Dog.bg Форуми : 10 НЕ в храненето на кучето и котката

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

10 НЕ в храненето на кучето и котката Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 September 2005 - 10:01 PM

Е, то ако трябва да слушаш всеки срещнат какво ти казва - според някои умници по поляните аз "убивам бавно и мъчително кучето си с тая отвратителна суха храна!". Що форум, що сайтове изчетох след това, та да се успокоя и да продължа да си я храня със суха храна.
Вчера ми казаха, че е много рано на 4 месеца да си мъча Лабрадора на команди, като седни и редом, по-добре до годинка да изчакам - супер, ще се размятаме по улиците, кой кого ще учи е друга тема, ама кучето да не се чувствало "репресиано".
Пък за това какво обича кучо - ми мойто много обича конски.... и боклуци (специално по памперси е луда):)
Та така - то може ако щеш с последни изследвания да се аргументираш, ама някои хора едно си знаят и няма научаване. Статията наистина беше интересна и дава обяснение, за които винаги ми е било чудно - мразя да ми казват "еми така е" и без обяснение - все нещо ме гложди:). Благодаря Мил.:)
А и Фурия, наистина не бива да се обвиняваш изобщо. Една приятелка наскоро се завърна от заслужена почивка в чужбина и йсе приплака, като на теб. Беше си оставила едногодишната немска овчарка на хотел, срещу луди пари, със собствена храна, уж при "професионални" гледачи. Горкото куче вече цяла седмица се влачи по ветеринари, с растройство, екземи, опада му козината на врата - тъжна гледка.... Много мачкане на Лео и да му минава бързо.
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#22 Потребителят е офлайн   bigbadboy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2005 - 07:05 PM

баба ми правеше тиквеник и след това си тръгна.Аз исках да го опитам и го извадих сложих го на стола щото нямаше място на масата(естествено от мои работи)и един приятел се обажда и вика:
-Ела,събрахме се доста хора ще караме в морската,идваш ли?
И аз кво да правя тръгнах и забравих тиквеника върнах се след 3 часа и гледам тавата е на земята ,пълна е на половина
отидох до моята стая какво да гледам,кучето ми лежи на леглото като мъртво и се фанах за главата oleeee
отидох до него какво да гледам той ме гледа и по едно време стана от леглоти едвам,едвам и почна да ме ближе по рацете защото когато вдигах тавата се изцапах
а иначе яде всичко-от ориз до печен червен пипер

дано на Лео да му мине бързо,стискам палци super best
като чета доста е изтърпял

#23 Потребителят е офлайн   MeeLa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 October 2005 - 11:01 AM

Здравейте,

прочетох за храненено, но да ви се оплача, родителите ми имат страхотен проблем с един лошичък той-териер.
От малък някак си се научи да краде тайно от храната ни, докато майка готви, щом се завърти и той хоп, се е качил и е откраднал обелена глава лук. Нощем тайно отива в кухнята започва да обръща всички празни бирени бутилки и да ги изцежда, ако има пластмасови направо ги пука и пие. Пие и от нашите чаши когато не го забележиме, пъргав е и го прави буквално за секунди. Сутрин майка като пие кафе, той побеснява да и иска да си сръбне. А за храненето просто нямам думи, яде всевъзможни неща, един път дори изяде пемзата в банята... Колкото и да го следим и ограничаваме, той все намира начин, един път се почерпихме със сладки и после го оставихме на масата в кухнята и отидохме в хола всички. Чоки дойде уж с нас, обаче буквално за 30 секунди отскочил до масата в кухнята, набарал сладките и идва един облизващ се доволно.... Такъв е хитрец, но да ни е жив и здрав. До момента кучето не е имало проблеми със стомаха, и дано така да е занапред.
Нашите са се видяли в чудо с него, непрекъснато се мъчат да го предпазят, но той дори на пепелника посяга...
Та така, исках просто да ви разкажа, че яденето на 2-3 стафидки едва ли е пагубно за кученцето, особено ако си е със здраво стомахче r)

#24 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 October 2005 - 02:46 PM

По-горе прочетох, че кучето не усвоява в суров вид картоф и домат. Също така пише кореноплодни.
Та въпросът ми е:
Може ли да давам ВАРЕНИ картофи и моркови?
А сурови моркови?
Питам защото поради финансови причини Таря от два месеца се храни с варен ориз и пилешко (сега заради птичия грип ще остане без пилешки фенери) и лъжичка SA37.
С тази комбинация акото беше малко супер сухо и тя ходеше трудно.
Започнах да добавям по два варени картофа и моркова към порцията и ходенето по голяма нужда сега е два пъти на ден, пак не много като количество, но без дъъълго клечене. Бъркам ли? Да не вредя на кучето? Просто нямам пари за качествена суха храна, а мисля че с варен ориз е по-добре отколкото със суха храна за два лева килото.

#25 Потребителят е офлайн   Sari4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 October 2005 - 03:00 PM

Здрасти Mini,моя опит сочи,че преспокойно може да и даваш морков и сварен и суров(но измит), но картофите са вредни,особено сурови,а и варени никак не са полезни!
Друго при този вид хранене-не преварявай ориза,нека остане леекичко твърд(зрънцата да са цели,а не разкашкани)....и може да добавяш пълнозърнест или ръжен сухар.
Това е,което аз знам...дано съм ти помогнала super
User's Signature

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!

#26 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 11 October 2005 - 03:12 PM

Цитат

С тази комбинация акото беше малко супер сухо и тя ходеше трудно.

От личните ми наблюдения - с натурална храна кучета нямат толкова обем, колкото със суха. Екскрементите не са много и "тортичките", които оставят след себе си не са големи. Запича се от ориза, слагай супена лъжица студено пресован зехтин, освен че ще помогне да не се запича той е полезен за кучето със съставките си.
Морков може да даваш спокойно - и варен и суров. За варения картоф - не знам.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#27 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 October 2005 - 03:20 PM

Тамън се канех аз пък да кажа, че в случая ти използваш тези продукти за баласт и няма лошо. За картофите, морковите и кореноплодните изобщо знам, че не са вредни, но кучето е почти неспособно да усвоява полезни вещества от тях. Като разговарях веднъж с един ветеринар и рекох "ми то аз знам, че картофите минават транзит през стомаха" той се засмя и рече, че ако беше така, кучето щеше да ги вади цели. Но усвоява много малко от тях, демек не може да се разчита на тях за доставка на необходимите вещества. В морковите пък има каротин, който е полезен, но се усвоява само ако са сварени или настъргани много ситно. Но съм чувала и мнения, че кучето изобщо не се нуждаело от витамин С.
Както и да е, мисля, че не вредиш на кучето, стига да не превърнеш тези неща в основната му храна.

И ще вметна едно дребно съмнение относно финансовата страна: че то фенерите не са евтини... Да не вземеш да си помислиш, че те поучавам, но кило фенери е много по-малко като храна от кило гранули. А в оризено-фенереното меню те трябва да имат доста по-висок рейтинг, и съответно, мнозинство.

#28 Потребителят е офлайн   tedi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 October 2005 - 06:52 PM

Искам да питам може ли кучето ми да яде домати и краставици? d)
User's Signature

Качена снимка

#29 Потребителят е офлайн   Sari4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 October 2005 - 11:18 PM

Цитат

Искам да питам може ли кучето ми да яде домати и краставици? d)

Краставица давам (и съм давала на всичките си предишни кучета),съвсем спокойно! super
Домата доколкото знам е вреден!-Прочети началото на тази тема,там изрично си го пише!
User's Signature

#30 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2005 - 09:58 AM

Абе хора, някой от вас случайно да е чувал, че не се дават кости на куче - НИКАКВИ КОСТИ - нито главички, нито пилешки шийки, нито фенери и т.н.? В стомаха и червата на кучето и котката тези кости /дори сварените до омекване/ се смилат до калциев и магнезиев фосфат - т.е. ПЯСЪК!/ . Този пясък остъргва лигавицата на стомаха и червата и предизвиква тежки гастро-ентерити, хроничен запек и повръщане. Освен това предполагам се сещате, че пясъкът изобщо не е хранителен за вашите любимци! Какво ви пречи да сварите костите, да ги остържете хубаво / костния мозък и хрущялите също/ и да дадете храната в този вид /без самите кости, разбира се/с ориз, ювка или пълнозърнест хляб?
Аз лично оперирам поне 3-4 кучета и котки месечно задръстени с кости, а да не говорим с колко хронични гастрити се сблъсквам всеки ден!
Замислете се, всеки ден по Diskovery и Animal Planet гледате как се хранят хищниците - лъвовете убиват жертвата, след това хиените и лешоядиде я глозгат и какво остава накрая? - КОСТИТЕ И МАЛКО КОЖА! В природата почти никое животно не яде кости! Защо тогава си мислите, че домашните животни го правят? NN

#31 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2005 - 10:16 AM

Цитат

Абе хора, някой от вас случайно да е чувал, че не се дават кости на куче - НИКАКВИ КОСТИ -  нито главички, нито пилешки шийки, нито фенери и т.н.? В стомаха и червата на кучето и котката тези кости /дори сварените до омекване/ се смилат до калциев и магнезиев фосфат - т.е. ПЯСЪК!/ . Този пясък остъргва лигавицата на стомаха и червата и предизвиква тежки гастро-ентерити,  хроничен запек и повръщане. Освен това предполагам се сещате, че пясъкът изобщо не е хранителен за вашите любимци! Какво ви пречи да сварите костите, да ги остържете хубаво / костния мозък и хрущялите също/ и да  дадете храната в този вид /без самите кости, разбира се/с ориз, ювка или пълнозърнест хляб?
Аз лично оперирам поне 3-4 кучета и котки месечно задръстени с кости, а да не говорим с колко хронични гастрити се сблъсквам всеки ден!
Замислете се, всеки ден по Diskovery и Animal Planet гледате как се хранят хищниците - лъвовете убиват жертвата, след това хиените и лешоядиде я глозгат и какво остава накрая? - КОСТИТЕ И МАЛКО КОЖА! В природата почти никое животно не яде кости! Защо тогава си мислите, че домашните животни го правят?  NN

super !!!

#32 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 October 2005 - 11:35 AM

Чували сме. Нали това е първото от десетте "НЕ" в първия ми постинг.

#33 Потребителят е офлайн   Sari4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2005 - 11:55 AM

Цитат

Чували сме. Нали това е първото от десетте "НЕ" в първия ми постинг.

Дааа...ние тук (в този форум) си знаем и това и куп други неща!
Повечето от кучетата ни се хранят с качествена суха храна.
Вярвям,че и Mini,която в момента е принудена да вари пилешки фенери-изгребва от тях всичко възможно и изхвърля костите.... r)
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2005 - 04:17 PM

Цитат

Абе хора, някой от вас случайно да е чувал, че не се дават кости на куче - НИКАКВИ КОСТИ - нито главички, нито пилешки шийки, нито фенери и т.н.? В стомаха и червата на кучето и котката тези кости /дори сварените до омекване/ се смилат до калциев и магнезиев фосфат - т.е. ПЯСЪК!/ . Този пясък остъргва лигавицата на стомаха и червата и предизвиква тежки гастро-ентерити, хроничен запек и повръщане. Освен това предполагам се сещате, че пясъкът изобщо не е хранителен за вашите любимци! Какво ви пречи да сварите костите, да ги остържете хубаво / костния мозък и хрущялите също/ и да дадете храната в този вид /без самите кости, разбира се/с ориз, ювка или пълнозърнест хляб?
Замислете се, всеки ден по Diskovery и Animal Planet гледате как се хранят хищниците - лъвовете убиват жертвата, след това хиените и лешоядиде я глозгат и какво остава накрая? - КОСТИТЕ И МАЛКО КОЖА! В природата почти никое животно не яде кости! Защо тогава си мислите, че домашните животни го правят? 

Че сме чували - чували сме. Че не даваме - не даваме - ама наистина благодаря за точния и ясен тоговор - "защо". Аз малко досадно все питам, питам "защо" ама не съм свикнала и с някои неща ми е много трудно да приема просто ей така.
Може ли да Ви попитам, ако разбира се Ви се занимава, за онюбяснение и на другите "Не"-та в храненето, на първата страница са, ако сте съгласен с тях. Наистина ми е интересно.
User's Signature

#35 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 October 2005 - 04:29 PM

Малко по второто "НЕ": шоколад (всъщност става дума за какаото):
Шоколадово отравяне
Надявам се с това да спестя малко писане на професионалистите, в никакъв случай да им се бъркам b) Изобщо този сайт е полезен. Макар и написан на твърде популярен за моето разбиране език (а може би точно заради това) съдържа доста полезна информация.

Ще ми се да поясня, че интоксикацията от повечето изброени продукти е слабо вероятна, тъй като става след поглъщане на огромно за нашите разбирания количество. Наример, 1-1.5 кг млечен шоколад (не натурален!). Ама точно заради това пък цитирам част от статията:

Цитат

Проблемът при даването на млечен шоколад като почерпка при кучета е в това, че те развиват влечение към шоколада и тъй като не са така чувствителни към горчивия вкус както хората, биха могли да погълнат големи количества от по-концентрирани форми, при условие че им попаднат такива на разположение.

Моя бележка: Тъй като статията е преводна, предполагам, че под "сладкарски шоколад" може да се разбира натурален шоколад.

#36 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2005 - 08:24 PM

Хммм, благодаря Мил. За моя вкус май също е твърде опростено. Аз имам предвид нещо по-... бе по-научно, като горното. Това е по-скоро за евентуално желаещите да ми отговорят, за теб - едно голямо благодаря. Само да кажа, че аз мога да съм много досадна и ако на другите им писне от моето желание за подробности, замо кажете и свивам опашка angel : Както каза асистентът по анатомия днес: Бе не мога да ти обясня цялата анатомия за едно упражнение..... ouu
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 October 2005 - 11:25 AM

Цитат

Какво ви пречи да сварите костите, да ги остържете хубаво / костния мозък и хрущялите също/ и да  дадете храната в този вид /без самите кости, разбира се/с ориз, ювка или пълнозърнест хляб?

Брей не обясних, че обезкостявам с часове bl) цяла тенджера със сварени фенери...
И се получи много полезен (наистина) постинг. super
Не знаех, че червата се остъргват, но моето куче не дъвче въобще и затова не получава никакви кости. А морковите и картофите стържа на ситното ренде като за бебе.
В мига, в който стане възможно, Таря минава пак на суха храна (естествено преходът ще е плавен и по правилата за смяна на храната r) )

#38 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 October 2005 - 08:26 PM

Постингът е изтрит от автора r)

#39 Потребителят е офлайн   Dr.Yovko Haralanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2006 - 04:10 PM

Цитат

5. Страшният антифриз!
Ето това е действително опасно. Работата е там, че автомобилният антифриз е сладък и кучетата намират миризмата му за привлекателна. За съжаление, дори чаена лъжичка антифриз е смъртоносна доза и за едро куче!
И никакви случаи от живота, както разбирате, няма.

Списание "ДРУГ " февраль 2005

това за антифриза превод ли е или е Ваша информация, защото не е много точна.
Ето минималните летални дози на антифриза - 4.2-6.6 ml/kg при кучета, и 1.5 ml/kg при котки. Една чаена лъжичка е равна на 5 мл, сами изчислете.
User's Signature

д-р Йовко Хараланов[br]Ветеринарна Клиника "Силистра"[br]Силистра[br]http://www.vvcbg.com[br]

#40 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 September 2006 - 11:14 PM

супената е 5 мл
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

• (9 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3