Цитат
здравеите моят рот също много се дърпа опитах с рязко дарпане,но нестава онзи ден повреме на разходката видя едно ловжийско куче и тръгна като подивял след него и аз след него но по колене :Д опитах да му сложа на6ийника с шиповете навътре,но не му става ,а за жалост това беше най-големият размер в магазина (а аз продължавам да търся по големи ;) ) някои може ли да ми препоръча някакав по ефективен на6ийник ?благодаря предварително !!!!!
Според мен с нашийника с шипове си е добре,преди време имах този проблем с добермана си,като го извеждах все едно че нямаше шипове към врата му,според мен трябва да опитваш доста време,няма да стане веднага,трябва ти упоритост,като се дръпне,ти дръпваш рязко,не много силно,нито много слабо,а колкото да се спре,ти ще си прецениш като опитваш и с времето би трябвало да се научи,а и като се дръпне можеш да използваш някоя дума,примерно при дръпването му и преди ти да го дръпнеш да казваш 'не' и ако действа,постепенно го учи и на 'редом' или някаква друга подобна дума,която след като се научи,да му показва че не трябва да се дърпа,поне аз така научих единия си доберман и в момента от скоро го прилагам на ротвайлерчето си и взе да му действа,понаучи се малко,това е според мен,а за нашийника с шипове,тук при нас имаше четери големини аз му взех не най големия,а предпоследния на големина,но напоследък не му ставаше,едвам го слагах,а махането беше още по трудно и намерих такива звена да се продават и взех 5,като ги сложих стана много добре,като слагам нашийника с шиповете навътре е широк и става лесно,а като се дръпне се свива и му пасва идеално,това е моя съвет,незнам дали е най добрия,но ако го приложиш дано подейства :blink: