Dog.bg Форуми : Кучета пазачи на стадата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (136 Страници) +
  • « Първа
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кучета пазачи на стадата

#481 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 30 September 2006 - 02:41 PM

Цитат

Цитат

Друго, което съм забелязвал е, че когато се движа със собственика на кучето (става дума, когато сме в полето около стадото), кучето винаги гледа да застане така, че да е между нас двамата. Правих опит леко да изостана, да се поизместя и мина от другата страна на овчаря. Секунди след това кучето, без да реагира по никакъв начин също смени мястото си и отново застана между нас двамата.

E въпроса, който възниква е кога овчарското куче пазач охранява стадото

и най вече. кого пази овчарското куче

Цитат

Кучето пазач е истински пазач, ако преди всичко охранява стадото, а не овчаря. Често (в САЩ) се използват кучета пазачи, които са на пасището сами с овцете - без пастир. И те реагират само при поява на животно, застрашаващо стадото, но не е на появата на човек

аблаи добрите кучета според мен допускат човек (кк е малко чешит в тва отношение)можеш дори да ги галиш,но започнеш ли резки движения и вземеш ли да гониш стадото или да крещиш на чобанина,ще ти се нахвърлят .тогава пък вземеш ли да бягаш или да ги нападаш лошо ти се пише .движиш ли се бавно без да ги провокираш можеш дори да откраднеш агне

кого пази кучето е въпросна социализация наи вече ако са заедно и стадото и овчаря ,вупроса е със кого са .
писах че често бъзикам колегите ......отивам при стдото и им казвам да се махнат от там изчаквам малко и кучетата в повечето случаи тръгват да го търсят ,те на практика пазят него .другия момент е отношението им към храната.всички ядат мърша ,но някои дори и след като се нахранят остават там да я пазят ,други ядат но отдалечи ли се стадото тръгват след него,вторите СА.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#482 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 30 September 2006 - 05:13 PM

Още няколко фотоса от изложбата в Анкара - 10. 09. 2006 г.

Почетна вечеря в чест на съдията от България, г-н Стефан Попов.

Качена снимка

Г-н Стефан Попов и Онур Канли.

Качена снимка

Г-н Андон Тодоров и Онур Канли.

Качена снимка
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#483 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 02 October 2006 - 06:33 PM

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#484 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2006 - 05:29 PM

Форума е за "Кучета пазачи на стадата", но за малко разнообразие едно отклонение:

Мулета, пазачи на стадата

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#485 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 10:07 AM

хаххаха ...сериозно ли е пазач ,гледам отзад има някви гончета, а овце няма ,иии знаете ли какво би направило мулето на теле ,почти същото ,за овце става сигурно.НО верваите ми само ярешко би предпочел вълка пред конско,магарешко и мулешко.
ламите маи ги ползват също,но срещу чакали.

пп ..много ми хареса снимката
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#486 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 05:17 PM

Цитат

хаххаха ...сериозно ли е пазач ,гледам отзад има някви гончета, а овце няма ,иии знаете ли какво би направило мулето на теле ,почти същото ,за овце става сигурно.НО верваите ми само ярешко би предпочел вълка пред конско,магарешко и мулешко.
ламите маи ги ползват също,но срещу чакали.

пп ..много ми хареса снимката

За лама не съм много сигурен, но Ви бях писал за мой колега от един институт в Южна Франция, който обучаваше магарета за пазачи.
User's Signature

Качена снимка

#487 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 06:45 PM

bl) Муле убива пума е това да ми го беше казал някой не бих го повярвал, въпреки, че и сега си мисля, че пумата сигурно е ранена , няма как просто да убие здрава пума поради простата причина , че тя би избягала. Вие какво мислите?

#488 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 07:06 PM

Цитат

За лама не съм много сигурен, но Ви бях писал за мой колега от един институт в Южна Франция, който обучаваше магарета за пазачи.

пазачи срещу какво....и какво пазят .

реди пумата е мъртва бре не виждаш ли......и още ли си тук b)
User's Signature

#489 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 09:39 PM

Цитат

Цитат

пазачи срещу какво....и какво пазят .

реди пумата е мъртва бре не виждаш ли......и още ли си тук b)

Е на първата снимка хич не ми изглежда мъртва, а по скоро ранена.

#490 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 09:55 PM

реди нека господин Атанасов каже ,но се басирам че е умряла ,забележи и устата ,и не забравяи че е котка все пак.виж кучетата отзад ,ловни седят кротко ,мулето наи вероятно е ездитно впредвид седлото ,може би го използват за лов,познавах старец кои ловуваше с такова ,а дядо ми ветеран от воината(беше му строшена капачката) си пасеше овцете с такова.и аз имам мулета и са ми ясни донякъде хапят и то яко и ритат (едното се казва ритлио)кучетата го бяха нахапали много лошо защото закачаше телетата пък и се опитва да им взема хляба а това го позволяват само на мен

пп гн Атанасов не пускаите недвусмислени снимки(по точно дообясняваите),че някои може да се върже и виж тръгнали за лов със мулета.
User's Signature

#491 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 05:24 AM

Цитат

реди нека господин Атанасов каже ,но се басирам че е умряла ,забележи и устата ,и не забравяи че е котка все пак.виж кучетата отзад ,ловни седят кротко ,мулето наи вероятно е ездитно впредвид седлото ,може би го използват за лов,познавах старец кои ловуваше с такова ,а дядо ми ветеран от воината(беше му строшена капачката) си пасеше овцете с такова.и аз имам мулета и са ми ясни донякъде хапят и то яко и ритат (едното се казва ритлио)кучетата го бяха нахапали много лошо защото закачаше телетата пък и се опитва да им взема хляба а това го позволяват само на мен

пп гн Атанасов не пускаите недвусмислени снимки(по точно дообясняваите),че някои може да се върже и виж тръгнали за лов със мулета.

Снимките, които съм поместил са по-скоро от любопитно естество, а не да внушавам на някого, че мулетата непременно са животни пазачи, подобно на кучетата пазачи. В подреждането на снимките съм допуснал грешка. Първа по ред е последната снимка.

Не съм запознат напълно с историята дали мулето точно е убило пумата или тя вече е убита, а то просто играе с нея.

Целта ми с тези снимки бе да развеселя компанията (посещаващите форума). Снощи правих опит да се свържа с моя колега от Южна Франция за нова и информация относно магаретата пазачи на стадата. За съжаление не успях.

Контактите ми с него са отпреди около 20 години, когато кореспондирахме с писане на писма с пишещи машини, а не компютри. Нямам негова електронна поща, нито сайт (такива по него време нямаше). Пробвах по телефона, но не се получи.

Ще трябва да разровя в архивите си (които не са в дома ми) с надежда да открия нещо.
User's Signature

Качена снимка

#492 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 04:42 PM

Здравейте,
Може ли и аз да направя малко отклонение от темата ?Та има и кози ,пазачи на стадата wink
Преди 2 години баща ми се прибра от Южна Африка и като беше ходил в Ботсвана ми каза за една случка ,как едно от кучетата на негов приятел много обичало да напада и нахапва по виметата ,козите на бушмен пастир (там са много разпространени бели НОК или швейцарски овчарки,за името на породата не съм много сигурен, виж по-долу снимката).
Та при едно такова нападение бил и баща ми .Когато кучето обаче захапало вимето на най-силната коза ,която явно се явявала и водачка, в същия миг получило такъв мощен удар по главата от нея ,с роговете , че после се наложило да му сложат доста на брой шевове(нищо ,че е Африка ,там хората доста се грижат за кучетата си , а пък точно тази порода е много скъпа там).
Повече никога това куче не се доближило до кози. b)

Прикачени файлове

User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#493 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 05:08 PM

хахаххаха а козите ,никои ли не ги пази,да иде да ги прави тези номера на някои бездомен пес ,недаи си боже хищник.

хора всяко животно има инстинкт за самосъхранение това не значи че е пазач ,мулето е плячка за пумата,нищо че то се държи агресивно(даже затова се държи така),козата може да е плячка за един нок,нищо че това е получило нараняване ,кои твърди че лесно се предават ,дори вълците,пумите ,лъвовете дори получават травми от жертвите си
аз като имам говеда мислиш ли че ми охраняват овчарските кучета да не ги ухапят вълците,те могат да убият спокоино вълк над дест пъти по тежки и са снабдени с рога ,врат имат които може да те запрати на пет метра ако му стъпиш отгоре ,но кумчо вълчо си ги хапва .....с чалъм.

господин Атанасов няма значение историята на снимката то е ясно,или вярвате че пумата ще бъде уловена и убита от муле пред гордия поглед на гончетата отзад....та това е нелепо.
бяхте споменали че няква овца набивала крак (аз му викам маршируване)на куче ,това е често срещано поведение ,особено ако не са навикнали с кучета се държат така -агресивно.но ако кучето я подгони съвсем инак става картинката .
User's Signature

#494 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 05:46 PM

Здрасти ,
petko,ще ме умориш от смях бе братче - мислиш ли ,вика,че ми охраняват овчарските кучета да не ги ухапят вълците , говедата.Направо ме разби bravoS super best .
Ама снимките на г-н Атанасов и моята случка бяха само за разнообразие.Ето нещо ,което бях сложил в темата за БОК:
Някъде скоро си говорехме за това дали кучето да е в стадо с овце или да расте на друго място.
Ето долу бялото куче никога не е имало допир до овце , но реагира адекватно когато овцата се доближава до оградата и навлиза в забранената територия.Всъщност кучето охранява ,но декоративни кокошки и фазани.Другото,черното не се намесва , но при опита ми да прогоня овцата ми изръмжа така ,че да ми стане ясно , че е забранено да ги приближавам

Прикачени файлове

User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#495 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 05:54 PM

Цитат

хахаххаха а козите ,никои ли не ги пази,да иде да ги прави тези номера на някои бездомен пес ,недаи си боже хищник.

хора всяко животно има инстинкт за самосъхранение това не значи че е пазач ,мулето е плячка за пумата,нищо че то се държи агресивно(даже затова се държи така),козата може да е плячка за един нок,нищо че това е получило нараняване ,кои твърди че лесно се предават ,дори вълците,пумите ,лъвовете дори получават травми от жертвите си
аз като имам говеда мислиш ли че ми охраняват овчарските кучета да не ги ухапят вълците,те могат да убият спокоино вълк над дест пъти по тежки и са снабдени с рога ,врат имат които може да те запрати на пет метра ако му стъпиш отгоре ,но кумчо вълчо си ги хапва .....с чалъм.

господин Атанасов няма значение историята на снимката то е ясно,или вярвате че пумата ще бъде уловена и убита от муле пред гордия поглед на гончетата отзад....та това е нелепо.
бяхте споменали че няква овца набивала крак (аз му викам маршируване)на куче ,това е често срещано поведение ,особено ако не са навикнали с кучета се държат така -агресивно.но ако кучето я подгони съвсем инак става картинката .

Някъде да съм казал, че пумата е уловена, умъртвена и размахвана наляво-надясно от мулето ??? Много по-вероятно е (казвам така, защото не съм запознат с точната история от поредицата снимки), мулето да размахва вече убитата пума.

В същото време искам да кажа и нещо друго.

Има магарета, които не само, че пазят стадото, но и доста самоотвержено преследват доближило се наблизо куче (това съм наблюдавал, за други хищни животни не мога да говоря от свое име).

Едно допълнение: Магаретата понякога (дори почти винаги) не са подходящи за охрана на стада, където има новородени или малки агнета. Може да звучи невероятно, но те често налитат и ги убиват. Магарето няма здравите зъби на кучето (хищник), за да се справи по подобен на него начин с хищник, доближил стадото. Но магарето има зъби като клещи и с доста голяма лекота може да разкъса младо животно от рода на агне или яре.

И още едно допълнение: Като народна приказка е останал израза: На всяко стадо овце по едно магаре. Казаното от народа е с преносен смисъл, но идва от факта, че навремето почти не е имало стадо овце, с което да не се движи и магаре. Замислям се, дали то не е изпълнявало някаква друга роля, освен да носи на гърба си овчаря или неговия багаж.

Относно маршируването. Да, това е така. Това маршируване има по-скоро ритуална форма, елемент на предупреждение или заплаха. Аз говорех за моите кучета, които не живеят с тези овце. Ние просто ги срещаме понякога по време на нашите разходки.
User's Signature

Качена снимка

#496 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 06:13 PM

Цитат

Едно допълнение: Магаретата понякога (дори почти винаги) не са подходящи за охрана на стада, където има новородени или малки агнета. Може да звучи невероятно, но те често налитат и ги убиват. Магарето няма здравите зъби на кучето (хищник), за да се справи по подобен на него начин с хищник, доближил стадото. Но магарето има зъби като клещи и с доста голяма лекота може да разкъса младо животно от рода на агне или яре.

е тва вече е много точно

пп те не могат да се спасят самите те .....при мен има и стадо коне и мулета...и също дават фира от вълците

гн Атанасов един мои колега и съсед имаше бик около седем осем годишен ........беше истински пазач .хора в болниците ,колите на тенекидииджия,кучетата му бягаха от моите ,биха изгонили и стадото му но ония звер ги разнищваше убеден съм че и вълци не могат да припарят до стадото ако е там ....накрая наръга и собственика си и го продаде
..........но си беше бик разгони ли се нещо в раиона тои там ,пази ,но животните покраи него.
User's Signature

#497 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 06:14 PM

Пиренейско планинско куче - шоу развъждане и работен тип развъждане. И двете кучета работят като пазачи, като шоу типа е обучен и за аджилити.

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Кучетата са собственост на Шарон Магуаър:

http://www.cynology....ron-Maguire.jpg
User's Signature

Качена снимка

#498 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 06:20 PM

Цитат

Цитат

е тва вече е много точно

пп те не могат да се спасят самите те .....при мен има и стадо коне и мулета...и също дават фира от вълците

гн Атанасов един мои колега и съсед имаше бик около седем осем годишен ........беше истински пазач .хора в болниците ,колите на тенекидииджия,кучетата му бягаха от моите ,биха изгонили и стадото му но ония звер ги разнищваше убеден съм че и вълци не могат да припарят до стадото ако е там ....накрая наръга и собственика си и го продаде
..........но си беше бик разгони ли се нещо в раиона тои там ,пази ,но животните покраи него.

А имате ли впечатления от разярен бивол. Бика "избледнява" пред него.
User's Signature

Качена снимка

#499 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 October 2006 - 08:31 PM

мне нямам но мога да си го предствя ..........в Африка трепят и лъвове и хора........и все пак са пялчка
User's Signature

#500 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 07 October 2006 - 08:14 AM

Специално за Петко.

Вчера се свързах с мои познати от САЩ, които имат отношение към използването на магарета като пазачи на овце. Прилагам няколко снимки, които получих снощи по електронната поща:

Това е една ферма в Пенсилвания, където за охрана на овцете си използват магарета:

Качена снимка

Това са част от овцете и магаретата. Писаха ми, че имат 20 магарета, които използват за охрана. Също така, предлагат консултации относно обучението на магарета, а така също и продават магаренца от техните работни линии.

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

• (136 Страници) +
  • « Първа
  • 23
  • 24
  • 25