Lora23, в 28 May 2010 - 02:45 PM, написа:
Ch1L1K@, в 28 May 2010 - 01:19 PM, написа:
И аз писах в тази тема и ми направи впечатление , че всеки втори разказ е с НОК и ротвайлер пък после ще ми коментират , че нямало опасни породи. Та кучегона вече е поръчан остава да ми го донесат и да го изпробвам.

Не, опасни породи няма, заставам зад подобно твърдение и споделям точно тази гледна точка. Съществуват изтървани кучета при неграмотни и/или идиоти стопани, но в правилни грамотни ръце при търпелив стопанин всяко едно куче може да бъде възпитано и да се държи подобаващо. Ако говорим за чау - това е една от породите, която дълго време е била предназначена за лов и охрана, а хуните са ги използвали в битка срещу враговете си и на бойното поле. Затова в ръцете на неграмотник много лесно чау може да се озлоби и да стане страшно. Така че няма опасни породи, има кофти стопани.
Относно това дали кучето да се пуска да се оправя или да се крие зад стопанина - зависи много от ситуацията. Старая се изобщо да избягвам глутниците или агресивни домашни, но ако се налага гледам по ситуацията. Ако преценявам че мога да разпръсна глутницата, криейки кучето зад себе си - предпочитам да го направя. Ако знам че еди на кой си кучкар в района кучето му е агресивно и ще се сбият с моя мъжкар - нагаждам си времето и маршрута така, че да не се засичам с тях: в крайна сметка съм излязла да получа удоволствие от разходката с кучето, а не да промивам дупките от ухапвания после. Но ако няма как - случвало ми се е - и ни връхлита агресивен голям куч, както имаше няколко пъти случки с мъжки САО (възрастната му стопанка не можеше да го удържа) то се налага да откопчавам Лео и да се отбраняваме двамата заедно.
Не се препоръчва кучето да се взима на ръце по принцип, а при нашата порода не се и налага: те много бързо растат и стават тежки за броени дни. С такъв товар на ръцете всеки един стопанин става лесна мишена за събаряне на земята, достатъчно е да го бутне атакуващия пес с предните лапи и ще се озовете на земята. Което вече е лошо.
Та, за това: дебел глас, подчертани интонации, ако имате някакво горнище - разкопчайте го и разтворете, така изглеждате неестествена в очите на глутницата. Добре е да има вода - много често съм стопирала атакуващия водач с пръсване от уста "Прррррррффффф" право в муцуната му, все едно гладя с ютия без пАра. Често се шокират от отворен по посоката им чадър - върши работа в дъждовно време. Този предмет за тях е странен. Изобщо ако не сте намерили подръчно средство като кучегони или шокери самото поведение на човека върши работа (естествено зависи от атакуващите). В момента говоря за бездомни. Може да се наведете все едно в търсенето на камък - повечето бездомни го знаят този жест и се отдалечават на безопасно разтояние. Може с шишето с вода ако е практически празно да се потупате по другата си длан или по бедрото: човек няма да се насини, но звукът е неестествен и неприятен за бездомните, те просто се отдалечават и така не се налага да удряте никого.
С домашните е различно - след няколкократни атаки на САО върху Лео аз поговорих сериозно със стопанката. Поговорих, не й се карах. Тя излезе много разбрана жена и й беше адски неудобно от цялата ситуация - кучето е било на сина й, тя наистина не успяваше да го задържи - той просто я събаряше като се втурваше към нас. Разбрах по кое време го разхожда и се постарах да се разминаваме по времето. Но дори и да се засечем сега - едната от нас отдалеч махва на другата и променяме маршрута: най-често тя минаваше на другия тротоар.
подобен стопанин на конфликто куче пожелавам на всеки от нас:-))) Успех:-)