Dog.bg Форуми : Говорилня за Туркмен Алабай

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (47 Страници) +
  • « Първа
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Говорилня за Туркмен Алабай

#841 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 March 2009 - 05:53 PM

Показване на мнениетоvanko2, в Mar 19 2009, 03:46 PM, написа:

Показване на мнениетоdog.bg, в Mar 19 2009, 01:20 PM, написа:

Показване на мнениетоMad Max, в Mar 18 2009, 01:53 PM, написа:

Показване на мнениетоdog.bg, в Mar 17 2009, 09:50 PM, написа:

Къде мога да намеря стандарт и той различен ли е от стандарта на средноазиатска овчарка ?

Настоящият стандарт на САО е създаден по описанието на туркменският вълкодав от 1931 г., има изменения до толкова, до колкото да позволява повече възможни интерпретации..
Политически ход. Базата е една. Границата на човешката амбиция расте, документите я следват и оправдават.

Лично познавам няколко човека които могат да разчетат стандарта на туркменската овчарка. Нито един от тях не членува в организация под шапката на ФЦИ.

Не съм много съгласен за базата, но това е мое лично мнение. В случая не се интересувам от ФСИ стандарта на средноазиатска овчарка, а от оригинален валиден стандарт на туркменски алабай към днешна дата, ако има такъв, независимо на коя организация е - има ли такъв или не ?

Примерно - на сайта на Американския департамент по повод Туркменистан е заявено, че в Туркменистан коренното куче, наречено Alabay, се смята за национално богатство и е забранено за износ, без предварително разрешение. Как се развъждат тези кучета в Туркмения - само по работни качества, има ли стандарт и ако има, къде може да се прочете ?

Предварително благодаря за отговорите.
Имам дискове на аборигенни алабаи такива каквито са при чобаните там,как пазят как живеят къде раждат и други такива работи,при овчарите едвали се развъждат с цел продажба или реклама че са страшни бойци,развъждат ги по необходимост-за да им вършат работа,да пазят стоката :ns22:
ТЕ тоя овчарин примерно се оплаква че са му открали двете най хубави кучета и са ги използвали за бойци

#842 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 06:14 PM

На чобанските кучета мястото им е при стадото.
Красотата им не е в начина по който изглеждат, а в стила на работа.
Документите са излишни, когато се спазва традицията.

пс. Истинският Овчарлия може да контролира кучетата си във всеки един момент. Но на изложба няма да ги отведе, щото рискува живота и здравето на стоката си, имуществото си и т.н. Има други начини да покаже на какво са способни кучетата. Как изглеждат, не е толкова важно - важното е какво носят между ушите си и от ляво под гърдите; как го изразяват чрез физиката си.. Опаковката може да я имитира всеки търговец, оригиналът е един и него го определя съдържанието - а не обратното!
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#843 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 06:19 PM

Прикачена снимка
Прикачена снимка
Прикачена снимка

Малко снимки от Туркмения,туркменски овчар абе не знам що винаги са с могарета :ab_041: овце и стригане на овце

#844 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 19 March 2009 - 06:31 PM

Показване на мнениетоMad Max, в Mar 19 2009, 05:14 PM, написа:

На чобанските кучета мястото им е при стадото.
Красотата им не е в начина по който изглеждат, а в стила на работа.
Документите са излишни, когато се спазва традицията.

Всяко куче, което върши работа на овчаря е чобанско.
Но не всяко е туркменски алабай.
В случая питам за съществуването на организация, която да се занимава с тези кучета в родината им - има или няма такава ? Ако няма - добре, ако има - как се казва и с какъв стандарт работи, ако не знаете - по добре напишете - не знаем, иначе се въртим в някакъв омагьосан кръг с грешния постулат - всяко куче от туркмения, което е чобанско, е туркменски алабай ...

Поздрави !

#845 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 06:49 PM

Показване на мнениетоTaro-68, в Mar 19 2009, 03:20 PM, написа:

Показване на мнениетоtigar6, в Mar 19 2009, 02:53 PM, написа:

Показване на мнениетоTaro-68, в Mar 19 2009, 01:34 PM, написа:

Показване на мнениетоtigar6, в Mar 19 2009, 01:10 PM, написа:

Показване на мнениетоLaikata, в Mar 19 2009, 12:51 PM, написа:

Защо само с нашите кучета се получава?
Защото много от тия кучета се използват по предназначение,а имено при овце,крави и др.Има кучета които по 2-3 месеца невиждат друг човек освен овчарина

И на третия месец като се срещнат с някой ловец,ставаа......а! Едно на нула за ловеца :ab_041: :ab_041:
Овчаря или собственика на кучето не трябва само да експлоатира качествата им на пазачи а трябва да се стреми да ги усъвършенства в желаната посока.Стопанина трябва да вдъхва респект на кучето си за да бъде то водимо .
Явно си ловец,но нали знаеш че с пушка в ръка всички сме силни :aa_002:
По принцип си прав,но липсата на контакт на тия кучета с други хора ги кара така да се държат на изложби

Това ве че е друго нещо! Според мен липсата на контакт с други хора и кучета не би трябвало да бъде параван зад който да се крият проблемите в характера на едно куче. Това ,че е попаднало в по различна среда не може да бъде оправдание за проявяване на неубоздана злоба , по скоро е проява на страх от неизвесното и нормална отбранителна реакция.

не съм напълно съгласна с последното ти изречение ,защото има кучета с така наречения " нисък праг на дразнимост" и за тях няма значение къде се намират-на своя или на чужда територия-това за тях е начин да доминират и обикновено другите отстъпват :aa_002:

#846 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2009 - 09:05 AM

Нанко, всичко което знам е плод на преразказ.
На този етап не мога да ти отговоря на въпросите.

Малко търпение и ще имаш отговор. :ns22:
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#847 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2009 - 11:03 AM

Показване на мнениетоmegan67, в Mar 19 2009, 05:49 PM, написа:

не съм напълно съгласна с последното ти изречение ,защото има кучета с така наречения " нисък праг на дразнимост" и за тях няма значение къде се намират-на своя или на чужда територия-това за тях е начин да доминират и обикновено другите отстъпват :aa_002:

Какво означава нисък праг на дразнимост?
Каква е връзката между доминантността и ниския праг на дразнимост?
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#848 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2009 - 11:15 AM

Г-н Димитров,
Как плътната обратна захапка се отразява на работоспособността на представителите на породи кучета, пазачи на стада?

ps. Човек, който твърди че има усет и осмисля овчарските породи кучета би следвало да има теза и аргументи по темата..
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#849 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 20 March 2009 - 11:24 AM

Показване на мнениетоMad Max, в Mar 20 2009, 09:05 AM, написа:

Нанко, всичко което знам е плод на преразказ.
На този етап не мога да ти отговоря на въпросите.

Малко търпение и ще имаш отговор. :ns22:

И при мен е така и поради тази причина търся ...
Бях намерил преди време решение на тяхното министерство на храните и земеделието за признаването на породата, но не открих нищо като стандарт или описание. За това търся да си попълня знанията, а и да намеря изходните точки на различието, ако го има, разбира се.

Мичко разказваше за техните развъдници, в които е ходила. Няма как тези хора да развъждат, без да имат стандарт или описание, без да водят някаква племенна книга - поне така мисля. Гледал съм снимки на киноложки изложби в Турменистан, без страната да е член на FCI. Поради тази причина си мисля, че може би има основи на местно заводско развъждане и ми е любопитно на каква основа се развива.

Ще търся и аз из чичко гугъл, за съжаление в тази страна интернет е все още малко познат, пише че има само няколко интернет кафета в столицата, но като цяло не се използва.

Предварително благодаря за помощта.

#850 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2009 - 09:24 PM

Показване на мнениетоvano, в Mar 20 2009, 10:03 AM, написа:

Това се използва като понятие. Срещала съм го в разни статие и за това го пиша в кавички,защото не е мое творение.
Отнася се за кучета с по-необуздан характер,които се дразнят много лесно,свръх агресивни.....
За връзката-мога да споделя само личния си опит. Според мен това е опасна комбинация и на практика при мен се наложи матриархат :aa_002:

#851 Потребителят е офлайн   Taro-68 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 01:16 AM

Показване на мнениетоmegan67, в Mar 20 2009, 07:24 PM, написа:

Това се използва като понятие. Срещала съм го в разни статие и за това го пиша в кавички,защото не е мое творение.
Отнася се за кучета с по-необуздан характер,които се дразнят много лесно,свръх агресивни.....
За връзката-мога да споделя само личния си опит. Според мен това е опасна комбинация и на практика при мен се наложи матриархат :aa_002:

Специално , в групата ,която дискотираме,атя е 2-ра,много ясно е обявено в стандартите на всяка порода,че не се толерира нито страх ,нито агресия от което следва ,че куче с такъв характер се изключва от разплод!

#852 Потребителят е офлайн   Metal Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 08:05 AM

Показване на мнениетоTaro-68, в Mar 20 2009, 11:16 PM, написа:

Специално , в групата ,която дискотираме,атя е 2-ра,много ясно е обявено в стандартите на всяка порода,че не се толерира нито страх ,нито агресия от което следва ,че куче с такъв характер се изключва от разплод!
Tи изключваш ли ги такива кучета от разплод и спазваш ли всичко както е дадено по стандарт.
User's Signature

"Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи."
Джон Максуел

#853 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 10:25 AM

Показване на мнениетоTaro-68, в Mar 21 2009, 12:16 AM, написа:

Агресията според мен е много разтегливо понятие и зависи кой какво разбира под това.В този случай е вярно,избират се кучета с определени качества и тук си проличава нивото на развъдчика. За това пак казвам,че много зависи кой какво куче иска,за какво му е и какво очаква от него. Понякога се получават парадокси от рода на това,че едно куче трябва да е много социализирано,за да го проверяват съдии по изложбите,а в същото време се пускат клипове как се "тества" това куче.

#854 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 01:11 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в Mar 20 2009, 10:24 AM, написа:

Бях намерил преди време решение на тяхното министерство на храните и земеделието за признаването на породата, но не открих нищо като стандарт или описание. За това търся да си попълня знанията, а и да намеря изходните точки на различието, ако го има, разбира се.

Мичко разказваше за техните развъдници, в които е ходила. Няма как тези хора да развъждат, без да имат стандарт или описание, без да водят някаква племенна книга - поне така мисля. Гледал съм снимки на киноложки изложби в Турменистан, без страната да е член на FCI. Поради тази причина си мисля, че може би има основи на местно заводско развъждане и ми е любопитно на каква основа се развива.

Ще търся и аз из чичко гугъл, за съжаление в тази страна интернет е все още малко познат, пише че има само няколко интернет кафета в столицата, но като цяло не се използва.

Имат племенна книга. Издават родословия - експортни. Знаеш ли какво представляват?
Лист хартия с написани имена.
Нищо повече.

Оттам насетне си ти. Докажи го!

пс. Туркмения се отваря бавно и сигурно към Света..
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#855 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 01:15 PM

Показване на мнениетоmegan67, в Mar 21 2009, 09:25 AM, написа:

Агресията според мен е много разтегливо понятие и зависи кой какво разбира под това.В този случай е вярно,избират се кучета с определени качества и тук си проличава нивото на развъдчика. За това пак казвам,че много зависи кой какво куче иска,за какво му е и какво очаква от него. Понякога се получават парадокси от рода на това,че едно куче трябва да е много социализирано,за да го проверяват съдии по изложбите,а в същото време се пускат клипове как се "тества" това куче.

Поведение, свързнао с някакви физически белези са определящи за породите.
По принцип, би трябвало да вървят ръка за ръка..

пс. Повечето коментари на моите "колеги" по темата завършват с "ти знаеш мнението ми за кучетата.. едно куче трябва да се бий!", примерно.. Много малко хора се интересуват от това как изглежда..
..За това и всичко ще е боза, която с времето вкисва..

Ритуалът - деня в който празнуваш поведението на кучето си и неговата принадлежност към определен сой и това да те кара да се чувстваш горд.. се превръща в.. Откачане повода от нашийника на "миндила, мама му дае.. ако ме изложи ша го отрепам"..

Традицията - стремежът това да се надгражда на база поведенчески характеристики и особености, се превръща в "глей го как са бий! требе да е още по-големо, обаче.."

Манталитет. :aa_002:
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#856 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 01:33 PM

Хайде да ви зарадвам с някоя снимчица..

Ваджип.. Родственик на Багира.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#857 Потребителят е офлайн   nenakerina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 01:37 PM

Показване на мнениетоMad Max, в Mar 21 2009, 11:11 AM, написа:

Показване на мнениетоdog.bg, в Mar 20 2009, 10:24 AM, написа:

Имат племенна книга. Издават родословия - експортни. Знаеш ли какво представляват?
Лист хартия с написани имена.
Нищо повече.

Оттам насетне си ти. Докажи го!

пс. Туркмения се отваря бавно и сигурно към Света..
и по тези листове хартия в бг се издават родословия за алабаи???????????????

#858 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 02:18 PM

:mc_200:
Елбарс. Син на Шохрат и Айбар.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#859 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 02:20 PM

Показване на мнениетоnenakerina, в Mar 21 2009, 11:37 AM, написа:

и по тези листове хартия в бг се издават родословия за алабаи???????????????

В България все още не се издават Родословия за Туркменски Алабаи.
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#860 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 March 2009 - 02:26 PM

Елбарс.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Вълк вълка не хапе.