Кликер-дресура
Публикувано: 24 September 2005 - 05:29 PM

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 24 September 2005 - 05:35 PM

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 26 September 2005 - 05:22 PM
Цитат
Ама то с кликера е горе-долу същото, като да кажеш браво. Ако с бравото не можеш да уцелиш момента, как ще го уцелиш с кликера?
Смятам, че кликването по-бързо и лесно се запомня от кучето, това е разликата. Ама принципна разлика не виждам. Друго, което не знам, може да се установи само емпирично: куче, обучавано вече по словесно-жестово-допирно похвалния метод, ще реагира ли на кликер и след колко ... дни? седмици? години??
Публикувано: 26 September 2005 - 07:58 PM
П.с. Каквото и да говорим за точно навременните похвали, не мисля че бравото може да се каже точно когато и колкото бързо се налага, нито това рязко щракване да се замести с друг звук... имаше го обяснено в уроците на К.Приор, които Фурия така любезно (и безразсъдно ouu ) обеща да преведе bravo
Публикувано: 26 September 2005 - 08:13 PM
Публикувано: 11 January 2006 - 04:44 PM

Сайтът на Керън Прайър
Конкретни съвети, ако някой се интересува.

Animal Planet
Малко постни нагледни клипчета, които може да са от помощ.
П.П. Не пропускайте да си изтеглите от тук клипчето с дресирната риба. l)
Публикувано: 30 January 2006 - 06:16 PM
И понеже и мен ме интересува този сравнително нов за БГ метод, а и също като mil и insult ме притесняват някой неща в статията (може би, ако беше цялата нямаше да е така r) ), а и мисля че, ако работим сами ще ни е доста трудно и ще правим греши.... Та, така де, поразрових се тук и там...
Иииииииии... b) ...с радост открих, че вече има превод и на български на информацията от един сайт, кой съдържаше уроци с клипчета. Ако не сте ги виждали ето:
"Обучение на кучето на общо послушание с използването на кликер" (видео-уроци)
Аз мисля, че са доста полезни за начало... Сега май само остава да четем, гледаме как се прави и да действаме... super А вие какво мислите за клиповете?
Публикувано: 01 February 2006 - 12:05 PM
На клиповете виждаме едно вече научено куче.
Това, което не ми стана ясно е - при грешка - какво правим? Не можеш да седиш и да повтаряш командата до безкрайност или да го "накажеш" с неполучаване на лакомство. Когато на повод правим корекция, то е, за да покажем на кучето какво искаме. А тук - как му показваме какво искаме от него? И най-вече - какво правим, когато не изпълни?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 01 February 2006 - 12:36 PM
Цитат
При обикновен начин на обучение вие обяснявате на животното какво трябва да прави, понякога се налагате със сила. Когато желаемото поведение е достигнато, кучето го хвалят, иначе наказват. При кликер-обучението трябва само да наблюдавате животното и да щракнете с кликера, когато то върши това, което искате. Щракането предварително трябва да се асоциира с нещо приятно ласка, лакомство, игра, - тоест всичко, което радва вашият ученик. Ако кучето греши или бърка някъде, вие трябва само да чакате и да опитате пак.
Това е записано, аз също се чудя как става корекцията.
Имах следния проблем, който си разреших с помощата на insult.
При ходене на ред, в момента в който откопчея повода, Кевин хуква като луд и не иска да изпълнява командата. insult подсказа, че може би кликането при откопчаване му действа и наистина се оказа така - той е приемал звука от удара на метала за сигнал, че е свободен да прави каквото си иска.
Пробвах да щтракам няколко пъти, като кучето продължава да е на повод. Реакцията винаги бе една и съща - след щракането той изведнъж е готов да хукне, но се оказва на повод b) В момента почти е свикнал, че щтракането не означава "свободен", даже минахме няколко метра спокойно без повод.
Но в случея коригирах с повода.
Публикувано: 01 February 2006 - 12:37 PM
Т.е, няма корекция, или корекцията е липса на поощрение.
Този метод е далеч от контрастния, затова не се наемам да разсъждавам по него b). Но не бива да намесваме похвати от контрастния метод, въобще понятието корекция или наказание липсва тук.
ПП: Виждам, че Нанко е публикувал точния цитат. К. Прайър е бихейвиорист, особено течение в етологията, към което имам известни резерви или най-малкото не познавам добре.
Публикувано: 01 February 2006 - 12:59 PM
Но пък съм много съгласна с "Повелителят на кучетат" че когато кучето извърши някакво нежелано действие и ти си безучастен, т.е няма корекция реално си съгласен с това действие.
Но и аз като Мил, нямам опит и не мога да коментирам.
Публикувано: 01 February 2006 - 01:14 PM
В момента когато кучето разбере, че поощрявате с кликване дадено действие, то само започва да го повтаря, за да получи клика. Тогава идва времето да назовете това действие с дадена команда /например; гони опашка/. Започвате да я произнасяте когато кучето я изпълнява. След това поощрявате вече не когато то само започне да се върти, а само когато сте дали командата и то я изпълнява.
Важно е да са трикове, за да няма нужда от корегиране. По късно могат да се отработват и сериозни команди.
Ако ви е интересно мога да продължа.
Публикувано: 01 February 2006 - 02:32 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 01 February 2006 - 03:01 PM
Ние с Льова стигнахме горе долу до тук, но с появата на Князик, нямам възможност да ги разделям и обучавам поотделно, а двамата заедно, на различни нива си пречат един на друг. Това време беше достатъчно да забравим част от наученото, но се надявам да се сдобия с истински кликер и ВРЕМЕ за да започна отначало, защото наистина е интересно!
Пример за използване на кликер метода при нещо по сериозно е ходенето редом без повод. За да не развалите изграден вече навик, въведете нова команда, например "С мен".
Имаме вече куче заинтересувано да получава "клик" и готово да направи много за да получи този "клик". На разходка без повод при приближаване на кучето от лявата ни страна кликваме, като продължаваме своето движение, ако кучето продължи с нас подкрепяме това движение с "клик". Кликваме във всеки от моментите когато кучето е до нас от ляво по посока на движението. Когато то разбере, че поощряваме движението му до нас от ляво, започваме да поощряваме само когато то се движи достатъчно близко до нас. На етапа когато кучето вече осъзнато се движи редом за да получава "клик", въвеждаме словесната команда. На следващия етап поощряваме движението му редом само след като сме подали командата.
Останалите ми знания са теоретични, но са предъвкани и ако мога и искате, ще изяснявам моментите които са ми ясни по този метод.
Публикувано: 01 February 2006 - 03:10 PM

Публикувано: 01 February 2006 - 03:16 PM
Цитат
Донякъде...
Използва се така нареченият ефект на ротативката.
Всеки който играе на автомат, знае че не винаги ще се изсипят монети за печалба но се надява това да стане и затова продължава да пуска монети, Но ако дълго време не получи желаната печалба /наградка, кликване, поощрение/ желанието да пуска монети ще се изгуби. Затова е добре дори на отработени и заучени вече команди да се дава от време на време "клик" поддържане на интереса и желанието за изпълнение.