Хранене на чау-чау
Публикувано: 02 April 2011 - 06:52 AM
Публикувано: 03 May 2011 - 12:24 PM

Публикувано: 05 May 2011 - 07:22 AM
Публикувано: 14 September 2011 - 05:40 PM

Публикувано: 15 September 2011 - 01:27 AM
ARES_10 ,
вие не сте от развъдник, а от пъпимил.Това са ферми за кучета.Тях не ги интересува дали родителите и всички предци страдат от нещо и в най добрият случай гледат визията на кучето.Просто заплождат за пари, докато скапят женската. После тя, или умира много млада, или хваща гората,защото вече не им трябва.И никак не им пука ,че продават болнави кученца.Това за съжаление го правят и някой развъдници,но при тях поне може да проследиш назад от какво страдат предците.За да ме разбереш точно какво искам да ти кажа прочети в различните теми за развъдниците и пъпимиловете.
Ето ти един пример.Като имаш предвид,че Ия ми е от Унгарски развъдник Регистриран, взета не с цел заплождане ,но все пак се постарах да видя родителите и наскоро.А там има и доста ферми за кучета.Всъщност повечето кутрета по българските магазини, са от там.На ИЯ само бащата и бабата са живи вече,но тя за три години си е позволила да си изяде опашката, 3 пъти.Все пак го е направила и то причината единият път беше анална железа ,а другите два пъти хорманални проблеми.Тя си беше с хормонални проблеми и за това я кастрирах.
Фей, обаче е желязна.Освен за ваксина не е стъпвала за нищо друго в клиника.А идва от -40 градуса и живее в нашите жеги.
Е разликата от двата развъдника е голяма.Не ,че и в Русия няма развъдници дето плодят болни кучета с екземи и дисплазия,но там поне климата им помага.
Я да каже Фурия какво им е казала една развъдчица.
-Екземи? Какво е това?
И на мен така ми говорят,всичките с които контактувам,а и аз виждам разликата.И като имаш предвид ,че става дума за развъдници, а не за пъпимил.Там такъв развъдник от където сте си купили кучето,няма-регистриран.Тук доста кучета са от там.В това обаче няма нищо лошо, стига да не се развъжда само за да стане, уж мъж.И да се обричат и други стопани на борба с екземи и още куп незнайни чудеса.
Сега да ти кажа за храната.
Всички храни от ниските класове са питателни за кучетата.Поради простата причина, имат много химия която да привлича .Ако ще и една кило на ядене да изяжда, пак няма да си набавя необходимите неща.Просто пълен стомах,дебело и болно, от какво ли не куче.Това се получава.
По добре 100гр ,но качествени.
И това ,че при чау не може да се смесва суха храна със консерва ,не е вярно.Аз храня с три вида суха храна и два вида консерви,всичките от една фирма.По съвет на моята развъдчица.Много развъдчици практикуват дори да накисват гранулата,защото смятат че дразни чуствителният стомах на чау чау.Особено много чау е чувствително към протеина и неговият вид.Започва сърбеж,пърхот,екземи, течащи очи, промяна в пигментацията на косъма и тем подобни.
Да имаш здраво чау, не винаги е и само ген,и най здравото може да го прецака някой.Гена е 70%, но понякога останалите 30% са решаващи.
Разбери ,най важното е храната и груминга за чау.Нещата са свързани и неделими.Не става да храниш кучето качествено ,но да не го изресваш редовно и правилно.Резултата здраво куче от към болести и ставни проблеми,но с редовни рани и течащи очи. Или колкото и да го решиш и къпеш ако не получава качествена храна, пак забрави.
Не се привличай от това ,че кучето ти яде нещо което всъщност не трябва и да помирисва.Това ти го пише човек който има най злоядото куче на света и го хранеше до скоро с лъжичка.А храна беше от 60 лв 2,5кг и редовно отиваше за бездомниците.За мен вие сте си създали проблем още като от време на време сте си позволявали да давате храна от масата с подправки и тем подобни.Тук може и да има проблем с ерархята даже.Неправилното хранене възпалява стомаха на чау.Не е задължително да има някаква клинична картина ,от рода на разтройство например.А просто отказва да се храни и го привлича само много питателна храна без грам хранителна стойност за него.И моят син иска да се храни само с чипсове,но трябвали ?
Ето някой чау развъдчици как процедират с капризни кучета.
Вземи хубава храна.Дръж кучето един цял ден гладно, без нищо ,само вода.На следващият ден в часа за хранене му сложи от храната съвсем малко, лъжичка .Като я изяде му се радваш много и вдигаш купата.На вторият ден увеличаваш съвсем малко дажбата, и пак така.Постепенно да стават нещата.Много му се радваш , а и той да свиква да гледа дъното на купата.
Дано да съм ти била полезна ако имаш някакви въпроси, питай.
Публикувано: 15 September 2011 - 01:06 PM
Отивам и прибирам храната, днес ще сме на вода, а довечера ще пробваме идеята ти. Още веднъж благодаря, дано този път успеем да му пречупим ината!
Публикувано: 15 September 2011 - 03:29 PM
И за Рояла, кой ви каза , че е нормална храна за нашите чаувци с този пилешки висок протеин. Стига с Раял Канини бе хора, има и по хубави храни..После що ми се чеше кучето. Макдоналдс на пазара. Е поне не е нисък клас храна.
Публикувано: 15 September 2011 - 03:46 PM
Подкрепям напълно.

ARES_10
Има няколко момента който искам да отбележа, ако позволите.
Вие пишите:
Цитат
1. не бива едната суха храна да се замества с друга такава без постепенно захранване.
2. да наготвите дроба или шкембето заедно с другите карантии и да му дадете не е правилно. Въпрос: дроба пък от какъв зор? В него се събират най-много гадости и боклуци при селскостопанствени животни, защото дроба и бъбрека е вид естествен филтър и най-много хормони и химии, с които угояван добитъка за да порасне бързо и да дава повече маса отсядат точно там. За едно цяло хранене дроб не бих дала, няколко кубчета и то не пилешки от бройлер, а телешки и агнешки съвсем мъничко бих рискувала. И то само един вид дроб на малки парчета за проба за да видя как реагира в продължение на седмица-две. Така от пилешки сърчица и дробчета кучето ми се разчеса за ден-два. Махнах ги веднага.
Не можете ей така да решите че от утре кучето е на дроб и шкембе и да му давате в обемни порции каквото падне. Още повече че свинско шкембе на куче не се дава, само телешко и агнешо и само след предварително внимателно захранване.
И повечето от тях са алергични към пилешки дробчета и карантийки. Защото тези бройлери кой знае с какви химии са ги гледали.
3. Бил пръв на масата и искал готвено със всичките му подправки.
Хъм... Моето куче на времето ядеше човешките изпражнения и бе пръв в храстите, ако се изака някой клошар. Нали не предлагате да му угаждам, като го оставям да ги яде тези работи че и да се въргаля в тях? Само защото му харесва и е пръв на пистата за подобна гадост? Това вече е малко по-сложен проблем, който идва от вас и вашето семейство, задето угаждате на капризите на кучето, което е схванало как може да работи стопаните си. Но да се върнем към този момент единствено като към храносмилане на кучето: вие сигурни ли сте че храната от вашата маса са полезни за кучето? Сол, подправки, лук, чер пипер, все едно не знам как се готви в българските семейства. Смятате ли че поне едно нещо от горе изброеното е необходимо, полезно и - най-вече!- безобидно за вашето куче?
4. Това с вдигането на паница за 3 минути и 3 дена на вода не бива да ви отчайва и да ви плаши.
Лично мои препоръки:
- не пробвайте хаотично какво ли не. Търсете оптимален вариант за хранене систематично, като захранвате постепенно само с ЕДИН нов продукт и наблюдавате как ще реагира кучето. При смесване на гранули и натурална храна с подправки от масата става пълна каша, когато вие не сте в състояние да разберете кой точно продукт е причинил обриви и разстройство на кучето.
- не угаждайте на това което иска кучето. За неговото добро и здраве сте длъжни да мислите вие, за това сте му стопанин. Не винаги това, което иска кучето, е полезно за него.
- решавайте поведенчески проблем с игнориране на храната не като му сменяте марките на гранулите и го тъпчите с варено-пържено-панирано.
Разберете - три дни на вода не значи че кучето ще умре от глад, а значи че се е уяло.
Повечето стопани се лутат и се мятат от крайност в крайност, трескаво взимайки и от това и от онова на кучетата си и им угаждат, слугуват, като забравят основното правило:
- Нито едно куче не е умряло от глад пред пълната паница.
P.S.
Ината в случая на кучето не трябва да се пречупва. Трябва да се пренаучават самите стопани - в случая вие- как да хранят правилно кучето. Мен пък изобщо не ми е жал като отказвам на децата си да ги храня нон-стоп с боклуци, защото ме е грижа за тяхното здраве. Макар че понякога гледат толкова жално - кучето ми ряпа да яде.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 15 September 2011 - 09:00 PM
Furia_S

Отново ме накефи с компетентният си пост.И двете обичаме да се информираме особено когато става въпрос за нашата порода.Обаче за Роял Канина не съм съгласна с теб.Може много породи да се повлияват от тази храна.Но тя не е подходяща за нашата.Дори лечебните серии, заради протеина към който ние сме чувствителни.Кажи ми една развъдчица на чау която храни с тази храна и ще се съглася.Да каже някой който е хранил с нея ,че кучето му изобщо е нямало пърхот, сърбеж и екземи, ще е нещо ново.И не, храната е лоша.Самата аз храних месеци с ветеринарната им серия, просто е неподходяща за нас.И пак казвам заради протеина към който сме чувствителни.Не ме разбирайте погрешно ,не плюя непременно храната, просто и е много рекламата и отстъпките които вземат докторите за да я препоръчват, а има доста по хубави храни.А и да не забравяме ,че тя е висок клас Педигри.Собственика е един и същ на двете храни.
Когато храните чауто си освен всички останало,просто гледайте какъв е протеина и неговият процент.Повечето кучета се повлияват добре от висок протеин и не им пука какъв ще е той,стига да е качествен ,но нашата порода не е така.И като не става въпрос само за тази определена марка храна, а за всички с такъв протеин.Гледайте какво купувате защото имате чувствителни кучета.
Публикувано: 15 September 2011 - 09:22 PM
Цитат
Тук не говорим за развъдчици, които имат по нанананайсе кучета, а за стопани с по едно-две, които са така организирали хранителния режим на кучетата си, че Рояла им се отразява добре.
За мен индикатор за кондицията на кучето не е показател да яде та се къса, хайде да не спорим за марките на гранули или да не навлизаме в битки суха храна срещу натурална.
Според мен проблема на Арес не е в марката на храната, а в отношението на стопаните към хранителния му режим. Те се лутат, лутат, лутат, още малко и с лъжица ще го хранят, тъпчейки кучето с нещо което то НЕ ИСКА, И НЕ МУ Е НУЖНО. Просто трябва да му намерят някакъв един режим на храната - гранули, натурална - и да следват избраното от тях, а не да мешат манджа с грозде)))))
Проблемът ако е донякъде поведенчески, то е само от страната на стопани.
P.S.Теб кога ще те видя де?))))

Публикувано: 15 September 2011 - 09:40 PM
Както и ти си забелязала и аз отбелязах ,че проблема им може и да е свързан с йерархията в къщи.Той се меси в тяхното ядене, а знаем кога трябва да се хранят кучетата.Интересува се от тяхната храна и се опитва да им надвие.Имам предвид ,че и породата е капризна на ядене ,не яде какво дае.Но и виждам възрастта на кучето.Той освен всичко се опитва да им доминира , и май успява. С две думи трябва да положат усилия,защото им е хванал цаката, в крайна сметка получава каквото иска.
Днес бях в твоят район по работа и мислех да ти се обадя.Утре пак ще съм там и ще ти звънна сутринта да се разберем.
Публикувано: 15 September 2011 - 09:49 PM
В интерес на истината от една седмица сложих Лео на диета да смъкне някое килце.
Да, и той души до масата ив кухнята, но дисциплината е преди всичко.
В крайна сметка, ако му се водя по акъла, то той ще стане мистър ШИШО.
ARES_10
Ако кучето ви проявява интерес към храната на масата ви, то не му я давайте, а я сложете в чанта на кръста и го накарайте да я отработи за команда по време на разходка.

Публикувано: 28 December 2011 - 07:47 PM

Съжалявам за дългото обяснение в тази тема, но искам да попитам: Коя храна да взема на малкото, първоначално? Като че ли се отказах от Royal Canin-a, а много ми харесаха отзивите за NutraNuggets Puppy, но пък май протеина е в повечко? Чувам, че и Hills хвалят... повярвайте ми изчетох ужасно много за храните, мисля да пробвам наистина NutraNuggets Puppy и ще съм доволна на още съвети, специално как се отразява на мечетата, ако сте я ползвали. Другото което е, до колкото разбирам има много добри борси от които мога да взимам храната? Обаче намирам телефони и адреси, които се разминават и реших да ви питам тук. МОЛЯ ВИ, пишете ми на ЛС от къде в София бихте ми препоръчали закпуването на храна. Не че гледам да е по-евтина, а не искам да е от съмнителен зоо-магазин (каквито доста съм виждала).
Това е засега, като пристигне малката ще пиша в говорилнята и ще пратя снимка. Извинявам се пак за офф-а!