Йерархия между кучетата и намеса на човека
Публикувано: 17 December 2008 - 11:23 AM
Галя знае откъде идва проблемът на нейната Дейзи, защото това си е проблем - да, контролируем, но все пак проблем. Bushkata познава навиците на глутницата си, mil_ познава поведението на своето куче и неговата глутница и т.н. Всички тези случаи, обаче, са обвързани с едно нещо и то се нарича - наблюдение и опознаване. Как ще контролираш нещо, което не познаваш.
Иначе, дискусията много ми допада, защото се споделят точно конкретни ситуации и приложени решения. Повечето знаят, че с mil_ сме от "една порода" ;D и понеже съм напълно съгласна, че когато става дума за кучета от съответна порода не могат да се избегнат конкретно селекционираните качества, човекът трябва да ги познава и да ги разглежда в контекста на основните правила като индивидуалност и това само допълва общите правила, не ги отменя.
Например, моята старичка Ванеса е израснала, изграждайки определени отношения с определени кучета. Не бих го нарекла глутница, защото всъщност глутницата е у дома. С тези "приятелчета" тя не създава проблеми - с някои просто си подремва заедно, с други се закача и т.н., но когато се появи ново куче у дома първата й работа е да го набие или "навика". Задължително показва, кой е "дъртия кокал" ;D В някои случаи се намесвам, в други - не. Преценям в момента, но това също опира до моето наблюдение и опознаване на собственото ми куче. Сега виждам част от грешките си и се опитвам да не ги допускам отново, но със сигурност ще допусна нови.
п.п. - NANIOX, мисля, че грешно си разбрал/а намигването на mil_ и нейното обяснение за риджбеците. ;)

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 17 December 2008 - 11:24 AM
Публикувано: 17 December 2008 - 11:33 AM
Публикувано: 17 December 2008 - 11:33 AM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 17 December 2008 - 11:38 AM
Цитат
По принцип си прав, но както ти имаш различни отношения със себеподобните, така и кучето ти има различни със своите себеподобни и с хората. Това не пречи да бъде контролируемо - все пак неговите реакции и поведение са примитивни в сравнение с твоите и оттам - би трябвало хората да могат да ги контролират, а начините са разнообразни. На практика няма значение как ще контролираш кучето си, важно е да го правиш.

Публикувано: 17 December 2008 - 11:39 AM
Цитат
Адски ми е трудно да ви отговарям, защото не сте наблюдавали тези отношения в този им вид, аз ви разбирам много добре, но вие екстраполирате характерното за служебните породи поведение върху другите и през цялото време поставяте нещата под формата на дилема: щом кучето ми е част от група, значи няма взаимодействие с мен.
Ние двамата сме част от една и съща група, в която аз съм неговата алфа.
Обаче екип от куче и човек няма нищо общо с екип от кучета, те не са взаимозаменяеми. Екипът от кучета като цяло е отново подчинен на човека. Те правят нещата отново в твоя чест, но е нужно И близко взаимодействие между тях.
Цитат
Как да обясня на човек, който мисли така? Абсурд. Той ми обяснява, че нямам пълноценна връзка с моето куче само защото то не е устроено като служебно. Уверявам ви, че отношенията с риджбек са изключително близки, завладяващи и благодарни.
Публикувано: 17 December 2008 - 11:40 AM
Цитат
Цитат
По принцип си прав, но както ти имаш различни отношения със себеподобните, така и кучето ти има различни със своите себеподобни и с хората. Това не пречи да бъде контролируемо - все пак неговите реакции и поведение са примитивни в сравнение с твоите и оттам - би трябвало хората да могат да ги контролират, а начините са разнообразни. На практика няма значение как ще контролираш кучето си, важно е да го правиш.
Публикувано: 17 December 2008 - 11:43 AM

Публикувано: 17 December 2008 - 11:47 AM
Цитат
Цитат
Адски ми е трудно да ви отговарям, защото не сте наблюдавали тези отношения в този им вид, аз ви разбирам много добре, но вие екстраполирате характерното за служебните породи поведение върху другите и през цялото време поставяте нещата под формата на дилема: щом кучето ми е част от група, значи няма взаимодействие с мен.
Ние двамата сме част от една и съща група, в която аз съм неговата алфа.
Обаче екип от куче и човек няма нищо общо с екип от кучета, те не са взаимозаменяеми. Екипът от кучета като цяло е отново подчинен на човека.
Цитат
Как да обясня на човек, който мисли така? Абсурд. Той ми обяснява, че нямам пълноценна връзка с моето куче само защото то не е устроено като служебно. Уверявам ви, че отношенията с риджбек са изключително близки, завладяващи и благодарни.
Публикувано: 17 December 2008 - 11:49 AM
Казах, че уважавам вашето виждане и сте прави за вашите породи. Не го наричам ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ и не се сърдя, че не сте съгласни с мен.
Но определено пренебрегвате спецификата на другите и имам право да защитя своето разбиране.
Така разбрах това твое изказване:
Цитат
Опитвам се да ти обясня, че за да имам аз пълноценни отношения с моето куче не е нужно отношенията му с други кучета да остават на заден план, това е всичко.
При това, забележи, аз НЕ оспорвам, че изместването на внимание към другите кучета би влошило работата на СЛУЖЕБНОТО куче.
Публикувано: 17 December 2008 - 11:53 AM
Цитат
Публикувано: 17 December 2008 - 11:54 AM
Публикувано: 17 December 2008 - 12:01 PM

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 17 December 2008 - 12:15 PM
Сравнявам кучета, на които е предварително програмирана индивидуална работа с човек и такива, на които е програмирана работа в група от кучета без непосредственото присъствие на човека.
Доколко е нужно в ежедневния им живот тази предварителна настройка да се развива/потиска.
Публикувано: 17 December 2008 - 12:44 PM
Инак, дискусията е много полезна , дано се прочете от повече хора !

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 17 December 2008 - 12:52 PM
Всъщност всички постове абсолютно потвърждават наличието на йерархия. В едни случаи други кучета "мачкат" нашето, в други случаи ние го "мачкаме", образно казано. Като се опитваме да го очовечим, да модифицираме инстинктите му, да го накараме да върши това или онова, ние всъщност му се налагаме като "шеф", поставяме го по-ниско от нас и то трябва да прави онова, което ние искаме. Докато всичко стане навик и кучето приеме, че животът е такъв. Някой може да възприема положението като щастие, друг като нещастие, но за кучетата най-вероятно това е просто реалност.
Йерархията е навсякъде, и при хората, и при кокошките дори. Просто човек трябва да може да контролира добре кучето си, т.е. да е наложил достатъчно ясно правилата, на които той държи и все пак в други случаи да дава и малко свобода.
Ние имаме 3 кучета - 2 мъжки и една женска. Мъжките сме ги отгледали от малки, а женската я взехме на около 8 години. Тя е доста сприхава и много обича да се налага. Отношенията им са доста интересни. Рекс е много добродушен. В началото обаче се посдърпаха с Рита докато се разберат, особено се спречкваха за храна. Малкият Лъки (на 10 месеца вече) спечели някак благоразположението на Рита, но тя понякога го сдъвква. Въпреки това той може да си позволи в определени моменти да й се качи буквално на главата. Рита определено командва. Но най-хубавото място в къщи, т.нар. "трон", принадлежи на Рекс. Никой от другите не го заема, или ако го е заел, го осовобождава (в повечето случаи), когато Рекс се появи. Непрекъснато си менят колибите. Рита, макар че несъмнено е призната за водач, излиза и влиза последна през вратата. На разходка в гората някой път води Рекс, някой път Рита, а понякога и двамата хукват след Лъки. Та определено смятам, че при тях отношенията не са толкова строго изчистени, та един да командва, а другите да слушат. Но йерархия има, т.е. всеки си знае мястото в определена ситуация.
Публикувано: 17 December 2008 - 01:07 PM
Аз не разбирам как е възможно да няма такава между кучета, които общуват редовно, това е отговорът, който търся през цялото време и отново ще помоля за разяснение.
От тук дискусията се прехвърли към това дали кучетата трябва да общуват с други кучета, доколко и пр., което вече наистина е индивидуален избор и не е нужно всички да сме съгласни един с друг.
Публикувано: 17 December 2008 - 02:09 PM
Цитат
Именно заради това ми се вижда безсмислена темата, ако я разбирам правилно, де. Йерархия има, независимо дали ни се нрави или не. А ако ние се намесваме в техните отношения, то не правим нищо повече от това, да преструктурираме йерархията им, поставяйки себе си най-отгоре (всъщност така и трябва да е). Вече какви правила ние ще определим и доколко те ще се съобразяват с тях, както казва mil_ - темата е необятна като океана.
Публикувано: 17 December 2008 - 04:06 PM