Мисля си, че всъщност всяка връзка "стопанин - куче" е уникална и неповторима. Както всеки човек е уникален, личност със свой характер, така и всяко куче си е... ами и то си е "кучешка личност", със своя си специфичен характер.
Така че универсална методика за обучение едва ли има, по-скоро - основни насоки в нещо сложно и многообразно, каквото е отношенията между човека и кучето.
И всяка такава двойка "стопанин - куче" си търси своя път за разбирателство...
Е, поне аз стигнах до този извод на база съвсем скромния си личен опит. Доста скептично гледам на всякакви универсални методики - особено ако се обявяват за "единствена правилност"...
И хората са различни, и кучетата са различни.
Изчела съм всичко по-важно в подфорума "Възпитание, обучение, спорт" - не знаех нищо по въпроса, всяка информация беше и е цена за мен. Е, нищо не съм прилагала като алгоритъм - поради недоверие или просто поради невъзможност, или поради липса на търпение. Но и нищо ново не съм измислила - всичко, което правя е адаптиране на прочетено тук към конкретния случай с мен и кучето ми.
Мога да разказвам подробно кое и как, но няма смисъл - това е просто "нашия случай".
А всеки трябва да си намери своя ... и няма начин друг да му го намери, защото това ще е отношения между "другия" и кучето ти, а не вашите с него.
Без срам ще си призная, че взаимствам много неща от хора, писали тук - идеи, начини да привлечеш внимание, да мотивираш, да покажеш одобрение или не.... И клипчетата гледам с любопитство, и споделени истории кой как се е справил.
Но в крайна сметка идва момента на истината - изправяш се САМ срещу кучето си.
Това е твоето куче, ти си неговият стопанин.
Какво се крие там в главата му - точно никой не знае.
Но всеки трябва да знае какво е в неговата глава - какво точно иска, как иска да общува, да живее с това куче.
И това е отправната точка - ние, стопаните, трябва да знаем какво искаме, да търсим начин да се разберем с кучето на нашия си с него, уникален и единствен - език. Той се нарича "връзка стопанин - куче".
И не - не са "прости" кучетата. Не са елементарни, предвидими, и отношенията с тях не са проста дресура - "идваш при мен - давам лакомство".
Бинарни? Двоичен код= има 1/няма 0, (става/нестава)
0 - 1?
А може би на хората им е удобно да мислят, че това е така?
Е, слава Богу, поне моята хубостница не е "бинарна"....
Бих била много разочаравана, ако беше - щото аз компютър си имам.
И не ме кефи компа така, както кучето ми - честно!
Вероятно е по-безопасно, ако кучето е 100% предвидимо, управляемо дистанционно, с превключвател многопозиционен "сън - разходка - игра - храна - облекчаване...."
Сигурно ще е най-добре, най-надежно и безопасно. Нищо непредвидено няма да се случи, стопанинът ще е доволен и спокоен.
Както се пееше в една песен:
"
Если у вас нет собаки,
Ее не отравит сосед,
И с другом не будет драки,
Если у вас, если у вас, если у вас друга нет,
Друга нет.
Оркестр гремит басами,
Трубач выдувает медь.
Думайте сами, решайте сами -
Иметь или не иметь,
Иметь или не иметь.