Dog.bg Форуми : 10 НЕ в храненето на кучето и котката

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

10 НЕ в храненето на кучето и котката Оцени темата: -----

#121 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 May 2011 - 03:44 PM

Mи вредно си е.
Все едно да храниш кучето с пясък.
Това, че някой си продавал кости, пък друг ги давал на кучето си, нищо не доказва.
Много народ пуши цигари и пие диетична кола и пак си е вредно.

#122 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 May 2011 - 04:16 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 May 2011 - 03:44 PM, написа:

Това пък откъде го измисли?
На първа страница си написала,че костите са опасни,защото могат да предизвикат засядания,разкъсвания и др.,не че са отровни.Аз пък да ти кажа,че за умряло от кокали ловно куче не съм чувал.Но те от малки лапат кости и са свикнали да ги дъвчат :db_046: А не като някой 3 годишен пес, да види кокал за първи път в живота си и в лакомията да го глътне цял и да се задави :ab_041:

#123 Потребителят е офлайн   smeshno Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 May 2011 - 04:44 PM

Идеята не беше да подновявам дискусията вредни или не са кокалите. След всичко изписано във форума всеки сам може да вземе решение за себе си и своето куче. Интересно ми беше по-скоро какъв инстинкт кара кучето да помита всеки кокал на пътя, ако все пак предците му не са се изкушавали от кости. Доколкото разбирам твърдението, че вълците не ядат кокали може би не е напълно вярно.

#124 Потребителят е офлайн   Hello Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2011 - 10:53 PM

Ами то моето куче и чехли като види яде, ама не вярвам на вълците това да им е влизало в ежедневното меню. И шоколад би яло предполагам, ама не вярвам тук някой да храни кучето си така. Това какво би изяло едно куче не е показателно за това дали е полезно за него или не.
User's Signature

Качена снимка

#125 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2011 - 06:55 AM

Показване на мнениетоmil_, в 15 August 2005 - 02:20 PM, написа:

9. Много хора ще се учудят, но за котките е вредна рибата тон. За нормалната работа на сърдечния мускул е необходима аминокиселината, наречена таурин. Ако искате да поглезите котката си с риба тон, чийто вкус тя така харесва, давайте специална риба тон за котки, в която е добавена така нужната й аминокиселина.

Прочетох това от първия коментар,прочетох го пак и пак и не разбрах защо е вредна рибата тон дори за сметка на това се появиха още два въпроса.С какво е по различна рибата тон с добавен таурин че да не е вредна и като цяло какво общо има таурина и значението му за сърцето с рибата тон?Може би точка 9 има нужда от сериозна редакция в описанието. :zz_218:
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#126 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2011 - 07:26 AM

Статиите са преводни. Не блестят с особено качество. Потърси автора, цитиран е, и го питай.

Иначе принципно мога да съчиня следното обяснение.
Броят на незаменимите аминокиселини за различните животни е различен. За да се изгради собствен белтък е нужно да присъстват всички градивни материали. Само един да липсва, всичко отива на боклука и се получава дефицит, наред с излишна работа за бъбреците и известна интоксикация. Не можеш да забъркаш бетон само от пясък, цимент и вода, трябва и чакъл и ако ще да имаш по пет тона от другото, като нямаш чакъл няма да направиш и половин грам бетон.
Таурин е незаменима за котките, което ги различава от кучетата. Ако много държиш, ще потърся инфо каква точно е ролята на таурина за изграждането на протеините, отговорни за възстановяването на сърдечния мускул.

Относно костите и пясъка - пак да напомня, че статиите са преводни и съм ги превела преди ... колко ... години. Все съм прочела още нещо оттогава. В стомаха на кучето костите се разграждат до абразив - пясък (точно този е химическият състав) - остъргване на стомашната лигавица -> гастрити. Това е третият риск наред с перитонитите и запушванията.
Та, който иска да си играе - да дава кости, но нека прави своя избор информирано. И аз давах някога. Само че вече познавам две кучета, които си отидоха без време заради този кеф. А колко с гастрити познавам не ми се брои.
Едно е Кума Лиса да хапне цяло пиле с костите, друго е да заредиш хладилника и да тъпчеш кучето със свински прешлени и подобни глупости.
Ми ся, и аз не познавам човек, отишъл си при катастрофа. Все едно да кажа, че те не се случват.

Като цяло в статиите не става дума за опасности от еднократно даване на някаква храна в малки количества, а за основно хранене с някои неща. Някои хора считат, че костите са основна храна за кучета, а рибата тон - за котки.

#127 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2011 - 07:45 AM

Ето нещо набързо намерено за таурина и сърдечния мускул:
Таурин
Уточнявам пак: хората и кучетата могат да синтезират таурин от други аминокиселини. Котките не могат, затова системно хранене без таурин за тях е опасно. Вероятно в рибата тон той липсва, респ. това не може да е пълноценна храна за тях. Мога да предполагам и че ако не липсва, при производството на консерви не се запазва, което не е голяма болка при консервите за хора. Но пък има сума таблетки и добавки с таурин, а в консервите за котки той се добавя.

#128 Guest_phenomena_*

• Група: Гости

Публикувано: 13 May 2011 - 09:37 AM

Има още един проблем с тона, който засяга и котки, и кучета и човеци. Тонът и акулата са фрашкани с живак. Тонът - от 5 до 10 пъти повече в сравнение с херингата и скумрията. Акулата - до над 30 пъти!
Просто тоновете са риби, достигащи понякога 600 кг. В Уикипедия дават следното обяснение: изяждайки други едри риби, които на свой ред са изяли по-дребни и т. н., в техния организъм се натрупва живак от околната среда.

#129 Потребителят е офлайн   CAPA Икона

Публикувано: 28 January 2013 - 11:32 PM

Здравейте, от скоро имаме кученце - малък немски шпиц. Аз си мислех, че кучетата не ядат цитрусови плодове, но ... дъщерята от време на време му даваше помело.Интересното е че го харесва повече от кучешката храна. За сега съм й забранил. Може ли някой да ми каже може ли да му давам и какви плодове - разбира се в малки количества.
User's Signature

Качена снимка

#130 Потребителят е офлайн   mlad6ito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:AMERICAN PITBULL TERRIER

Публикувано: 29 January 2013 - 02:52 AM

Показване на мнениетоmikivt, в 12 May 2011 - 04:16 PM, написа:

Показване на мнениетоmil_, в 12 May 2011 - 03:44 PM, написа:

Това пък откъде го измисли?
На първа страница си написала,че костите са опасни,защото могат да предизвикат засядания,разкъсвания и др.,не че са отровни.Аз пък да ти кажа,че за умряло от кокали ловно куче не съм чувал.Но те от малки лапат кости и са свикнали да ги дъвчат :db_046: А не като някой 3 годишен пес, да види кокал за първи път в живота си и в лакомията да го глътне цял и да се задави :ab_041:

Доста тъпо съждение. Кучетата попринцип се хранят така! Те са хищници не съм специалист но е присъщо за техния вид и за вълците мисля - да поглъщата бързо и да се хранят бързо, което свеждо до минимум дъвченето. Костите не са с нищо толкова нужни, че да рискуваш здравето на кучето си и да му ги даваш. Това, че ги обичат не значи нищо те много неща може да обичат. Извинявам се обаче като чета такива коментари и се ядосвам.

Показване на мнениетоCAPA, в 28 January 2013 - 11:32 PM, написа:

Здравейте, от скоро имаме кученце - малък немски шпиц. Аз си мислех, че кучетата не ядат цитрусови плодове, но ... дъщерята от време на време му даваше помело.Интересното е че го харесва повече от кучешката храна. За сега съм й забранил. Може ли някой да ми каже може ли да му давам и какви плодове - разбира се в малки количества.

Цитрусовите плодове не са добра идея. Плодове и зеленчуци без семки. Ябълка например.
User's Signature

Качена снимка

#131 Потребителят е офлайн   Chriss Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 March 2013 - 11:04 AM

Показване на мнениетоphenomena, в 12 May 2011 - 01:42 PM, написа:

Не им се вживявай в бабините деветини за костите. Въпросът е ако даваме по-дребни кости, които кучето раздробява и поглъща почти изцяло (например рагу), за 25-кг куче това да са примерно 400 гр. (5 св. прешлена или една опашка), НЕ КИЛОГРАМ. Просто многото дребни кости може да се заплетат като тапа и да затлачат червата.
Ето един пример от развитата индустрия за готови храни в Северна Америка. В тази област Nature's Variety са нещо като Субару или Мицубиши в автомобилостроенето или просто върхът. Освен гранули, консерви и сурово замразена храна, те предлагат също И СУРОВО ЗАМРАЗЕНИ КОСТИ -->

Относно линка с кокалите, исках само да кажа, че такива кокали се предлагат в САЩ за игра. Те са изключително твърди и след оглозгване, което също става бавно, дори голямо куче на практика не може да изяде кокала, а го ползва като играчка или залъгалка. Аз съм търсила такива кокали в България, защото хем им миришат вкусно, хем не могат да ги унищожат, както става с играчките .. но до сега не съм виждала на пазара.

#132 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 March 2013 - 11:23 AM

Намирала съм в месарските магазини и съм давала на моето куче, едро е. От тези бедрените с ябълките. Успяваше да ги троши на остри парчета и да ги гълта, вярно накрая оставаше една малка неразтрошаема част със стърчащи остри ръбове, с която упорито дерзаеше да си потроши зъбите. Почти всеки ден повръщаше по някое несмляно парче.
Кучето не е с капризен стомах и не страда от стомашни проблеми, породата се слави с железен стомах, просто така се отърваваше от въпросните парчета.

#133 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 04 March 2013 - 11:34 AM

Потвърждавам и аз това за кокалите.
Давам изключително рядко такива кокали.Тук те са вакуумирани:
http://www.petsathom...s-hambone-13309
Голяма забава пада в гризане и глозгане,но на другия ден повръщат остри частици.
Понякога получават и растройство предполагам от многото мазнини в кокала.
Аз разсъждавам така-защо да храня с кокали,като за кучето е много по -добре да яде месо.Излиза малко по-скъпо,но поне не е и опасно за него.
Разбира се всеки си решава сам.Имам познат,който храни ротвайлера си само с кости от близо 4 год и кучето няма проблеми.Излиза му доста евтино-кг кокали е 50ст,сух хляб/преоценен от някоя фурна пак излиза някакви дребни левчета и бульона от кокалите.
Моя ротвайлер пък не е вкусвал кокал.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#134 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2013 - 12:20 PM

Отричам това за кокалите.
Давам доста често. Кокали с месо по тях. Само спазвам 1 просто правило. Като ги давам, го затварям в клетката му и след 1-2 часа прибирам остатъците и ги изхвърлям. Месото е оглозгано, а кокаляците са натрошени, но в по-голямата си част неизядени. Ако му ги оставя за по-дълго и е пуснато по двора, почва да копа дупки, да ги зарива, отрива, пак глозга, въобще мизерия.
Буми, кокалите нямат мазнини, че да предизвикват разстройство. Те като правило спичат и изпражненията са по светли, и имат бяло по тях. И се разлагат лесно, и не смърдят отвратително.

#135 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 04 March 2013 - 01:00 PM

Говоря специално за тези,от които давам аз.Те не се варят,а се дават така готови.Всъщност не знам пушени ли са какви са:
Moisture 16%, Protein 16%, Oils and Fats 52.8%, Fibre 0.1%, Ash 18%.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#136 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2013 - 02:30 PM

И аз не ги варя. Говоря за сурови.
Как да е.

#137 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 March 2013 - 02:54 PM

В случая ставаше дума за това, че едрите кучета трошат и най-солидните кости.
Не ми е ясно кой какво точно отрича, но горното твърдение всички го потвърждават.

Не всяко куче ще има проблеми, то и не всеки пушач умира от рак. Тези, които се хранят редовно със сурово месо, ще имат по-рядко проблеми.
Не зависи от това на каква възраст ще започне да яде кости или колко е ошлайфало това върховно умение, а от киселинността в стомаха.

#138 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2013 - 03:30 PM

Показване на мнениетоmil_, в 04 March 2013 - 02:54 PM, написа:

Не всяко куче ще има проблеми, то и не всеки пушач умира от рак.

Ся като им забранят да пушат и у тях в кенефите, да ги питам от какво ще почнат да умират.
И що пак ги водим тия безсмислени разговори за кокаляците. Кучетата, дъвчещи кокали по света, са неимоверно повече от софийските, хрупащи гранулки. Дали са им по кисели стомасите или пък са по тъпи, та незнаят, че това трябва да е огромен проблем, незнам.
Как да е.

#139 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 March 2013 - 04:13 PM

Водим го, щото маса кучета имат хронични гастрити и запушвания. Някои умират. То па да имашe поне основателна причина за риска ...
Между другото аз пуша, и то много. Поемам си риска. Въпросът не е в това да не живееш рисково, а да си наясно, затова се води разговорът.

#140 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2013 - 08:53 PM

Нещо като информиран избор, а?
Информиран избор, чушки! Особено пък за псето.
Преди 20 години беше едно, преди 10 друго, а сега - трето. Кой знае след 5-10 кво ша е.
Затва вярвам на инстинктите си. Добитъкът яде трева и фураж, псето остатъци от масата + мръвка и кокаляк.
Ти, като щеш, вярвай в друго. И си пафкай :md_064:

• (9 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни