче има работни качества.

Здравейте Топси, ако част от написаното се отнася до моите разсъждения искам да Ви кажа, че явно не сте ме разбрал/а правилно.

Напротив, всяко куче трябва да бъде съчетание от екстериор и работни качества - да може да си върши работата, за която е селекционирано или обучавано и в същото време спокойно да бъде вкарано в изложбения ринг и да има външните достойнства, за да спечели награда.

Не напразно на изложбите по екстериор при възрастните Немските Овчарски Кучета, например, задължително условие е кучето преди да бъде допуснато до изложба по екстериор да има защитен Шутцхунд - а това е ковмплексно изпитание за доказване способностите на кучето да работи. (Моля да бъда извинен, малко упростенчески Ви представям нещата, но иначе много трябва да пиша. Освен това, пишейки горното имам предвид Клубовете, които имат сериозно отношение към породата и спазват правилниците на Световния Съюз на Обединенията за Немски Овчарски Кучета).

Така наречената комплексна преценка на кучето включва в себе си:

1. Преценка по произход.
2. Преценка по екстериор.
3. Преценка по работни качества.
4. Преценка по потомство.

Само куче, издържало всичките преценки може да бъде определено като разплодник, имащ право да става основоположник на линия.

Ако не съм ясен, моля да бъда извинен. не зная какво е нивото Ви на подготовка и познания, така че не зная и какво точно да Ви кажа, но в общи лини - това е.

Само отграничения или меркантилния развъдчик би се спрял само на едно от посочените от мене - екстериор или работни качества. Който има сериозно отношение и претенции, че наистина се занимава с развъждане на кучета винаги трябва да спазва горната схема.
User's Signature

Качена снимка

#70 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 08:52 PM

Цитат

Въпрос към Н.Атанасов:

Кога за последно сте участвали в киноложка изложба (без значение каква) като организатор, съдия или участник ? Просто питам.

А ?

#71 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 16 May 2005 - 08:55 PM

Цитат

Много благодаря на Фурия за личното отношение към мен и специалното й отношение към някои породи. Наистина няма да го забравя.

Няма такова нещо. Но човек вярва в това което иска
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#72 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 09:08 PM

... човек вярва в това което иска

#73 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 03:14 PM

"Така наречената комплексна преценка на кучето включва в себе си:

1. Преценка по произход.
4. Преценка по потомство. "

За това съм абсолютно съгласна.Останах с впечатлението че екстериора и произхода нямат почти никакво значение.

#74 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 05:26 PM

Цитат

"Така наречената комплексна преценка на кучето включва в себе си:

1. Преценка по произход.
4. Преценка по потомство. "

За това съм абсолютно съгласна.Останах с впечатлението че екстериора и произхода нямат почти никакво значение.

Здравейте Топси,

Ако отделните части на преценка не са в пълен комплект (някой от тях не се извършва), селекцията се обезсмисля и във всички случаи се стига до залитания само в една посока - например "работно куче" или "изложбено куче". Специално за така наречените "изложбени кучета", за каквите все повече се говори - те не са предмет на кинологията, а на отделни модни тенденции, нямащи нищо общо с науката за кучета.

Поздрави!
User's Signature

Качена снимка

#75 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 07:28 PM

Цитат

Цитат

Въпрос към Н.Атанасов:

А ?

Благодаря за отговора - липсата на отговор е също отговор !

#76 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 May 2005 - 08:08 PM

Цитат

Напротив, всяко куче трябва да бъде съчетание от екстериор и работни качества - да може да си върши работата, за която е селекционирано или обучавано и в същото време спокойно да бъде вкарано в изложбения ринг и да има външните достойнства, за да спечели награда.

Така наречената комплексна преценка на кучето включва в себе си:

1. Преценка по произход.
4. Преценка по потомство.

Само куче, издържало всичките преценки може да бъде определено като разплодник, имащ право да става основоположник на линия.

Абсолютно сте ясен.И е така.
Тук няма никакво значение колко пъти някой е присъствувал на квартална сбирка или изложба.
4-те вида преценки са постулати.
В комплекс се оценява и екстериора,така че редовните участници на изложби могат да разберат идеята за комплексност при оценяване на качествен възпроизводител. b)
User's Signature

Marten BG

#77 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 May 2005 - 08:37 PM

ОК, въпроса ми беше към Н.А. не към теб - за теб знам, че не участваш на "квартални сбирка или изложби".

Интересно къде другаде, ако не на изложба, може да се получат 4-те вида оценка по постулатите.

#78 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 05:20 AM

Цитат

Интересно къде другаде, ако не на изложба, може да се получат 4-те вида оценка по постулатите.

Повтарям,че няма значение интензивността на посещения на изложби касателно пишещите по темата.

Преценка по екстериор може да се получи само на изложби,доколкото това гарантира нейната легитимност.

Един добър експерт би могъл да различи и добрия произход -съответствието на екземпляра със Стандарта да показва индиректно предположения и за отлични работни качества,както и да се прецени потомството -отново като съответствие със Стандарта.Но това са предположения,а не окончателни оценки по останалите 3 постулата.В тази връзка изложбената дейност е част от комплексността на оценяване.

Основната работа - преценка по произход и потомство би следвало да се върши в клубовете,с което подкрепих твърденията на г-н Атанасов.Също и преценката за работни качества,доколкото тя като мероприятие е добре развита само при някои породи.А трябва да се има предвид при използуване на даден производител.
User's Signature

Marten BG

#79 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 06:12 AM

Цитат

Повтарям,че няма значение интензивността на посещения на изложби касателно пишещите по темата.

Преценка по екстериор може да се получи само на изложби,доколкото това гарантира нейната легитимност.

... и до колкото това гарантира нивото на професионализъм, знания и опит на съдиите на изложбата.

Цитат

Един добър експерт би могъл да различи и добрия произход -съответствието на екземпляра със Стандарта да показва индиректно предположения и за отлични работни качества,както и да се прецени потомството -отново като съответствие със Стандарта.Но това са предположения,а не окончателни оценки по останалите 3 постулата.В тази връзка изложбената дейност е част от комплексността на оценяване.

Основната работа - преценка по произход и потомство би следвало да се върши в клубовете,с което подкрепих твърденията на г-н Атанасов.Също и преценката за работни качества,доколкото тя като мероприятие е добре развита само при някои породи.А трябва да се има предвид при използуване на даден производител.

Оценката не може и не бива да с прави в клубовете - освен ако не е на клубна изложба, разбира се. Там се работи по репродукцията като се контролира спазването на необходимите условия. А оценката се прави на изложбите. Предполагам, че за твоите кучета съдиш по оценките получени на Евразията, а не са ти ги оценявали в клуба.

Работните качества също се оценяват на изложбите, работните изпитания, полеви състезания ... според породата. Там, в състезание с другите кучета се доказват работните качества. Иначе са недоказани твърдения. То и аз мога да кажа, че обикновено скачам 3 метра на висок скок, но никой няма да ми повярва, до като не го докажа на лекоатлетически състезания.

#80 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 07:58 AM

Що се касае до оценка за Екстериор и Работни качества(за породите където това е уредено) безспорно,това се прави единствено на Изложба съгласно Правилата за провеждането и.
Другите две оценки ,които касаят също репродукцията би следвало да се правят в клубовете( такива са Правилата).А за породите,при които не е уредено като как да се оценяват работните им качества,а по предназначение са с изисквания за работни качества,въпрос на клубна дейност е как това да се уреди.
Мисля че никой няма да оспори че дадени качества се преценяват само на състезание и публично.Не поставям под съмнение смисъла от изложби.
В случая темата е " Естетика или/срещу Работни качества".Тезата е не "или" а "и",която се опитвам да подкрепя.
Тоест - да разглеждаме в комплекс - не само съвършена визия,но и добри работни качества,качествено родословие и отлично потомство,когато вземаме решения за репродукция.
За съжаление,спорът е стар и не само тук.Засега имаме данни за частни решения,които подкрепят идеята за съвършенното куче- сбор от отличен екстериор и работни качества.И официалното решение,засега е само едно: различните международни организации са съставили правила,по които да се провеждат Изложби,да се контролират работни качества и да се извършва селекцията по принцип.
Тоест - изложбената дейност,дори в правилата на организациите е част от цялостната киноложка дейност.
User's Signature

Marten BG

• (7 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема