НОВ НЕВЕРОЯТЕН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКАТА КИНОЛОГИЯ ! БОК регистриран като чужда порода
Публикувано: 05 July 2009 - 09:10 AM
navar, в едно нещо си прав - няма смисъл да спорим нито тук, нито където и да било. За мен, нито ти, нито подкрепящите те, изтъквате основателен аргумент, а се опитвате да намерите причини да не направите нещо, просто защото явно не го можете. Ловът много отдавна се е превърнал в забавление и спорт (макар и да не доумявам защо точно спорт), а не в начин на изхранване. Дивечът е намалял застрашително, а ловците се движат с някакви супермодерни оръжия и уреди, заради които едва ли им е необходимо куче. Така, че ако няма кучета за лов, то нека стане ясно, че и дивеч няма чак толкова, благодарение на нашего брата човека. Нека не правим генерални заключения за континенталните и островните птичари като цяло. Нека не генерализираме толкова проблемите и при гончетата. При всяка порода проблемите са специфични, точно защото имат разлики в екстериора и в работните качества. Да се обобщават така проблемите е научно некоректно и твърде демагогски направено. Изложбите не са проблем за развитието на породата. Проблем са ХОРАТА, които се занимават с породата.
Ще го повторя още веднъж - четете хора, четете. Да, теорията не е всичко, но в комбинация с практиката дава страхотни резултати. Характерът на кучето сам по себе си, не може да му помогне ако има физиологични недостатъци. Това, че съм волева натура няма да ме направи добър спринтьор, просто защото нямам нужната физиология и анатомични особености. Ако овчарското ви куче работи добре и пази стадото, но има начална степен на дисплазия, бъди сигурен, че чрез некотролируемо развъждане, на четвъртото му поколение, наследниците му вече ще бъдат с трета степен и това определено ще бъде проблем за рабатата му, а от там и за породата като цяло. Ако един пойнтер работи добре, но има твърде изправени задни ъгли, той няма да може да се "състезава" по работа с куче, което има и подходящата физиология и подходящите работни качества. Това е смисъла на селекцията. Отличен екстериор с отлични работни качества. Както вече ви спонах, един екземпляр може да бъде оценен екстериорно не само на изложба. Затова се създават клубове за породата, които да определят правилата и регламента при развъждането й, точно за да може да се използват всички екземпляри, нужни за запазването или подобряването на породата. Каквато и статия да извадите, който и да я е написал, методиката си остава една и съща и никой не я е отрекъл досега. Екстериорът е необходим, за да даде външните белези на породата. В крайна сметка, това е основния отличителен белег, нали? Останалото е характер и субективни качества. Иначе, както ви казах, можете да си използавте всякакви мелези за работа. Порода се прави само в комбинация от двете неща - екстериор и работни качества. Няма друг начин и това го доказва статията, която сте публикували. Аз познавам достатъчно добре работещи курцхаари, които си се явяват без проблем и на екстериорни изложби. Същото толкова добри пойнтери.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 05 July 2009 - 09:13 AM
Публикувано: 05 July 2009 - 09:17 AM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 05 July 2009 - 09:32 AM

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936
http://www.working-d...a%20Dvora%20CS/
http://www.working-d...ls/520770/..CS/
Публикувано: 05 July 2009 - 10:16 AM
DessyD, в Jul 5 2009, 07:10 AM, написа:
navar, в едно нещо си прав - няма смисъл да спорим нито тук, нито където и да било. За мен, нито ти, нито подкрепящите те, изтъквате основателен аргумент, а се опитвате да намерите причини да не направите нещо, просто защото явно не го можете. Ловът много отдавна се е превърнал в забавление и спорт (макар и да не доумявам защо точно спорт), а не в начин на изхранване. Дивечът е намалял застрашително, а ловците се движат с някакви супермодерни оръжия и уреди, заради които едва ли им е необходимо куче. Така, че ако няма кучета за лов, то нека стане ясно, че и дивеч няма чак толкова, благодарение на нашего брата човека. Нека не правим генерални заключения за континенталните и островните птичари като цяло. Нека не генерализираме толкова проблемите и при гончетата. При всяка порода проблемите са специфични, точно защото имат разлики в екстериора и в работните качества. Да се обобщават така проблемите е научно некоректно и твърде демагогски направено. Изложбите не са проблем за развитието на породата. Проблем са ХОРАТА, които се занимават с породата.
Ще го повторя още веднъж - четете хора, четете. Да, теорията не е всичко, но в комбинация с практиката дава страхотни резултати. Характерът на кучето сам по себе си, не може да му помогне ако има физиологични недостатъци. Това, че съм волева натура няма да ме направи добър спринтьор, просто защото нямам нужната физиология и анатомични особености. Ако овчарското ви куче работи добре и пази стадото, но има начална степен на дисплазия, бъди сигурен, че чрез некотролируемо развъждане, на четвъртото му поколение, наследниците му вече ще бъдат с трета степен и това определено ще бъде проблем за рабатата му, а от там и за породата като цяло. Ако един пойнтер работи добре, но има твърде изправени задни ъгли, той няма да може да се "състезава" по работа с куче, което има и подходящата физиология и подходящите работни качества. Това е смисъла на селекцията. Отличен екстериор с отлични работни качества. Както вече ви спонах, един екземпляр може да бъде оценен екстериорно не само на изложба. Затова се създават клубове за породата, които да определят правилата и регламента при развъждането й, точно за да може да се използват всички екземпляри, нужни за запазването или подобряването на породата. Каквато и статия да извадите, който и да я е написал, методиката си остава една и съща и никой не я е отрекъл досега. Екстериорът е необходим, за да даде външните белези на породата. В крайна сметка, това е основния отличителен белег, нали? Останалото е характер и субективни качества. Иначе, както ви казах, можете да си използавте всякакви мелези за работа. Порода се прави само в комбинация от двете неща - екстериор и работни качества. Няма друг начин и това го доказва статията, която сте публикували. Аз познавам достатъчно добре работещи курцхаари, които си се явяват без проблем и на екстериорни изложби. Същото толкова добри пойнтери.
без коментар

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936
Публикувано: 05 July 2009 - 10:17 AM
DOGI_DOG, в Jul 5 2009, 07:32 AM, написа:
Все още очаквам отговор от DessyD

Публикувано: 05 July 2009 - 11:26 AM
По отношение на естествения подбор, нека обясня мнението си така - естественият подбор нямаше да ти даде възможност да имаш например 300 броя овце или 1000. Нямаше да ти даде възможност да се грижиш за тях. Естественият подбор нямаше да създаде породите, т.е. след като сме се намесили до там, че да не оставяме естествения подбор да се грижи за създаването на породите, нека не допускаме да стават още по-големи проблеми. Този естествен подбор, за който говориш, много отдавна НЕ СЪЩЕСТВУВА по отношение на кучетата. Той не би позволил кучетата ти да живеят повече от 4 години, овцете ти да дават толкова вълна или кравите толкова мляко. Въобще, да ми говориш за естествен подбор в неестествено развиетие на средата е направо смешно, особено за кучетата.
п.п. - да не мислиш, че основната ми цел в живота е да стоя пред компютъра и да си шаря по форумите, не мога да ти отговарям веднага, предполагам, че може да се досетиш защо, не е нужно да спамиш.
п.п. - сега се сещам и за още нещо. Доколкото си спомням, част от хората се отделиха в алтернативната международна федерация. ОК, след като тези хора не признават FCI, защо се нуждаят от приемане на порода от нейна страна?! Защо не кандидатстваха за признаване в алтернативната организация?! Поне щеше да се види, че имат такава цел.

Публикувано: 05 July 2009 - 11:53 AM

При конете...да,пиша.Пиша може би,защото всеки месец давам пари за списания,изпитвам голяма любов и към тях или просто,защото са ми интересни.Това,че не знам какво става в българия с конния спорт е друга тема.Просто не ме интересува,защото в Бг няма такъв,гледам малко по-назапад(към Германия,Холандия,та дори и Португалия)...
Другите се опитват да ти обяснят нещо,но ти си като кон с капаци. Успех на опитващите се.

Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!
Публикувано: 05 July 2009 - 12:25 PM
navar, мога да те уверя, че в МАКК основна цел е съхраняване на работните качества на породата. Няма организация в която да има толкова много развъдници, чиито кучета да са реално работещи със стада. И то не някъде около селото или града. Каракачанските кучета на членовете на МАКК работят високо в планината в райони с висока концентрация на едри хищници - "Национален парк Пирин", Национален парк "Централен Балкан", 'Национален парк Рила", Централни Родопи. Същите кучета са представяни и на изложбите на МАКК. И печелят призови места. Можеш да се увериш сам. Изложбата на МАКК на Рожен, 2009.
На изложбите на МАКК няма разделяне между работещите овчарски кучета и тези отглеждани като домашни любимци или дворни пазачи. И те уверявам, че собствениците на работните екземпляри успяват да покажат зъбите на кучетата си, а и съдията проявява такт и разбиране към същността на работните екземпляри, които носят духа на породата. Съдията не изисква покорно изпълнителство от представеното куче. От своя страна собственика трябва да може да контролира кучето си в достатъчна степен, осигуряваща безопасността на хората и другите кучета в ринга. Когато става дума за кучета работещи със стадо, то те няма да са в помощ на собственика(овчара) ако той не може да ги управлява на базово ниво - да ги насъска за атака или да спре вече започнала атака. В останалото групата кучета сами решават как да разпределят ролите си за да подсигурят ефективна защита на поверените им животни. Добре сработената група кучета е безценна. И тук стигаме и до още един важен момент който се пропуска често - кучето трябва да е интелигентно за да може да съобразява правилно при възникване на ситуация застрашаваща повереното му стадо.
Но да се върнем на основната тема. Продължава мълчанието на "факторите" в БРФК, които доведоха нещата до "Буковина"-та !
DessyD, да си видяла в близките 12-13 години БРФК да се е опитвала да чуе някой извън кръга нейни любимци? Да си видяла да е дала възможност на тези които могат да регистрират породата да го направят? Няма как да видиш. Защото такова нещо нямаше. Тезата бе " каквото кажем - това ще става". Усещането за божествена безнаказаност на върхушката, съчетана с раболепието на редовата членска маса доведе до прекрасният резултата, който обсъждаме в тази тема.
С действията си БРФК породи разделенията на лагери. През 90-те подкрепяше НККК на Драганов. После го низвергна за сметка на Попов. Факт е че първият извърши реална работа за разлика от популизма на вторият. Но пък желанието на първия да бъде единствен му изигра лоша шега. Хубавото е че селекцията му бе чистопородна. За разлика от тази на вторият. Хората в МАКК бяха приемани като враг. Вероятно защото не се съгласиха да играят по свирката на БРФК върхушката и тръгнаха по свой път където основната цел не е "да регистрираме някаква българска порода", а основна цел е съхраняване на автихтонната българска порода в автентичният и тип и работни качества.
Популизъм без реална работа - това стимулира върхушката на БРФК. И все се сочеха външни причини за несвършеното.
Докога кучелюбителите/кинолози ще си затварят очите пред очевадното?

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 05 July 2009 - 12:46 PM
Когато заведете нещо с входящ номер в централата, те са длъжни в срок от месец да ви отговорят или да се съберат да го обсъдят. Когато искаш нещо, логично е да досаждаш на някого, колкото и да му е неприятно това. Ако не го направят се обърнете към друга инстанция - можехте да пишете до FCI, в комисията по стандартите, че БРФК отказва да ви съдейства? Почти знам какъв ще е отговора, но ще имате реални основания да обвинявате централата в бездействие. Колко време мина откак се заговори за стандарт и приемане на породата? Според мен поне 10 години, поправи ме ако греша. В крайна сметка, в FCI приемат стандарт за да утвърдят породата. Управниците могат да "си разиграват коня" точно толкова, колкото ние им позволяваме (перефразирам една по-мръсна приказка). Вие си правите сами мръсни номера, а после се сърдите, че някой използва тези междуособни конфликти!?! Изложбите са само част от работата по породата, останалата, по-голяма част е в чистото племенно развъждане, което се прави от конкретните клубове, с конкретната програма и съответната статистика за резултатите, наследствени заболявания и други наблюдения. Направихте ли семинари за да запознаете останалите с вашите цели и постижения? Пратихте ли на останалите дружества и клубове вашето предложение? Ами нали всички сме членове на тази федерация, попърсихте ли някаква подкрепа на клубно ниво? Да ти призная, аз не видях нито веднъж, представяне на такива резултати от който и да било. Така стоят нещата и с гончетата, и с бараците. Иначе, сега можем да си чешем езиците до безкрай и да си плюем всички под ред.

Публикувано: 05 July 2009 - 01:42 PM
DessyD, в Jul 5 2009, 11:46 AM, написа:
Когато заведете нещо с входящ номер в централата, те са длъжни в срок от месец да ви отговорят или да се съберат да го обсъдят. Когато искаш нещо, логично е да досаждаш на някого, колкото и да му е неприятно това. Ако не го направят се обърнете към друга инстанция - можехте да пишете до FCI, в комисията по стандартите, че БРФК отказва да ви съдейства? Почти знам какъв ще е отговора, но ще имате реални основания да обвинявате централата в бездействие. Колко време мина откак се заговори за стандарт и приемане на породата? Според мен поне 10 години, поправи ме ако греша. В крайна сметка, в FCI приемат стандарт за да утвърдят породата. Управниците могат да "си разиграват коня" точно толкова, колкото ние им позволяваме (перефразирам една по-мръсна приказка). Вие си правите сами мръсни номера, а после се сърдите, че някой използва тези междуособни конфликти!?! Изложбите са само част от работата по породата, останалата, по-голяма част е в чистото племенно развъждане, което се прави от конкретните клубове, с конкретната програма и съответната статистика за резултатите, наследствени заболявания и други наблюдения. Направихте ли семинари за да запознаете останалите с вашите цели и постижения? Пратихте ли на останалите дружества и клубове вашето предложение? Ами нали всички сме членове на тази федерация, попърсихте ли някаква подкрепа на клубно ниво? Да ти призная, аз не видях нито веднъж, представяне на такива резултати от който и да било. Така стоят нещата и с гончетата, и с бараците. Иначе, сега можем да си чешем езиците до безкрай и да си плюем всички под ред.
DessyD, разговаряла ли си с букова талпа? Каквото и да и говориш, тя не продумва. Нормално е да се откажеш да диалогизираш с някой, който се държи като буковинска талпа.
През 1997г пред комисията по стандарти на БРФК бяха представени няколко стандарта на различни автори. И вместо да им изслушване и защита на отделните предложения комисията реши на своя глава да компилира свой си вариант от всичко публикувано в спец.преса и представено при тях. Последваха остри писма от някои от авторите на стандарти че не са давали разрешение труда им да бъде използван за компилацията.
Резултата от компилацията беше стандарта на Б.П.К.(планинското). След като Попов стана любимеца в БРФК стандарта на БПК беше леко фризиран като стандарт на БОК... Темата е обширна и любопитна. Имам редица документи от тези процеси.
Бъди сигурна, че имаме достатъчно обоснована писмена кореспонденция с когото трябва. И тя ще бъде публикувана в необходимият момент. Само ще отбележа, че на писмата ни до БРФК, през всичките тези години, все още нямаме отговор.
Да ние от МАКК сме правили семинари, на които всеки заинтересован е могъл да присъсъства. Без ограничения. И да научи какво правим и накъде вървим. Не сме членове на БРФК. От 1997 се дистанцирахме от действията на тази организация. Не подкрепяме порочната политика, която води БРФК. Политика която докара нещата с БОК до Буковината.
Не сме седяли и със скръстени ръце. В резултат на нашият труд автохтонната ни порода "Каракачанско куче" бе регистрирана от Българската държава и получи Патентен сертификат. Този сертификат дава защита на породата и извън границите на България. И това ще се използва за постигане на бъдещите ни цели. И това не е всичко.

First, it is ridiculed.
Публикувано: 05 July 2009 - 02:05 PM
Има само една "подробност" - как очаквате БРФК да представи ваш стандарт, след като не сте нейни членове повече от 10 години? Няма принципен вариант това да стане. ОК, получили сте стандарт в друга организация, но няма как този стандарт да бъде признат от FCI , след като не сте го представили и защитили там. Ако това ви удовлетворява - не мога да споря по въпроса, аз се съобразявам с тези стандарти, които приема FCI. Личното ми мнение е, че ако преследвам една такава цел, няма да излизам от организацията, която трябва да ме представи на мястото, което да признае работата ми, но ... това е субективно решение и не мога да коментирам причините ви за да го вземете. Още нещо може би "дребно", тези семинари не трябва да са за тези, които се интересуват, а за тези, които биха ви помогнали. Тези, които се интересуват, така и така, ще се появят на тях, въпросът е да осигурите вниманието на тези, от които имате нужда. На това му се казва политика и PR. Те са необходими за да получите съдействие на всички нива. Не казвам, че е лесно, но това е начинът.

Публикувано: 05 July 2009 - 03:34 PM

ПП navar кой е този човек,съдията,който е направил толкова много за породата?Аз лично не се сещам...

Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!
Публикувано: 05 July 2009 - 09:42 PM
DessyD, в Jul 5 2009, 12:05 PM, написа:
Има само една "подробност" - как очаквате БРФК да представи ваш стандарт, след като не сте нейни членове повече от 10 години? Няма принципен вариант това да стане. ОК, получили сте стандарт в друга организация, но няма как този стандарт да бъде признат от FCI , след като не сте го представили и защитили там. Ако това ви удовлетворява - не мога да споря по въпроса, аз се съобразявам с тези стандарти, които приема FCI. Личното ми мнение е, че ако преследвам една такава цел, няма да излизам от организацията, която трябва да ме представи на мястото, което да признае работата ми, но ... това е субективно решение и не мога да коментирам причините ви за да го вземете. Още нещо може би "дребно", тези семинари не трябва да са за тези, които се интересуват, а за тези, които биха ви помогнали. Тези, които се интересуват, така и така, ще се появят на тях, въпросът е да осигурите вниманието на тези, от които имате нужда. На това му се казва политика и PR. Те са необходими за да получите съдействие на всички нива. Не казвам, че е лесно, но това е начинът.
DessyD, позицията ни отдавна е ясна и видима. И в този форум и в други форуми и из печатните медии. Позицията ни не се е променяла. След случилото се след 1997г. не сме очаквали тази БРФК да работи с нас. И не сме го желаели на всяка цена. Защото това означваше да направим компромиси със самата порода! За да резберете поне бегло за какво говоря, погледнете свършеното от федерацията за породата..
Ситуацията с тази федерация не ни удволетворява и затова работим за промяна.
И кой е казал, че БРФК е пришита до живот за FCI ? Няма такова нещо. В много страни кинолозите отреагират по отривисто, когато системно ги мамят и променят статуквото. Днес бе изборен ден. Надявам се да сте разбрали, че от всеки от нас зависи кой ще ни представялява във FCI.
Семинарите са за хората, които се интересуват, искат да научат или да обменят информация.
Прилепването към публични личности само и само за да се постигне по-висок популистки ефект бе използвано многократно от нашите опоненти от БОК. Но това не направи селекцията на БОК по-добра. Не направи и по-силна позицията на БОК пред FCI и нейните комисии. Защото хората там искат да видят реално свършена работа. С чудеса и месии няма да стане.
Стандарта ни за КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ бе признат и патентован от Българските държавни органи. И по изискванията на Българското законодателство. Много важен факт!
p.s. И продължаваме да чакаме някаква реакция от БРФК по успеха им с Буковината.

First, it is ridiculed.
Публикувано: 05 July 2009 - 10:21 PM
DOGI_DOG, в Jul 5 2009, 08:08 AM, написа:
Ха сега честито на всички Българи.Днес с вотът си осъществихме нагледен урок как на народа когато му писне замита целият парламентарен боклук.Поучително нали.Сега остава да си заметем боклука и при нас в кучкарската ни кочинка и колкото по рано толкова по добре.

Публикувано: 05 July 2009 - 10:57 PM
Имено за това е важно, една порода да е регистрирана в FCI - надправителствена, единствено само с ангажимент за водене на единен регистър за породите. Бе ясно, че няма да има регистрирана порода още когато тя бе "призната" от UCI - до сега няма прецедент, една порода, която е "призната" от UCI да е призната от FCI.
Всички са виновни - така наречените български кинолози не успяха да намерят общ път, за да регистрират българска порода в FCI. Всеки работи сам за себе си, всяка теза на опонент се оспорва, без да се види има ли положително в нея, само и само защото е теза на друг, липсва единство сред хората, не се работи по единен стандарт и еднакви развъдни правилници, да не говорим за водене на племенни книги, всичко е вкопчено в битка за името, в резултат на което ние имаме ако не се лъжа - МАКК, МОКК - две организации за каракаченски кучета, за българско овчарско куче - още четири клуба - в БРФК, Българско овчарско куче Монтана, СРОК, има Горан - не зная дали функционира, а с сигурност има и още и ще има още ...
Публикувано: 05 July 2009 - 11:15 PM

Публикувано: 05 July 2009 - 11:38 PM
DOGI_DOG, в Jul 5 2009, 08:21 PM, написа:
DOGI_DOG, в Jul 5 2009, 08:08 AM, написа:
Ха сега честито на всички Българи.Днес с вотът си осъществихме нагледен урок как на народа когато му писне замита целият парламентарен боклук.Поучително нали.Сега остава да си заметем боклука и при нас в кучкарската ни кочинка и колкото по рано толкова по добре.

Публикувано: 06 July 2009 - 08:52 AM

Вие до вчера се разделяхте и съдите едните МАКК другите МОКК и още неможете да разделите баницата и да го приживеете че субсидийките за които се борите са вече при МОКК

И как ще обесниш на ФЦИ че ми е интересно като искаш да те регестрират че твоята МАКК е изрядна а МОКК нее,а май работата е точно обратно

Невярвам да си такъв наивник и да мислиш че с новото правителство КК ще има шанс за ФЦИ-по скоро шанс може да има БКК за БОК които са подкррепяни от Б.Борисов

Разликата между човека и животното е тази, че човека има празнични дрехи.
Публикувано: 06 July 2009 - 10:04 AM
Важи за всички родни породи, не само за овчарското ни куче.