Ваксиниране на котка
Публикувано: 17 October 2008 - 07:54 PM
Изпаднала съм в колебания относно необходимостта да ваксинирам котенцето си. То е още малко, все още няма два месеца. Ако беше кученце, естествено, въпросът не би се обсъждал изобщо. Но става въпрос за коте, което ще живее постоянно в апартамент. Няма да има контакт с други котки и кучета, нито пък аз. Затова си казвам - защо да го подлагам на риск (останах с впечатлението, че има известен риск от поставянето на ваксини). Защо да му причинявам стрес с тези периодични посещения при вет? Първото ни посещение на ветеринарен лекар при предишната ми котка беше когато стана на 7 годишна възраст.
Не сме били ваксинирани, не сме се и разболявали от зразни болести.
От друга страна, това че преди не се е случвало, не значи, че в бъдеще няма да се случи.
Затова съм в голямо чудене.... :huh:
Моля, да ме разберете правилно. Аз не споря с никого, а се опитвам да взема правилно решение. Четох темата за ваксините, но там пишат главно стопани на кучета, а това е друга работа.
Затова моля всички, които имат мнение и опит, да ми помогнат да взема решение - по-добре ли е за котката да бъде ваксинирана? Рисковете от липса на ваксина срещу рисковете от самата ваксина. Евентуален личен опит от лекари и стопани? Честно и с ръка на сърцето, моля...

С какво сме по-добри от кучетата, ако се държим като прасета ?
Публикувано: 17 October 2008 - 08:00 PM
Посещението, периодичното при вет не е само стрес, а и чудесен повод за преглед. Така ще можете да научите нови неща за животното, за вас, за храненето, за отгледането, винаги да зададете въпрос, а и все пак да следите статуса на животното си. Имам клиенти, които при посещение за васкинация освен преглед, носят и фекалии за копропроба, а понякога и взимаме кръв. Не подценявайте редовното ходене на лекар:)

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 17 October 2008 - 08:22 PM
Не ваксиналните болести. Въпреки, че...защо пък не, като механичен преносите, знаете, че гълъбите ровят къде ли не.
Опитвам се да Ви кажа, че това, че животното е в апартамент изобщо не го прави изцяло защитено. :)

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 17 October 2008 - 11:01 PM
Можете да прочетете тези статии за ваксинирането и профилактиката на здравето на котките.
Статия 1
статия 2
Публикувано: 18 October 2008 - 02:44 PM
Цитат
Причинителя на котешки хламидийни инфекции не е патогенен за хора и не заразява хора!!!!!!!
Публикувано: 18 October 2008 - 03:35 PM
Цитат
Цитат
Причинителя на котешки хламидийни инфекции не е патогенен за хора и не заразява хора!!!!!!!
Aми много се извинявам тогава, че се изказах неправилно. На мен ми е казано от ветеринарен лекар, че четворната котешка ваксина (сравнена с тройната) е за предпазване на хората от хламидия. Че можело с едно одраскване котка да те зарази ... Нещо, което и на мен не ми се вярва. Явно са ме сплашвали все едно съм от детската градина и няма да си ваксинирам котката, ако не ме наплашат ....
Публикувано: 19 October 2008 - 11:52 AM

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 19 October 2008 - 12:00 PM
Цитат

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 19 October 2008 - 12:22 PM

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 19 October 2008 - 05:23 PM
Vaccination for Cats
Ако се ръководя от нея, както и от още няколко подобни, би било най-добре да избера следния вариант:
(като се избягва комбинирана ваксина)
-Вирусна панлевкопения: между 10 и 12 седмица еднократно,
-Рино и калцивируси (без хламидия) - интраназално - предлага ли се такъв вариант на ваксината?
-Бяс - 1 ваксина на четиримесечна възраст за доживотен имунитет (или поне до 7 годишната възраст на котката).

Публикувано: 19 October 2008 - 07:56 PM
Цитат
Vaccination for Cats
Ако се ръководя от нея, както и от още няколко подобни, би било най-добре да избера следния вариант:
(като се избягва комбинирана ваксина)
-Вирусна панлевкопения: между 10 и 12 седмица еднократно,
-Рино и калцивируси (без хламидия) - интраназално - предлага ли се такъв вариант на ваксината?
-Бяс - 1 ваксина на четиримесечна възраст за доживотен имунитет (или поне до 7 годишната възраст на котката).
Аз бих коментирал тази статия така:
-писана е през 99-та, когато се знаеше доста по-малко за котешките заболявания/причинител, продължителност на имунитета и какъв вид е, начин на разпространение на доста заболявания и др/
-писана е от човек, които по този начин иска да рекламира хомеопатията като алтернатива на лечението и профилактиката при домашните животни
-доста от другите неща/които не се отнасят пряко да ваксините/ също са неверни и за това има доста научни и практични доказателства
Моето мнение е, че написаното няма да издържи на научна критика и е невярно.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 26 October 2008 - 04:22 PM
Интраназална и интраокуларна ваксина

Публикувано: 27 October 2008 - 10:35 PM
Уважаеми, пишещи в този форум ветеринарни лекари,
имате ли мнение информация и опит относно тези ваксини:
Интраназални/интраокуларни ваксини за котки

Публикувано: 27 October 2008 - 10:44 PM

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
Публикувано: 27 October 2008 - 10:44 PM
Защото все още не разбирам как ваксина за болест, която се разпространява по въздушно-капков път,се прилага подкожно. Това противоречи на всичко, което организма знае.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

Вход

Горе
Цитиране +