Етичен кодекс на разходката Правилата, които никой не спазва, а би трябвало...
Публикувано: 11 June 2009 - 12:53 AM
Макар че в гората, в която се разхождаме, много рядко засичаме каквито и да било хора, понякога попадаме на човек с куче, когото самото ни присъствие го дразни (при положение, че нашите трима юнака дори не се доближават до тях).
Та неговите изказвания са от рода на "Няма да се разхождате тук, аз живея на 10 минути нагоре и това е моята гора" или "Следващия път ще изляза с пушката и ще ти гръмна кучетата".
В началото го отминавах без да му обръщам внимание, като спомена за пушка обаче ми кипна и му се развиках. Вече се разминаваме тихомълком, без проблеми.
Неетичност и комплекси има навсякъде, в града, в гората, във форумите ... как да накараш такива хора да спазват морални или етични норми? Въпрос на възпитание - първо в семейството, после в училищата. Оттам нататък промяната е много трудна.
Публикувано: 17 June 2009 - 10:26 PM
Публикувано: 23 June 2009 - 08:34 AM

Бъркам си аз в джоба, нахлузвам найлоновата торбичка на ръчичката си и добросъвестно събирам току-що произведената тортичка изпод задника на едната от девойките ми. Прелестна сутрин, птички пеят, слънце грее, тревичката вчера са я окосили (благата на живота в цивилизованите части на града...) - е как да оставиш тортата да съхне на припек?!
Доскоро смятах, че съм единственият луд в района, който си събира отпадъците с умопобъркана добросъвестност, но преди няколко седмици видях чуждо пликче в едно от кошчетата. Не съм само аз, много сме лудите!!!!! (поне двама) Остава да се замисля дали по мой пример се е хванал някой да го прави - видял ме, засрамил се... - или просто е съвпадение и имаме нов културен кучесъсед. Хм.
Та, събирам си аз тортата на има-няма два метра от кошчето. Междувременно минават два образа с чували. Бих ги сбъркала с мургава порода клошари, но единият носи светлоотразителна жилетка с надпис на фирма за чистота на нея. С други думи: за първи път се засичам с народа, който има за задължение да изпразва кошчетата...
Единият от въпросните двама заявява:
"Браво, госпожо, ама това не може да го хвърляте в кофата!"
Оставам аз зяпнала, с топло пликче в ръка и кажи-речи лишена от дар слово. Така съм сащисана, че не успявам даже да избълвам всичкото, което ми е на езика.
И понеже съм философ, замислям се...
Номинално, човечецът е прав. Това, което държа в ръка, не е просто боклук, а биологичен отпадък. Вярно, не му е мястото да се изкипри в кошчето до алеята на подстриганата морава, където (по алеята де) минават дечица, майки и прочие разни. Прав си е човекът: не е прилично да се хвърлят, с извинение, лайна в кошчетата. Може да съдържат какво ли не, включително зарази; ще завъдят мухи и т.н. и т.п.
Обаче... Къде тогава се предполага да си метна торбичката? Не, че не мога да си ходя по алеята и да си мъкна на дълго разстояние плик с ако - колко му е! - но... всичко казано по-горе важи и за контейнера по пътя към къщи. Дали пък не се очаква от мен да си занеса торбичката у дома, да си я замразя във фризера и да извикам като се съберат няколко кила фирма за опасни отпадъци да изнесе отходния продукт?
Въпреки, че законово съм задължена да си чистя след кучетата, нямам спомен да е упоменато някъде какво трябва да направя с отпадъците. Даже всъщност законово човекът от фирмата за чистота може да се окаже прав: моята торбичка де юре май спада в същата категория, към която принадлежат болнични отпадъци, използвани спринцовки и всякакви подобни.
Та, ето ме, замислена дълбоко от забележка, породена (най-вероятно...) от отвращението на човек, изпразващ кошчета, а не защото той има някакво право да ми прави тази забележка.
Излиза, че съм в нарушение на закона, ако НЕ СИ почистя след кучетата, понеже оставям лайната да гният на слънце. Но съм в нарушение на закона и ако СИ почистя след кучетата, понеже става дума за опасни отпадъци.
Наистина... какво се очаква от мен да направя с пликчето?!!!
Публикувано: 24 June 2009 - 05:57 PM
Публикувано: 27 July 2009 - 02:36 PM
Водя си аз кучицата като съм се привела и я държа не само за повода, но и за нашийника да не би да прояви интерес към някой... Минават покрай мен хора - голяма истерия, голяма атракция... (а сега сме и грозновати, заради подстрижката)... Та не ми е там мисълта. Вървя си аз и си държа кучето и едно семейство се спират до мен. Майката казва "е деца вижте какво прекрасно куче" и аз се усмихвам и продължавам да вървя. Бащата ме пита "хапе ли" и аз отговарям ДА, тъй като не само може да ги стресне, но и не обичам непознати хора да ми пипат кучето... След моя отговор с доста восок тон, бащата казва "е сега, как ще хапе, Наде (явно името на детето му) я иди погали кучето" и разбира се след това позволение детето се засилва към мен. Аз почти изпаднала в истерия казвам "ХАПЕ", а бащата "да бе". Детето продължава да върви към нас, а аз тактично се изнасям напред по пътя. Бащата вика "ама чакайте детето да погали кучето"... И аз направо изпаднах в амок. "Вие луд ли сте?! КОлко пъти да ви кажа, че кучето хапе? Искате да ви нахапе детето ли? Е гати хората, егати чудото..." и гледам да се изнеса възможно най бързо, обаче заради наведеното ми положение, държейки нашийника не се получи доста бързо, но все пак се измъкнахме.
Аз направо се възмутих... Но това не е всичко - вървя аз към колата да се прибираме и некаф пич ме спира
-Оу, какво куче!
А аз безкрайно ядосана от предната случка : "КУЧЕТО ХАПЕ" и си отминах
Сигурно не трябваше да си го изкарвам на бедния човечец, обаче предните направо ме изненадаха с наглостта си...
Аз като видя куче на улицата не хуквам да го галя, та аз дори не питам може ли да го погаля....
Публикувано: 27 July 2009 - 04:33 PM
Аз какво съм виновен, че вашето голямо куче се дразни на по-малките и налита, когато те тичат свободно покрай него? Защо аз съм виновен, че моето 15 килограмово куче иска да подуши вашето 65 и това е проблем? И защо говорите от позицията на страдалци?
Понеже ми е прясна темата с шофирането - ако се случи инцидент с шофьор на кола и дете (та дори и пешеходец), винаги е виновен шофьорът, защото той е в позицията на по-силният и има възможност да вземе мерки.
А относно въпроса за правописа и (с извинение) елементарните нападки от страна на някой потребители - не се излагайте.
Публикувано: 27 July 2009 - 04:43 PM
Винаги е виновен този, който е в нарушение.
Публикувано: 27 July 2009 - 04:46 PM
А и детето, скочило внезапно на пътя е в нарушение на законите за движение по пътищата, но в затвора ще отиде шофьора, който го е блъснал, нали?
Публикувано: 27 July 2009 - 04:48 PM
Миналата седмица,прибирайки се от работа, едно куче дойде да се запознаем и ме изкаля и олигави. Стопанина с това се оправда- искало да ме подуши. Аман от селяндури, честно!
Публикувано: 27 July 2009 - 04:53 PM
Ако кучето е безконтролно пуснато- собственика е в нарушение, и още как.
Публикувано: 27 July 2009 - 05:03 PM
И понеже жената си разхожда мини пинчера без повод, тя е виновна, както и кучето и с лошото си поведение, че са се 'сбили' с някое 50 килограмово животно, така ли?
Спорим тук, само за да топлим копчетата на клавиатурите си. Всички знаем, че има кучета които не могат да навредят на никой и всички знаем, че има такива, които биха захапали всичко движещо се.
Лично аз, не съм видял пинчер да захапе куче или човек. Да, злобни са, ходят и ръмжат на ляво и на дясно.. Но това достатъчно ли е, за да се оправдае някой, че 'кучето ми не обича други кучета и за това го захапа, ЗА ТОВА, защото е пуснато!' ?
Нашето куче се разхожда пуснато. И винаги го викам, когато преценя, че ще притесни някой, било то човек или куче. Връзвам го, когато минават агресивни кучета, за да предотвратя боя. Е, с какво точно съм виновен, питам аз? Че не спазвам закона, защото пускам кучето си да тича? Това ли всъщност е целият проблем на хората писали по-горе, че на някой кучетата тичат свободно, а техните не?
Публикувано: 27 July 2009 - 05:06 PM

Публикувано: 27 July 2009 - 05:10 PM
Хмм да лично ти може да не си видял , но една жена в парка сподели ,че съседския пинчер е захапал детето и даже и раната видях , та не мисли ,че виждаш какво прави всеки пинчер

Публикувано: 27 July 2009 - 05:13 PM
Не казвам, че кучетата на хората трябва да тичат свободно и неконтролируемо - аз лично много мразя това. Но започвайки темата с примери за несоциализирани кучета, които нападат всяко друго.. Защо описваме тези случаи като пострадали, понеже виждате ли - някой си пуснал 5 килограмовата плюнка да тича..
Нека първо потърсим проблема в себе си, а не в другите!
Публикувано: 27 July 2009 - 05:13 PM
Какво значи контролно пуснато и безконтролно пуснато?
Андрей, няма значение какви инциденти има, а кой е в нарушение. Злият пес без намордник е в нарушение, душичката-пинчер, пуснат на улицата - също.
Публикувано: 27 July 2009 - 05:16 PM
Размера на кучето не дава гаранция , че няма да ухапе .Единичен случаи-но факт .Детето изпитваше страх от кучето ми .
Кучето може да е социализирано ,но просто да има такъв характер.В парка хората са длъжни да водят кучетата си на повод,но за съжаление повечето хора(като вас) не спазват това правило.

Публикувано: 27 July 2009 - 05:20 PM
Хубаво, всички сме виновни и това е. Но не виждам какво общо има това с темата - това ли е решението, да ходим всички с поводи и намордници, за да не се оплаква никой?
Публикувано: 27 July 2009 - 05:22 PM
Какво значи контролно пуснато и безконтролно пуснато?
Наистина ли трябва да обяснявам?
Ако кучето не може да бъде спряно и извикано от стопанина си по всяко време, то очевидно е неконтролируемо.