Елза - има ли смисъл
Публикувано: 17 April 2010 - 03:46 PM
Публикувано: 17 July 2010 - 10:02 PM
Елза е добре, спря да прави каквито и да било бели. Тя е момиче на режима, изгражда си навици и иска всичко да е по план-график - разходка, хапване, почивка и си е доволна.
Наскоро за първи път минахме покрай мястото, където живееше. Не ми каза нищо и не прояви никакви признаци на вълнение.
Само не мога да я отърва от екзема по краката. По времето на разгонките Ронго й я донесе отново, непрекъснато я ближеше. Не искам отново да я тъпча с антибиотици. Мажа с мазила, екзематини, дезинфекцирам, всичко се пооправя, успокоява, започне да никне козинка и прас - пак. Толкова дълго беше влажно времето, джапа се из локви, миене, подсушаване. Май трябва пак антибиотик.
Публикувано: 17 September 2010 - 12:46 PM
Това е някакъв дерматит, който от топлото и влажно време се появи още през пролетта и все още не мога да овладея. Направихме всякакви изследвания - кожна проба, посявка, не са нито паразити, нито гъбички. Изкара един курс антибиотик пак, но не се повлия. Изхвърлих им матрака, купих нови постелки, които да могат целите да се перат, смених й храната да не би да е на алергична основа - пак без резултат. Според доктора тя нощем, когато ме няма, се ближе и не позволява на дерматита да отшуми. И наистина винаги виждам някакво влошаване сутрин щом дойда. В мое присъствие не се ближе, не показва никакъв дискомфорт, затова не предполагах, че нощем се гризе, но няма друго обяснение.
От две седмици й слагам яка винаги когато излизам и определено вече нещата не изглеждат като преди, така се надявам да се оправи този проблем, най-малкото й загрозява стройните крака.
За беда, обаче, успя да си среже възглавничката на единия заден крак на някакви стъкла доста дълбоко. Вече зарасна и всичко е наред, но не беше лесно с ежедневни превръзки почти месец.
Та, това е причината да не пиша толкова дълго и да няма снимки, криво ми беше.
Междувременно се случи и голям екшън. Имам племенници, които живеят и учат в САЩ, но лятото изкарват тук и много обичат кучетата. На едното дете по случайност откриха кистичка в далака 3 дни преди да заминат обратно за Бостън. И тъй като кучешката тения не е рядкост в България, лекарите винаги обявяват такава вероятност и правят серологично изследване за кучешка тения. Но то отнема няколко дни и очакването е ужасно. Не искам да ви казвам какво изживях. По този повод направих копропроби и на трите кучета, за да успокоя родата, и трите проби бяха отрицателни. Слава богу, и кръвното изследване на детето излезе отрицателно.
Абе, понякога изобщо не е весело.
Вчера преглеждах окончателно и видях, че Дени е насочила средства от календари за Елза,които не съм използвала. Благодаря, Дени, това идва така навреме, така бяхме притеснени вкл. финансово след тези безкрайни лечения и диагностики, ще стигнат за фенобарбитал за 2 месеца.
Скоро ще гледам да направя някоя снимчица.
Публикувано: 07 December 2010 - 01:30 PM
Публикувано: 07 December 2010 - 02:16 PM

Сърничка мила е тя.
Късмет и желая !
Публикувано: 30 May 2011 - 06:21 PM
Тази пролет Елза не беше никак добре. Направи тежки кризи със серии припадъци по много един след друг. Сривът продължи около два месеца, почти всеки уикенд се търкаляме и гърчим тук, беше доста страшно.
От три седмици насам, обаче, е като преродена. На леко увеличена доза е, но е много весела и жизнена, дори повече отколкото преди кризите, пу-пу.
Честно казано, страхувам се да го напиша даже. Беше ми се взел акълът. Но сега си е екстра и, разбира се, все така красива. Чернодробните показатели за моя изненада са чудесни.
Не сме имали нито едно, нито половин, нито дори една стотна запитване. След тези кризи дори не съм сигурна, че бих я пратила някъде. Рискът ми се вижда твърде голям.
Трудно ни е с намирането на лекарството. Нужното ни количество не е малко, 90 таблетки от 100 мг месечно. Благодаря на много съфорумци, които се сещат за нас и помагат. Понякога купувам на спекулативни цени, няма как. Благодаря на deni_avr и PURSY, които насочиха календари за нас.
Публикувано: 30 May 2011 - 09:35 PM
За съжаление и положителните емоции могат да провокират лоши неща при подобно увреждане.
Но ние не сме непрекъснато такива, бе! Това беше най-лошата, но да чукна на дърво, последната за сезона. Оттогава сме си добре, временно се влошиха хигиенните навици, но вече се оправят. Ще си направим и нови снимки и клипчета.
И да ви кажа, тя изобщо не е Елза-дъвката вече. Сума народ през тази година и кусур ми вика - бе намалели са й тиковете, аз все викам - намалели са чушки, все си ги има. Е да, ама сега като я погледна, ми те са съвсем незабележими, едва се виждат, ако изобщо се виждат. А преди джвакаше като маниачка. В течението на времето не съм забелязвала как намаляват до почти невидимост. Представа си нямам какво значи това, ама май е добре, а?
Публикувано: 30 May 2011 - 09:54 PM
[абе не мога да прикача снимката, ама има две, дето утре-вдругиден ще направя същите да видите].
Жалко, че си изгубих всички снимки от диска, ама с тази чертичка на челото и с тези палави ушета ...
Публикувано: 31 May 2011 - 09:01 AM
mil_, в 30 May 2011 - 09:35 PM, написа:
Но ние не сме непрекъснато такива, бе!
Знам, знам :)) Въобще не съм искала да представя Елза за съжаление. Особено последните седмици и аз виждам преобразяването на Елза. Кучица всъщност е много "лесна" и приятна за гледане. Няма нужда от дълги разходки и игри с другари. Достатъчно е просто да излезеш и си направиш една нормална разходка с едно уравновесено куче на повод. На мен например много ми тежеше на моменти факта, че всеки ден трябваше да осигуряваме на Мечето и Арви поне час разходка и игри. И цялото дърпане и вълнение в дни когато въобще не си в час....Та, Елза е наистина идеално куче за апартамент. Със спокоен нрав, лесна за водене, неплашлива, неемоционална. Може би пък някой и тук би си я харесал за свой любимец някой ден...

Публикувано: 03 June 2011 - 11:01 PM
Мил е истинска героиня, че се справя с Елза и с гадното й заболяване.
Мил-

С риск Мил да ми се разсърди, искам да помоля:
Който може да помогне на Мил с с парички за храна. Елза, Реджо и Ронго са големи кучета, които добре си похапват и два чувала храна на месец отиват само за тях. Повече от две години Мил съвсем сама се справя с тях. Освен това, купува и фенобарбитал за Елза, като последния път го купи на доста висока цена, тъй като го няма в България и никога през това време не е поискала помощ, а тези големи кучета не се изхранват хич лесно. С Елза ходи и по лекари, защото тя има и кожен проблем.
Ако някой може да помогне и с фенобарбитал, той е жизненоважен за Елза!
Мил, моля те не ми се сърди!

Публикувано: 08 August 2011 - 01:55 PM

Елзето не е добре, хора. Страхувам се, че малко време ни остава заедно.
Прави тежки кризи, които траят по седмица. По време на кризите прави серии по 7-8 гърча един след друг и това три пъти дневно и така цяла седмица, а накрая, точно преди да премине, прави тези кошмарни серии през половин час. Самонаранява се, ако ме няма, а понякога не успявам да го предотвратя дори да съм на място. Последната нощ на последната криза направи крака си буквално на кайма.
Питам се вече къде е границата. Дори признавам, че в този ужасен ден я заведох в клиника за вечен сън. Но тя живна по пътя, изведнъж започна да си се държи нормално и любопитно. Повъртяхме се, посукахме се и се прибрахме. И от следващия ден тя се оправи!
След кризите е като нова, но те се сгъстяват. Последният ни светъл интервал беше само 2 седмици. Страхувам се да не взема грешно решение. По време на кризата се чувствам ужасно задето не я отървавам все още от това страдание. Много са тежки гърчовете, понякога блъска глава в пода, друг пък отваря спазматично уста, пъха единия си крак вътре и заключва захапката, следват писъци от болка, но тя не може да отвори уста, и никаква сила не може да я отвори. Понякога след гърча е много дезориентирана, скача и хуква като луда из помещението, мята се, блъска се в стени и предмети. Друг път се опитва по половин час да се изправи на крака и все не може.
Но когато лошото отмине се радвам страхотно, че не съм й отнела идващия хубав месец или два, през които ще си бъде нормално куче.
След всяка криза пък има период, през който не се справяме с хигиената. Порових и открих, че диазепамът може да причини уринарна инконтиненция (незадържане на урина), така че това няма общо с хигиенните навици, тя просто не го усеща. Но това е временно.
При това положение въпросът за задомяване на Елза отпада, тя не би понесла стрес като смяна на дома. Нито пък бих натоварила когото и да било човек на света по този начин.
Късно прочитам поста на PURSY, благодаря ти мила, но ние с Елза нямаме нужда от финансова помощ. Е, ако можем по-лесно да намираме фенобарбитала, ще се радваме. Но най-много имаме нужда от положителна енергия. Това е толкова непозната зона в медицината, че всичко е възможно. Цяло чудо е, че тя успява да се възстанови след толкова припадъци и толкова тежки медикаменти без видими последствия, вижте я каква си е готина на снимката на Nickey

Публикувано: 08 August 2011 - 02:22 PM

Скоро ще намина и да ви видя (ако не си много заета).

Публикувано: 08 August 2011 - 04:30 PM
Какъв точно трябва да е фенобарбитала? В момента сьм в Австрия и мога да сеопитам да взема. Сега прочетох 100 мг.
Това мнение е редактирано от Мърфи: 08 August 2011 - 04:34 PM
Публикувано: 08 August 2011 - 04:42 PM
За крака - исках да й го превържа, лекарят каза - ще я дразни, пък това ще влоши припадъците. Ни така, ни така. Накрая го превързах, ми не я дразни, това решава въпроса с крака.
С яка я оставях по едно време, но не е добре. Ще го мисля, някакви мерки трябва да взема, ще го реша като започне следващата криза. Странно е, започват постепенно (има време за реакция), ескалират и после рязко спират когато вече си се отчаял.