10 НЕ в храненето на кучето и котката
Публикувано: 12 May 2011 - 04:16 PM
mil_, в 12 May 2011 - 03:44 PM, написа:
Това пък откъде го измисли?
На първа страница си написала,че костите са опасни,защото могат да предизвикат засядания,разкъсвания и др.,не че са отровни.Аз пък да ти кажа,че за умряло от кокали ловно куче не съм чувал.Но те от малки лапат кости и са свикнали да ги дъвчат

Публикувано: 12 May 2011 - 04:44 PM
Публикувано: 12 May 2011 - 10:53 PM
Публикувано: 13 May 2011 - 06:55 AM
mil_, в 15 August 2005 - 02:20 PM, написа:
Прочетох това от първия коментар,прочетох го пак и пак и не разбрах защо е вредна рибата тон дори за сметка на това се появиха още два въпроса.С какво е по различна рибата тон с добавен таурин че да не е вредна и като цяло какво общо има таурина и значението му за сърцето с рибата тон?Може би точка 9 има нужда от сериозна редакция в описанието.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 13 May 2011 - 07:26 AM
Иначе принципно мога да съчиня следното обяснение.
Броят на незаменимите аминокиселини за различните животни е различен. За да се изгради собствен белтък е нужно да присъстват всички градивни материали. Само един да липсва, всичко отива на боклука и се получава дефицит, наред с излишна работа за бъбреците и известна интоксикация. Не можеш да забъркаш бетон само от пясък, цимент и вода, трябва и чакъл и ако ще да имаш по пет тона от другото, като нямаш чакъл няма да направиш и половин грам бетон.
Таурин е незаменима за котките, което ги различава от кучетата. Ако много държиш, ще потърся инфо каква точно е ролята на таурина за изграждането на протеините, отговорни за възстановяването на сърдечния мускул.
Относно костите и пясъка - пак да напомня, че статиите са преводни и съм ги превела преди ... колко ... години. Все съм прочела още нещо оттогава. В стомаха на кучето костите се разграждат до абразив - пясък (точно този е химическият състав) - остъргване на стомашната лигавица -> гастрити. Това е третият риск наред с перитонитите и запушванията.
Та, който иска да си играе - да дава кости, но нека прави своя избор информирано. И аз давах някога. Само че вече познавам две кучета, които си отидоха без време заради този кеф. А колко с гастрити познавам не ми се брои.
Едно е Кума Лиса да хапне цяло пиле с костите, друго е да заредиш хладилника и да тъпчеш кучето със свински прешлени и подобни глупости.
Ми ся, и аз не познавам човек, отишъл си при катастрофа. Все едно да кажа, че те не се случват.
Като цяло в статиите не става дума за опасности от еднократно даване на някаква храна в малки количества, а за основно хранене с някои неща. Някои хора считат, че костите са основна храна за кучета, а рибата тон - за котки.
Публикувано: 13 May 2011 - 07:45 AM
Таурин
Уточнявам пак: хората и кучетата могат да синтезират таурин от други аминокиселини. Котките не могат, затова системно хранене без таурин за тях е опасно. Вероятно в рибата тон той липсва, респ. това не може да е пълноценна храна за тях. Мога да предполагам и че ако не липсва, при производството на консерви не се запазва, което не е голяма болка при консервите за хора. Но пък има сума таблетки и добавки с таурин, а в консервите за котки той се добавя.
#128 Guest_phenomena_*
Публикувано: 13 May 2011 - 09:37 AM
Просто тоновете са риби, достигащи понякога 600 кг. В Уикипедия дават следното обяснение: изяждайки други едри риби, които на свой ред са изяли по-дребни и т. н., в техния организъм се натрупва живак от околната среда.
Публикувано: 28 January 2013 - 11:32 PM
Публикувано: 29 January 2013 - 02:52 AM
mikivt, в 12 May 2011 - 04:16 PM, написа:
mil_, в 12 May 2011 - 03:44 PM, написа:
Това пък откъде го измисли?
На първа страница си написала,че костите са опасни,защото могат да предизвикат засядания,разкъсвания и др.,не че са отровни.Аз пък да ти кажа,че за умряло от кокали ловно куче не съм чувал.Но те от малки лапат кости и са свикнали да ги дъвчат

Доста тъпо съждение. Кучетата попринцип се хранят така! Те са хищници не съм специалист но е присъщо за техния вид и за вълците мисля - да поглъщата бързо и да се хранят бързо, което свеждо до минимум дъвченето. Костите не са с нищо толкова нужни, че да рискуваш здравето на кучето си и да му ги даваш. Това, че ги обичат не значи нищо те много неща може да обичат. Извинявам се обаче като чета такива коментари и се ядосвам.
CAPA, в 28 January 2013 - 11:32 PM, написа:
Цитрусовите плодове не са добра идея. Плодове и зеленчуци без семки. Ябълка например.

Публикувано: 04 March 2013 - 11:04 AM
phenomena, в 12 May 2011 - 01:42 PM, написа:
Ето един пример от развитата индустрия за готови храни в Северна Америка. В тази област Nature's Variety са нещо като Субару или Мицубиши в автомобилостроенето или просто върхът. Освен гранули, консерви и сурово замразена храна, те предлагат също И СУРОВО ЗАМРАЗЕНИ КОСТИ -->
Относно линка с кокалите, исках само да кажа, че такива кокали се предлагат в САЩ за игра. Те са изключително твърди и след оглозгване, което също става бавно, дори голямо куче на практика не може да изяде кокала, а го ползва като играчка или залъгалка. Аз съм търсила такива кокали в България, защото хем им миришат вкусно, хем не могат да ги унищожат, както става с играчките .. но до сега не съм виждала на пазара.
Публикувано: 04 March 2013 - 11:23 AM
Кучето не е с капризен стомах и не страда от стомашни проблеми, породата се слави с железен стомах, просто така се отърваваше от въпросните парчета.
Публикувано: 04 March 2013 - 11:34 AM
Давам изключително рядко такива кокали.Тук те са вакуумирани:
http://www.petsathom...s-hambone-13309
Голяма забава пада в гризане и глозгане,но на другия ден повръщат остри частици.
Понякога получават и растройство предполагам от многото мазнини в кокала.
Аз разсъждавам така-защо да храня с кокали,като за кучето е много по -добре да яде месо.Излиза малко по-скъпо,но поне не е и опасно за него.
Разбира се всеки си решава сам.Имам познат,който храни ротвайлера си само с кости от близо 4 год и кучето няма проблеми.Излиза му доста евтино-кг кокали е 50ст,сух хляб/преоценен от някоя фурна пак излиза някакви дребни левчета и бульона от кокалите.
Моя ротвайлер пък не е вкусвал кокал.
Публикувано: 04 March 2013 - 12:20 PM
Давам доста често. Кокали с месо по тях. Само спазвам 1 просто правило. Като ги давам, го затварям в клетката му и след 1-2 часа прибирам остатъците и ги изхвърлям. Месото е оглозгано, а кокаляците са натрошени, но в по-голямата си част неизядени. Ако му ги оставя за по-дълго и е пуснато по двора, почва да копа дупки, да ги зарива, отрива, пак глозга, въобще мизерия.
Буми, кокалите нямат мазнини, че да предизвикват разстройство. Те като правило спичат и изпражненията са по светли, и имат бяло по тях. И се разлагат лесно, и не смърдят отвратително.
Публикувано: 04 March 2013 - 01:00 PM
Moisture 16%, Protein 16%, Oils and Fats 52.8%, Fibre 0.1%, Ash 18%.
Публикувано: 04 March 2013 - 02:54 PM
Не ми е ясно кой какво точно отрича, но горното твърдение всички го потвърждават.
Не всяко куче ще има проблеми, то и не всеки пушач умира от рак. Тези, които се хранят редовно със сурово месо, ще имат по-рядко проблеми.
Не зависи от това на каква възраст ще започне да яде кости или колко е ошлайфало това върховно умение, а от киселинността в стомаха.
Публикувано: 04 March 2013 - 03:30 PM
mil_, в 04 March 2013 - 02:54 PM, написа:
Не всяко куче ще има проблеми, то и не всеки пушач умира от рак.
Ся като им забранят да пушат и у тях в кенефите, да ги питам от какво ще почнат да умират.
И що пак ги водим тия безсмислени разговори за кокаляците. Кучетата, дъвчещи кокали по света, са неимоверно повече от софийските, хрупащи гранулки. Дали са им по кисели стомасите или пък са по тъпи, та незнаят, че това трябва да е огромен проблем, незнам.
Как да е.
Публикувано: 04 March 2013 - 04:13 PM
Между другото аз пуша, и то много. Поемам си риска. Въпросът не е в това да не живееш рисково, а да си наясно, затова се води разговорът.
Публикувано: 04 March 2013 - 08:53 PM
Информиран избор, чушки! Особено пък за псето.
Преди 20 години беше едно, преди 10 друго, а сега - трето. Кой знае след 5-10 кво ша е.
Затва вярвам на инстинктите си. Добитъкът яде трева и фураж, псето остатъци от масата + мръвка и кокаляк.
Ти, като щеш, вярвай в друго. И си пафкай