Цитат
хахаххаха а козите ,никои ли не ги пази,да иде да ги прави тези номера на някои бездомен пес ,недаи си боже хищник.
хора всяко животно има инстинкт за самосъхранение това не значи че е пазач ,мулето е плячка за пумата,нищо че то се държи агресивно(даже затова се държи така),козата може да е плячка за един нок,нищо че това е получило нараняване ,кои твърди че лесно се предават ,дори вълците,пумите ,лъвовете дори получават травми от жертвите си
аз като имам говеда мислиш ли че ми охраняват овчарските кучета да не ги ухапят вълците,те могат да убият спокоино вълк над дест пъти по тежки и са снабдени с рога ,врат имат които може да те запрати на пет метра ако му стъпиш отгоре ,но кумчо вълчо си ги хапва .....с чалъм.
господин Атанасов няма значение историята на снимката то е ясно,или вярвате че пумата ще бъде уловена и убита от муле пред гордия поглед на гончетата отзад....та това е нелепо.
бяхте споменали че няква овца набивала крак (аз му викам маршируване)на куче ,това е често срещано поведение ,особено ако не са навикнали с кучета се държат така -агресивно.но ако кучето я подгони съвсем инак става картинката .
Някъде да съм казал, че пумата е уловена, умъртвена и размахвана наляво-надясно от мулето
??? Много по-вероятно е (казвам така, защото не съм запознат с точната история от поредицата снимки), мулето да размахва вече убитата пума.
В същото време искам да кажа и нещо друго.
Има магарета, които не само, че пазят стадото, но и доста самоотвержено преследват доближило се наблизо куче (това съм наблюдавал, за други хищни животни не мога да говоря от свое име).
Едно допълнение: Магаретата понякога (дори почти винаги) не са подходящи за охрана на стада, където има новородени или малки агнета. Може да звучи невероятно, но те често налитат и ги убиват. Магарето няма здравите зъби на кучето (хищник), за да се справи по подобен на него начин с хищник, доближил стадото. Но магарето има зъби като клещи и с доста голяма лекота може да разкъса младо животно от рода на агне или яре.
И още едно допълнение: Като народна приказка е останал израза: На всяко стадо овце по едно магаре. Казаното от народа е с преносен смисъл, но идва от факта, че навремето почти не е имало стадо овце, с което да не се движи и магаре. Замислям се, дали то не е изпълнявало някаква друга роля, освен да носи на гърба си овчаря или неговия багаж.
Относно
маршируването. Да, това е така. Това маршируване има по-скоро ритуална форма, елемент на предупреждение или заплаха. Аз говорех за моите кучета, които не живеят с тези овце. Ние просто ги срещаме понякога по време на нашите разходки.