Шарпей (СТАРА ТЕМА)
Публикувано: 26 June 2007 - 01:47 PM
Цитат
Още веднъж да питам колко ви бяха мъките в началото? Поне като идея:) Никак не искам малкото да бъде пренебрегнато, затова трябва всичко да си преценя.
Мъки??? bl) bl)
Ако става въпрос колко време е било необходимо за да се научи малкото кученце да не извършва физиологичните си нужди из къщи мисля, че си е индивидуално при всяко кутре, но зависи и от стопаните, разбира се. При нас отне две седмици. В началото е добре да бъдете с кученцето колкото може по- дълго време, за да се адаптира то по- лесно към новата обстановка. Така ще може да наблюдавате както здравословното му състояние, така и храненето, ходенето по нужда, играта, да контролирате нежеланото гризане на мебели...А колко да е това по- дълго, зависи от вас, от възможността ви да отсъствате от работа и т.н. Аз имах късмета да съм постоянно с Данте, защото когато го взехме, работех вкъщи, така че в продължение на няколко месеца не се е отделял от мен. Сега се гледаме с новото кученце. По въпроса с ходенето по нужда, мисля че вече спокойно мога да го оставям сам при отворена врата на терасата, но и за него ще гледам да отделя поне месец месец и нещо. Все още се храним по четири пъти на ден, освен това е много горещо.... Предпочитам да съм до него. А и общуването с куче бебе е голямо удоволствие. w)
Цитат
Взехме Данте на два месеца. Скипи също. Доколкото знам, не е хубаво малкото кученце да се отделя от майката преди това. На тази възраст би трябвало да има и направена поне една ваксина.
Цитат
Когато вземете мъника, вашият ветеринар ще ви каже схемата, по която ще го ваксинира.
Повече информация за ваксините ТУК
Успех! 1super
Публикувано: 26 June 2007 - 02:38 PM
много благодаря за изчерпателния отговор!!! victoryVVV
Под "мъки" имах предвид усилията и времето като цял, без да влагам нищо отрицателно! b)
Притеснявам се, тъй като по принцип съм целоднвено на работа и искам поне да си нагласа нещата така, че като взема малкото да съм на половин ден или поне в началото в отпуска. s)
Със сигурност съм наясно какво неповторимо е удоволствието да общуваш с бебе-куче. Имала съм какви ли не животни от малка и страшно много ги обичам r) До преди месец живеех с три своенравни, но неповторимо мили котки.
За отбиването от майката- да, и на мен 35ти или дори 50ти ден ми се струваше рано!!! Хем искам кутрето да е от възможно най-рано с мен, хем искам за него да е напълно безопасно и ползотворно.
Освен инфо'то от двата развъдника, намерих и една обява за бебета шар пей, но поради по-ниската цена, предполагам, че са без родословие. Не мисля да пренебрегвам този факт, тъй като мисля, че бих искала любимката ми да роди и доколкото зная, понякога това може да е рисково за кучета без родословия (в смисъл, че не е ясно какъв ще бъде резултата).
Публикувано: 26 June 2007 - 03:06 PM
Относно съчетаването с работата първите 1-2 месеца общо взето с приятелят ми се стремяхме да бъдем максимално много време с него, но за нас беше невъзможно (поради работата) да бъдем с него нон-стоп всеки ден. Всъщност аз до днес все още изпитвам вина, че през делничните дни често се случва да е сам, но той пък си свикна от малък и няма проблеми със самотата. А да си призная той е доста мързеливичък и мнооооооого спи. Доколкото разбрах това е характерно за доста шар-пейчета, с чиито собственици съм разговоряла.
За сметка на това пък се стремя всяка минута, когато съм вкъщи да му обръщам внимание и да си играем, а уикендите си устройваме специални разходки. Случва се често дори докато си върша някаква домашна работа с едната ръка да се закачам с него с другата, за да му осигурявам игра, възможно най-дълго, докато съм вкъщи.
А по повод, това което разказва Helly, че нейният малчуган си пада хаплив, същото е и с Ричи. Вече е на 7 месеца и половина, но продължава да е хаплив и да изразява обичта си чрез хапане. Но за Ричи аз си го обяснявам с това, че малко съм го разглезила, а за Тоби мисля, че му е по-интересно да хапва ръце и крака, понеже те все пак се движат, а играчките са неподвижни, така както и на малките деца са по-интересни движещите и пеещи играчки. :-)
Публикувано: 26 June 2007 - 03:35 PM
благодаря и на теб за инфо'то! :) Има голяма вероятност да си взема моята бъдеща любов от o-kboss, така че доколкото разбирам си доволна от тях?
И предполагам, че няма проблем да се вземе и толкова малко, щом тогава са ти го дали- в крайна сметка, колкото по-тано, толкова по-бързо ще свикне с мен и с нашите навици (абе, май ние с нейните, ама... r) нека се надявам)
Публикувано: 26 June 2007 - 03:37 PM
Публикувано: 26 June 2007 - 03:55 PM
Публикувано: 30 June 2007 - 12:03 AM
Цитат
Здравей и от мен Nickey ,Понеже прочетох че стана дума за Ok-boss и за моето шар пейче искам да ти кажа някой неща който мисля че са от значение.
Преди да вземем Били от Ok-boss ,аз бях се вманиачила на тема шар пей,постоянно търсех информация за тях и бях изчела толкова статий че иамх чуството че познавам породата повече от каквото и да било.Аз ще бъда вечно признателна и благодарна на Камелия Босилкова,зашото тя е НЕВЕРОЯТЕН човек и професионалист.Когато взех ме Били на 18.12.2006 аз в продължение на 3-4 седмици не бях излизала от вкъщи,това прекарано време с него беше незабравимо/особено парвата нощ когато го чух че хърка bl) /
С ходенето до тоалетна се научих ме за около седмица.Но когато започна да сменя зъбите,мебелите и дрехите в къщи пострадаха сериозно,но всичко е поправимо и най важното което правех е да не му се карам,защото все пак беше бебенце,дори когато ми надъвка нова дреха oleeee .
По принцип шар пейте имат проблеми с очите,ние също,Камелия ни каза да вземем какпки за очи/офталмосептонекс/ и имаше ефект,на опаковката пишеше 3-4 пати на ден да се капят,а аз 15-20 пъти и зъдължително преди сън и след като се събуди.
Били е изключително куче,както всяко едно за своя собственик/ и най хубавото е че когато учим някоя команда той я усвоява за 1 най много 2 дни.Доскоро имах проблем с извеждането му,понеже той буквално ме влачеше и поради неспособноста ми да го спра тичах с него.Направо беше ужас.Но за моя радост вече не е така,сега ходи до мен и дори не си влачи муцунката по земята/всичко обича да души/Как го постигнах?-като му сложа удавника гледам да не е на гушката,а да бъде плътно почти зад ушите.
Мога да ти раказвам с дни за шар пей те,но ако имаш някакъв въпрос с радост ще ти помогна.
Поздравявам те за решението ти да си вземеш един бръчко и бади сигурна че никога няма да съжаляваш
super best
Успех и от мен. 1super
Публикувано: 01 July 2007 - 08:19 PM
Вчера я взехме и.. направо не я познах ! Отслабнала е чудовищно, просто имам чувството, че е наполовина :( Муцунката и е станала тънка, дебелия пухкав нос и бърни са почти изчезнали. Направо ми станал жал.
Човека, който я е гледал казва, че си е изяждала всичко та дори и на другите кучета тичала да яде храната. На мен обаче не ми се вярва.
Сега ще и даваме много храна, трябва да надуем носа и бузите, че така не е хубава :(
Вчера също като я взехме беше супер депресирана, нито изпълняваше команди, нито тичаше по стълбите за разходка.. депресия яко. Сутринта викам я да я изкъпя да и дам един нов старт :) Сега изглежда е по-динамична, но още е жалка гледка.
Съпругата ми казва, че може и да е отслабнала толкова от много тичане по поляната, но на мен не ми се вярва.. Мисля си нещо да не се е стресирала, че сме я изоставили и затова така да е станало...
Публикувано: 02 July 2007 - 05:44 AM
Цитат
Не е ли вече доста късно за смяна на козина ? Сара беше така като ядена от молци ехехееее преди сигурно 3 месеца. Още пролетта като се стопли и започна да се скубе зловещо, всичко премина за около 3 седмици, ако не ме лъже паметта. Естествено с наша помощ с ръкавичка за козина.
Това ако не го правите още - вземете си ръкавичка за косми ! Това просто спасява къщата и дрехите ! Всеки път като я изведете - четкане 5 минути, сигурно съм свалил козина за 5 пуловера. Но по-добре да сваля козина за 5 пуловера отколкото да сваляш козина от 50 пуловера и панталона :)
Публикувано: 02 July 2007 - 05:51 AM
Цитат
И ние ще си взимаме саруната това лято. Не ме интересува, ако не им харесва да ми пуснат кученцето в хотела, на мен пък няма да ми хареса да им давам пари и това е. Ще се намери кой да ми вземе парите :)
Иначе държим бунгала на Ахтопол, на най-стратегическо място - за смешни пари. Ако някой му се ходи там - със сигурност няма да му правим проблем, дори ще се радваме да съберем кучаните. Особено имайки предвид, че и ние сигурно ще сме там за поне 10 дена през Август - може да се засечем и ще е голяма игра.
Публикувано: 02 July 2007 - 05:55 AM
Цитат
иии На каква възраст си сменят зъбките? angelpik
Сигрно вече са отговорили на този въпрос... - Не, не вредят, дори са силно препоръчителни. От време на време и друга храна, смесване, разнообразие, но като цяло гранулите са супер и за стопанина и за кучето. Повечко вода обаче, че сухата храна дърпа водата от организма.
Публикувано: 02 July 2007 - 11:49 AM
Благодаря много и на теб за инфото! b)
Камелия Босилкова ми каза, че се очаква клубни кучило да се роди май някъде авфуст месец, така че в момента стистам палци за мамата! r)
Искам само да ви кажа, че направо съм се скъсала да се хиля покрай тази тема- всеки лаф за грухтене или разтройство съм го цитирала на приятела ми и двамата още повече се вманиачаваме по породата!!! А в петък с една позната разглеждахме Ciela в МОЛ'а на Стамболийски, тя се радваше на онези книго-албуми за бебета в стил "Моето първо..." та аз пък си купих тефтерче с корица на шар-пейчета b) b) За подобни нужди brows
tutin,
Покрай всички останали неща, понеже си писал за гранулираната храна- с какво по-точно е по-добра? Витамини и т.н. хранителни съставки, почистването на зъбките, какво друго? Като цяло знам, че е препоръчително, но все си мисля, че трябва да е 50:50 с другата храна ?
Гледахме си котки в стария апартамент и бяха на 95% гранулирана храна. Като цяло много добре им понася, но признават само Royal Canin или пък маджестите на Whiskas wink
Публикувано: 02 July 2007 - 02:47 PM
Това са недостатъците на този начин на хранене, без да претендирам за изчерпателност wink
Публикувано: 02 July 2007 - 05:45 PM
Благодаря и на теб за информацията.
И все пак доколкото зная, храната не трябва да бъде еднообразна. Единствено това ми е мисълта. Отделно, че зная за доста хора, които (специално за по-едри кучета) приготвят разни видове месо с нещо за кучетата си. Затова питам
Публикувано: 02 July 2007 - 07:05 PM
Прикачени файлове
-
z_Tobi_s_Dudo.JPG (57.33K)
Брой сваляния: 108
Публикувано: 03 July 2007 - 08:03 AM
Цитат
И аз това се чудех, ама знам ли - бебешка му работа l)
Ръкавицата не помагаше, само с гребен за бълхи успявах донякъде да сваля нещо. Но основно работех ръчно, бебешкия пух малко ни измъчи, но в крайна сметка почти свърши тая офанзива и при нас. Сега го докарва почти на horsecoat , но по-скоро прилича на гол охлюв b)
Събрала съм косми, пухове и перушини не за един, ами за още два шар-пея! l)
Тук сме още в началото на скубацията, но пък си личи колко сме пораснали:
Прикачени файлове
-
003282879.jpg (19.58K)
Брой сваляния: 141