Ия отново е с фалшива бременност и страшно подута едната гърда , а и от всичките и изтича кърма.Отказва да се храни и е много отслабнала, настроението и обаче не е толкова лошо даже и се играе.Та ветовете ми казват да я кастрирам за да си спестя бъдещи проблеми,но мен много ме е страх.Може страхът ми да е от създалите се наскоро ситуации около мен но све пак не мога да реша .И се чудя дали да се боря с разни кремове и хапчета и ако евентоално ми го направи пак тогава да я кастрирам

Ако кучето ти не е ценен за породата екземпляр, кастрирай я. Ще предотватиш бъдещи проблеми и рисковани състояния, дошли от този процес - псевдо-бременността.
Минала съм по тоя път и единственото за което съжалявам е, че не го направих по-рано, а едва тази пролет.
Кучката ми след всяко разгонване, ставаше все по-издута и цицеста. Нито мазилата, нито хранителния режим ни беше приятел.
Кастрацията, както и да си го говорим си е операция ... но всичко минава до дни.
Схемата е приблизително такава:
1. Кръвни изследвания.
2. Ако всичко е ОК, на гладно операция, после кратък престой в клиниката - час, два и си я прибирате.
3. В къщи - от упойката пада телесната температура и кучица трябва да е на топло, завита и под наблюдение.
4. Излизането от упойка е малко тежичко и на кучето му трябва малко помощ и много глезене. Може и да поскимти от болките.
5. Нормално е първия ден да пие само вода и чак на 2-рия, 3-тия да започне да яде . Само мека храна, за да не се натоварва стомаха.
6. Много кратки разходки - колкото да извърши физиологичните си нужди.
7. Никакви обезболяващи, защото кучето "забравя" че го боли и няма да се пази.
Общо взето е това ... изпитано от мен и кучицата ми. На 4тия ден всичко си беше така все едно нищо не е станало. А разрезът й беше по-голям от колкото трябва, защото се оказало, че яйчниците й са били много навътре.
Успех! Не са толкова страшни нещата.