greeneyed, в May 13 2009, 02:11 PM, написа:
dog.bg, в May 13 2009, 10:27 AM, написа:
По мое лично мнение котката си е котка и се справя идеално в града. Тя не е животно, което зависи от хората - напротив, бяга от тях, изхранва се сама като ловува, има си своя територия и естествена среда на живот. Рядко се събират на едно място няколко котки, освен ако няма някой, който да ги храни или около кофите за буклук, но то и там е заето от кучета вече почти навсякъде.
Този, който ги храни - просто да спре и котките до дни няма да ги има там.
Много погрешно.
Както кучетата, така и котките могат да се приспособят към градски условия, но това по никакъв начин не е естествена среда за тях. По същия начин хора - скитници или изоставени деца могат да живеят около боклуци и да се прехранват от кофите.
Идеята че ще изчезнат, когато някои спре да ги храни е същата като да спрем да храним уличните кучета и те сами ще изчезнат , т.е. ще измрат от глад.
Котките могат да се изхранват като ловуват, но така са можели да се се изхранвали и хората. Ако обаче живеете в София и ловувате по булевард България, най-много да ви отнесе някоя кола. Същото се отнася и за котките. Впрочем - и за кучетата. Няма животно , на което естествената среда е градската среда. Градската среда не предлага хранителни ресурси, естествени места за лов и места за подслон.
Има понятие ферални котки. Те произлизат от домашните и са така да се каже вторично подивели. Техният живот рядко продължава повече от 2 години. В сравнение с 15-18 за домашните. Просто стават жертва на средата.
Откъде това желание всичко живо да се кастрира ? Направо се чубствам престъпник, отгледал съм котенца, котката ми роди в леглото ... малките израснаха на двора на старата ни къща в Поморие, техните синове и дъщери и до днес идват да лочат млякото, което майка ми оставя в двора. Другия ми котарак избяга на 2 години, скочи от третия етаж на блока, сега е на 9 някъде и все още живее на покрива на гаража, тук в София. Има си и две женски, понякога три ... лови мишки в мазето на блока, бяга от кучетата толкова години и единствения човек, от който взема каквото и да е, за мое учудване съм аз ... просто му оставям отвреме на време нещо на покрива, не ходя да го гоня или галя, той вече принадлежи на природата, не на мен, аз мога да му се радвам от далеч и това, че го виждам жив и здрав ми е достатъчно ... у дома в момента съм с кастрирана котка по медицински причини, поради възрастта направи пиометра и се наложи да се кастрира, слава богу, жива и здрава е, но ... не е същата котка вече, има коренна промяна в поведението и.
Така че, честно, ако се появи някой с капан да ми лови котките ...
Пак казвам - котката е напълно пригодна да живее в града. Да се размножава и да регулира сама популацията си в зависимост от храната. Да мигрира. Не досаждат на никой, не пречет. Живеят напълно сами.
Котките няма да изчезнат, как пък ще щели да умрат от глад ! Котка да умре от град няма. Просто разни хора са решили, че им правят добро, като им дават да ядат някъде. Ако няма храна, котките ще си отидат всяка в периметъра си и ще си търсят там храната, ако не - ще мяучат мъжкарите, най много да се сбият и по слабия ще бъде прогонен, докато си намери свободно място.
Не зная какви наблюдения имате за тези 2 години живот. Лично мойте, за котките, които ви писах - живеят си вече години, отглеждат си малките или на въпросния гараж, а като поотраснат ги пренасят в мазето на блока - защо, не зная, предполагам че там ги учат да ловят мишки, но съм виждал да ловят само големите котки. Да, от няколко малки оцеляват едно или две - природа, нарича се естествен подбор.
Градската среда предлага идеална среда за котките. Идеална - колко котки имаше преди в София, особено като минеш през старите квартали с къщите ... сега ги няма заради кучетата и явно заради хората, които ги ловят.
И до тук не разбрах едно - с какво пречат котките ? Агресивни ли са, хапят хора ли - какъв им е проблема, че трябва да бъде кастрирано едно диво коте, което е оцеляло от малко в града, че да се хване на 2 или 3 години и да се кастрира ?