Dog.bg Форуми : Поощрителни методи на обучение. Мотивация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Поощрителни методи на обучение. Мотивация Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 04 July 2008 - 08:55 AM

Мод: Темата е отделена от Доминантна агресия към семейството ми.

Всъщност сега се сетих за какво може би става дума.
Предполагам Galiadogs визира теорията на бихейвиоризма и по-точно теорията за оперантното поведение, която е в основата на кликер-дресурата. Вярно е, че тези техники са слабо познати у нас. Аз познавам от практическата страна само контрастния метод, другото - само от прочетено, но не съм виждала грам на практика. Не го отричам, няма как да отричам нещо, което не познавам, и вероятно Галя е напълно права.
В тази връзка ми е много интересно, особено от страна на човек с такава практика, как се справя такава методика с доминантно поведение? Или тя просто не допуска то да се развие (към което имам някакви резерви)?
Ето я тук темата, в която сме коментирали някои неща:
http://dog.bg/forum/...pic,3661.0.html

#2 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 04 July 2008 - 01:22 PM

Деиствително,тази техникане  не позволява на кучето да развие доминиращо поведение.Обучението в началото е само с вкусо-поощрителния метод/така се избягва стреса при обучението/,паралелно се създава силен интерес към игра с предмет/в играта участва водача,заедно скучето/Така кучето усвоява по-лесно,избягва се недоверието/при евентуална корекция ,без да знае кучето за какво е тя/и се създава невероятна връзка водач-куче.Никога не ми се е налагало да използвам техники като''да подчинявам кученцето,натискаики го към земята и др.''Когато командата е вече усвоена си позволявам да правя корекции,гонеики вече перфектно ,бързо и точно изпълнение.Ако MIL,се интересува мога да пиша по-подробно на лични.С уважение-Галя Конзова.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 04 July 2008 - 02:08 PM

Колкото до практиката ми,не е чак толкова голяма.Със спортна дресура се занимавам от 3 г.,а училището,което създадох е от 6.03.2008г,тоест от няколко месеца.
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 04 July 2008 - 02:30 PM

Стана ми интересно ;) От каква възраст трябва да се започне това обучение, за да не се позволи кученцето да развие доминиращо поведение? Какви са предпоставките, които водят до развиване на доминаниращо поведение?
И според вас няма ли кученца, които са, как да кажа, доминантни по рождение?
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#5 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 04 July 2008 - 03:23 PM

Обучението започва още от третия месец.Това,което предизвиква проява на доминантно поведение е обучението с корекция.Да,корекция трябва да има,но когато командата е усвоена, а не в процес на заучаването и.Това естествено се отразява на връзката и на реакцията на кучето към обучаващия.Има вродено доминантни кучета и точно те са за предпочитане в сп.дресура.Важен е метода.Моите кучета са учени точно по този начин и желанието им за работа стои над всичко.
Гард и Дейзи
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 July 2008 - 09:49 PM

Цитат

Има вродено доминантни кучета и точно те са за предпочитане в сп.дресура.

Би ли обяснила това ,моля.
Поздрави.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#7 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 05 July 2008 - 06:17 AM

Да,разбира се.Всичко,което казвам е проверено в практиката.Не само в моята ,а и на всички занимаващи се със спортна дресура.Винаги при избор от кучило се предпочита доминиращото куче/надявам се да не ме карате да обяснявам това/Много е важен инстикта за борба.Ще си позволя да цитирам Иван Балабанов''Висока оценка може да се присъди само на куче със силно развит инстинкт за борба.''и''кучета,които могат да бъдат избутани от фигуранта или се провалят в някои от етапите на схватката не могат да издържат теста''Тоест търси се смело дори боеспособно,готово при правилна подготовка да се противопостави  на въоръжен фигурант/палка/Много искам да сте ме разбрали,защото не обичам да пиша.Ако имате интерес посетете няколко тренировки на Сириус по защита и послушание.Поздрав-Галя Конзова
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 July 2008 - 08:42 AM

Звучи много логично. Факт, корекцията предизвиква доминантно поведение в отговор. Обаче не само тя, необучавани и никога некоригирани кучета също развиват доминантно поведение.
В такъв случай действително техниката ще е много важна, за да се усвои команда само чрез поощрение.
Определено ми е интерсно и се надявам, че някой ден като имам кутре ще мога да работя с него по този начин.

ПП. Но все ми се върти една въпросителна в главата. В кучешкия свят има корекция от първите стъпки. Това, което липсва, е поощрение ...
Вярно е, че корекциите са само за наказание, но не и за постигане на желано поведение.

#9 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 05 July 2008 - 10:22 AM

Точно поради тази причина няма толкова силно приятелство куче-куче като това  човек -куче.Радвам се ,че обменяме мнения и се пораждат въпроси.Лошото е ,че не се чувствам така добре поготвена теоретично,както на практика.Поздрави и успех.
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Публикувано: 05 July 2008 - 10:32 AM

Тренирам с по кликер-метод  куче с изразен доминантен характер. Тренирам за спорт- в нашият случай фристайл и мога да кажа че метод на "корекции" не дава нужният резултат. Със "корекции" куче става полу-мъртъв робот, това не е решава проблем с доминантност, в случай ако куче не е оканчателно "счупено",след время то ще пък ще пробва да стане водач на глутница.
Сега взимам пауза, искам тези кои познават моето куче ще напишат какво мислят за него. А след това ще раскажа своят опит. :P
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#11 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 05 July 2008 - 10:53 AM

Аз лично не виждам как куче занимавано с фристаил,може да се представи така перфектно като твоето/гледала съм те-моите уважения и възхищение/ако е коригирано.Втози спорт се залага на добрия дух ако мога така да се изразя и на невероятния синхрон,които няма как да се постигне освен с мотивация.Апсо ,ти имаш голям опит с мотивацията и можеш много да помогнеш по темата.
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 05 July 2008 - 11:25 AM

Колкото до корекцията в спортната дресура без нея не може,защото например в раздел защита,работим с много силни инстинкти-инстинкт за защита,ловен/преследване и овладяване на плячката/,инстинкт за борба.Трябва да има контрол,но корекцията вече идва при много силна мотивация и това не може да ''счупи'' духа на кучето.
И още нещо-ако кучето не е поощрявано достатъчно и се работи предимно с наказание може да прояви така наречената спонтанна реакция на отхвърляне.Важен е баланса/мотивация-корекции/,за да не се убие желанието за работа на кучето и то да изглежда като безжизнен робот.Много хора се отказват да обучават кучето си точно по тази причина,виждаики само този начин на работа.
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 05 July 2008 - 11:30 AM

Куче,обучавано с мотивиращи техники има гордата стъпка на победител и блясък в очите си./цитирам,макар и не съвсем точно Иван Балабанов./Ако кучето работи весело размахваики опашка,ясно е че е мотивирано да го прави и обратно-прекалено напрегнатото куче/макар и точно работеики/ е пресирано.Такова куче не се допуска на състезание и се дисквалифицира.
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 05 July 2008 - 11:41 AM

Какво направихте с мен  :huh: аз не обичам да пиша ,но днес  :sos:
На клипчето с малкия лабрадор и джак-ръсел териерчето/начално обучение/се вижда ''веселата'' опашка.Запознавам ги с командите с вкусо-поощрителния метод без никаква корекция.Отново ще си позволя да цитирам И.Балабанов''Коригираите куче само когато знае какво се иска от него.Коригирането на куче за нещо ,което не разбира автоматично попада в  определението за насилие.''
http://www.youtube.com/user/rcsg98
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 July 2008 - 12:43 PM

Ами интересно е и със сигурност полезно, пиши  :blink:
Като пишете аз определено виждам някои неща в нова светлина.

#16 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 05 July 2008 - 01:39 PM

Точно такава е идеята.Но за да се получат нещата правилно няма как да стане с теория и не бих могла кои знае колко да помогна.Истината е в практиката.
пс.Нямам никакъв опит в работа с куче обучавано чрез корекции и проявило отхвърляща реакция.В смисъл,знам как се почва отначало,но не и ако трябва да се работи с такова куче.
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 05 July 2008 - 02:01 PM

Още малко за мотивацията.Играта с любим предмет е в основата на обучението с мотивация,Може да се използва като корекция отнемането/недаването /на играчката.По този начин караме кучето да се стреми да я получи търсеики правилно изпълнение.За да се работи така обаче пак е нужна практика на правилното място/Сириус/Когато този интерес е постигнат, в дадени моменти тои е по- силен и от редица инстинкти.Пример-Деизи е разгонена готова да дава,в къщи ги държа разделени с Гард.Навън обаче като работим никои от тях не се сеща за другия.В момента,в които приключа с работата,веднага ги разделям,защото вече интереса им един към друг е налице.Знам ,че звучи невероятно,но е факт.
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 05 July 2008 - 02:03 PM

"Коригиране"-рязко механично воздействие...э..ако греша някой да поправи моят словарният запас.

Не знам от каква страна да започна, ще ми помогне ако давате примери на конкретни кучета  :sos:
Обща част за агресия и кликер-метод(или позитивният ...)
1. с което се вижда при доминантно поведение на кучето - липсва на контакт човек-куче.
правило: [glow=red,2,300]Няма лоши кучето , има лоши стопаните[/glow]

Човек просто не разбира своето куче.По някога дори има страх от него, няма значение кучето е голямо или малко. В случай ако има проблем с куче, погледнете на стопанина от кучешка гледна точка. ;)
- Този тъпак...не само не разбира че кучета не ядат кокали, а е направо надута пуйка. Той си мисли аз трябва да го слуша... Ами по каква причина? Някой знае ли защо АЗ  B) трябва да го слушам? Този тъпънар и така прави това което АЗ  B) искам от него. Не е винаги перфектно, но ще го науча... Э! тъпанар сега ще ен расхождаш! или ще напикая на твоят фотьойл...Аз ще спя тук! Не?! Махайся! или ще теб ухапя!...

В кликер- метод куче и човек правят размяна (сделка)- човек дава на куче това кое то иска, в замяна на това че куче дава това кое иска от него човек. Кучето взима доминираща позиция в случай, ако човек не знае как и какво да поиска от куче.

Пример. Куче иска храна. Човек много обича своето куче и дава тази храна. Это така, само за да на куче му е приятно  :wub: Дава разни глезотийки, бисквитки  :wub: Човек обича своето куче и това е супер ,само...че куче вижда "автомат за храна"или "лесна плячка" вместо Водач пред себе.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#19 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 05 July 2008 - 02:09 PM

Най важно преди да искаме смяна на поведение на куче, трябва да направим промяна в себеси!
В кликер-метод има и "система на наказания",но това ще го пиша по късно и не тук, за да не бъркаме метод на обучение със конкретно решаване на "агресия и поощрителен метод"
User's Signature

Качена снимка
училище

#20 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 05 July 2008 - 02:17 PM

Доминатно и дори агресивно поведение се изгражда когато кучето само си взима това кое иска.Куче само взима решенията.
Кучета са умни и бързо научават как да достигнат това което искат.
:sos: Мил, имаш ли пример за доминатни прояви на някое куче? на него аз ще коментирам как може с кликер-метод да го "коригираме".
User's Signature

Качена снимка
училище

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни