С какво храните кучето си?
Публикувано: 14 May 2008 - 07:19 PM
Цитат
Мама казва, че човек може да яде до 4 яйца на ден, защото иначе можело да се натрови. Може и да не е вярно, обаче вкъщи това е правило. И аз си помислих, че същото може да се отнася и за кучето... И по пътя на логиката стигнах до извода, че след като кучето ми е много по - дребно от мен следва, че може да яде по - малко яйца. Има ли нещо такова или съм страшно заблудена?

Публикувано: 15 May 2008 - 08:54 AM
Всички те се усвояват с лекота от организма и носят оптимална стойност от здравословна гледна точка. Яйцата спомагат за възстановяване и изграждане на клетките в организма. Белтъкът на яйцето е изключително богат на аминокиселини и две яйца на ден носят хранителна стойност колкото 100 грама месо.
Виновникът за това яйцата да се възприемат като вредни за нас е холестеролът. Жълтъкът на яйцето съдържа 32% мазнини като 2% от тях е холестерол. По правило прекаленото количество холестерол в кръвта има вредно влияние върху здравето ни. Жълтъкът обаче съдържа полезното вещество лецитин, което при обменните процеси обезврежда холестерола и намалява с пъти вредата от яйцата.
Салмонела е бактерия, която причинява вид хранително отравяне (симптомите включват гадене, повръщане и диария) и може да бъде открита в сурови или рохки яйца. Хранителното отравяне е особено неприятнo, тъй като може да предизвика спазматични коремни болки и дехидратация.
Публикувано: 15 May 2008 - 12:08 PM
Холестеролът е ценен нутриент и общото му количество в кръвта не е показателно за проводимостта на кръвоносните съдове. Той се дели на добър и лош и профилът е по-важен, като стойностите на добрия е добре да са високи (той пренася до всички органи мастни молекули, които са основната съставка на клетъчната мембрана). Пък и последните изследвания сочат, че холестеролът по кръвоносните съдове не е баш този, който сме изяли. Доказателство за това е че драстичното намаляване на холестерола в диетата не води до желаното понижаване на холестерола в кръвта.
Всичко казано дотук се отнася за хората.
Кучетата не натрупват холестерол като нас по стените на кръвоносните съдове и не страдат от атеросклероза. Доколкото прочетох тук при тях нормалните стойности са двойни в сравнение с човека, а евентуалните смущения в мастната обмяна, които биха могли да последват от свръхзавишение на холестерола в храната, са редки.
При тях според мен е по-важно да се съобрази количеството на протеините.
Публикувано: 15 May 2008 - 05:38 PM
Цитат
Убий ме, не знам. Винаги съм го приемала за даденост, а явно е било грешно. На много места съм го срещала в примерни менюта. Много странно. И аз ще се разровя.
П.П. В тази статия например казват "Яйца - един-два пъти седмично."
http://biblioteka.do...=...=view&id=23
П.П.2 Тук също. http://www.dalportal...omponent/option,...c,68.15/lang,bg
Това са първите две, които намирам, а съм сигурна че масово са такива препоръките..
Публикувано: 15 May 2008 - 07:12 PM
Пилешки фенери (заедно с костите от тях), воденички, дробчета...и т.н.
Бульона от мръвките
Варен ориз
Моркови
Овесени и пшеничени ядки
Яйце (2-3 пъти в седмицата)
Извара или кисело мляко (редувам ги)
Хляб
И разбира се редовно му купувам и кокали да си се занимава
Давам и калции Делис и СА37 всеки ден без прекъсване
Храня го по 2 пъти на ден (сутрин и вечер), а дажбата му е около 1,5кг. на хранене (т.е. 3кг на ден)
Дребосъка изглежда а и се чувства много добре поне по моите наблюдения :)
Публикувано: 15 May 2008 - 07:42 PM
Цитат
Пилешки фенери (заедно с костите от тях), воденички, дробчета...и т.н.
Бульона от мръвките
Варен ориз
Моркови
Овесени и пшеничени ядки
Яйце (2-3 пъти в седмицата)
Извара или кисело мляко (редувам ги)
Хляб
И разбира се редовно му купувам и кокали да си се занимава
Давам и калции Делис и СА37 всеки ден без прекъсване
Храня го по 2 пъти на ден (сутрин и вечер), а дажбата му е около 1,5кг. на хранене (т.е. 3кг на ден)
Дребосъка изглежда а и се чувства много добре поне по моите наблюдения :)
:o :o :o Малко?! :o Че то яде по 3 килограма храна на ден :o Трябва да е поне...40 (?) килограма ;D
И ние залагаме на домашните манджички(е 40% от яденето са гранулки ;D). Мама им готви пилешки шийки в ориз и със малко моркови...котето също се храни с това :P

Публикувано: 15 May 2008 - 08:32 PM
Цитат
И ние залагаме на домашните манджички(е 40% от яденето са гранулки ;D). Мама им готви пилешки шийки в ориз и със малко моркови...котето също се храни с това :P
Еми дребосъка преди десетина дни навърши 5 месеца и е 36кг вече ;)
Публикувано: 15 May 2008 - 08:55 PM
Цитат
"
http://zdrave.hit.bg/fl0078.html
Публикувано: 15 May 2008 - 09:18 PM
Публикувано: 16 May 2008 - 09:08 AM
Иглика, предполагам ако Баркли мине на 4 яйца дневно постепенно няма да има такъв проблем, просто това са повечко мазнинки, а те имат такъв ефект за несвикналия стомах.
Реклама: Dogs Love Eggs
На същия сайт има рецепта за дневно меню за кучета със 7 яйца. Твърдят, че е съставена с ветеринарна помощ.
пп: не искам да кажа, че кучето трябва да се изхранва само с яйца, де ;)
Публикувано: 23 May 2008 - 05:07 PM
Бих искала да попитам тези, които имат повече опит и знания относно правилното хранене на едно куче. На моя Макс му даваме гранули Хилс, и ми се иска по-често да му давам гранули с хляб на попарка, само че ако му я правя с бульони това е допълнително сол и подправки.. а и макс не го харесва много.. на два пъти пробвах със супи полу-фабрикат ( от тези за чаша, с гъбки или доматена супа ), въпроса ми е дали ще му навредят честите попарки с такива супи? Държа кучо да се храни и да му давам хубава храна, но само гранули не мисля, че е уместно. Не мога всеки ден ориз да му давам.. дайте някакво мнение, че се чудя дали да продължавам... Макс е на 2 месеца и половина и ще става голям звяр :blink:
Предварително Ви Благодаря :blink:
Публикувано: 23 May 2008 - 07:25 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 23 May 2008 - 09:54 PM
Публикувано: 24 May 2008 - 12:43 AM
Лара е на готвена храна, но готвена специално за нея. Менюто включва варвно месо, редува се пиле и свинско, обезкостено, сурови зеленчуци - чушки, домати, моркови, маула, краставица и каквото друго се намира в хладилника, варени яйца, хляб, риба когато купувам и за нас, кисело мляко. Допълнително витамини и бирена мая.
Както беше казал някой по-нагоре давам на кучето това, което и аз бих яла.
Кучо е в отлична форма и с перфекта козина.
Храни се веднъж на ден, вечер. Докато беше малка менютата бяха няколко на ден.
До сега липса на апетит не е имала, никога.
Абе куче да си в нашата къща :kuchence: :kuchence: :kuchence:
Публикувано: 09 June 2008 - 04:27 PM
Публикувано: 09 June 2008 - 05:10 PM
Цитат