Натурално хранене- рецепти
Публикувано: 19 February 2013 - 11:00 PM
Иначе и аз съм съгласна с това преди с какво са се хранили кучетата и бяха здрави,ама и нямаше толкова химии в храната като че ли.
Моя дядо корги е на 13,5 едва преди 3 год някъде след като взехм първата овчарка и рота се запознахме с гранулите.Преди това бях дори против тях.
Майка ми готвеше някакви манджички за кучетата(без подправки),а през нас са минали много кучета поне 20тина и не са вкусвали гранула.
Сега се опитвам да давам гранула и готвено в желанието си да не им липсва нещо-гранулата за витамини и др,а месо и др,които по принцип трябва да присъстват в менюто.
Друго,което ми е интересно-пилешкото вече е бъкано с антибиотици и хормони на растежа и вече никой не го препоръчва.При нас продават пиле органик,това означава ли,че в него няма такива неща?
Трябва да давам пилешко на ротвайлера с ориз за панкреата.
Публикувано: 19 February 2013 - 11:05 PM
mil_, в 19 February 2013 - 06:06 PM, написа:
Искам да напиша нещо относно лука. Защото все още има хора, които хранят кучето с манджичка и остатъци от човешката храна, съдържащи суров, или термично обработен лук. Лукът съдържа вещество наречено тиосулфат, което влия пряко на производството на еритроцити в тялото на кучето, и ако лука присъства редовно в менюто на кучето може да доведе до Хайнц анемия. Хематалогични промени са наблюдавани, ако кучето приеме 10-30г лук на кг телесно тегло. Т.е. ако кучето е 20кг, количеството лук, което ще предизвика токсична реакция е 200-600г лук. Съмнява ме някое куче да изяде с охота такова количество лук, така че остава само опасността от редовната употреба на лук (в храната), с течение на времето животното ще стане анемично със съответните последствия за здравето.
http://www.jlhweb.ne...map/onions.html
http://www.petinsura...and-Onions.aspx
Във вторият линк има информация и относно токсичността на шоколад, грозде, стафиди. Направи ми впечатление, че са предупредили и за бебешките храни. Аз винаги съм мислела, че бебешките храни, в частност пюрета са най-безвредното нещо на света. И преди 4 години бях решила да давам на кучето си бебешки пюрета от моркови, защото естествения бета-каротин засилваше червения цвят на козината. Давах от определена марка и нямах проблеми, винаги чета съдържанието на всичко, което давам на кучетата. И един ден реших просто за разнообразие да взема бебешко пюре от моркови от друг производител. Прибирам се аз, давам на кучето пюренцето, то се облизва доволно и след около 30мин стана страхотна алергична реакция, цялата муцуна на кучето ми се поду, очите й станаха като на китаец, бърните й бяха по 2см дебели, цялото й тяло се покри с подутини, като пъпки от ухапване от стадо оси. Още малко и този оток щеше да започне да пречи на дишането на кучето. Такова нещо не бях виждала, спешно на ветеринар, беше късно вечерта, направо щеше да ми умре кученцето от едно тъпо, безобидно според мен бебешко пюренце. Така и не разбрах каква точно съставка е имало в него, която е провокирала тази алергична реакция.
Затова моля ви, информирайте се, и не експериментирайте чак толкова много. Да, вярно е, че има кучета, които са много резистентни и никога нищо не им става.. но винаги ще живея с тази мисъл, какво щеше да стане, ако бях дала това пюренце на моето куче рано сутринта и бях излязла и отишла на работа цял ден...
Публикувано: 19 February 2013 - 11:10 PM

Публикувано: 20 February 2013 - 06:52 AM
Твоят бекон е типичен индустриален продукт. Иначе като месо е ОК, такъв бекон се правел от крехко месо в Ирландия и не знам си къде още.
Ако искаш редовно да даваш месо, избери прясно месо неосолено, неподсладено и без консерванти. По възможност не само свинско, редувай. Ако се чудиш дали ще се разболее от това точно парче месо, дадено на порции от 50 г - няма.
Не си написала калориите, но като даваш не забравяй да отнемеш съответно от основното.
Относно останалото за лука и пюретата - да, така е, проблеми възникват при дългосрочно неправилно хранене. Нито пюрета, нито манджи с лук, нито шоколадови бонбони са правилно хранене на куче. Те не се вписват и в понятието натурално.
Публикувано: 20 February 2013 - 09:31 AM
mil_, в 19 February 2013 - 06:47 PM, написа:
Лошото не е в калориите, тя храната се яде заради тях. Личното ми виждане е, че добрите калории за кучетата, а и за хората, са от мазнини, не от захар.
Лошото на сланината е, че мастната тъкан е склад за токсини (много от тях са мастноразтворими), те се трупат там през целия живот на добитъка, а при индустриално отглежданите животни токсините не са малко. Затова не е добре за основна храна, но от някакво малко количество като добавка нищо няма да му стане на кучето, даже ще му е добре.
ПП За мен е супер странно бекон да не е мазен, това, което съм написала, се отнася за сланинесто месо.
Именно!
Колкото до токсичната сланина, не се косете, тя не стига до кучето ми. Отива на луканки и осолена в каче, и си я ям аз

Публикувано: 20 February 2013 - 12:10 PM
Сланината си има и много добри качества, вкл. витамини, есенциални полиненаситени и аминокиселини.
Тя съвсем не е оня убиец, който през последните 50 години ни лъжат, че е.
Публикувано: 20 February 2013 - 01:31 PM
Правя една тенджера с избраното от мен месо,зеленчук,ориз и макарони и ядат докато свърши като го добавям към гранулите.Като свърши взимам нещо друго.
До вчера бяха на агнешки дроб,днес им варя телешки бъбрек.
А относно пилешкото?
Публикувано: 20 February 2013 - 06:57 PM
Публикувано: 14 March 2013 - 07:41 AM
bull-shark, в 13 March 2013 - 04:54 PM, написа:
Прочетох повече от постовете и имам следния въпрос - телешки сърца като месо или като субпродукт се приемат?
Благодаря
Аз лично го добавям към месото като слагам 10% от теглото на цялата дажба, а тя е 65% месо, 10% мускул (сърце), 10% суб-продукт, 15% зеленчуци и плодове, лъжица извара, олио от сьомга). Това е при вариант, в който сутрин ядат гранулирана храна, която не е беззърнена (класическа Акана). Ако ядат беззърнена, в натуралното хранене слагам повече плодове и зеленчуци.

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 19 March 2013 - 09:28 PM
Направих му я така - 500 гр. месо, 500 гр. пилешки дробчета, един голям, настърган морков, около 300 гр. ориз, средно голям картоф и около 100 - 150 гр. настърган домат. Мисля, че тези продукти са подходящи.
Не разбрах яйца колко мога да му давам. Пише за 20 кг. куче, че може по 1 на ден. Моя е 10 килограма, тоест колко яйца? Сега му давам по едно през ден някъде, добре ли е така или да ги намаля/увелича?
От няколко дена започнах да му давам по 50 гр. извара на ден. Това добре ли е или трябва да намаля количеството или да давам на по-голям интервал от дни?
Няма нужда от калции или нещо такова, но има нужда да качи малко кила. Храня го смесено за момента - с гранули и готвено. Давам му по около 100 гр. гранули сутрин и два черпака от яденето вечер. Благодаря ви предварително за отделеното време!

Публикувано: 20 March 2013 - 10:22 AM
Яйцата също ми звучат добре, и аз ги давам така. Тоест, идеята е да му давам по едно всеки ден, но се случва да забравя, или да не съм купила и то накрая се получава по същия начин.
Само за доматите ми е много любопитно и много се надявам някой, който разбира, да каже нещо по въпроса. Аз не знаех, че може.

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!
Публикувано: 20 March 2013 - 08:27 PM
Четох дългият пост на Lizie, много ми помогна, но пак ми останаха някои питанки. Например за оцета, във всяко ядене ли да слагам по 1 чаена лъжичка (тоест в тенджерата или в купичката му с порцията за 1 ядене?) и винаги ли или само за известно време, докато не се появят резултатите? От известно време му намирисва неприятно устата и това ме заинтересува.
Някои хора и картофи не дават, защото не били полезни, а в така наречените най-добри храни има, пише си го в съдържанието им, например в Acana.

Публикувано: 20 March 2013 - 10:24 PM
Слагаш ли зехтин? Можеш да му добавяш по лъжичка, или рибено масло. При мен всички стават много пуфкави така.

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!
Публикувано: 21 March 2013 - 03:27 PM
simona623, в 20 March 2013 - 01:27 PM, написа:
Четох дългият пост на Lizie, много ми помогна, но пак ми останаха някои питанки. Например за оцета, във всяко ядене ли да слагам по 1 чаена лъжичка (тоест в тенджерата или в купичката му с порцията за 1 ядене?).
Превет! Радвам се, че дългият пост е послужил на някого. Той, не е мое писание, а превод от насоките на американски кучешки диетолог, който и на мен ми помогна в съставянето на диетата. Като начало си определи колко калории, дневно, са неоходими на кучето ти. Изчисли и калориите в дневното меню. Яйцата са ок - можеш да даваш по половин- дневно, за 10 кг. куче или необходимия брой- в цялото количество храна. Например- приготваш храна за 4-5 дни и в нея добавяш 2 яйца. Можеш да намалиш малко черния дроб до 5-10% дневно, а да увеличиш месото, като използваш 10% сърца. Давай и риба, може и консерва- 1 малка сардина е около 25 калории и съдъжа 175мг.Омега3. Става и скумрия. Изварата- 50-60 гр. за 4 дни e ок. Или пък кисело млако. Ябълковият оцет и добавките, по принцип, се смесват в купата, преди самото хранене. За вашите килограми, 2-3 гр. (по-малко от ч.л.), е добре. Може да се дава ежедневно или 4-5 пъти седмично. При вас- когато имате натурална. Точно за оцета, най-скоро ще напиша, каква работа ми свърши против бълхите.
Публикувано: 21 March 2013 - 05:58 PM

Публикувано: 21 March 2013 - 06:03 PM

Публикувано: 22 March 2013 - 03:59 AM
Цитат
В рибата тон има много живак.То,това важи и за скумрията и всички хищни океански риби, особено едрите. От друга страна, малко количество, не би трябвало да е пагубно. В обезкостената риба тон, липсва калций, натрий, желязо, мед.Липсва и вит.Е, и някои други витамини. Не е нищо особено.
Най- незамърсените риби са сардините, херингата, треската, високопланинската пъстърва, дивата сьомга. Ако си купувате рибено масло, търсете доказани марки, че повечето кучешки продукти са бъкани с живак.
mlad6ito
Цитат
Условно, може да се приеме, че дяла на млечните, в натуралното хранене е 5-7% от цялото количество храна. За да е точно, трябва смятане. Ти, по-нагоре, беше дал рецепта с 8кг.месо,18 яйца и 500гр. извара. По най-грубо изчисление –това са приблизително 20 хил. калории (приемам, че половината е тел.кайма, половината пил.бутчета). На 23 кг. активно куче, са му необходими около 1300 кал. В примерния случай, идват 880кал. от мазнини, 420кал. от протеин и 40.кал от въглехидрати. Това е храната му за 15 дни x 600гр. дневно. Следователно, кучето ти, трябва да получава на ден, 30-40 гр. извара, което си е 6% от количеството.
Публикувано: 27 March 2013 - 01:11 PM
Понеже има цистит, има ли някакви продукти, които мога да му давам и които ще са по-щадящи за него сега (в смисъл, по-сухи, но също така хранителни)?