Аз се радвам, че имате шанс да се информирате как се обучава куче още докато маламута ви е съвсем малък. Повярвайте много е по-добре да започне обучението още сега, за да ви е по-лесно в бъдеще, така ще можеш до някаква степен да владееш това животно, което след няколко месеца ще е пораснало тройно или четворно, ще бъде много силно и ще иска да бъде самостоятелно. Затова е важно това обучение и да се научи да слуша. Аз открих форума на дог.бг и темите за обучение, едва когато първия ми маламут беше на година и половина
Аляски маламут
Публикувано: 02 December 2009 - 11:46 AM
Аз се радвам, че имате шанс да се информирате как се обучава куче още докато маламута ви е съвсем малък. Повярвайте много е по-добре да започне обучението още сега, за да ви е по-лесно в бъдеще, така ще можеш до някаква степен да владееш това животно, което след няколко месеца ще е пораснало тройно или четворно, ще бъде много силно и ще иска да бъде самостоятелно. Затова е важно това обучение и да се научи да слуша. Аз открих форума на дог.бг и темите за обучение, едва когато първия ми маламут беше на година и половина

Публикувано: 02 December 2009 - 12:31 PM
Публикувано: 02 December 2009 - 12:43 PM
Той е толкова малък още, как ще го оставяте сам навън? На него му липсва мама, братчетата и сестричетата, сега вие сте неговото семейство, неговата глутница. Разбира се, че ще плаче, та той е бебе. Същото правят и човешките бебета, когато не усещат наблизо присъствие и топлина, но тях не ги оставяме сами навън, нали? Ще видите, че като порасне малко ще стане по-самостоятелен, сам ще си намира занимания навън, но сега още докато е мъничък му дайте нужната топлина и внимание, а навън му показвайте че освен разходка има и други интересни неща, играйте с него, карайте го да гони топки или други предмети, за да разбере че навън може също да е интересно.

Публикувано: 02 December 2009 - 01:27 PM
Публикувано: 02 December 2009 - 02:04 PM
Извинявам се, ако съм прозвучала рязко - но останах с впечатление, че искате да стои навън дълго време - затова така реагирах. НО все пак поведението му за мъничко бебе е нормално. Ще видите, че с времето ще се промени. Маламутите обичат да остават сами, но също така обичат и да са до стопаните си. Пробвайте да увеличавате времето му навън сам - днес 10 минути, утре няколко минути повече. Той ще започне да изследва света наоколо, когато захитрее. А за въпроса да спи сам - не мога да ви разбера какво имате предвид? Сам в друга стая ли? Аз нямам такъв опит и не знам дали ще мога да ви дам съвет - моите кучета живеят у дома на двора и първото беше на 4 месеца като го взех, а останалите израснаха с компания, не са били сами като малки.
Това което се сещам е да ви препоръчам да му купите клетка (желязна, сгъваема, и голяма
Много стопани реагират негативно като чуят клетка, а после с изненада установяват, колко бързо кучетата свикват с нея и даже харесват да стоят там. А на всичкото отгоре и си отдъхват, когато искат да оставят кучето само за известно време, без да се притесняват от проблеми.
Дано да успеете да го научите да спи сам, защото маламутите обичат компанията на своята глутница и не обичат да са сами дълго време

Публикувано: 02 December 2009 - 03:11 PM
Публикувано: 02 December 2009 - 03:46 PM
Добре дошли ATANASOVA и НОРТ!
Радвам се, че има нови попълнения в маламутските редици и то какви - ЧЕРНО-БЕЛИ!
Днес само аз отговарям на въпроси, ама какво да се прави явно имам време и настроение и ще ме изтърпите
АТАНАСОВА, Първо да ви питам от какъв развъдник е от Чехия вашия Норт? Учудва ме, когато толкова малки се дават кученцата, принципно би трябвало да напускат майката към третия месец. Когато бебето се отдели толкова малко, има проблеми и със здравето, и с поведението. Но щом сте го взели такъв трябва вие да се справяте с проблемите.
Сега за яденето - аз лично за пръв път чувам за толкова злояд маламут. Че някои (повечето от тях) не са лакоми, е ясно, но поне обичат натурално-приготвена храна, недолюбват гранулите. Чувала съм че ветеринарите дават някаква добавка за повишаване на апетита. Ние също имахме проблем с ядене на гранули в началото - пробвахме всякакви скъпи гранули (Роял Канин, Проплан) - нямаше резултат, докато не опитахме храната БОШ-Агнешко с ориз - имаше страхотен ефект - оттогава всички маламути у нас (както и нашите наследници) ядат такава храна. Може да пробвате и с консерви, като добавяте в тях с малко топла вода и гранулки постепенно. Опитвали ли сте също и с препечени филийки с извара?
Колкото до пърхута - това според мен е от проблема с храненето, няма какво друго да е тъй като Норт е още малък. Когато се храни с качествена храна, маламута има лъскава, здрава козина. Лично аз когато видя проблем с козината (например сезонното скубане или след някакво лечение) давам витамини ВиМин на БОШ, а също така добавям в храната лъжица зехтин.
Ако ветеринаря не казва нищо и за проблема с козината, както и за витамините, просто отидете при друг специалист, ао трябва се консултирайте с няколко различни, за да вземете правилното решение. Сигурна съм, че ще се справите с проблема.
Радвайте ни често със снимки на Норт

Публикувано: 02 December 2009 - 03:54 PM
Публикувано: 02 December 2009 - 07:07 PM
vilekula,
изобщо не се притеснявайте, че пишете за Мечо и питате. Напротив - аз съм ви благодарна, че вляхте каже свежа струя и развижихте доста позамрялата ни и безинтересна тема за породата. А и сте прав/а/, че въпросите/отговорите са полезни и за други, четящи тук.
Много е хубаво, че Мечо усвоява хигиенни навици (макар че маламутите са си чистоплътни по принцип и не обичат да мърсят местата, които обитават, ама има и изключения). Когато ходи навън, в момента като го видите, че се напъва да пишка или ака може да дадете своя измислена команда (например "Пиш") и като свърши работата да го наградите с лакомство и думите "Браво, Пиш" (ще се учудите какво магическо действие има тази команда
Това с приземния етаж мисля, че няма да е много успешно, особено ако е сам там и не ви вижда, чува и усеща (разбира се това е мое мнение, без да знам как са в действителност нещата при вас). На него неслучайно му е харесало на верандата. Защо не го научите да спи там? Маламутите много обичат да спят на възлови места, откъдето да имат поглед и контрол над всичко в къщата, кой влиза, кой излиза, че и да клюкарят кой минава по пътя
Колкото за клетката, ще ви кажа, че аз я купих доста късно, вече бяхме ходили на няколко изложби и ми писна да вървя непрекъснато с кучето до мен, то да ме дърпа, да се опасявам да не го нападне друго куче или той да нападне, бях в постоянно напрежение и след изложба и двамата се прибирахме грохнали и изнервени до край. Гледах по изложбите как другите участници слагат своите кучета в клетки, кучетата стоят спокойно, а стопаните могат да се разходят наоколо без притеснение и реших да купя такава. Финве беше на около 2 години тогава. Когато донесох клетката и я разпънах пред него бях доста притеснена, как ще го науча да влиза - та той изобщо не искаше да влиза в затворени пространства през врати! Но бях много приятно изненадана, когато като разпънах клетката той си влезе спокойно и легна, все едно цял живот е бил там. Веднага го похвалих и го наградих с лакомство, но не я затворих. Оставих клетката при него, да влиза и излиза когато си иска, за да свикне с нея. Е, сега като ме видят да приготвям клетката и я слагам в колата, настава такова вълнение и оживление. Веднъж се наложи да я ползваме за закарването на едно бездомно куче за кастрация, разпънах клетката и оставих отворено - като се върнах - гледам Финве настанен и готов за път, и нищо не можеше да го накара да излезе оттам. А като ходим на изложби - всичко е толкова лесно - покривам клетката с одеало, кучето е спокойно до излизането в ринга, не нервничи, не се дразни от безбройните кучета минаващи покрай него, спи и лежи спокойно.
Мисля си, че повечето които се противопоставят на клетките, си представят едно тясно пространство, но всъщност не е така - ако вземете най-големия размер, малкия сега Мечо ще се чувства като в апартамент там, и изобщо няма да му е тясно. А после като порасне ще може спокойно да ляга, да стои изправен и да се обръща в нея. И тъй като тя е метална, няма да се притеснявате, че ще я изгризе или отвори. И колкото е по-малък, толкова е по-лесно да се научи на всичко, на което искате да се научи.
Прикачени снимки

Публикувано: 02 December 2009 - 07:33 PM
Публикувано: 02 December 2009 - 08:10 PM
Да, безопасността е много важна, да не кажа най-важното нещо (поне за мен). Ако верандата не е обезопасена и вие не можете да го задържите вечер само там, и да го виждате, по-добре не рискувайте. Разбира се, че ще се страхува като се стъмни, той е бебе.
Ако мислите, че приземния етаж е по-сигурен, то тогава пробвайте да го оставяте там за малко, всеки ден, като оставите храна, вода и играчки. Ще видите как ще реагира. В началото със сигурност ще плаче, но ако стои кратко, затова пък всеки ден по няколко пъти, мисля че ще започне да свиква. Когато го оставяте, му говорете като на човек, колко е важно да се научи да стои сам, на това сигурно място, което ще бъде негово лично пространство. Сигурна съм, че той ще ви разбере.
А между другото, не сте ли мислили да му направите ограждение, ако живеете в двор?

Публикувано: 03 December 2009 - 09:44 AM
Публикувано: 03 December 2009 - 11:34 AM
Само искам да ви попитам,дали сте на ясно,че преди третата ваксина кучето не бива да излиза от пределите на дома.Ще имате време да се разхождате и лудувате тепърва,сега е доста опасно.И аз си спомням как чаках с нетърпение Норд да навърши три месеца и да пътешестваме,но знаех че трябва да бъда търпелива за негово добро.Поздрави и чакаме още снимки!
Vilekula,не можете да си представите маламутите колко харесват тия метални клетки.И аз преди разсъждавах като вас,докато не купихме такава.Някак си се чувстват сигурни и защитени в тях.Даже зимата ще сме си в апартамента и в момента я използвам и като къщичка и като спалня.
Ние сме с Dog Residence 91 - 91 х 61 х 71 на фирма Савич.Този размер е идеален за аляския маламут.Има ги в почти всички по-големи зооцентрове.
Желая ви успех!

Ами това са те - силата на Севера,нежноста на Северното сияние,блясъкът на снега,гласът на тишината,топлината на привързаността,достойнството на водача и нашата голяма любов-Аляският маламут !
Публикувано: 03 December 2009 - 01:42 PM
ATANASOVA
Малкия Норт е толкова сериозен на снимките, такъв ли е в действителност. Толкова ми прилича на нашата Фрея
Мьри,
Ами аз не знам малък маламут да не гризе
Знам го аз този умен и "невинен" поглед, който кара всеки да им угажда за всичко - наистина е трудно да им се устоява като те гледат така. Но това, че ви се кара, като не му давате от вашето ядене - означава, че се опитва да ви командва. Опитайте се да устоите и да не му давате, накарайте го да чака, да не се бунтува, и ще получи награда едва като издържи
Гледайки как Майкъл обича да се гушка, се сещам за Фрей - той беше същия, и сега като порасна, не осъзнава колко е огромен и тежък, пак иска да го вземат на ръце - много е смешен.
KARRINA, а ти няма ли да ни зарадваш с нови снимки на Норд?

Публикувано: 03 December 2009 - 02:41 PM
Публикувано: 03 December 2009 - 03:36 PM
chocolate80, много хубаво че сте се сетили да напишете и в темите за породите за Благотворителния календар. Така повече хора ще научат за тази интересна и полезна инициатива. Аз вече си поръчах 5 календара, защото считам че това е един много позитивен начин да се запознаят повече хора с проблема, да има повече съпричастни и помагащи. Това е чудесен коледен подарък!

Публикувано: 03 December 2009 - 03:58 PM
Напълно съм съгласна с всичко което сте написала.За съжаление проблема е много голям и ще трябва доста хляб да изядем до като се променят нещата,но от друга страна е похвален факта,че има на кой да му пука и кой да се бори и съответно такива които да го подкрепят,защото всички знаем,че всичко става с хора-колкото повече,толкова по-добре.В крайна сметка всички нас ни обединява едно-любовта към животните...
Публикувано: 03 December 2009 - 04:24 PM
Добре дошли ATANASOVA и НОРТ!
Радвам се, че има нови попълнения в маламутските редици и то какви - ЧЕРНО-БЕЛИ!
Днес само аз отговарям на въпроси, ама какво да се прави явно имам време и настроение и ще ме изтърпите
АТАНАСОВА, Първо да ви питам от какъв развъдник е от Чехия вашия Норт? Учудва ме, когато толкова малки се дават кученцата, принципно би трябвало да напускат майката към третия месец. Когато бебето се отдели толкова малко, има проблеми и със здравето, и с поведението. Но щом сте го взели такъв трябва вие да се справяте с проблемите.
Сега за яденето - аз лично за пръв път чувам за толкова злояд маламут. Че някои (повечето от тях) не са лакоми, е ясно, но поне обичат натурално-приготвена храна, недолюбват гранулите. Чувала съм че ветеринарите дават някаква добавка за повишаване на апетита. Ние също имахме проблем с ядене на гранули в началото - пробвахме всякакви скъпи гранули (Роял Канин, Проплан) - нямаше резултат, докато не опитахме храната БОШ-Агнешко с ориз - имаше страхотен ефект - оттогава всички маламути у нас (както и нашите наследници) ядат такава храна. Може да пробвате и с консерви, като добавяте в тях с малко топла вода и гранулки постепенно. Опитвали ли сте също и с препечени филийки с извара?
Колкото до пърхута - това според мен е от проблема с храненето, няма какво друго да е тъй като Норт е още малък. Когато се храни с качествена храна, маламута има лъскава, здрава козина. Лично аз когато видя проблем с козината (например сезонното скубане или след някакво лечение) давам витамини ВиМин на БОШ, а също така добавям в храната лъжица зехтин.
Ако ветеринаря не казва нищо и за проблема с козината, както и за витамините, просто отидете при друг специалист, ао трябва се консултирайте с няколко различни, за да вземете правилното решение. Сигурна съм, че ще се справите с проблема.
Радвайте ни често със снимки на Норт
много сме ти задължени за съветите които ни даваш и че се опитваш да помагаш(като човек с опит в гледането на тази порода)
Публикувано: 03 December 2009 - 06:09 PM
Така е - проблема с бездомните е много голям, по-страшно е обаче, че голяма част от хората са просто безсърдечни и/или не забелязват страданието около себе си - свикнали са с него, а то е навсякъде - във всеки град и село. Ако повечето българи бяха по-състрадателни и добри, нямаше да е чак толкова зле. Аз понякога си мисля, че живея във филм на ужасите. Надеждата ми е, че с такива стъпки като този календар, ще се трогнат повече сърца и повече хора ще започнат да забелязват, а някои даже да помагат.
Е, за такова чудо не бях чувала - ама съвсем нищо да не яде! наистина имате нужда от помощта на добър специалист. 8 килограма за двумесечно бебе мисля, че е малко, но не чак толкова притеснително - не може да се каже колко трябва да тежи на тази възраст, защото всяко куче има различна конструкция. Норт например може да не е едър маламут, родителите му също, и сега е нормално да тежи малко. По памет мисля, че на два месеца Фрей и братята му тежаха между 11 и 15 килограма, но пък те още от рождение бяха по-едри от "нормалното", и между тях също имаше голяма разлика както в ръстта, така и в теглото.
Колкото до повторното слагане на ваксини - не мисля, че това е причинило липсата на апетит и е някакъв проблем изобщо. Ние също повторихме ваксините с всички кучета, взети от чужбина. Това, което съм забелязала е, че апетит липсва само в деня, когато се сложи ваксината, но не и постоянно.
Освен да се консултирате с добър специалист или да прегледате темата в дог.бг за храненето, не се сещам какво да ви посъветвам вече.

Вход

Горе
Цитиране +