Публикувано: 10 February 2008 - 08:51 PM
А мен ме вълнува следния въпрос:
Кога е времето за обучение с професионална помощ?
В момента Бари е на 4,5 м., при нас е от месец, смея да твърдя, че си знае "мястото", "седни" не е проблем за няколко секунди ;), не му подаваме нищо от масата и не е канен на диван или легло нито веднъж. От няколко дни, след прочетена тук тема, си "позволявам" да му взема паницата по време на хранене или да бъркам в нея под носа му, резултат - неодобрителен поглед, подскачане и бутане, но без злоба. Единствения "проблем", който открих за това време е, че изпълнява команди /макар и с видимо нежелание понякога/ само ако му говорим "нормално". Всяко повишение на тона, или повторение /потретване/ със заплашителна интонация води до "забиване" на лапите в пода и поглед "няма пък да го направя като ми крещиш". ;)
Навън също може да се каже, че няма оплаквания, освен това, че вече 3 пъти като му омръзне на поляната, дръпва един крос до входа на блока без оглед на това колко пъти, с какви команди и интонации се вика :(
Та след всичко това си мисля, че е време за малко професионална помощ. За него, и за мен особено - това ми е първо куче и дори да приема, че ще изпълнява всичко, което поискам, аз трябва да знам как да го поискам, и как "да си го взема", ако не ми го дава. Притеснява ме и времето, когато ще е вече едър и силен, а ще се налага да го изведе съпругата ми или 12-годишната дъщеря :rolleyes:
Предварително благодаря.