Цитат
Отрицателно подкрепление- в посока този действие да не се повтаря, за това го наричат отрицателно
Не мога да се съглася. По-точно не аз, изсипах линкове за кликер метод, в които се говори съвсем друго. Подкреплението винаги е в посока действието да се повтаря.
Eто превод от един от линковете:
Негативное подкрепление.
Помимо поиска вознаграждения, адаптация требует уклонения от болезненных стимулов. Метафора, предложенная Скиннером: пещерному человеку приходилось искать пищу (положительное подкрепление) и прятаться от холода (негативное подкрепление). Негативным подкреплением является "любой стимул, устранение которого упрочняет поведение".(Skinner, 1953).
Негативное подкрепление в быту путают с наказанием, но оба они оказывают различное воздействие на поведение. Все формы подкрепления, позитивные или негативные, повышают частоту реагирования. Напротив, наказание снижает эту частоту.
Отрицателно подкрепление
Освен търсенето на награда, адаптацията изисква избягване на болезнените стимули. Метафората, предложена от Скинър: "Пещерният човек е трябвало да търси храна (положително подкрепление) и да се крие от студа (отрицателно подкрепление). Отрицателно подкрепление се явява всеки стимул, отстраняването на който затвърждава поведението." В бита негативното подкрепление се бърка с наказание, но двете оказват различно въздействие на поведението. Всички форми на подкрепление - позитивни или негативни, повишават честотата на реакцията. И обратно - наказанията понижават тази честота.
Давам пример: При стандартно обучение Редом - когато кучето се дърпа има неприятен стимул - поводът се опъва (и без да прилагаш корекция). За да го избегне, то все по-често върви редом. Човекът иска да се скрие от студа - той все по-често влиза в пещерата и се облича с дрехи.
Цитат
Към Офф-пост, кучета - МИСЛЯТ! не е като човек, изобщо нямат понятие какво е философия и алгебра, но мислят- прявят изводи, иначе как би стигли до извода че имат госпадар? или как би ловували - това изисква тактика и мишление
Така е, кучетата притежават способност да извършват елементарна разсъдъчна дейност. Но не и да боравят с абстрактни понятия като "добър" и "лош".
Обикновените стандартни методи съвсем не са базирани само на наказания. Те са базирани на комбинация от поощрение/наказание, в която се търси бърз начин кучето да схване разликата между двете и да избере това, което му носи награда. Всъщност затова се нарича контрастен метод. Естествено, при контрастния метод винаги има опасност да се прекали с наказанията, но това не е правилно, винаги се набляга на поощрението, а наказанието служи само да подчертае контраста. От теб зависи на кое ще дадеш превес. И разбира се, ако можеш да избираш от два начина да накарш кучето да свърши нещо, винаги е по-добре да избегнеш наказанието. Възможното наказание винаги е по-мощният стимул, за човека също. Например - човек много по-силно се стреми да избегне болка, отколкото да си достави удоволствие. Затова трябва да се прилага много пестеливо, но когато се прилага да е ясно. Не е трудно да наблегнеш на поощрението, защото обратно на Апсо аз мисля, че хората никак не искат кучето да върши нещо от страх, такъв съм срещала само един. Хората имат трудности с корекциите, не с поощренията. Проблемът е съвсем друг - те най-вече искат кучето да върши нещо, защото ги обича, а не за кренвирш, т.е, очовечават кучето.
В случай, че при кликер метод съществува наказание (Апсо говори за гръм и трясък), аз не мога да схвана разликата между контрастния и кликер метода, освен в техническото средство - кликерът. Принципно това е моята трудност с тази материя.
В случай, че наказание изобщо липсва, ме измъчва съмнението, че не изграждаме пълноценен контакт. Започва да ми се струва, че изграждаме единствено условен рефлекс. Засвирваш подходящата музика и кобрата не може да не затанцува.
В пълноценните отношения има наказания. В отношенията деца-родители има наказания под една или друга форма, в обществото - също, в приятелството, в любовта, в кариерата, във всичко. Има ги в естествената среда на кучето - глутницата. Това е начин да покажем на кучето, че не сме щастливи. Без тях контактът ми се струва половинчат. Под наказание нямам предвид единствено физическо въздействие.
Едно виждане за наказанието, което се покрива с моето:
Positive About Punishment