Dog.bg Форуми : Етичен кодекс на разходката

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Етичен кодекс на разходката Правилата, които никой не спазва, а би трябвало...

#21 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 June 2009 - 10:21 AM

Странно ми звучат някои изказвания тук. Мисля, че реакцията на някои форумци има малко общо c етиката.

Например в други страни ( понеже живея другаде) , когато някои прояви интереск към нечие куче, собствениците са повече от щастливи да обясняват какво е , на каква визраст, какви са изискванията на породата, ако има такава, как го хранят- изобщо са поласкани от вниманието. Никога не се държат все едно , че някои им досажда. Ако някои иска да погали кучето, даже казват на кучето да седне, че да е по-удобно за галещия. Това е въпрос на социализация. Невротични реакции от типа "Махай ми се от главата, какво ми се пречкаш" и т.н. се смятат за неестествени, или поне невъзпитани.
Само веднъж ми се е случвало, когато кучето ми тичаше без повОд в парка, един човек да ми извика от далече , че неговото не е дружелюбно. Държеше си го на повОд. Веднага извиках моето. Иначе всички кучета , които се разхождат невързани, са дружелюбни към хора и животни - това е отговорност на собствениците. Недружелюбните към животни се разхождат вързани. А агресивните към хора ... тях ги евтанизират. Прекалено голям риск е да имаш куче , което може да се нахвърли я върxу някои непознат , я върху собственото ти дете.
Специално обучените кучета за служебни цели не се мотаят просто така по улици и паркове. Те се гледат по други правила на други места и от трeниpани собственици.

Изказването на dmst пък направо ме уби.
"Чичка с нещо, дето не може да се оприличи на нищо." Даже не мога да разбера какво ядосва dmst чак толкова. Това , че човекът е чичка , а не младеж? Това че е осиновил безпородно куче? Това , че чете вестник? Това че си държи кучето до себе си и вързано?
Все пак едно куче да лае , не означава , че ще се нахвърли да хапе. Ако го насъсква, или го пуска свободно , щеше да е друго.
"Ще му дойде акъла на тоя глупендер"? Защо да е глупендер? Вас кое ви прави по умни? Че кучето ви е по-голямо? Или по- породисто?
"Аз ще го ритам , докато Чоки му изяжда мелеза". Върхът!
Ще ритате човека, които си чете вестник и си държи кучето на повод, само защото кучето му лае? А вашето куче ще изяде неговото, защото неговото е мелез ? T.е. някак си е по-долно от вашето?

Според мен точно такова отношение е ярка проява на липса на етика.

Да не говорим, че ако имате 60 килограмово куче, което (естествено, поради силата му) е трудно да се удържи физически, но пък се стряска , когато го лаят, или нервничи при някави други дразнители, е меко казано, неразумно. Може би трябва да поработите върху тренировката му? Колкото по-голямо и силно е едно куче, толкова повече стопаните му трябва да се стараят да го възпитават в спокойствие и уравановесеност.

#22 Потребителят е офлайн   TokioHotel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2009 - 10:31 AM

Едан съседка има черно пекинезче. Веднъж го разхождала по центъра и от някъде изникнала пусната кокерка. Стопанката й си вървяла кротко зад нея. Кокерката скочила на пекинеза и му раздрала окото. Собственичката му веднага извикала такси и го закарала при вет, а собственичката на кокерката най-спокойно си продължила разходката. :ea_103:
С предишното му куче /хъски/ веднъж отивахме да посрещнем майка ми. Тя беше с някакви познати. Имаше една баба, която много се радваше на Абнър, познаваше го от доста време. Носеше си нещо за ядене в чантата и го извади, за да го даде на Абнър. 10 познати на майка ми седяха отстрани, радваха му се и търсиха какво да му дадат да яде, нали живееше на улицата и не беше в леко наднормено тегло. Аз говорих, молих ги да не му дават нищо, но явно съм била невидима. Вътрешно кипнах, но се усмихнах, защото можех да позная как Абнър ще си вземе храната-дали леко ще я вземе от ръка или ще я гризне заедно с пръстите. Бабата тръгна да му дава хляб /както обикновено, въпреки моето дърпане и молене/ и той така й сръфа пръстите, че тя извика и се обърна с гръб към него, а на лицето й се четеше болка., но нямаше кръв. След 5 секунди се засмя и каза, че кучето не е виновно, че я е ухапало. На следващите пъти вече не му даваше храна /всъщност не носише/. То бива, бива, ама след толкова молитви и такова дърпане, той започваше да се души, я тя "Пусни го насам, да му дам да яде." Аз: "Има си храна вкъщи, не трябва да яде друга." и 1000 от този род.
Затова много се радвах на челюстите на Абнър. :ab_041: Защото повечето хора /всички, освен тези/ внимаваха да са надалече.
User's Signature

Качена снимка

Любителите на животни са особена порода хора,
хуманни и щедри духом, способни на дълбока съпричастност,
може би малко склонни към сантименталност и със сърца, големи колкото безоблачното небе.

#23 Потребителят е офлайн   totschica Икона

• groomer
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Груминг на пудели, афганки, " космати" териери ( скоч, фокс, ердейл, " уести" ... )и др.

Публикувано: 08 June 2009 - 10:48 AM

Честно казано и на мен не ми е приятно да се " накачулват" около и върху Виви. Тя е магнит за нахалници. И дечица. Преди няколко дена едно дете попита дали може да я погали. Разреших му и то я ощипа. Тогава му казах да не е посмяло да докосне вече кучето ми, щом му причинява болка! Майка му ме погледна изненадано. Та аз собственото си дете- бебе нашамарих заради опитите и да тормози животните, та какво остава за чуждите...
Иначе от няколко месеца нямам проблем с разходките в парка с Виви( Северен парк). Тя е много послушна, а ако някое чуждо и агресивно куче реши да я нападне, аз веднага я връзвам и изчаквам. Когато се приближи ръмжащия пес, му тегля едно дискретно шутче, за да не се налага после да взимам крути мерки :ab_041:

#24 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 08 June 2009 - 10:54 AM

Показване на мнениетоgreeneyed, в Jun 8 2009, 08:21 AM, написа:

Странно ми звучат някои изказвания тук. Мисля, че реакцията на някои форумци има малко общо c етиката.

Например в други страни ( понеже живея другаде) , когато някои прояви интереск към нечие куче, собствениците са повече от щастливи да обясняват какво е , на каква визраст, какви са изискванията на породата, ако има такава, как го хранят- изобщо са поласкани от вниманието. Никога не се държат все едно , че някои им досажда. Ако някои иска да погали кучето, даже казват на кучето да седне, че да е по-удобно за галещия. Това е въпрос на социализация. Невротични реакции от типа "Махай ми се от главата, какво ми се пречкаш" и т.н. се смятат за неестествени, или поне невъзпитани.
Само веднъж ми се е случвало, когато кучето ми тичаше без повОд в парка, един човек да ми извика от далече , че неговото не е дружелюбно. Държеше си го на повОд. Веднага извиках моето. Иначе всички кучета , които се разхождат невързани, са дружелюбни към хора и животни - това е отговорност на собствениците. Недружелюбните към животни се разхождат вързани. А агресивните към хора ... тях ги евтанизират. Прекалено голям риск е да имаш куче , което може да се нахвърли я върxу някои непознат , я върху собственото ти дете.
Специално обучените кучета за служебни цели не се мотаят просто така по улици и паркове. Те се гледат по други правила на други места и от трeниpани собственици.

Изказването на dmst пък направо ме уби.
"Чичка с нещо, дето не може да се оприличи на нищо." Даже не мога да разбера какво ядосва dmst чак толкова. Това , че човекът е чичка , а не младеж? Това че е осиновил безпородно куче? Това , че чете вестник? Това че си държи кучето до себе си и вързано?

Все пак едно куче да лае , не означава , че ще се нахвърли да хапе. Ако го насъсква, или го пуска свободно , щеше да е друго.
"Ще му дойде акъла на тоя глупендер"? Защо да е глупендер? Вас кое ви прави по умни? Че кучето ви е по-голямо? Или по- породисто?
"Аз ще го ритам , докато Чоки му изяжда мелеза". Върхът!
Ще ритате човека, които си чете вестник и си държи кучето на повод, само защото кучето му лае? А вашето куче ще изяде неговото, защото неговото е мелез ? T.е. някак си е по-долно от вашето?

Според мен точно такова отношение е ярка проява на липса на етика.

Да не говорим, че ако имате 60 килограмово куче, което (естествено, поради силата му) е трудно да се удържи физически, но пък се стряска , когато го лаят, или нервничи при някави други дразнители, е меко казано, неразумно. Може би трябва да поработите върху тренировката му? Колкото по-голямо и силно е едно куче, толкова повече стопаните му трябва да се стараят да го възпитават в спокойствие и уравановесеност.

Конструктивен пост.Само бих добавила,че пуснато куче може да бъде само това,което веднага се отзовава на повикване на стопанина си,въпреки,че не е агресивно и е социално.
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 08 June 2009 - 11:48 AM

То в БГ рядко разходките биват разходки, камо ли пък етични и с кодекс.
Примери един куп:
Мъжко САО редовно се движи без повод, като стопанина е някъде далеч.
Имали сме няколко срещи с този куч, приканвам стопанина да си извика/прибере кучето, а той отдалеч: "А, ритни го бе, нИ сЪ притИснявай, той шИ сЪ махнИ. Ритни го бе, удари го, шИ сЪ махнИ". :wacko: Викове с името на кучето огласят целия Южен парк, а то изобщо не реагира.
Ето пресен случай от вчера: моето куче с още няколко бездомни приятели си играят на една поляна. Приближава се голяма група с 5 кучета и поне още толкова хора. С тях е и агресивна женска - свободна, без повод. Последната се спусна и нападна едно от бездомните кучета. Стопанката изобщо не реагира, нито си извика кучето, нито пък направи опит да го хване - просто стои и си гледка. Помогнах на бездомното, като пръснах струя вода в муцуната на агресивното и то бързо се изнесе.
п.п. Не би трябвало аз да ставам изобретателна, да съм непрекъснато с повишено внимание и да мисля как да се справям, но манталитета на повечето българи с кучета някак ме принуждава.
User's Signature

Качена снимка

Отделете малко време и вижте защо държим на кастрацията

#26 Потребителят е офлайн   TokioHotel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2009 - 11:57 AM

Вече 3 бебета са тероризирали предишното ми хъски. Дърпаха му опашката, ушите, забиват си ноктите в гърба му и с всичка сила му скубят конзината и т.н. При това бебета на семейни приятели. Добре, че чуждите само го гледаха отстрани и не смееха да го доближат.
В нашето градче повечето хора си водят кучетата вързани, няма много агресивни животни. Понякога в парка сме срещали пуснати бретони, но не са агресивни.
User's Signature

Качена снимка

Любителите на животни са особена порода хора,
хуманни и щедри духом, способни на дълбока съпричастност,
може би малко склонни към сантименталност и със сърца, големи колкото безоблачното небе.

#27 Потребителят е офлайн   sanita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2009 - 01:20 PM

Какво значи етичен кодакс?
Разбирам го така:
Да си водя кучето на повод, задължително, без значение дали е агресивно или не; ако моето е дружелюбно, то не мога да съм сигурна за другите, а най-малко искам то да пострада и да се разправям с малоумници
Да позволявам контакт с други кучета по моя преценка - зависи от много съображения
Да не обръщам внимание на "муцкания" към кучето
Да събирам отпадъците след нас, разбирайте го фекалии
Да избягвам детски площадки и луди мами, и ако все пак някоя майка е добронамерена към кучешкия род нямам против, само детето да е на възраст, в която да знае какво е да пагалиш, а не да оскубеш. И за всеки случай клякам близо до кучето, за да избегнем инциденти.

Сигурно има още неща, за които не се сещам.

За информация мога да кажа, че кучето ми е пекинез, тази порода е злобна противно на всеобщото мнение.

Все пак кучето е такова каквото го отгледаш. Всяка порода има специфични черти, обаче злобата е една друга категория.

P.S Къде са всички онези съфорумци, от които научих много и които правеха форума място, където можеш да промениш себе си ?!
User's Signature

...Дай му сърцето си и то ще ти даде своето...
from Марли&me
http://www.greenbalk...u...8&cat_id=35

#28 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:трудна работа е това поле...остави!

Икона за мнението  Публикувано: 08 June 2009 - 01:45 PM

Здравейте,

виждам, че темата е живнала.Няколко поста по-горе видях един много интересен, няма да казвам точно кой понеже не ми се иска да създам спор!Оснавното което ми направи впечатление беше, че щом някой се радва когато се държат с кучето му като с играчка и другите трябва да дават!
Моля, правете разлика между социализирано куче и куче което е лига и позволява на всеки да го лигави и гали!Въпрос на лично мнение е дали всеки има право да гали кучето ти, за това да не даваме личното си мнение за миродавно!!!Въпроса е не в това как си възпитаваш кучето, всеки си има право да прави каквото сметне за редно, който иска да му галят кучето ОК, аз нямам нищо против това, обаче въпроса е, че първо се иска разрешение преди да погалиш чуждо куче и НЕ означава НЕ, ако ти рарешат ок гали!

Сега да Ви споделя няколко тайни, защо не всеки иска да му пипат кучето, да говори с хора и тнт. и ако се замислите, че ще видите, че имам известно право:

1. Кучето, кето го пипа всеки става доверчиво.Могат да ти го откраднат!!!
(има хора на които кучетата им струват по 2000лв и нагоре и са по 5 кг)
2. Кучето което го пипа всеки, свиква и да взима храна от всеки. - Могат да ти го отровят!!!
(понеже си паркирал пред съседния вход, а това е засегнало "компира")
3. Има хора които са си взели кучета пазачи и са платили по 500-1000лв да им ги научат да охраняват дома им!!!Ами това не означава, че тези кучета не бива да се разхождат!!!Кучето хапи по команда и в дома, на улицата е като всички останали!!!
(е как ще разбере кой е враг, ако го лигави всеки)
4. Може на момичето с булонката да е починала майка й, да е травмирана и за това да е излязла да се разведри.
(Е много е не дружелюбна и кучето и е не социализирано, понеже не й е до вас)
5. Комшията е нямал куче, но много го харесва и иска такова, всеки път като го види му свирва , то отива и игра...
(кучето свиква да отреагира на чужди хора, някой неознат му свирва, то се затичва и го блъска кола - УМИРА)

Просто трябва да се научим да уважаваме околните и да се съобразяваме с особеностите им!В Германия имат един лаф "не се познаваме достатъчно добре, за да говорим така" , очтиво ти казват да се дистанцираш, дори и между познати...А ние започваме да фамилярничим на 10-тата минута!!!Някъде хората били очтиви, ох пътувал съм по бизнес да доста държави и знам колко са учтиви, да очтиви са, ако ги опиташ колко е часа!!!Отиди да се заговориш ей тъка от нищото с някой непознат, ами хората стават взимат си багажа и си тръгват с възмущение!!! :r_181:

На големите кучета им трябвало здрава ръка, ами да, дресираш го, държиш го из късо ,...но си в командировка и жена ти вади 80кг куче :) пред входа, къдет то знае че му е територия и затова си пика и ака там...и какво става, няма го стопанина му и то понеже е умно и дерсирано решава, че трябва да пази дома, вещите и женската му докато си дойде!!!Е като му се метнеш отгоре и жената ти вика, дръпнете се хапе, какво трябва да напрвиш?Ами ясно е то няма да те охапе ако го заобиколиш от
2-3метра, но като си смел/а да го галиш...

поздрави:Бари
User's Signature

Не е страшно, че понякога грешим!
Страшно е когато повтаряме грешките си!

#29 Потребителят е офлайн   dmst Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2009 - 07:20 AM

Всичко си е до манталитет,някои хора просто не искат да се съобразяват с останалите,защото те са важни и не ги интересува чуждото мнение.По стечение на обстоятелствата квартала ни се разраства и прииждат хора от къде ли не,лошото е,че идват с претенциите си,които не винаги са оправдани-например като взех Чоки преди три години съседа от отсрещната къща изора земята да ни прави мръсотии-опита се да го трови,вика сто пъти хора от столичен инспекторат,опита се да настройва съседите против нас-абе селянина,ама точно в най-лошия смисъл на думата,не че е расъл на село,в това няма лошо,а точно просташки селски манталитет.Не успя да направи нищо и кротна,ама колко страх съм брала,особено докато кученцето беше малко,направо дужурства организирах в къщи да е остава само,че незнаех тоя перко какво ще му роди болния мозък докато съм на работа например.А за разходките-един пресен пример от вчера-има един пак дошъл от някъде с мелез между питбул и дого аржентино,никога не го връзва и го поощрява да се бие-вчера нападна малкия кавказец на полянката,оня ръб си седеше и въобще не отреагира да си хване кучето-резултата беше неговото с драскотина на муцуната,а Рекси с рана на носа-защо е нужно това?Защо кучетата трябва да страдат от комплексите на стопаните си?Знам,че тези въпроси са риторични,ама просто ми е кипнало и не мога да се удържа!Така ми се иска да мога всеки ден да ходя на разходка извън града,далече от всички и от всичко,просто нямам нерви вече-с простотията не може да се излезе на глава,ама няма начин,затова си ходим внимателно вързани,с очи дори и на гърба и като донкихотовци се опитваме с прости думи да обясняваме елементарни неща на нищо не разбиращи,пълни с комплекси простаци-явно това ни е съдбата.

#30 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 09 June 2009 - 01:24 PM

Показване на мнениетоwind, в Jun 8 2009, 10:45 PM, написа:

Малко извън темата, Бари, но докато четях поста ти почнах да се чудя кое е правилното - очтиви или учтиви, хапе или хапи и още няколко други :))

В темата се говори за етика, аз добавям И образование. Защото процентно образованите хора са по-етични от необразованите.

Сдравейте, свинявам се,

Недей да се чудиш, ще ти кажа.Аз съм не образован, нямам висше икономическо образование, основния ми проблем е кой ще спечели на "music idol" и кой е виновен за глобалното затопляне. Имам само един тъп лаптоп на изплашване, ох изпащане ето пак бъркам начи, и като чаткам по клавиатурата правя инертни грешки, което моментално сваля тежестта на тезата ми в дебата.
Пак се провалих, трагедия! :dh_188:

Абе, така или инъче се отклонихме я да питам аз, ако е удобно ся начи: Щом образованите ора са по-етични, тия по силатъ 'дет живеят по 100 години къща до къща и никога не са се карали, бе тия професори ли са ва, че не дават на коня да гази царевицата на комшуту и не си мятат боклука през довара навън?

Е, с гордост заявявам, че в цяла България хората са умни и интелигентни, странно защо всички се оплакват, и защо процентно хората които се считат за "умни" се реализират много по-рядко от останалите!!! :wb_052:

Ей, т'ва живота е странна игрa, докато разбереш как се играе и "GAME OVER" ...

послепис: "The imagination is more important than knowledge." - Алберт Айнщайн

Поздрави: Бари :rc_036:
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 June 2009 - 01:57 PM

Бари, има разлика между образован и интелигентен. Простакът също може да е образован, а интелигентният да няма висше образование.

Само че ако в БГ (а може би и навсякъде по света) се спазваха критерии за завършване на висше образование, то процентът на образованите простаци нямаше да е много голям за разлика от действителността в милата ни родина в момента.

А интелигентността обикновено ти е дадена "свише". Образованието обаче може да помогне да се покатериш малко по-нагоре по стълбичката, не на всички обаче.

Ако показваш пренебрежително отношение към родния си език, към правилата в него и т.н., значи отношението ти към околните и правилата в голяма степен също ще е пренебрежително.

А между впрочем техническите грешки са си технически, не се повтарят при почти всяка дума.

Лично мнение.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#32 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2009 - 02:57 PM

Показване на мнениетоwind, в Jun 9 2009, 02:57 PM, написа:

Бари, има разлика между образован и интелигентен. Простакът също може да е образован, а интелигентният да няма висше образование.

Само че ако в БГ (а може би и навсякъде по света) се спазваха критерии за завършване на висше образование, то процентът на образованите простаци нямаше да е много голям за разлика от действителността в милата ни родина в момента.

А интелигентността обикновено ти е дадена "свише". Образованието обаче може да помогне да се покатериш малко по-нагоре по стълбичката, не на всички обаче.

Ако показваш пренебрежително отношение към родния си език, към правилата в него и т.н., значи отношението ти към околните и правилата в голяма степен също ще е пренебрежително.

А между впрочем техническите грешки са си технически, не се повтарят при почти всяка дума.

Лично мнение.

Привет,

права Сте!Така е, ако не уважаваш правилата в граматиката значи, че не уважаваш и останалите правила!
От утре на изпит по "езикова култура" и "делова кореспонденция" минават всички:
-шофьори
-полицаи
-спортисти
-икономисти(аз съм на мнение, че ако не умееш да спазваш правилата в граматиката, няма да спазваш и правилата в икономиката...факт, криза!)
-художници
-музиканти
-пилоти
-еколози
-както и много не споменати

послепис: Съдейки по постовете Ви, не само в тази тема считам, че имате изразен афинитет към "езиковата култура", не сте ли се замисляли да потърсите форум с подобна тематика?
User's Signature

#33 Потребителят е офлайн   lalait Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2009 - 03:02 PM

С повечето мнения в темата съм съгласна, поне отчасти. Ясно е, че някакъв етичен кодекс трябва да съществува. И е естествено, когато ти го спазваш, а други около теб не - да се ядосваш. Аз се опитвам да запазя спокойствие, в крайна сметка аз поне съм отговорна към своето куче, опитвам се да я пазя от стопани, които не са и стискам палци всичко да е наред. Просто се опитвам да не хабя излишни нерви.

И все пак много добре ви разбирам, на мен ми се наложи пет пъти да си сменя времето за разходка, за да избегна различни кучета в парка (разхождаме се всеки ден в градинката на седмочисленици или в парка пред народния театър).

Ава често се разхожда без каишка, когато сме в голям парк, където се разхождат много кучета. Когато я повикам, винаги идва при мен, дори за малко, а ако се налага, си я хващам и я държа близо до себе си, докато е необходимо. Не я пускам в малки паркове, не заради колите или улиците, тя и без това рядко е отдалечава много от мен и като повиша глас, винаги пристига, но не успях да я отуча да проси храна от хората (моя грешка, съзнавам това), а и в такива паркове хорта не очакват да видят пуснати кучта и ми правят проблеми, вдигат скандали и пр. Разбирам как и това би ви ядосало, при положение, че кучето ви е кротко и възпитано, но аз не се ядосвам. Имам близка приятелка, която изпитва панически страх от всякакви кучета, включително и чихуа хуа, примерно и тя ми е обяснила, че колкото и да е неоснователен този страх, все пак си е страх, фобия, а такива всеки си има и може да прояви разбиране. Аз примерно правя сравнение с моя ужас от насекоми!

Когато Ава е пусната я следя само с периферното си зрение, тя няма нужда от много наглеждане, по - скоро наблюдавам за друи кучета. Вече два пъти са ни нападали петорно по - големи породи (Ава е почти - кокер) и вече се разхождам в постоянен страх. Освен това в нашия парк се разхожда един доста неприятен мъж с два питбула - НИКОГА на каишка о съм свикнала като електронна машина да сканирам непрекъснато за евентуалното му присъствие.

Относно живота в чужбина - аз поживях навън също и макар хората да са наистина добри и възпитани, не са чак толкова мили, колкото някой (понеже не помня кой точно) ги описа. Бях тригната, когато веднъж погалих едно куче (преди това поисках разрешение) и когато се изправих да си вървя, стопанката му каза "Благодаря", се съм и харесала кучето. Обаче никой никога не ми е споделял лична информация, макар и много да не съм разпитвала. Не си говорех с тях, както съм свикнала в БГ, те дори не си казваха името на кучето в повечето случаи. Други неща в отношението им към кучетата са ми направили впечатление, но те не са за тази тема.
Няколко пъти, докато бях във Виена, съм разхождала двата самоеда на шефа си, много готини животинки - НИКОГА без повод и документи. Два пъти са ме спирали за проверка. Полицаите бяха мили и учтиви, отново не пропуснаха да се извинят, че са ме забавили. Но си направиха проверката и евала им.

Аз също не обичам много да ми лигавят кучето, макар че от друга страна се радвам на комплиментите, които получава. Просто хората трябва да се научат да не преминават определена граница, и задължително да искат разрешение предварително. Никога не съм останала нацупена, защото някой не ми е разрешил да погаля неговото куче - каквито и да са съображенията му (а аз никога не питам за тях), просто ги уважавам и това си е. А ако някой ти разреши да погалиш кучето му - погалваш го и си тръгваш. Някой път съм била на прага да кипна, когато позволя на някой да се спре при Ава, а той го схване като "спокойно, помотайте и половин час, аз нямам нио друго за вършене, освен да ви гледам как се лигавите на кучето ми, даже цял ден вас чакам. докато се занимаваме с това, защо не ме разпитате за нея, пък и за всичко около личния ми живот!"
Моят късмет с Ава е, че ако не е на повод, не дава много - много да я пипат чужди хора.

А за децата дори не ми се почва. По принцип като видя деца, се старая всякакси да НЕ им привлека вниманието, защото това или приключва с крещяща майка или ц цяла сурия кудкудякащи мъници, които дърпат, скубят и щипят милата ми животинка, а някой са толков анахални, че от тях наистина няма измъкване. Едно веднъж 40 минути ми нахалстваше да му дам малко да се разходи с нея, как ли не се опитах да го разкарам, без да зарязвам културния тон на разговора.
Много ми е неприятно обаче и когато някоя майка дърпа детето си далеч от нас все едно сме прокажени, а зад гърба си чувам обяснения, как кучетата са лоши, мърсни и разнасят болести!!! Най милата ми случка (и я давам за пример на всички майки) беше с едно немско семейство, което засякохме в парка пред Народния театър. Детето им беше в количка и протегна ръка към Кучо (улично куче, което е при нас вече седмица, доста едричко, но истински ангел). Майката не посегна да дръпне ръката на детето, но и не приближи количката към нас, а на немски заобяснява на сина си "виж мамо, какво хубаво куче и колко е голямо, май е по голямо от теб, а" и се смееше. Казах им, че ако детето желае, може да погали кучето, че е чисто и обезпаразитено, а те така се зарадваха, че им говоря езика, заразпитваха ме от къде го знам, заприказвахме се и аз им обясних, че кучето е прибрано от улицата съвсем скоро. Това изобщо не ги притесни, не си дръпнаха детето. Докато говорехме, малкият предпазливо потупваше кучо по главата и го гледаше с любов в погледа. Просто нормални хора, ама като толкова рядко срещам такива, направи ми страхотно впечатление!
User's Signature

[img width=400 height=115]http://i71.photobuck...es/5d402d2c.jpg[/img]

#34 Потребителят е офлайн   Dakel4y Икона

• #Space Monkey#
  • PipPipPip
Публикувано: 09 June 2009 - 03:08 PM

във връзка с децата,които тормозят кучетата:бях се спряла да говоря с една съседка.минават едно момченце и майка му...когато доближиха Съни(дакелката ми)момченцето я ритна;добре че Съни отскочи бързо,но лошото беше че момченцето си се смееше,майка му промърмори само едно ,,Мартинчо недей така бе мамо"и така...абе що култура,що етикет...
User's Signature

Не наранявай невинните-те не могат да ти отвърнат.

http://vbox7.com/play:14059782 -дайте ни живот

#35 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 10 June 2009 - 03:31 PM

Показване на мнениетоБари Уайт, в Jun 9 2009, 03:57 PM, написа:

послепис: Съдейки по постовете Ви, не само в тази тема считам, че имате изразен афинитет към "езиковата култура", не сте ли се замисляли да потърсите форум с подобна тематика?

Към всякаква култура, езиковата е просто частен случай. Но тъй като общуването тук се извършва чрез писане, тя ми се набива най-много в очи.

Пък и темичката е за етика, а тя се връзва с културата :wink:
User's Signature

#36 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 10 June 2009 - 08:07 PM

Показване на мнениетоwind, в Jun 10 2009, 04:31 PM, написа:

Показване на мнениетоБари Уайт, в Jun 9 2009, 03:57 PM, написа:

Към всякаква култура, езиковата е просто частен случай. Но тъй като общуването тук се извършва чрез писане, тя ми се набива най-много в очи.

Пък и темичката е за етика, а тя се връзва с културата :wink:

Разбирам те, не ти е лесно! :ab_041:
Ако имаш някакви проблеми или просто искаш да поговориш с някого, погледни линка, определено е по-подходящ в твоя случай!Ако аз ти обясня, просто няма да ме разбереш! :sb_186:

http://www.icp-bg.com/findpsy.php :mg_062:
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   nat8 Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 June 2009 - 09:05 PM

Wind е права.
User's Signature

Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 10 June 2009 - 10:39 PM

Показване на мнениетоБари Уайт, в Jun 10 2009, 09:07 PM, написа:

Ако имаш някакви проблеми или просто искаш да поговориш с някого, погледни линка, определено е по-подходящ в твоя случай!Ако аз ти обясня, просто няма да ме разбереш! :sb_186:

Благодаря!

По една случайност имам завършена магистратура на тая тематика, така че съм имала възможност да говоря "с някого" надлъж и нашир - включително и за по-сложни за повечето люде взаимовръзки като например как се тълкува неграмотността :))
User's Signature

#39 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 10 June 2009 - 11:43 PM

Показване на мнениетоwind, в Jun 10 2009, 11:39 PM, написа:

Показване на мнениетоБари Уайт, в Jun 10 2009, 09:07 PM, написа:

Благодаря!

По една случайност имам завършена магистратура на тая тематика, така че съм имала възможност да говоря "с някого" надлъж и нашир - включително и за по-сложни за повечето люде взаимовръзки като например как се тълкува неграмотността :))

:ag_106:

http://www.icp-bg.com/findpsy.php

Нека и аз да ти кажа как се тълува твоето поведение, понеже аз съм си купил 10 магистратури за да ги показвам по форумите и съм по-компетентен и от теб дори! :ac_007:
Според мен ти куца социалния живот, имаш и искаш толова много да кажеш, но на никой не му пука!Опитваш се отчаяно да се изявиш, копнееш някой да те забележи и похвали!Недей, няма смисъл, или се раждаш колоритна личност или не, има хора които цял живот се опитват да ги забележат и такива които просто са в центъра на вниманието, без да го разберат!!!Не си първия случай на болен, който си мисли, че е неотразим, Мюзик Айдъл гледала ли си, всички отиват с нагласата, че могат да пеят, сега ти се изявяваш и мислиш, че има с какво да ни впечатлиш...Собственото ти АЗ, е много нереално!
Мила, изключи компютъра, излез от вас, купи си нови дрехи и се опитай да общуваш с повече хора, може да си смениш работата, определено ще ти помогне!Пишеш глупости, които нямат нищо, ама нищо общо с темата...На никой в този под форум не му пука, колко си умна и колко добра граматика имаш!
Прочети заглавието на темата и ако имаш какво да кажеш давай, ако нямаш недей да цапаш форума!!!Недей да добавяш нищо, това е темата, направи си тема "образованието на стопаните", етиката си е етика, обрзованието образование!Ако беше етична, нямаше да се включиш в темата с граматически забележки, като гледам колко се етична направо не ми се мисли колко си образована!На какъв психолог се правиш при положение, че влизаш в конфликти които само показват колко си отчаяна за внимание и с какво самочувствие си!?
Колко трябва да си образован, че да не се натрапваш?Понеже с твоята магистратура не става, хората спряха да пишат от както се намеси!
Хайде сега, шубата, тубата и на гарата!!!

по-здрави: АЗ, бях до тук, не чакай да ти отговарям повече, ти си типичния Българин интелектуалец, от всичко знаеш по малко, но от нищо достатъчно, че да започнеш да го правиш!

Прочетох ти постовете, ти почри във всяка тема се изявяваш като граматика, комплекс ли имаш, какво ти е?
User's Signature

#40 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 11 June 2009 - 12:04 AM

И към двамата - моля ви, ако имате нещо помежду си - не в темата, тя е Етичен кодекс на разходката.

Настойчиво моля потребители да не се карат един с друг, ако има нещо - пишете на мен или на глобален мод, но не в темите.

Ще почистя темата и нека разговора бъде по нея.

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни